Prisjakt

Månadens spel – World of Warcraft Shadowlands

Ta dig ann monstruösa varelser bortom de levandes värld i Shadowlands

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
1 december 2020

Blizzard Entertainment har släppt en ny expansion till World of Warcraft. Expansionen heter Shadowlands och den tar oss bortom de levandes värld till en plats som normalt är dold för våra hjältar.

Efter att Sylvanas Windrunner krossat den osynliga barriär som fanns mellan Azeroth och Shadowlands är det hjältarnas uppgift att ta sig förbi barriären och möta de monströsa varelser som finns där.

World of Warcraft: Shadowlands är en massiv expansion med stora förändringar som ska tilltala både nya och gamla spelare.

Bland annat har Shadowlands ett nytt system för hur karaktärerna går upp i nivå (även kallat level), sex nya områden inom Shadowlands och fyra nya faktioner som du kan alliera dig med. Shadowlands introducerar även en ny resurs som heter anima. Anima samlar du på dig under spelets gång och kan användas hos den faktion du allierat dig med för olika fördelar.

Shadowlands har också flera nya, utmanande så kallade dungeons och raids. Speciella områden i World of Warcraft där du går ihop med andra spelare för att möta extra svåra varelser och samla på dig rustning, vapen och andra magiska föremål som gör din karaktär starkare. I takt med att din karaktär blir kraftfullare låser spelet upp nya, svårare dungeons och raids med bättre föremål att hitta.

Var kan jag köpa World of Warcraft: Shadowlands?

Speltyp: MMORPG

Speltid: Ändlöst

Nerladdningsstorlek: Cirka 100 GB

System: PC

Varianter: Base Edition, Heroic Edition, Epic Edition

Svårighetsgrad: Så enkelt eller utmanande som du själv vill att det ska vara

Spelvärld: Öppen

Lanseringsdatum: 23 november 2020

  • Torgast, Tower of the Damned, är den första ändlösa dungeon i World of Warcraft. Du kan fortsätta att utforska tornet så länge du kan hålla dig vid liv. När du dör börjar du om på nytt. Utseendet i Torgast ändras för varje omspelning med nya rum och utmaningar. Du kan spela om Torgast gång på gång så länge du vill och orkar med chans till spelets grymmaste belöningar.
  • Om du är en ny spelare så får du inte börja direkt i Shadowlands. När du börjar din nya resa i World of Warcraft utspelar sig de 50 första nivåerna av din karaktär i tidigare berättelser från spelets andra expansioner. Det ger dig en introduktion till spelet och dess historia så att du är redo att möta Shadowlands på bästa sätt.
  • Det finns fyra nya faktioner som dina karaktärer kan alliera sig med i Shadowlands – Necrolord, Kyrian, Night Fae och Venthyr. Varje faktion har unika uppdrag, transmogs, mounts och förmågor till dina karkatärer. Varje faktion har dessutom unika aktiviteter som kan nås när din karaktär har nått senare delar av Shadowlands.
  • Anima är en helt ny resurs för Shadowlands. Du hittar anima i de fyra områden som finns i expansionen och använder resursen som betalningsmedel i spelet. Anima kan bara samlas i en viss mängd varje dag och när du har tillräckligt byter du in den mot förmågor till dina karaktärer.
  • När du har valt en faktion i Shadowlands får du tillgång till soulbinding. När du binder dig själsligen till en kraftfull varelse i din faktion kan du ta del av dennes kraft genom att spendera resursen anima. Kraften ger dig nya egenskaper som hjälper dig i dina uppdrag och utforskande av expansionen.
  • Shadowlands ökar möjligheterna att ändra utseendet på dina karaktärer betydligt mer än i tidigare expansioner. Nu finns bland annat fler ögonfärger, hudnyanser, utsmyckningar och hårstilar att välja. Exakt vad som är nytt skiljer sig lite från de olika raserna i World of Warcraft.

Kraven för att datorn ska klara World of Warcraft: Shadowlands

För att spela Shadowlands behöver du en dator som kör Windows 7 / macOS 10.21 eller senare.

Som lägst måste datorn ha 4 GB RAM-minne och använda antingen en Intel Core i5-3450 eller AMD FX 8300-processor. Till det behövs ett grafikkort av typen Nvidia Geforce GTX 760/750M, ett AMD Radeon RX 560 eller Intel UHD Graphics 630.

Det är tämligen låga miniumkrav med komponenter från 2012 och 2013. På den här nivån är Shadowlands spelbart, men kvaliteten på grafiken blir mycket lidande, precis som spelupplevelsen.

De rekommenderade kraven är betydligt högre. För en bättre upplevelse bör datorn ha 8 GB RAM-minne och en Intel Core i7- eller AMD Ryzen 7-processor. Grafikkortet bör vara ett GTX 1080, Radeon RX Vega 64 eller bättre.

Nämnvärda spel som lanserades hösten 2020

FIFA 21

EA Games har lanserat FIFA 21 som är det 37:e spelet i den populära fotbollsserien. Har du inte spelat FIFA på ett tag är det dags att damma av handkontrollen och sätta den på laddning – det finns mycket nytt som FIFA 21 har att erbjuda alla spelare.

Bland nyheterna hittar vi ett förbättrat system för dribbling. Det finns nu fler sätt än någonsin att ta dig förbi motspelarnas försvarspositioner. FIFA 21 har också ett förbättrat positionspel och karriärläget ger ett större djup i matcherna än tidigare varit möjligt. Du får helt enkelt större kontroll under spelets gång.

Fysiken i spelet har också förbättrats en hel del. Kollisioner är mer naturliga och när flera spelare försöker nå bollen samtidigt uppstår mindre kaos än tidigare. Andra förbättringar med FIFA 21 är att EA Games har optimerat hur spelarna passar, blockerar och reagerar på olika situationer. Små saker som ger en generellt bättre upplevelse.

Här hittar du FIFA 21 till Xbox One / Series och Playstation 4.

Assassin's Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla tar vid efter succén med Origins och Odyssey. Axla rollen som Eivor, en norsk viking som tillsammans med sin bror Sigurd tar sig an anglo-saxiska England med yxor och bredsvärd.

Precis som med föregångarna Origins och Odyssey får du en enorm, öppen värld att utforska. Du kan hålla dig till huvuduppdragen för att ta dig längre in i berättelsen, eller ta dig an mängder av sidouppdrag för olika belöningar till din karaktär.

Bland nyheterna med Valhalla finns möjligheten att fritt välja mellan en manlig och kvinnlig huvudkaraktär precis när du vill. Du låser dig alltså inte i början av spelet.

En annan av många nyheter är att du under spelets gång bygger och uppgraderar en bosättning som fungerar likt en central utgångsplats för dina härjningar.

Här hittar du Assassin's Creed Valhalla till Xbox One / Series, Playstation 4 och Playstation 5.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].