Relaterade artiklar

iStock.com / SbytovaMN

Det här måste du veta om sulkys

När barnet vuxit ur liggvagnen och inte längre kan använda sittvagnen, då är det dags att skaffa en sulky. Här guidar vi dig genom de viktigaste sakerna så att du kan göra ett smartare köp.

Sulky är en mindre barnvagn som ersätter den större ligg- eller sittvagnen. Sulkys kallas även paraplyvagnar och har en fast, framåtvänd position. De används till äldre barn som vuxit ur större vagnar och är enklare att ta med i exempelvis bilen eller på bussen. Det finns sulkys för ett till fyra barn.

Stora eller små hjul

Sulkys med stora, svängbara framhjul är lättare tar sig fram med på ojämna underlag, exempelvis gräsmattor och kullersten. Normalt har sulkys fyra hjul, men det finns även trehjuliga modeller med dämpande fjädring. Ett bra val om du tycker om att träna med vagnen. Luftpumpade hjul ger bättre ergonomi för både dig och barnet jämfört med helgummerade däck, men de kräver lite mer underhåll. Väljer du en sulky med ledat framhjul ska det finnas en riktningsspärr så att hjulet kan låsas.

Sittvagn eller liggvagn

Det är inte alla sulkys som kan fälla ryggstödet helt ner. Om barnet vill ligga ner och vila måste du välja en modell som klarar det. Sulkys med flera olika lägen gör att du lättare hittar en bra position som passar barnet. Tänk på att fällbart ryggstöd ökar risken för att barnet ska klämma sina fingrar. Kolla noga att sulkyn har klämskydd som hindrar skador.

Inbyggd sufflett

Inbyggd sufflett är standard idag, men hur de ser ut skiljer sig åt från vagn till vagn. En del modeller har sufflett som bara täcker ovanför huvudet på barnet, andra kan dras ner så långt som framför ansiktet för bättre skydd. Tänk på att det bör finnas ett transparent fönster i suffletten så att du alltid kan se barnet. Sulkys är normalt inte helt vattentäta. Därför bör det följa med ett genomskinligt regnskydd som är enkelt att ta på, alternativt går att köpa till.

Säkerhet

Det ska finnas en ordentlig parkeringsbroms som låser båda bakre hjulen. Använd gärna en fångstrem runt handleden som hindrar sulkyn från att åka längre ifrån dig än remmens längd. Det är speciellt viktigt i backar om du råkar tappa greppet om handtaget. Handbroms på handtaget hjälper dig att begränsa sulkyns hastighet i nedförsbackar.

Om sulkyn kan fällas ihop och hjulen tas av måste den ha säkerhetsspärrar. Annars riskerar barnet att klämmas om sulkyn fälls ihop av misstag eller att hjulen ramlar av om den stöter emot en kant. Avståndet mellan vagnens bygel och sätet måste vara större än barnets huvud så att det inte fastnar där.

Innan du köper en sulky bör du lägga extra tyngd på sidorna för att se hur den klarar snedbelastning. Det kan vara exempelvis om du hänger en matkasse på handtaget eller lutar dig extra hårt åt endera sidan.

Ergonomi

Ställbart handtag gör att du kan anpassa höjden så att den matchar din kroppslängd. Lastutrymme under sulkyn gör det enklare att exempelvis handla eller ta med sig barnväskan. Större hjul gör att sulkyn är enklare att använda på ojämna underlag. Långa promenader är bekvämare för barnet om det finns ett ordentligt fotstöd.