Prisjakt
Annons

Parfym

21 096 produkter

Sortera efter:

Parfym

Ska du köpa parfym? Här hittar du typerna eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne, parfum och body mist för dam, herr och unisex. Välj bland kända märken som Ariana Grande, Hugo Boss, Versace, Lancôme, Tom Ford och Armani med populära flaskstorlekar som 30ml, 50ml, 60ml, 75ml och 100ml. Välj bland parfymer med doftnoter som ambra, ekmossa, fresia, grapefrukt och jasmin. Vill du bara se billiga och prissänkta parfymer på rea kan du välja det i filtret. Produkter inom denna kategori kan också kallas Parfymer.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om parfym

EdP står för Eau de Parfum

EdT står fär Eau de Toilette

EdC står för Eau de Cologne

Skillnaden mellan dem är hur mycket parfymolja de innehåller och därmed hur länge doften håller i sig.

Eau de Parfum har mest parfymolja på upp till cirka 18 % och håller normalt längst. Därefter följer Eau de Toilette på upp till 10 % parfymolja och sist kommer Eau de Cologne med upp till 5 % parfymolja.

Ju mer parfymolja en parfym innehåller, desto dyrare är den i regel. Det kan skilja sig lite beroende på vilket märke det gäller dock.

Nej, bara för att du köper en EdP av en parfym så är det inte garanterat att den upplevs som mer väldoftande än en EdT. Det kan vara stor skillnad i doften mellan en EdP och EdT trots att det är samma märke och parfym i grunden. Vissa Eau de Toilette-parfymer håller dessutom längre än sin motsvarande Eau de Parfum. Läs recensioner och tester noga innan du köper en parfym.

Nej, inte nödvändigtvis. Dyra parfymer använder ofta naturliga ingredienser som gör att de av det skälet är lite dyrare, men ofta betalar du för märket och faktumet att parfymen är populär. Du kan hitta billiga parfymer som kostar en bråkdel av de dyraste och ändå bli riktigt nöjd. Tänk på att det är högst subjektivt vad man tycker luktar gott, så en billig parfym kan lukta bättre än en dyr.

Parfym är ofta riktigt dyrt, men det går ofta att hitta bra erbjudanden som ibland sänker priset med flera hundralappar.

Den bästa perioden att köpa parfym är under Black Week / Black Friday. Vi såg att nästan en tredjedel av alla populära parfymer blev billigare under Black Week 2021. Den genomsnittliga prissänkningen var 20 % på de parfymer som minskat med minst 10 % under veckan.

Även mellandagsrean är en riktigt bra period att köpa parfym på. Vi såg att något färre parfymer blev billigare under mellandagsrean 2021, men snittsänkningen var lika stor som under Black Week, alltså 20 % på de parfymer som minskade i pris med minst 10 %.

Ett tips är att prisbevaka parfymer du vill köpa så får du en notis i mobilen direkt när priset går ner.

Ja, parfym håller faktiskt inte hur länge som helst. Men exakt hur länge just din parfym håller innan den tappar i styrka och ton beror helt på vilken parfym du använder. Parfymer med naturliga ingredienser kan hålla upp till fem år i bästa fall, eller ner till bara halva den tiden om du har otur. Bara genom att förvara parfymer rätt så förlänger du tiden de håller rejält. Tänk på att ha dina flaskor i rumstemperatur under 20 grader celcius och i en torr, mörk miljö.

Det finns normalt tre delar i en parfym: huvudnoten, hjärtnoten och basnoten. De olika delarna gör att parfymen ändrar karaktär beroende på hur länge sedan det var du applicerade den på huden eller tyget.

Toppnoten: Det här är den första doften du känner när du applicerar parfymen. Toppnoten är ofta en lättare doft som snabbt fångar ditt intresse och uppmärksamheten, men den klingar av snabbt och öppnar för hjärtnoten som håller mycket längre.

Hjärtnoten: Efter toppnoten så följer hjärtnoten som utvecklas efter ungefär en kvart efter applicering. Den här doften håller i sig upp till cirka tre timmar och är ofta en sötare, fruktigare och blommigare doft med inslag av kryddor.

Basnoten: Och slutligen har vi basnoten som är den vi känner av längs. Här hittar man ofta träigare dofter, orientaliska toner och andra, jordnära dofter. Även vanilj är vanlig som basnot.

Spruta din parfym i små mängder på viktiga punkter som ger maximal effekt. Du behöver sällan mer än tre punkter för att din parfym ska dofta gott och kraftigt.

Några av de bättre platserna att använda parfym är på handlederna, halsen, bakom öronen och andra platser med stora kroppspulsådror.

Värme hjälper parfymen att blomma ut och du kan förstärka effekten ytterligare om du använder en kräm eller olja på området först.

Vårparfymer är lätta och fräscha i tonen med blommig känsla som jasmin och liljekonvalj.

Sommarparfymer har fräscha toner och är ofta citrusaktiga och blommiga med gröna toner.

Höstparfymer har en kryddigare och mörkare ton med tunga dofter som vanilj och kardemumma.

Vinterparfymer har oftast de tyngsta dofterna med orentaliska toner.