Här är Xbox Series X – efterföljaren till Xbox One X

8K-upplösning, ny handkontroll, omarbetad design och redo för att läggas under julgranen 2020

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
13 december 2019

Uppdaterad:
17 september 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs vår recension så vet du om Xbox Series X är något att ha. Testet hittar du här.

Omarbetad design

Xbox Series X har en helt ny och omarbetad design som tar ett steg bort från det platta utseende som tidigare modeller i Xbox One-serien har. Nya spelkonsolen har en rektangulär form med bättre kylning som gör att spelkonsolen kan vara kraftfull men samtidigt tyst och sval. Xbox Series X kan användas både liggandes och ståendes.

Mycket högre prestanda än Xbox One X och Playstation 4 Pro

Xbox Series X använder ny och förbättrad hårdvara som ökar prestanda rejält jämfört med alla dagens spelkonsoler, även jämfört med Xbox One X och Playstation 4 Pro. Upp till fyra gånger högre beräkningskraft än Xbox One X gör att nya spelkonsolen kan köra spel i 8K-upplösning som bäst, eller 4K-upplösning i maximalt 120 fps.

Förbättrad handkontroll

Xbox Series X släpps med en ny handkontroll som är snäppet mindre än den vanliga Xbox One-handkontrollen. Microsoft säger att alla de vanliga knapparna som du är van vid finns kvar, men att små justeringar i designen gör handkontrollen lättare att använda för fler. Nya handkontrollen är bakåtkompatibel med alla Xbox One-modeller samt Windows 10.

Ultra HD Bluray och en nyare generationens SSD

Xbox Series X har en Bluray-spelare för Ultra HD Bluray och använder en nyare generationens SSD för lagringen av spel. Det betyder att du slipper köpa digitala spel som med Xbox One S All-Digital Edition och den snabba lagringen gör att spelen startar snabbare än med en traditionell hårddisk eller SSD.

 • Specialdesignad processor baserad på AMD Zen och Radeon RDNA 2
 • NVMe SSD för mycket höga överföringshastigheter
 • 8K-upplösning med 120 bilder per sekund
 • HDMI 2.1 med stöd för Auto Low Latency Mode (ALLM) och Variable Refresh Rate (VRR)
 • Hårdvaruaccelererad raytracing för bild och ljud med DirectX
 • Använder Microsofts egenutvecklade form av Variable Rate Shading (VRS)
 • Bakåtkompatibilitet med fyra generationer Xbox-spel
 • 12 teraflops GPU-prestanda (dubbelt så hög som Xbox One X)
Xbox Series X till vänster, Xbox Series S till höger. Foto: Microsoft

Xbox Series S är ett billigare alternativ till Xbox Series X

Xbox Series S är ett billigare och mindre kraftfullt alternativ till flaggskeppsmodellen Xbox Series X.

Det är en spelkonsol som har många av fördelarna från Xbox Series X, men med några skillnader. Det här är en lite långsammare spelkonsol som klarar 1440p istället för 4K, lagringsutrymmet är halverat och det finns ingen bluray-läsare.

Eftersom Xbox Series S är en mer avskalad spelkonsol med lägre prestanda så kostar modellen också mindre än Xbox Series X. Hela 37 procent mindre faktiskt. Se priser och lanseringsdatum längre ner i artikeln.

När släpps Xbox Series X och Xbox Series S?

Både Xbox Series X och Xbox Series S släpps den 10 november 2020. Spelkonsolerna går att förhandsboka från den 22 september enligt Microsoft. Du kan köpa spelkonsolerna eller prenumerera på dem med Xbox All Access.

Xbox All Access är en prenumerationstjänst som slår ihop antingen Xbox Series X eller Xbox Series S med Game Pass Ultimate. För en fast månadskostnad får du en av spelkonsolerna och en stor mängd spel att installera utan extra kostnad.

Med Xbox All Access binder du dig i 24 månader. Priserna är 370 kronor per månad för Xbox Series X och 283 kronor för Xbox Series S. Nämnvärt är att Game Pass Ultimate, som alltså ingår i Xbox Access, kostar 135 kronor per månad om du köper speltjänsten löst.

"Xbox Series X blir vår snabbaste, mest kraftfulla spelkonsol någonsin och den sätter en nivån för prestanda, hastighet och kompatibilitet, som gör att du kan ta tusentals spel från tre generationer med dig. Den industriella designen gör att du får fyra gånger högre beräkningskraft än med Xbox One X på ett tystare och effektivare sätt, något som är kritiskt för att ge en verkligen uppslukande spelupplevelse."

Microsoft om nya Xbox Series X

Xbox Series X är bakåtkompatibel vilket betyder att alla spel för Xbox One kommer att fungera precis som på vilken annan Xbox One-konsol som helst.

Det som skiljer är att spel som inte är designade specifik för Xbox Series X kanske inte drar full nytta av den nya spelkonsolens mycket kraftfullare hårdvara. Idag finns bara ett fåtal spel som bekräftats utvecklas för Xbox Series X, bland andra Watch Dogs Legion, Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 och Halo: Infinite.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion är det tredje spelet i Watch Dogs-serien där spelaren antar rollen som hackare i en öppen spelvärld. Watch Dogs Legion skiljer sig en del från de tidigare spelen genom att man  nu styr man en grupp hackare istället för en ensam protagonist. Precis som tidigare är huvudmotståndaren DedSec och målet är att en gång för alla kämpa mot organisationen, denna gång i ett dystopiskt London.

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 är nästa del i serien om Senua, en forntida krigare som i första spelet kämpade mot utomvärldsliga varelser och sin egen mentala hälsa för att rädda sin pojkväns själ från gudinnan Hela. Inte mycket mycket är känt om den nya delen, mer än att Senua fortsätter sin resa och att spelet är utvecklat specifikt med Xbox Series X i åtanke.

Halo: Infinite

Halo: Infinite efterföljer Halo 5: Guardians som släpptes i oktober 2015. Halo: Infinite är nästa del i den hyllade spelserien om Master Chief och var initialt tänkt att släppas samtidigt med Xbox Series X i november 2020. Enligt spelutvecklaren 343 Industries som utvecklar Halo: Infinite kommer spelet istället att släppas under 2021. Anledningen är att det behövs mer tid än tidigare tänkt för att finjustera och optimera allt inför lanseringen.

Konsol-exklusiva spel som kommer till Xbox Series under 2021

Det är inte ovanligt att vissa spel släpps exklusivt till vissa spelkonsoler. Målet är att spelen ska göra respektive spelkonsol mer attraktiv, inte minst när det gäller större och mer eftertraktade spel.

Xbox-serien har flera stora spelserier som bara går att använda på spelkonsoler från Microsoft. I vissa fall även på datorer med Windows. De riktigt tunga namnen är Gears of War, idag omdöpt till bara Gears, Halo och Forza.

Under 2021 kommer ett stort antal spel som är exklusiva för Xbox-serien, bland annat tunga namn som Halo Infinite och Microsoft Flight Simulator. Ett namn som vi hoppades på, men som tyvärr inte finns med är Fable. Här under är listan direkt från Microsoft.

 • Adios
 • The Artful Escape
 • The Ascent
 • The Big Con
 • CrossfireX
 • Dead Static Drive
 • Echo Generation
 • ExoMecha
 • Exo One
 • The Gunk
 • Halo Infinite
 • The Last Stop
 • Lake
 • Little Witch in the Woods
 • The Medium
 • Microsoft Flight Simulator
 • Psychonauts 2
 • RPG Time
 • Sable
 • Scorn
 • She Dreams Elsewhere
 • Shredders
 • Song of Iron
 • Tunic
 • Twelve Minutes
 • Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy
 • Warhammer 40K: Darktide
 • Way to the Woods
 • The Wild at Heart

Växla snabbt mellan flera öppna spel

En ny funktion med Xbox Series X är att du kan ha flera spel igång samtidigt och växla obehindrat mellan dem när du vill. Faktum är att du till och med kan starta om din Xbox och ändå hoppa rakt in i det senaste spelet utan att du måste starta allt på nytt. Detta enligt kända Xbox-profilen Larry Hryb.

Dagens Xbox One-konsoler kan bara återuppta det senaste körda spelet utan att allt måste laddas in på nytt. Den kraftfulla hårdvaran i Xbox Series X gör att flera spel istället för bara ett kan vara igång samtidigt i bakgrunden.

Så här säger Jason Ronald från Team Xbox till webbsajten Gamespot om nya funktionen.

– Idag har vi möjligheten att direkt återuppta det senaste spelet som du spelade. Varför skulle vi inte kunna göra det med flera spel? Många spelare väljer att spela fler spel samtidigt och om jag har möjligheten att hoppa mellan dem till där jag senast var, så gör det upplevelsen bättre. Det blir mindre väntande och mer tid till spelande.

Prishistoriken för Xbox One X

Hur mycket kostar Xbox Series X och Xbox Series S?

Xbox Series X och Xbox Series S börjar säljas den 10 november och kan förhandsbokas från den 22 september. De svenska priserna är följande:

När Xbox One X introducerades i Sverige var cirkapriset 5 300 kronor. Efter fyra månader hade priset minskat med 16 procent till 4 444 kronor.

Vi ser samma pristrend med Xbox One S där cirkapriset började på 3 490 kronor och snabbt minskade med cirka 500 kronor efter några månader, och ytterligare 500 kronor till 2 490 kronor efter åtta månader.

Vanliga frågor och svar om Xbox Series X

Smart Delivery

Med Xbox Series X introducerar Microsoft nya funktionen Smart Delivery. Med Smart Delivery får du alltid den bästa möjliga versionen av ett spel till din Xbox-konsol, från första Xbox One till nya Xbox Series X.

Exempel: Om du köper Gears 5 till din Xbox One S idag så installeras alla nödvändiga grafikfiler för spelkonsolen som vanligt. Om du sedan uppgraderar till Xbox Series X hämtas andra grafikfiler som är specifika för den modellen istället helt automatiskt.

Microsoft säger att deras målsättning är att alla Xbox Game Studios-titlar ska ha stöd för Smart Delivery i framtiden. Även andra spelutvecklare har tillgång till funktionen och det är upp till dem om deras nya och gamla spel ska inkludera samma stöd.

Kan jag spela mina gamla Xbox-spel på Xbox Series X?

Xbox Series X är fullt bakåtkompatibel med alla gamla Xbox-spel, förutsatt att de är anpassade för Xbox One. Det betyder att du kan köra första och andra generationens Xbox och Xbox 360-spel precis som med befintliga Xbox-konsoler. Tänk på att gamla spel visserligen kan köras på Xbox Series X, men de kan sannolikt inte dra nytta av spelkonsolens mycket kraftfullare hårdvara.

Är Xbox Series X bättre än Playstation 5?

Både ja och nej. Det beror helt på hur du är som spelare och vad du känner är bäst för dig. Idag pekar mycket på att de båda spelkonsolerna har likvärdig prestanda, eller åtminstone tillräckligt lika för att de flesta inte kommer att bry sig om skillnaden. Det gör att du som väljer spelkonsol kan fokusera mer på priset, känslan i handkontrollerna, VR-behov och om det finns konsolspecifika spel du vill köra. Om du svänger mer åt ena eller andra hållet med dagens spelkonsoler så har du redan en aning om hur valet kan se ut i vinter när Xbox Series X och Playstation 5 släpps.

Fungerar Xbox Game Pass med Xbox Series X?

Xbox Series X kommer att fungera med Xbox Game Pass när spelkonsolen släpps. Det betyder att du kan ta dina redan påbörjade spel från en befintlig Xbox-konsol och överföra allt till den nya modellen – utan att du förlorar några sparfiler eller behöver köpa spelen på nytt. För dig som inte känner till Xbox Game Pass kan nämnas att det är en prenumerationstjänst där användaren betalar en års- eller månadskostnad för tillgång till mängder av spel till Xbox och PC.

Går Xbox Series X att lägga på sidan eller måste konsolen stå upprätt?

Xbox Series X fungerar lika bra på sidan som ståendes upprätt. Det gör det lättare att placera spelkonsolen i exempelvis en TV-bänk om du inte vill ha den ståendes synlig. Den nya spelkonsolen har en helt ny, omarbetad design vars rektangulära form ska vara mycket bättre för kylningen av de interna komponenterna än med befintliga Xbox One-konsoler.

Har Xbox Series X stöd för ray tracing?

Microsoft har bekräftat att ray tracing kommer med Xbox Series X. Ray tracing är en avancerad metod för att visa grafik med extremt realistisk ljussättning. Med ray tracing får spelen en nära naturtrogen visning av hur ljus interagerar med olika objekt vilket ger skuggor, reflektioner och ljuseffekter som är mycket bättre än i spel som inte stöder ray tracing.

"Med introduktionen av hårdvaruaccelererad raytracing i Xbox Series X möjliggörs helt nya scenarion. Allt från mer realitisk ljussättning till bättre reflektioner och även för spatialt- och ray-traced ljud.", säger Xbox-profilen Jason Ronald i en podcast tillsammans med Larry Hryb.

Fungerar VR med Xbox Series X?

Inget pekar på att Microsoft tänker inkludera VR-stöd till Xbox Series X. Microsoft har länge sagt att VR inte är rätt väg för Xbox-serien och det ser inte ut att förändras med Xbox Series X. Om du vill spela VR-spel är Playstation 4 Pro, kommande Playstation 5 och PC ditt bästa val.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].