Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa barnvagnen för landet

  • 31 maj 2022
Jennie Jansson
Jennie JanssonExpert inom barnvagnar

På landet brukar man vilja ha en rejäl vagn som klarar alla terränger, skogsstigar, grusvägar, går att ha med sig till stranden osv. Enligt mig är en vagn med fyra fasta hjul helt suveränt för detta, de vagnarna tar sig fram överallt! Vi har en retrovagn på vårt landställe och den är en fröjd att köra.

Det kan såklart också vara skönt att ha en bra vagn som har svängbara hjul, även på landet. Det som är viktigt då är att vagnen har stora hjul, speciellt framhjulen, annars blir det lite jobbigt att köra den på grusvägarna. Jag tycker också att det är viktigt att vagnen har en bra fjädring, både för barnets åkkomfort och för körkänslan. Att köra en vagn med lite fjädring på en grusväg är inte optimalt. Gör er redo, för här kommer min lista på de bästa barnvagnarna för landet!

1. Baby Jogger City Elite 2 (Duo/Kombi)

Ihopfällningen, bra i terräng

Fast framåtvänd sittdel

City Elite 2 är en vagn som klarar alla olika terränger som landet kan erbjuda!

Körkänslan och åkkomforten är skön då vagnen har bra fjädring. Framhjulet är svängbart och går att låsa om terrängen kräver det. Handtaget har knäledshandtag och passar både kortare och längre personer. Jag tycker vagnen är väldigt lätt att styra och skön att köra.

Liggdelen är rymlig och bebisen ligger skönt i den. Sittdelen är fast framåtvänd men har fullt liggläge och går att sälla in steglöst i önskat sitt/liggläge. Det finns ett fotstöd som går att fälla upp vilket är mycket praktiskt när barnet sover, liggytan blir helt platt och lång. Det går att även köpa till en bygel eller bricka att fästa framför barnet.

Något som är mycket bra med Elite är att den är superenkel att fälla ihop! Den fälls ihop på mitten (har man liggdelen på klickas den enkelt av först), suveränt bra! Ihopfälld blir vagnen väldigt kompakt och är enkel att ta med sig i bilen.

City Elite 2 passar dig som vill ha en vagn med svängbart framhjul, bra körkomfort, blir liten ihopfälld och är enkel att förvara eller ta med sig.


2. Nordic Crown Sporty (Sittvagn)

Lång användartid, lätt, körkomfort

Något liten varukorg

Har du ett lite större barn som åker framåtvänt och inte sover regelbundet i vagnen är detta en perfekt vagn för dig!

'Sporty' är gamla 'Brio Sitty' som funnits i många år och nu uppdaterats! Sporty räcker länge, hela barnvagnstiden ut och lite till ;-)

Vagnen har fyra fasta hjul och tar sig fram överallt och på alla underlag! Den är lätt och väldigt lättkörd. Handtaget är fast men är skönt att hålla i och det är smidigt att rulla vagnen.

Sittdelen har ett sittläge och ett viloläge. Fjädringen är bra och bidrar till en bra åkkomfort för barnet. Vagnen blir platt ihopfälld och är inte tung att lyfta.

Detta är en riktigt slitvarg till sulky som klarar mycket vikt och håller hela barnvagnstiden ut, en perfekt vagn för landet!


3. Baby Jogger City Mini GT 2 (Duo/Kombi)

Ihopfällningen, sufflettten!

Lite svårkörd på smala skogsstigar

Babyjogger City Mini GT 2 är mycket lik Babyjogger City Elite 2 (förstaplatsen). Skillnaden är storleken på hjulen, där denna vagn alltså har mindre hjul.

Jag tycker trots det att GT 2 rullar mycket bra på landet! Den klarar kanske inte de allra smalaste stigarna fulla med rötter, men grusväg och större stigar går alldeles utmärkt.

Liggdelen är ombonad och åkkomforten är behaglig. Sittdelen är fast framåtvänd och har fullt liggläge. Det går att ställa in ryggstödet steglöst till önskat sitt-/liggläge.

Suffletten skyddar väldigt bra mot vind och regn. Det finns även ett fotstöd som går att fälla upp, vilket är mycket praktiskt när barnet sover då liggytan blir helt platt och lång. Det går att köpa till en bygel eller bricka att fästa framför barnet.

Precis som Elite 2 är GT 2 superenkel att fälla ihop. Man bara lossar en spärr och drar i ett handtag, vips så är vagnen ihopfälld på mitten och därmed otroligt platt och kompakt.

Passar dig som vill ha en vagn som rullar bra på landet och blir väldigt kompakt ihopfälld. Den är enkel att ha med i bilen om man reser till och från landet.


4. Crescent Nordic XT (Sittvagn)

Jollyroom
2 495 kr
Nids4Kids
3 495 kr
Lilla violen
4 095 kr
Se alla 3 priser

Suffletten, fjädringen, lufthjulen

Något lång ihopfälld

Crescent Nordic XT är en fast framåtvänd sulky med generöst liggläge, grym sufflett och bra fjädring!

Vagnen har fast framåtvänd sittdel och man kan inte köpa till någon liggdel. Denna vagn köper man alltså när barnet är stort nog att åka framåtvänt i sittdel. Sittdelen har dock ett generöst liggläge, ej helt fullt men tillräckligt för att barnet ska sova gott, samt tre sittlägen. Suffletten är förlängningsbar och den skyddar väldigt bra.

Chassit rullar bra på skogsstigar och grusvägar. Den funkar även att ha på stranden, men i den allra mest lösa sanden blev vagnen svårkörd och jag fick köra den baklänges.

Nordic XT har låsbara framhjul och ett skönt knäledshantag. Fjädringen är behaglig för både åkkomforten och körkomforten. Vagnen blir väldigt platt ihopfälld, lite lång kanske, men det blir dessa modeller generellt.

Nordic XT passar dig som har ett större barn som gärna åker framåtvänd men fortfarande behöver ett bra liggläge för sovstunderna!


Jennie Jansson
Jennie JanssonExpert inom barnvagnar

Hej! Jag heter Jennie Jansson, är 40 år och bor med min man och våra tre döttrar i Stockholm. Vi har tvillingdöttrar födda 2011 och en dotter född 2018. Jag jobbar som förskollärare och trivs jättebra med mitt yrke! Mitt allra största intresse är barnvagnar och har varit så länge jag kan minnas! När jag var liten hittade man mig inte på leksaksavdelningarna utan, naturligtvis, på barnvagnsavdelningarna! Jag tror att sammanlagt har över ett 50-tal vagnar rullat in och ut hemma hos mig! Just nu bor det fem stycken vagnar här hemma och en på landet! För tre år sedan startade jag instagramkontot Barnvagnspedagogen. Jag är en riktig barnvagnsnörd uti fingerspetsarna!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer