Mellanläge i mellandagsrean 2020

En jultradition ett annorlunda år

Text:
Jessika Jellbom
Carl Lindholm

Publicerad:
18 december 2020
Uppdaterad:
21 december 2020

I takt med att Black Friday-rean blivit allt större har den klassiska mellandagsrean halkat efter. I år blir ingenting som vanligt för den fysiska handeln, men där det hålls rea kan det bli fyndläge när stora säsongslager prissänks.


Mellandagsrean är traditionellt som störst i den fysiska handeln men på senare år har flera branscher rapporterat om minskad försäljning. Det syns även i våra siffror: svenskarnas köpintresse* under mellandagsrean sjönk i fjol med drygt 11 procent jämfört med rean 2018. Men i år är ju ingenting som vanligt. De fysiska butikerna har haft ett tufft år och e-handeln har blomstrat som aldrig förr.

– Trots att köpintresset under mellandagsrean har minskat de senaste åren så är den i år kanske viktigare än någonsin för de fysiska butikerna där många har ett överskott av lagervaror. Samtidigt är situationen för e-handlarna snarast den omvända, ofta med underskott på populära produkter. Så det ska bli intressant att se hur årets rabattsatser kan tänkas påverkas, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Den 18 december skärptes dock restriktionerna och regeringen införde begränsningar för antalet besökare i affärer och köpcentrum. Flera butiker aviserade att mellandagsrean ställts in, men även om marknadsföringen begränsas kommer sannolikt varor att prissänkas. Inte minst online.

Hur stor rabatt kan du förvänta dig?

När vi undersökte** vad svenskarna förväntade sig för prissänkningar under mellandagsrean var snittet högt, omkring 40 procent i rabatt. Men vår statistik visar att rabatten i verkligheten är betydligt mindre: omkring var femte produkt sjönk med 10 procent eller mer under mellandagsrean 2019 och i snitt hade dessa prissänkta produkter en rabattsats på 22 procent.*** Den genomsnittliga prissänkningen totalt under mellandagsrean 2019 var 2,86 procent, ungefär hälften jämfört med Black Friday 2019 som var årets billigaste dag (se grafen ovan).

I år är alltså förutsättningarna lite annorlunda och kanske är rabatterna större – men våra råd är alltid desamma:

 • Jämför priser i olika butiker och kolla prishistoriken. En deal är inte alltid en deal.
 • Jämför produkter så du är säker på att välja rätt.
 • Bevaka produkter du är intresserad av för att bli meddelad när priset sjunker.
 • Skapa listor – du kan dela dem och ta dem till hjälp för att undvika impulsköp.
 • Läs omdömen på både produkter och butiker, där finns många goda råd.

Här fanns fynden 2019

Störst chans att göra en bra deal finns ofta i klassiska säsongsvaror och på elektronikområdet där nya modeller lanserats under hösten. I fjol erbjöds extra många och stora rabatter på bland annat skor, mobiltelefoner och aktivitetsarmband. Vår prishistorik visar också att tre av de tio produkter som var mest populära under Black Friday 2019 var billigare under mellandagsrean samma år. Från några tior till flera hundralappar. Och när vi jämför med Cyber Monday 2019 blir prisskillnaden i flera fall ännu större!

De 5 största prissänkningarna

De fem produktkategorier som hade den största genomsnittliga prissänkningen under mellandagsrean 2019:***

 1. Aktivitetsarmband: -11 % (66 % av produkterna i kategorin prissänktes)
 2. Barnoveraller: -9 % (63 %)
 3. Mobiltelefoner: -8 % (66 %)
 4. Vandringskängor: -7 % (63 %)
 5. Hörlurar: -7% (55 %)

De 10 populäraste produkterna

De tio populäraste produktkategorierna på Prisjakt under mellandagsrean 2019:****

 1. Mobiltelefoner
 2. TV-apparater
 3. Hörlurar
 4. Jackor
 5. Bärbara datorer
 6. Bildskärmar
 7. Spelkonsoler
 8. Surfplattor
 9. Smarta klockor
 10. Locktång & plattång

* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar om svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik). Denna mätning gäller mellandagsrean 2019 (26 december - 4 januari) jämfört med motsvarande period 2018.

**På Prisjakts uppdrag genomförde Kantar Sifo en undersökning genom en  riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel under tidsperioden 12-20 oktober 2020. Totalt 3158 intervjuer samlatdes in, bestående av svenska personer i åldrarna 18-79 år.

***Data från Prisjakt Price Index, ett eget verktyg som kartlägger prisändringen (%) på produkter och produktkategorier. Urvalet för undersökningen av mellandagsrean 2019 var totalt 276 700 produkter under perioden 1 november - 26 december 2019. Varor som genererar intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor.

****Topplistan baseras på statistik från Prisjakt över antalet besök från produktkategorier till butiker mellan den 25/12/19 och 4/1/20. 

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].