Här är Xbox Series X – efterföljaren till Xbox One X

8K-upplösning, ny handkontroll, omarbetad design och redo för att läggas under julgranen 2020

Prisbevaka Xbox Series X redan idag så är du redo för lanseringen. Du hittar spelkonsolen på Prisjakt här.

Omarbetad design

Xbox Series X har en helt ny och omarbetad design som tar ett steg bort från det platta utseende som tidigare modeller i Xbox One-serien har. Nya spelkonsolen har en rektangulär form med bättre kylning som gör att spelkonsolen kan vara kraftfull men samtidigt tyst och sval. Xbox Series X kan användas både liggandes och ståendes.

Mycket högre prestanda än Xbox One X och Playstation 4 Pro

Xbox Series X använder ny och förbättrad hårdvara som ökar prestanda rejält jämfört med alla dagens spelkonsoler, även jämfört med Xbox One X och Playstation 4 Pro. Upp till fyra gånger högre beräkningskraft än Xbox One X gör att nya spelkonsolen kan köra spel i 8K-upplösning som bäst, eller 4K-upplösning i maximalt 120 fps.

Förbättrad handkontroll

Xbox Series X släpps med en ny handkontroll som är snäppet mindre än den vanliga Xbox One-handkontrollen. Microsoft säger att alla de vanliga knapparna som du är van vid finns kvar, men att små justeringar i designen gör handkontrollen lättare att använda för fler. Nya handkontrollen är bakåtkompatibel med alla Xbox One-modeller samt Windows 10.

Ultra HD Bluray och en nyare generationens SSD

Xbox Series X har en Bluray-spelare för Ultra HD Bluray och använder en nyare generationens SSD för lagringen av spel. Det betyder att du slipper köpa digitala spel som med Xbox One S All-Digital Edition och den snabba lagringen gör att spelen startar snabbare än med en traditionell hårddisk eller SSD.

"Xbox Series X blir vår snabbaste, mest kraftfulla spelkonsol någonsin och den sätter en nivån för prestanda, hastighet och kompatibilitet, som gör att du kan ta tusentals spel från tre generationer med dig. Den industriella designen gör att du får fyra gånger högre beräkningskraft än med Xbox One X på ett tystare och effektivare sätt, något som är kritiskt för att ge en verkligen uppslukande spelupplevelse."

Microsoft om nya Xbox Series X

Xbox Series X är bakåtkompatibel vilket betyder att alla spel för Xbox One kommer att fungera precis som på vilken annan Xbox One-konsol som helst.

Det som skiljer är att spel som inte är designade specifik för Xbox Series X kanske inte drar full nytta av den nya spelkonsolens mycket kraftfullare hårdvara. Idag finns bara ett fåtal spel som bekräftats utvecklas för Xbox Series X, bland andra Watch Dogs Legion, Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 och Halo: Infinite.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion är det tredje spelet i Watch Dogs-serien där spelaren antar rollen som hackare i en öppen spelvärld. Watch Dogs Legion skiljer sig en del från de tidigare spelen genom att man  nu styr man en grupp hackare istället för en ensam protagonist. Precis som tidigare är huvudmotståndaren DedSec och målet är att en gång för alla kämpa mot organisationen, denna gång i ett dystopiskt London.

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 är nästa del i serien om Senua, en forntida krigare som i första spelet kämpade mot utomvärldsliga varelser och sin egen mentala hälsa för att rädda sin pojkväns själ från gudinnan Hela. Inte mycket mycket är känt om den nya delen, mer än att Senua fortsätter sin resa och att spelet är utvecklat specifikt med Xbox Series X i åtanke.

Halo: Infinite

Halo: Infinite efterföljer Halo 5: Guardians som släpptes i oktober 2015. Halo: Infinite är nästa del i den hyllade spelserien om Master Chief och släpps samtidigt med Xbox Series X under senare delen på 2020. Enligt spelutvecklaren 343 Industries som utvecklar Halo: Infinite är spelet en nystart för hela Halo-serien, men exakt vad det betyder återstår att se.

Växla snabbt mellan flera öppna spel

En ny funktion med Xbox Series X är att du kan köra flera spel samtidigt och snabbt växla obehindrat mellan dem när du vill.

Dagens Xbox One-konsoler kan bara återuppta det senaste körda spelet utan att allt måste laddas in på nytt. Den kraftfulla hårdvaran i Xbox Series X gör att flera spel istället för bara ett kan vara igång samtidigt i bakgrunden.

Så här säger Jason Ronald från Team Xbox till webbsajten Gamespot om nya funktionen.

Så här säger Jason Ronald från Team Xbox till webbsajten Gamespot om nya funktionen.

– Idag har vi möjligheten att direkt återuppta det senaste spelet som du spelade. Varför skulle vi inte kunna göra det med flera spel? Många spelare väljer att spela fler spel samtidigt och om jag har möjligheten att hoppa mellan dem till där jag senast var, så gör det upplevelsen bättre. Det blir mindre väntande och mer tid till spelande.

Prishistoriken för Xbox One X

Så mycket kan Xbox Series X kosta

Det finns ingen officiell prisuppgift i skrivande stund. Däremot finns obekräftade uppgifter som säger att introduktionspriset är 549 euro, vilket omräknat blir cirka 5 800 kronor. Eftersom prisuppgiften är obekräftad bör du ta detta med en nypa salt. Som jämförelse kan nämnas att Xbox One X släpptes för cirka 5 390 kronor i Sverige.

På bara tre månader minskade Xbox One X i pris från 5 390 kronor till 4 444 kronor. Som lägst har spelkonsolen kostat 3 490 kronor. Lägstapriset var i juni 2019 vilket är åtta månader efter lanseringen.

Den snabba prissänkningen på Xbox One X indikerar att den som har lite is i magen och väntar med att köpa Xbox Series X kan spara en hel del pengar.

Vanliga frågor och svar om Xbox Series X

Fungerar VR med Xbox Series X?

Inget pekar på att Microsoft tänker inkludera VR-stöd till Xbox Series X. Microsoft har länge sagt att VR inte är rätt väg för Xbox-serien och det ser inte ut att förändras med Xbox Series X. Om du vill spela VR-spel är Playstation 4 Pro, kommande Playstation 5 och PC ditt bästa val.

Kan jag spela mina gamla Xbox-spel på Xbox Series X?

Xbox Series X är fullt bakåtkompatibel med alla gamla Xbox-spel, förutsatt att de är anpassade för Xbox One. Det betyder att du kan köra första och andra generationens Xbox och Xbox 360-spel precis som med befintliga Xbox-konsoler. Tänk på att gamla spel visserligen kan köras på Xbox Series X, men de kan sannolikt inte dra nytta av spelkonsolens mycket kraftfullare hårdvara.

Är Xbox Series X bättre än Playstation 5?

Både ja och nej. Det beror helt på hur du är som spelare och vad du känner är bäst för dig. Idag pekar mycket på att de båda spelkonsolerna har likvärdig prestanda, eller åtminstone tillräckligt lika för att de flesta inte kommer att bry sig om skillnaden. Det gör att du som väljer spelkonsol kan fokusera mer på priset, känslan i handkontrollerna, VR-behov och om det finns konsolspecifika spel du vill köra. Om du svänger mer åt ena eller andra hållet med dagens spelkonsoler så har du redan en aning om hur valet kan se ut i vinter när Xbox Series X och Playstation 5 släpps.

Fungerar Xbox Game Pass med Xbox Series X?

Xbox Series X kommer att fungera med Xbox Game Pass när spelkonsolen släpps. Det betyder att du kan ta dina redan påbörjade spel från en befintlig Xbox-konsol och överföra allt till den nya modellen – utan att du förlorar några sparfiler eller behöver köpa spelen på nytt. För dig som inte känner till Xbox Game Pass kan nämnas att det är en prenumerationstjänst där användaren betalar en års- eller månadskostnad för tillgång till mängder av spel till Xbox och PC.

Går Xbox Series X att lägga på sidan eller måste konsolen stå upprätt?

Xbox Series X fungerar lika bra på sidan som ståendes upprätt. Det gör det lättare att placera spelkonsolen i exempelvis en TV-bänk om du inte vill ha den ståendes synlig. Den nya spelkonsolen har en helt ny, omarbetad design vars rektangulära form ska vara mycket bättre för kylningen av de interna komponenterna än med befintliga Xbox One-konsoler.

Har Xbox Series X stöd för ray tracing?

Microsoft har bekräftat att ray tracing kommer med Xbox Series X. Ray tracing är en avancerad metod för att visa grafik med extremt realistisk ljussättning. Med ray tracing får spelen en nära naturtrogen visning av hur ljus interagerar med olika objekt vilket ger skuggor, reflektioner och ljuseffekter som är mycket bättre än i spel som inte stöder ray tracing.