Prisjakt
HemPrisjakts experterFiskeGuide - Fisketips för nybörjaren - 5 råd från experten

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fisketips för nybörjaren - 5 råd från experten

17 juni 2020

Är man helt ny i sportfiskevärlden kan det vara svårt att få grepp om alla metoder som finns. I den här guiden delar jag med mig av 5 tips för dig som är nybörjare inom fiske.

Använd flexibel utrustning

Ett vanligt haspelspö i mellanklassen har många redan liggandes hemma och det räcker gott och väl till de flesta fiskemetoder. Om du inte har ett spö hemma så kan du hitta tips på fiskespön för nybörjare i min topplista här på Advized. Jag rekommenderar att köpa ett spö som är minst 8 fot (240cm) och klarar av att kasta beten mellan 10-40 g. Den här längden på spöt hjälper till att kasta betet långt vilket är bekvämt vid fiske från land, och den breda viktklassningen tillåter dig att kasta både stora och små beten. Idag säljs flera prisvärda kombo-set där det ingår fiskespö, haspelrulle och fiskelina där linan redan är spolad på rullen.

Fiska med olika typer av beten

Det behövs absolut inte många beten för att bli en framgångsrik fiskare. En jigg, en spinnare och ett skeddrag är beten som man kommer väldigt långt med. Du kan hitta några av mina favoriter i min lista med fiskedrag.

Som nybörjare vet man inte alltid om platsen man fiskar på kommer vara grund eller djup, därför kan det vara bra att vara förberedd genom att införskaffa både lättare och tyngre varianter. Kom ihåg att ditt fiskespö har en viktklassning som dikterar vilken som är den minsta och största vikten på betet du bör använda.

Lokalisera fisken

Ibland när man fiskar så går det långa perioder utan att man får napp. En tumregel som alltid är bra att ha i bakhuvudet är att 90% av fiskarna befinner sig på 10% av sjön. Det innebär alltså att man ständigt måste röra på sig och försöka lokalisera fisken. När man väl lyckas fånga en fisk så finns det stor chans att fånga fler just där. Många gånger finns det något som är intressant för fisken på den platsen. Oftast söker sig fiskarna dit där de har nära till mat men även skydd från andra predatorer.

Fiska av vattnet med solfjäderkast

Som nybörjare är det vanligt att man bara kastar rakt ut och vevar hem sitt bete. Ett sätt att effektivisera fisket, och på så sätt öka chansen till fångst, är att föreställa sig en solfjäder när man kastar. Börja med att kasta åt vänster, och för varje kast så kastar du mer och mer mot höger så att det bildar en solfjäder. När du har fiskat av området så kan du röra dig till nästa plats och upprepa metoden. Fiskar du från land så är den här metoden nästan ett måste för att fiska effektivt.

Anteckna fångstdata

När en fisk hugger på ditt bete så är det oftast inte en slump. Det finns en anledning till varför fisken var på just den platsen vid den tiden och varför den valde just ditt bete. Vi som fiskar vet inte alltid svaret på frågorna, men ju mer fångstdata vi kan samla på oss desto närmare svaret kan vi komma. En fiskedagbok är ett väldigt bra hjälpmedel för att hjälpa oss förstå våra fiskevatten bättre. Notera gärna datum, tid och plats så har du något att utgå från i framtiden. Idag finns det applikationer till mobilen som hjälper oss att föra fiskedagbok. Ett exempel på en sådan app är FishBrain.


Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Semir rekommenderar 3 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Fiske

Bästa fiskedraget
Bästa fiskedragetTopplista av Semir Hodzic
Fiskedrag för nybörjaren
Fiskedrag för nybörjarenTopplista av Semir Hodzic
Bästa haspelrullen
Bästa haspelrullenTopplista av Semir Hodzic