Månadens spel – Horizon Zero Dawn (PC)

Lägg pilbågen över axeln och ge dig ut på ett episkt äventyr i ett apokalyptiskt USA

Text:
Daniel Haaf

Horizon Zero Dawn handlar om en postapokalyptisk värld där mänskligheten har reducerats till en spillra av sin forna storhet på jorden. Världens städer är sedan länge övergivna och dinosaurieliknande maskiner har tagit över.

Du spelar karaktären Aloy. En utstött som lever utanför det lilla samhälle som mänskligheten har lyckats behålla. Spelet börjar med att du försöker kasta av dig statusen som utstött för att bli en del av samhället. Snart dras du in i en väv av mystik och hemligheter när du försöker ta reda på vem du egentligen är.

Berättelsen om Aloy och den stora, öppna världen i Horizon Zero Dawn präglas till stor del av strider mot både maskiner och människor. Maskinerna är aggressiva och speciellt de större fienderna kan snabbt göra Aloys liv mycket besvärligt. För att möta dem på dina villkor måste du bemästra din pilbåge och stridsstav, variera dina taktiker och välja dina mål med omsorg.

Horizon Zero Dawn lanserades initialt till Playstation 4-serien 2017 och i november samma år släpptes ett större tilläggspaket kallat The Frozen Wilds. Den 7 augusti 2020 släpptes spelet med tillhörande tilläggspaket till PC.

Antal spelare: 1  person

Speltid: Upp till cirka 60 timmar (cirka 20+ timmar för berättelsen)

Utrymmeskrav: 45GB (PS4), 100GB (PC)

System: PS4, PS4 Pro, PC

PEGI åldersrekommendation: 16+

Genre: Action / Rollspel

Spelvärld: Öppen

Kan min dator köra Horizon Zero Dawn?

Minimumkrav:

 • Operativsystem: Windows 10 (64-bitars)
 • Processor: Intel Core i5-2500K (3.3GHz) eller AMD FX 6300 (3.5GHz)
 • RAM-minne: 8GB RAM
 • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 780 (3GB) eller AMD Radeon R9 290 (4GB)
 • DirectX: Version 12
 • Lagring: 100GB ledigt utrymme

Rekommenderat:

 • Operativsystem: Windows 10 (64-bitars)
 • Processor: Intel Core i7-4770K (3.5GHz) eller Ryzen 5 1500X (3.5GHz)
 • RAM-minne: 16GB RAM
 • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB) eller AMD Radeon RX 580 (8GB)
 • DirectX: Version 12
 • Lagring: 100GB ledigt utrymme

Tips och råd om Horizon Zero Dawn

 • Glöm inte att tända lägereldarna som finns utplacerade i världen. De är manuella sparpunkter och du kan snabbresa mellan dem under spelets gång. Du kommer ofta att behöva gå tillbaka till platser du har besökt tidigare, så tänd alla lägereldar du ser.
 • Ta dig till spelets så kallade "cauldrons" så fort du kan. Det är extra knepiga områden som belönar dig med färdighetspoäng och nya egenskaper. Det finns totalt fyra av dessa områden att besöka och du hittar dem på kartan som små, blå trianglar. Du kan besöka dem i vilken ordning du vill, men svårighetsgraden är i ordningen Sigma, Rho, Xi och slutligen Zeta.
 • I Meridian stöter du på karaktärer som ger dig jaktrelaterade sidouppdrag. De har några av spelets mer intressanta strider och belönar Aloy på ett sätt som hjälper henne under spelets senare del. Dessutom får du mer lärdom om världen som Horizon Zero Dawn utspelar sig i som en trevlig bonus.
 • Snabbresor mellan lägereldar är inte gratis. Varje resa kostar ett så kallat resepack. När du besöker området Meridian kan du köpa ett unikt resepack som gör att snabbresorna inte längre kostar något. Ett smart köp som gör ditt liv i Horizon Zero Dawn lite enklare.
 • En av de bästa rustningarna i Horizon Zero Dawn är shield-weaver-rustningen. Den genererar ett energifält som absorberar en viss mängd skada innan Aloy gör det. Shield-weaver-rustningen är så bra att du inte kan få den förrän i slutet på spelet. För att lägga vantarna på rustningen måste du hitta fem energiceller som en del av uppdraget Ancient Armory. Börja ditt sökande i Devil’s Thirst.
 • En unik detalj om Aloy är att hon har en så kallad Focus. Ett föremål som hjälper dig att se mer i din omvärld än vad andra karaktärer i spelet kan. Bland annat kan din Focus visa svagheter hos fiender och tagga dem så att du lättare kan hålla koll på dem. Använd din Focus ofta.

Vänta, vad hände med Horizon Forbidden West?

Horizon Forbidden West är den officiella efterföljaren till Horizon Zero Dawn. Det kommande spelet släpps exklusivt till Playstation 5 och väntas komma någon gång under 2021. Ett exakt datum är inte satt i skrivande stund.

I Horizon Forbidden West fortsätter Aloy sin resa i en maskinhärjad värld. Hon utforskar nya, stora områden och möter en rad nya fiender – bland annat under vattnet den här gången.

Det saknas mycket information om Horizon Forbidden West då mycket om spelet fortfarande inte har avslöjats. Några av detaljerna vi känner till är att spelet är nästan helt fritt från laddningsskärmar (tack vare prestandan i Playstation 5) och Forbidden West är ett område i Kalifornien, USA.

Bevaka pris och tillgänglighet på Horizon Forbidden West här.

Storspelen som släpps till Playstation 5 och Xbox Series X

Går du och väntar på att de nya spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X ska släppas senhösten 2020? Då kanske du vill se några av de storspel som Microsoft och Sony har lyft fram på sina stor spelevenemang under sommaren. Vi har samlat tio spelvideor till respektive spelkonsol som garanterat får gamern i dig att vakna till liv.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]