Prisjakt
HemPrisjakts experterPlattänger & locktängerGuide - Locka håret med plattång - så här gör du!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Locka håret med plattång - så här gör du!

8 december 2020

Av mina vänner får jag ofta frågan om jag kan locka deras hår, men också frågor om hur jag själv gör för att få så fina lockar. Därför tänkte jag att vi steg för steg ska gå igenom hur jag gör. Häng med så ska jag lära dig också!

Förberedelser - det här behöver du

Du behöver följande verktyg: plattång, pinnkam, hårklämma/ hårclips, torrschampo, värmeskydd, & hårspray. Jag tycker resultatet blir bäst om man lockar håret dagen efter tvätt, men självklart går det med nytvättat hår också. Är håret nytvättat, se till att det är helt torrt först. Börja med att ge håret struktur genom att spraya igenom det med lite torrschampo. Sätt sedan upp allt hår med så att du bara har lite av underhåret att jobba med. Jag brukar få delat upp mitt ganska normaltjocka hår i 4-5 partier när jag lockar. Spraya håret med värmeskydd och du är klar att börja locka!

Planera lockarna för mer volym

Jag vill att mitt ansikte ska framhävas, därför böjer jag lockarna närmast ansiktet bakåt. Detta gör jag på de två första lockarna, sedan gör jag en åt andra hållet och efter det kör jag varannan. Jag vill gärna att lockarna ska få håret att se livfullt ut men även skapa volym. Genom att varva lockarna åt olika håll skapar man liv i håret men även volym eftersom de då inte lägger sig i varandra lika lätt. Tänk på att du ska vara lätt på handen och bara glida håret genom plattången.

Så här gör du!

Jag börjar med att hålla plattången enligt bilden, sedan vrider jag den bakåt ett halvvarv så att håret snurras bort från ansiktet, samtidigt som jag låter den glida neråt. Jag avslutar med att vrida plattången en aning till när jag kommer längst ner på hårslingan. Efteråt sprayar jag lite lätt på locken och låter den vara. Det här är viktigt - rör den inte! Locka igenom allt underhår framtill på samma sätt. Dela sedan upp resterande hår i nya sektioner och locka det också. När allt hår är lockat så ser du lite galen ut, och det ska du göra! Låt nu håret svalna ordentligt innan nästa steg.

Till sist - styla lockarna ✨

Tupera håret försiktigt där du vill ha extra volym. Spraya lite lätt där du tuperat. Böj sedan huvudet framåt och glid med särade fingrar försiktigt genom håret. Du kan även använda en bredtandad kam. En del borstar med mjuka drag men jag tycker om när lockarna fortfarande är lite definierade, så jag använder fingrarna. När jag har jobbat igenom hela håret vänder jag upp huvudet och stylar till håret som jag vill ha det. Gör ev. någon extra lock om det behövs, spraya kanske ett extra varv. Klart! Lycka till och hoppas du får superfina lockar!


Övning ger färdighet. Numera när jag lockar mitt axellånga hår tar det ca 10 minuter men då har jag övat många gånger. Vissa gånger har det faktiskt hänt att jag duschat ut allt för att jag inte varit nöjd. Så öva öva och åter öva, så kommer du bli bra på det! Jag vill även passa på att tipsa om att inte ha för mycket produkter i håret. Då blir håret strävt och plattången glider inte lika bra. Var istället lätt på handen och låt tången glida genom håret. Vill du ha lite mer lockiga lockar så snurrar du plattången ett helt varv eller mer. Vill du ha beach-lockar så avslutar du med att låta ändarna vara raka. Allt är en fråga om tycke och smak och jag tycker att allt är lika fint. Kom dessutom ihåg att det ska vara kul, det finns inga rätt och fel! Stort lycka till med dina lockar! <3


Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Therese rekommenderar 3 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Plattänger &amp; locktänger

Bästa locktången för stora lockar
Bästa locktången för stora lockarTopplista av Therese Parner
Bästa locktången
Bästa locktångenTopplista av Marielle O’Connor
Bästa plattången för tjockt hår
Bästa plattången för tjockt hårTopplista av Marielle O’Connor