Prisjakt
HemPrisjakts experterBilbarnstolarGuide - Åka bil med barn - detta ska du tänka på

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Åka bil med barn - detta ska du tänka på

4 juli 2024

Väntar ni ert första barn och undrar vad man bör tänka på när man ska åka bil? Finns det till exempel något som kan påverka säkerheten eller tillbehör förutom bilbarnstol man borde köpa? Här ska jag ta upp några vanliga frågor och även ge lite tips på produkter som kan bidra till en säkrare bilresa. Följ med!

När kan barn åka utan bilbarnstol?

Detta är en väldigt vanlig fråga och jag tror att svaret kommer förvåna er, då det är många som inte har koll på detta.

Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning i bilen - det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Detta gäller för baksätet, för passagerarsätet är det 140 cm.

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. Detta för att barnets skelett inte är färdigutvecklat innan dess, vilket påverkar förmågan att klara av en krock. Alla barn växer såklart olika fort, men oftast är de runt 135-140 cm när de är 10-12 år.

När kan barn åka utan bilkudde?

Svaret hittar du egentligen i stycket ovan: när barnet är 10-12 år och 135/140 cm (135 cm om barnet åker i baksätet och 140 cm om barnet åker i framsätet). Det rekommenderas att använda sig av en bilbarnstol ända fram tills dess. Bälteskudden kan man säga är en sista utväg när ingen bältesstol passar barnet, men hen ännu inte fyllt 12 och är under 135/140 cm. Då byter man till en bälteskudde resten av tiden tills barnet är tillräckligt stort för att sitta utan skydd. Det finns dock numera många nya framåtvända bilstolar som är utvecklade för att barnen ska kunna använda dem länge.

Kan barn åka fram i bilen?

Oavsett ålder på barnet så kan hen åka fram i bilen. Det man måste komma ihåg är att stänga av airbagen på passagerarsätet. Hur man stänger av airbagen skiljer sig från bil till bil - på nyare bilar kan man ofta använda bilnyckeln medan andra bilar kräver att du gör det på en verkstad. Leta upp vad som gäller för just din bil i manualen.

Det finns även några andra saker som påverkar om det går att använda en bilstol i framsätet. Ett babyskydd är oftast inga problem då det är så litet och lågt. Vill du montera med Isofix kan det däremot vara lite svårare, då det tyvärr inte så vanligt att det finns Isofix i framsätet. Då får man välja en bilstol som kan monteras med bilbältet istället.

Se till att bilstolen inte skymmer sidospegeln. En sista säkerhetsdetalj är avståndet mellan den bakåtvända bilstolen och framrutan. Det ska finnas minst en näves mellanrum mellan högsta punkten på stolen och framrutan.

Åkpåsar och dynor för bilstolar

Något man kanske funderat på är hur man ska hålla bebisen varm på smidigast sätt. Många av er har säkert hört om åkpåsar för barnvagnar, men visste ni att det även finns speciella åkpåsar för babyskydd? Dom är underbara!

Fördelarna med en speciell åkpåse för babyskyddet är många, men den viktigaste är att bebisen kan sitta säkert med det interna bältet tajt mot kroppen, utan några mellanrum på grund av tjocka kläder. Säkerheten påverkas enormt om bältet inte sitter tillräckligt nära kroppen, så väntar ni en höst- eller vinterbebis är detta ett tillbehör jag verkligen rekommenderar. Det finns både åkpåsar som är bra för blåsiga förhållanden och riktigt varma med ull och dun.

Det finns även sommardynor som görs i tunna material som verkligen andas. På så sätt kan luften cirkulera även bak på ryggen så det inte blir för varmt. Dessa klädslar täcker hela stolen och funkar därför samtidigt som ett skydd mot fläckar.

Extra smarta tillbehör - bältessamlare och baksätesspegel

Ett annat smart tillbehör jag vill tipsa om är bältessamlare! Det förhindrar att barnet tar sig ur bilstolens interna bälte. Det kan också vara ett hjälpmedel om barnet är lite mindre i överkroppen och bältet inte sitter kvar på axlarna.

Slutligen kan jag rekommendera att köpa en baksätesspegel. När ett babyskydd eller bilbarnstol är monterad i baksätet kan det vara svårt att se barnet, särskilt under vinterhalvåret. Då kan en baksätesspegel vara bra. Det finns många varianter, men det är två kriterier jag tycker är viktigast att titta på. För det första ska spegeln kunna vinklas, helst 360 grader. Sen är det bra om den har en lampa. I Sverige är det ofta mörkt ute, och då gör det ingen nytta att du har en spegel om den inte kan lysa.


Många kan bli förvånade över att barn ska sitta i bilstol ända tills dom är 12 år. Det är inte vanligt att se tolvåringar sitta ens på en bilkudde, så den kunskapen får du gärna dela vidare för att så många som möjligt ska få veta vad läkare och forskare har konstaterat om barns säkerhet. Hellre en bälteskudde än ingenting, men är du i skedet där du ska köpa en framåtvänd bilstol: kolla på de lite nyare stolarna som är utvecklade efter i-Size säkerhetsstandard. Där har de tagit med längden i beräkningen för att stolarna ska räcka längre.

Något som är bra att känna till är att man bör undvika tjocka vinterkläder på barnet när hen sitter i en bilstol. Kläderna kan skapa ett stort mellanrum mellan bältet och kroppen, vilket vid en kollision minskar säkerheten. Det är också svårt att dra åt det interna bältet tillräckligt på en bebis i tjocka kläder. Därför är en åkpåse i en babyskydd en bra lösning.

När det gäller montering av bilstol i framsätet bör du tänka ett extra varv. Kör du ofta ensam med barnet är det bättre att ha bebisen bak med en spegel, så du kan fokusera på körningen. Tänk bara på hur några sekunder av tittande i en mobilskärm kan orsaka en olycka. Baksätet är också säkrare vid en kollision.

Valet är såklart ditt som förälder, men jag hoppas detta har gett inspiration och kunskap som i slutändan kan bidra till en säkrare biltur!


Under flera år nu har barns säkerhet intresserat mig stort! Frågar du mina vänner (oavsett om de har barn eller inte) säger de att jag är en bilstolsnörd. Jag har tidigare jobbat i många år inom handel och då kunnat få regelbunden uppdaterad utbildning från bilstolsleverantörer och även NTF-certifiering inom säkerhet i bil. Jag gillar små detaljer som gör stor skillnad och därför skriver jag också om andra kategorier inom barnprodukter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Irianna rekommenderar 6 produkter

Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Bilbarnstolar

Bästa bilbarnstolen för långa barn
Bästa bilbarnstolen för långa barnTopplista av Irianna Tamvaki
Bästa bältesstolen
Bästa bältesstolenTopplista av Irianna Tamvaki
Bästa babyskyddet
Bästa babyskyddetTopplista av Irianna Tamvaki
Annons
Annons