Kickstarta året med smarta shoppingvanor 2020

Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan starta året med smartare shoppingvanor.

© Mashiki / Adobe Stock

1. Gör en hushållsbudget – och följ den!

Lista alla dina intäkter, utgifter samt sparande och fördela det som blir över på valfria poster. På så sätt får du en bra överblick på dina utgifter och hur, och på vad, du kan spara pengar. Glöm inte att ha en post för oförutsedda utgifter!

© Kite_rin / Adobe Stock

2. Gör smarta val och få pengar på kontot på samma gång

Lägg undan en summa som motsvarar prisskillnaden mellan det billigaste och dyraste priset du hittar för produkten du köper. Då kommer du igång med ett enkelt sparande och ser direkt hur stor skillnad det faktiskt är mellan olika butiker.

Exempel: Om du köper en parfym i den billigaste butiken för 335 kronor, istället för 579 kronor i den dyraste, så lägger du undan mellanskillnaden på 244 kronor åt dig själv. Om du kan spara prisskillnaden varje gång du gör ett köp med hjälp av Prisjakt blir det snabbt en stor summa.

© Triocean / Adobe Stock

3. Slå till när priset är som lägst!

Vänta inte tills att du använt den sista droppen med fuktkräm innan du köper nytt. Prisbevaka dina favoritprodukter i god tid och köp när priserna är som lägst. Om inte riskerar du att få betala fullpris när de plötsligt är slut. Du sparar pengar och kan alltid plocka fram en ny från badrumsskåpet när den gamla tar slut. Win-win!

© Halfpoint / Adobe Stock

4. Var ute i god tid

Köp inte födelsedagspresenterna dagen innan födelsedagsfesten eller skidorna dagen före skidsemestern. Fundera i god tid på vad du behöver och bevaka priset långt innan du faktiskt måste ha grejerna så ökar chansen att spara pengar.

Testa att börja planera och prisbevaka produkter minst en månad fram i tiden.
Fyller någon år snart? Behövs något nytt till semestern?

Supertips: Börja planera och lägg undan pengar till julklapparna redan nu – du kommer att tacka dig själv i december.

© Ouh_desire / Adobe Stock

5. Jämför produkter sida vid sida

Behöver du verkligen den nyaste modellen? När en ny modell lanseras går ofta den äldre modellen ner i pris, och har du is i magen kan du spara pengar även på den nyaste modellen efter en tid. Glöm inte heller att jämföra produkterna sida vid sida innan du bestämmer dig! Butiker sätter ibland olika produktnamn på liknande produkter, och även väldigt små skillnader i funktionalitet kan göra stor skillnad på priset.

© JackF / Adobe Stock

6. Köp utanför säsong

Om du planerar dina köp utifrån säsong och i god tid kan du spara rejält med pengar. Exempelvis går priserna på vinterprylar ner när våren kommer och trädgårdsredskap köper du lämpligast under senhösten eller vintern för extra låga priser. Kolla prishistoriken så ser du direkt när priserna är som lägst.

© Emeravideo / Adobe Stock

7. Utnyttja prisgarantin

Vissa butiker har prisgarantier som sträcker sig flera månader efter att du köpt en produkt. Om du prisbevakar produkter du redan har köpt kan du använda prisgarantin och få pengar tillbaka om produkten går ner i pris.
Förutsättningarna för prisgarantin varierar mellan olika butiker, så kolla noga vad som gäller före köp.

© Foxyburrow / Adobe Stock

 8. Kvalitet över kvantitet

Vid många tillfällen kan det löna sig att köpa produkter av kvalitet över kvantitet. Kanske måste du betala lite mer där och då, men i längden kan du spara på det då du slipper köpa nytt lika ofta. Kvalitetsprodukter kommer också ofta med en garantiperiod. Spara kvitton och registrera ditt köp om det är nödvändigt för att garantin ska gälla.

© Therabbithole / Adobe Stock

9. Köpa begagnat? 

Kolla alltid lägsta priset med Prisjakt innan du köper begagnade prylar. Prisskillnaden kan vara mycket lägre än du tror och att det faktiskt är värt att betala lite extra för en helt ny produkt. Det kan också hända att säljaren försöker kräva ett orimligt högt pris jämfört med vad en ny, motsvarande produkt kostar i handeln. Ta reda på utgångspriset så är det enklare att förhandla dig till ett bättre pris.

© Pressmaster / Adobe Stock

10. Använd rabattkoder

Köp inte din nya pryl utan att kolla om det finns rabattkoder till den tänkta butiken. Ibland kan du få fri frakt och i vissa fall spara någon procent extra med rätt rabattkod. Kolla först på butikens egna webbsajt och se om de listar rabattkoder; tänk på att det finns många rabattkodssajter som lockar med fuskkoder som inte fungerar, så klicka varsamt i nätdjungeln.