Månadens spel: Ghost of Tsushima

Möt den mongoliska armén rakt på eller från skuggorna – du väljer själv hur du vill strida

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
1 augusti 2020

Uppdaterad:
14 juli 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Ghost Of Tsushima utspelar sig i 1200-talets Japan. Spelaren axlar rollen som en samurai från ön Tsushima, och berättelsen i spelet handlar hur du ska hindra en invastion av mongolerna.

När spelet tar sin början har mongolerna redan anfallit ditt hem och hela ön står i brand. För att stoppa mongolerna från att nå det japanska fastlandet måste du – Jin Sakai – och de återstående samuraierna från din klan stå emot den överväldigande motståndaren.

Till din hjälp har du inte bara din träning som samurai och de vapen som du har till ditt förfogande. Du är även begåvad inom en stridskonst som ger dig förmågor gränsande till ninjorna. Spelet heter inte "Ghost of Tsushima" utan anledning.

Du kan också få assistans av olika individer på ön när du möter mongolernas framfart. Bland annat bågskytten Masako. 

Hjälp är något du kommer att behöva, för spelet är upplagt så att även de enklaste av fiender kan göra din resa mycket kortare än du trott väldigt snabbt. Även när du har spelat många timmar och uppgraderat din karaktär under spelets gång. 

 • Antal spelare: 1 person
 • Speltid: Upp till 50 timmar
 • Nerladdningsstorlek: 50 GB
 • System: PS4, PS4 Pro, PS5
 • Varianter: Standard, Special Edition, Collectors Edition
 • Svårighetsgrad: Valbar svårighetsgrad från enkelt till mycket svårt
 • Spelvärld: Öppen
 • Lanseringsdatum: 17 juli 2020 (PS4/PS4 Pro)
 • Din häst är din närmaste vän och ditt främsta färdmedel i Ghost of Tsushima – och tacksamt nog kan hästen inte dö i spelet.
 • Spelutvecklaren Sucker Punch skickade ett team till Japan för att spela in ljud från djur som bara lever där.
 • Du kan klättra på byggnader och simma  – men inte om du har fel rustning på dig.
 • Det finns flera olika typer av rustningar att bära i Ghost of Tsushima och du kan färga om dem under spelets gång.
 • Välj mellan engelskt och japanskt tal. Det finns engelska undertexter om du vill använda det. Tänk på att ansiktsanimationerna är anpassade för det engelska språket.
 • Precis som i många andra öppna spelvärldar så kan du snabbresa mellan platser som du besökt tidigare i spelet.
 • Din karaktär kan visa respekt mot fallna fiender genom att buga för den, men bara om du besegrat dem i öppen, hederlig strid.
 • Ghost of Tsushima har mängder av sidouppdrag som hjälper dig att låsa upp färdigheter och ta tillbaka områden på ön från mongolerna.
© Daniel Haaf

Missa inte fotoläget i Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima är stundvis bländande vackert. Under spelets gång får du många chanser att bara stanna upp och njuta av sceneriet. Och det är perfekta tillfällen att använda det inbyggda fotoläget i Ghost of Tsushima. När fotoläget aktiveras fryser spelvärlden runt dig. Du kan ändra kameravinkeln, vädret, tidpunkt på dagen, färger och ton, Jins ansiktsuttryck och mycket mer. Fotoläget aktiveras med höger knapp på handkontrollens styrkors.

Saker du måste veta om Ghost of Tsushima

1. Spelet använder ett minimalistiskt gränssnitt

Ghost of Tsushima handlar om karaktärerna, den vackra miljön, ärofyllda strider mot invaderande mongoler och en fängslande berättelse. För att du som spelare ska fängslas av allt vad spelet har att erbjuda så har utvecklaren Sucker Punch valt bort det kluttrade gränssnitet. Det finns ingen hälsonivå att hålla koll på, ingen minikarta eller XP-bar. Det finns bara Jin Sakai och ön Tsushima.

2. Öppen närstrid eller ninjataktik

När du stöter på mongolerna som invaderat din ö så kan du välja hur du vill bemöta dem på slagfältet. Du kan välja att gå rakt in i ett fiendeläger och utmana alla där till strid. Skapa kalabalik bland fienderna och visa dem alla dina färdigheter som samuraj. Alternativt kan du rör dig i skuggorna och "upplysa" mongolerna om hur mycket du ogillar deras invasion genom att vara mer som en ninja. Det finns ingen väg som är rätt eller fel, du väljer fritt hur du vill strida.

3. Förbättra din karaktär med färdighetsträdet

Ghost of Tsushima har ett färdighetsträd som gör att du kan uppgradera din karaktär under spelets gång. Du kan välja mellan att investera dina färdighetspoäng som samuraj, en väg som är öppen i färdighetsträdet från början, eller som Ghost för den som föredrar att röra sig i skuggorna. Den senare är inte tillgänglig vid spelets start utan öppnas bit för bit under spelets gång. 

4. En levande värld

Ghost of Tsushima utspelar sig på ön Tsushima. En stor och öppen ö som du och din häst Nobu kan röra er fritt på. Kartan är full av människor att prata med, djur att interagera med och områden att besöka. Och mängder av fiender att testa ditt stål och tålamod mot givetvis. Allt för att du ska få känslan av en levande värld som aldrig blir tråkig. Det finns alltid något att undersöka, någon att hjälpa och fiender att slåss mot.

5. Titta efter rök, vind och djur

Ghost of Tsushima har ingen minikarta och det finns inga pilar som visar åt vilket håll du ska gå. Istället används naturen för att guida dig på din resa över ön. Rävar hjälper dig att hitta gömda helgedomar medan fåglar visar vägen till intressanta platser på kartan. Rökpelare indikerar att någon behöver hjälp och vinden visar vägen till ditt nästa uppdragsmål. Allt för att behålla känslan av minimalism så att du kan fokusera på det som är viktigast i Ghost of Tsushima – upplevelsen.

6. Gömda helgedomar

Helgedomar är gömda platser på ön Tsushima. När du hittar dem får du tidstypiska berlocker, så kallade “charms”, som ökar dina färdigheter på olika sätt. De kan exempelvis göra att ditt liv återställs när du inte är i strid och ge dig andra fördelar i spelet. Du kan bara använda ett visst antal berlocker samtidigt och endast byta dem på specifika platser vid speciella helgedomar på ön.

Ghost of Tsushima: Legends – spela tillsammans med en vän

Ghost of Tsushima: Legends är ett nytt flerspelarläge som släpps under hösten 2020. Det är ett kostnadsfritt tillägg till spelet som introducerar en mörkare berättelse, demonfiender och ett nytt överlevandsläge för upp till fyra samtidiga spelare.

Vi har inte alla detaljer om Ghost of Tsushima: Legends idag. Vad vi vet är att spelarna som samarbetar måste koordinera sina attacker, så att prata via ett headset låter som en nödvändighet för de som vill spela med andra.

Om du lyckas ta dig genom både huvudberättelsen och överlevnadsläget tillsammans med en annan spelare finns ytterligare en utmaning att ge sig på – ett så kallat raidläge för upp till fyra spelare. En extra tuff utmaning som utspelas på en helt annan plats än Tsushima.

Mer information följer före lanseringen av Ghost of Tsushima: Legends.

Notera att du måste ha ett en aktiv Playstation Plus-prenumeration för att kunna använda det kooperativa läget i Ghost of Tsushima.

Ghost of Tsushima Director's Cut

Släpps den 20 augusti 2021

Ghost of Tsushima nysläpps i en ny, uppdaterad version kallad Director's Cut. Den nya versionen innehåller en helt ny berättelse, ett större område och en hel mängd andra förbättringar. Bland annat får du som har en Playstation 5 extra fördelar eftersom Ghost of Tsushima blir bättre på att nyttja den nyare spelkonsolens högre prestanda. Ghost of Tsushima Director's Cut är inte en kostnadsfri uppgradering för befintliga ägare av originalspelet.

Läs mer om nya versionen i Sonys officiella Playstation-butik här.

Nya versionen innehåller följande

 • Ghost of Tsushima
 • Iki Island-expansionen
 • Onlinesamarbetsläget Legends
 • Digital illustrationsbok
 • En teknikpoäng
 • Hachimans gunstamulett
 • Extra utseendepaketet

Sekiro: Shadows Die Twice. © From Software

Sekiro: Shadows Die Twice – ett samurajspel som utmanar

Tycker du att Ghost of Tsushima ser lockande ut med sitt samurajtema, men tror inte spelet är tillräckligt utmanande? Då ska du ta en närmare titt på Sekiro: Shadows Die Twice.

Sekiro: Shadows Die Twice släpptes våren 2019 av samma spelutvecklare som skapade extremt svåra Dark Souls-spelen samt Bloodborne.

Precis som From Softwares tidigare spel så är Sekiro upplagt för en skyhög frustrationsnivå och ett ändlöst nötande mot fiender som på sekunder kan få dig att vilja avinstallera spelet. Här finns inga genvägar – du måste lära dig hur spelet fungerar, fiendernas rörelsemönster och sakta nöta dig framåt.

Med nära 18 månader på marknaden är Sekiro: Shadows Die Twice inget nytt spel. Men med en ny uppdatering väcker From Software nytt liv i spelet igen.

Den nya uppdateringen till Sekiro: Shadows Die Twice gör att du äntligen kan återbesöka gamla, redan besegrade bossar för att testa dina färdigheter mot dem igen.

Uppdateringen ger även stöd för passivt flerspelarläge där andra spelare kan lämna meddelanden till dig och även visa skuggspel från deras egna rörelser i spelet.

Dessa skuggspel hjälper dig att nå hemliga platser i Sekiro, visar hur du klarar olika passager i spelet och hur du kan besegra de där extra kluriga bossarna. Det finns även nya utseenden att hitta till din karaktär i spelet.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].