Köphjälp på riktigt – frågor och svar från prylexperterna på Black Friday!

Under Black Friday stod fyra riktiga experter redo att svara på dina frågor om mobiltelefoner, skönhet, datorer och hörlurar. Här är svaren!

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion, i samarbete med Advized.

Text:
Patrik Siredal

Publicerad:
20 november 2020
(uppdateras löpande)

På Black Friday gav fyra riktigt skarpa experter svar på våra användares frågor, inom områdena mobiltelefoner, skönhetsprodukter, datorer och hörlurar. Du hittar alla frågor och svar här i efterhand.

Advized är en plattform som samlar kunniga experter inom olika produktområden, för att ge rekommendationer på vilka produkter som är bäst just nu. Vi frågade våra kompisar på Advized om de har några riktigt bra experter som kan hjälpa dig och andra konsumenter på Prisjakt under Black Friday. Det hade de.

De fyra experterna svarade på frågor en timme var under fredagen, både här och på vårt Instagramkonto.

Alla frågor och svar hittar du på den här sidan!

Björn Sige

Hörlurar

Björn Sige, Black Friday kl. 19-20

Björn Sige har varit intresserad av teknik i evigheters evighet. Han har sysslat med hörlursbaserad hifi i nio år. På huvudet har han haft hörlurar som kostat allt från 59 till 599 000 kronor. Kvalitet, funktionalitet och design är det han värderar högst. Mellan klockan 19 och 20 på Black Friday svarade Björn på dina frågor.

Frågor & svar

Här är de frågor som Björn svarade på mellan klockan 19 och 20 på Black Friday.

.

Airpods - värt att investera i ett par pro? Varför?

Om du vill/behöver ha aktiv brusreducering så ja, absolut då Pro är grymma på den biten! De har också markant bättre/klarare ljudkvalitet. De sitter dock i öronen med proppar, vilket inte alla användare av original-airpods gillar även om de är bland de mest bekväma lurar jag testat av denna typ.

.

Apple Airpods passar inte i mina öron, jag tappar dem bara, men jag vill inte ha ett par stora lurar. Har du förslag på ett par små och mer flexibla in-ears som skulle kunna funka?

Ja, been there! Finns många alternativ, passformen varierar ju tyvärr lite från öra till öra men Jabra Elite 75T och Sennheiser momentum TW2 är exempel på lurar i lite olika prisklasser som sitter riktigt bra i mina öron, även långa perioder och även under löpning.

.

Tips på hörlurar för träning, framförallt löpning?

Powerbeats 4 eller pro är grymma för löpning. Även Jaybird Vista och Jabra Elite (active) 75T sitter riktigt bra under löprundan, men sluter tätt vilket gör att du hör dina fotsteg och tappar lite omgivningsmedvetenhet.

.

Har du tips på ett par prisvärda och bekväma on ear-hörlurar?

On-ear lurar är per design de minst bekväma eftersom de trycker direkt på öronen. Sennheiser HD25 är en riktig klassiker som hängt med i många år, tål att tappas från Eiffeltornet och låter bra. Inom trådlöst är Beats (faktiskt) bäst på on-ear i min erfarenhet.

.

Det här med hörlursförstärkare och DAC. Gör det någon skillnad? För vanliga öron alltså? :)

Hörlursförstärkare absolut, om hörlurarna behöver en! Du får inte så mycket ut av att köra ett par mobilanpassade lurar som Sennheiser Momentum ur en förstärkare men för ett par stora HD 600 eller HD 800 på 300 ohm är det ett absolut måste. 

DAC finns redan inbyggt i alla digitala ljudkällor, telefoner datorer streamers etc. Hur bra de är varierar, finns laptops som har usla inbyggda ljudkort medan ljudet ur t ex iPhone och vissa LG-telefoner är kanoners. Jag skulle prioriterat att välja rätt där istället för att köpa en extra enhet du måste ladda/koppla/bära med dig.

.

Jag köpte Jabra Evolve med mikrofon och lämnade tillbaka för att ljudet var olidligt. Ser att många har andra Jabra i öronen. Är andra lurar från dem bra?

Sett till vad de kostar och till helheten tycker jag att Jabra sköter sig bra. De verkar dessutom faktiskt lyssna på sina kunder, något som märktes tydligt med Elite 75T vs Elite 65T. Men jag har inte lyssnat på några av deras over-earmodeller så kan inte uttala mig där.

.

Jag behöver ett par trådlösa in-ear med bra mikrofon, eftersom jag sitter mycket i videosamtal. Jag tycker inte att Apples Airpods ger särskilt bra ljud från mikrofonen. Några tips?

Här har vi tyvärr ett problem med just true wireless-hörlurar… iallafall i nuläget. Mikrofonerna är pyttesmå och sitter långt ifrån munnen. Tyvärr har jag ännu inte påträffat något som ger direkt bra samtalsljud. Om du sitter mycket i videosamtal hade jag köpt ett dedikerat headset, in-ear eller overear. Eller kanske Bose Headphones 700 som har bättre samtalsljud än sina konkurrenter.

.

Är Urbanista Stockholm plus trådlösa hörlurar något att ha? Har haft ett par sådana modell San Fransisco ett par år sedan, skräp som gick sönder på nolltid. Är Stockholm bättre än de äldre hörlurarna dom säljer?

Inte testat dem så kan inte säga, men utifrån det jag hört och sett ang Urbanista verkar det inte vara någon vidare kvalitet på grejerna.

.

Hej! Jag vill ha ett par trådlösa hörlurar som inte är over-ear men inte heller in-ear med silikonplupp - dvs typ airpods! Är dock inte supersugen på att betala för apple-produkter och letar alternativ. Vilka finns?

Kika på Oneplus Buds eller kanske Huaweii Frebuds. :-)

.

Bäst ljud för pengarna under 1000lappen?

Helt utan hänsyn till vilken hörlurstyp, eller andra kriterier, skulle jag rekommendera att gå upp 300 kronor och köp Audio technica ATH-M50X. Värt det.

.

Vilka är de sämsta hörlurarna du har provat som folk faktiskt köper och använder?

Älskar såna här frågor! Jag avskyr de flesta av Marshalls lurar, vidrig diskant. Bowers & Wilkins är också, om än inte dåliga, otroligt överskattade!

.

Mina hörlurar som följde med iphonen är paj. Vad är det bästa jag kan köpa för 300kr?

Hm… du får nog inget av vidare hög kvalitet för 300 kr är jag rädd (kan bara tala från egen erfarenhet), varken sett till ljud eller hållbarhet. Jays kanske? Annars kika på Beats Flex för bara några hundralappar till som faktiskt verkar vara en riktigt grym kompromiss! Koss Porta pro låter riktigt trevligt men byggkvalitén är kass…

.

Stämmer det att det finns olika typer av bluetooth som ger olika ljudkvalitet i hörlurar?

Rent tekniskt, ja. Det finns vissa standarder för bluetooth, t ex aptX HD, som möjliggör signalöverföring i högre upplösning. Men det har relativt mild inverkan på ljudkvalitén jämfört med andra faktorer som kvalitén på hårdvaran, hur man medvetet tunat ljudet och så vidare.

.

Hur mycket måste jag betala för att hörlurarna ska låta riktigt bra?

Jättebra fråga. Det beror lite på vad ”riktigt bra” innebär för just dig och vad för standard du jämför med. Det beror också på vilken typ av hörlurar vi snackar om - inear, over-ear, trådlöst eller icke trådlöst.

.

Låter trådlösa hörlurar sämre än de med sladd?

Nja, beror på skulle jag säga! Generellt låter riktigt bra kabelbundna hörlurar kanske bättre än ett par trådlösa i samma prisklass, framförallt i inear-segmentet. Men gapet minskar hela tiden. Trådlösa hörlurar har också fördelen att de har en digital processor som tillverkare kan använda till att rätta till ”fel” i frekvensomfång, akustiska resonanser etc som är mycket svårare att få bukt med i traditionella, icke-digitala hörlurar.

Om absolut ljudåtergivning är ett kriterium då är det fortfarande sladd-lurar som gäller. Men då pratar vi i regel också höga priser.

.

Vilka trådlösa hörlurar har bäst brusreducering idag?

Helt utan konkurrens, Sony WH-1000XM4 och XM3. Skiljer inte så mycket mellan dem, 4an är kanske snäppet bättre i vissa situationer.

.

Vilket gamingheadset rekommenderar Björn för PC?

Jag är då ingen gamer så ta det med en nypa salt. Men HyperX cloud har jag alltid gillat, prisvärda, bekväma och låter bra. Om du är ute efter en riktigt realistisk surroundeffekt är Audeze Mobius svårslagna.. blir lite täta/varma runt öronen bara,

.

Vad använder du själv för lurar? Flera olika? Varför just dem?

Jag har haft en jädrans massa hörlurar. Allt från high-endmodeller med stora förstärkare i andra änden till Beats by dre. Numera är det bara trådlöst och då är det framförallt Airpods Pro (kontoret, samtal), Sonyn WH-1000XM3 (tåg, flyg, ljudmix) och Sennheiser Momentum TW2 (allmän musiklyssning, gymmet) som går varma. Har ett par Powerbeats Pro också men de används knappt sen jag fick hem Sennheisern.

.

Bose Quiet Comfort 35 II eller Sony WH-1000XM3?

Sonyn varje dag i veckan om du frågar mig. Modernare, bättre brusreducering, bättre ljud överlag. Bose är dock (ännu) bekvämare då de väger lite mindre och basen inte lika bombastisk/mer korrekt.

.

In-ear eller over-ear?

Helt beroende på vad du är ute efter rent praktiskt. Vill du ha lurar som ryms i fickan är det ju inears som gäller. Over-earlurar är i regel bekvämare att ha på sig länge än något som sitter i örat och i fallet med trådlösa hörlurar har de mycket längre speltid per batteriladdning. Ljudbilden är i regel bättre i over-earlurar av diverse olika skäl.

.

Hur bra är såna där Airpods egentligen? Bra batteritid? Är de värda sitt pris?

Nja. Hela framgången bakom Airpods är användarvänligheten, hur ”plug & play” de är med andra apple-prylar. Apple lyckades ju simplifiera hela den trådlösa anslutningsprocessen något enormt för användaren. Men varken ljudet eller batteritiden är något att hurra över. Pro-modellen är betydligt bättre ljudmässigt och har grym aktiv brusreducering, men de är också rätt dyra och batteritiden bara OK.

.

Jag gillar bluetoothlurar som är trådlösa men har kabel runt nacken. Har du något bra tips på såna?

Absolut! Beats Powerbeats 4 är väl de bästa. Speciellt ihop med en iPhone då de har samma smidiga gränssnitt som Airpods. Jaybird Tarah Pro är också bra men verkar vara på väg att fasas ut…

.

Vad har du för tankar kring Jabra Elite Active 75T?

Jag gillar dem, användarvänliga och väldigt mångsidiga lurar som sitter bra i öronen och funkar kanon för gymträning (mindre bra för löpning då de sluter tätt). Ljudbilden är väldigt överdriven i både bas och diskant ur kartong så du behöver tweaka en del i appen om du inte gillar den typen av ljudideal.

Joakim Ewenson

Datorer

Joakim Ewenson, Black Friday kl. 13-14

Joakim Ewenson gillar att testa och utforska nya produkter. Han driver Youtube-kanalen Teknik med Ewenson med tillhörande Facebook- och Instagramkonton. Han uppskattar god materialkvalitet och bra balans mellan pris och prestanda. Mellan klockan 13 och 14 på Black Friday svarade Joakim på dina frågor.

Frågor & svar

Här är de frågor som Joakim svarade på mellan klockan 13 och 14 på Black Friday.

.

Jag vet inte om du har koll på NAS? Vill ha en för bilder och så hemma som jag även kan komma åt från nätet. Inte för dyr, men vill inte ha skit.

Kan inte kalla mig en våldsamt insatt expert, men jag personligen kör med en Synology NAS, DS218j för att vara specifik. Fungerar bra för mig här hemma med två platser för 3,5” HDD och tuffar på så snällt med 2*4 TB utan besvär. Numera ersatt av en modell som heter DS220j, det vill säga årets modell framför min som är 2018 års. Säkerligen lite bättre, lite snabbare och en gnutta smartare!

.

Det här med att tejpa för kameran på datorn… Överdrivet eller smart?

Hmmm, inget som jag skulle göra, mycket för att jag kör en MacBook som berättar för mig med en liten lampa när kameran är igång. Samtidigt kan jag inte säga att det är fel heller, framförallt på Windows-baserade datorer som jag personligen litar *lite* mindre på. Får det dig att känna dig tryggare, så absolut, bara du väljer en tejp som är lätt att få bort utan rester när du behöver din kamera bara…!

.

Är det något bra klipp på en bärbar för en simpel hemmaanvändare på Black Friday just nu? Jag har sett dina tips om surfplatta istället men gillar inte riktigt den idén :)

Lite svårt utan en specifik budget, men jag dras åt antingen Apple MacBook Air 13” eller Microsoft Surface Laptop 3 för runt 10 000 kr. Mycket pengar, men du får datorer som är mycket välbyggda, har bra skärmar, riktigt bra tangentbord och väldigt lite onödiga program installerade från start. Dessutom mer än tillräckligt med prestanda för att täcka de allra flesta vardagliga behoven såväl nu som 3-5 år framåt!

Andra bra tips kan vara Dell Latitude eller Dell XPS 13”, Lenovos ThinkPad-serie, utöver de allra billigaste varianterna eller kanske en Huawei MateBook med lämplig skärmstorlek…?

.

Vad är det absolut bästa man kan köpa för gaming just nu under 20 papp?

Lite småknepig fråga att svara helt exakt på, det beror väldigt mycket på vad man prioriterar i sin dator. Bärbar eller stationär? Om bärbar, 15”- eller 17”-skärm? Prioritera processor eller grafikkretsar? Mängden RAM-minne framför något av de två?

Två intressanta varianter av det bärbara (nåja) formatet kan vara Asus ROG Strix G17 med 17”-skärm på 144Hz, 16 GB RAM, Intel i7-10750H och Nvidia RTX 2070? Släpbar men även ett monster! Annars har vi även MSI GE66 Raider som med en 15,6”-skärm på hela 240 Hz, 16 GB RAM, Intel i7-10875H och Nvidia RTX 2070 som ett något mer bärbart alternativ?

.

Om man vill ha en skärm hemma för jobb. Basic liksom. Vilken?

Mitt tips är att välja en Dell UltraSharp-skärm efter smak och tycke, lite beroende på hur stor skärm man vill ha. Kanske inte en våldsamt häftig design men istället får du riktigt bra byggkvalité, paneler och anslutningsmöjligheter i lite olika prisklasser!

.

Vad bör man köpa för upplösning på sin bildskärm? 4K är ju dyrt!

Så hög upplösning som plånboken tillåter. Minst Full HD skulle jag säga för att få en behaglig upplevelse och på större skärmar, 27” eller större, så försök att åtminstone hamna på 1440p för att inte se pixlar överallt. Jag kör personligen en 34” Ultrawide (vilket är ljuvligt) och har på den 3440*1440 px vilket är tillräckligt för att ge en skarp bild men ändå bara tömma halva sparkontot.

Tänk även på att typen av skärmpanel har stor inverkan på skärmupplevelsen, IPS ger generellt bättre betraktningsvinklar än exempelvis TN- och VA-paneler och en 1440p-skärm med IPS kan vara trevligare för många “vanliga” sysslor än en 4K VA-skärm är.

Nackdelen är att har man väl upplevt en ordentligt högupplöst skärm, antingen extern bildskärm eller någon av alla högupplösta skärmar i moderna bärbara datorer, så är det extremt svårt att välja något annat efteråt.

.

Är det en myt att det inte finns virus på Mac?

Ja, det är en myt men det är även en myt som är väldigt nära att vara sann. Det finns virus och andra skadeprogram som körs även på macOS men de är extremt få och ofta extremt specifika. Större risk är snarare att man riskerar råka på skadliga webbplatser istället och de slår ungefär lika hårt på alla system och kan vara knepigare att råda bot på.

Jag är Mac-användare sedan 2008 och har inget extra antivirus-program aktivt utöver de inbyggda skydd som finns i operativsystemet. Personligen känner jag inte heller något behov av det utan kan välja exempelvis nättjänster för att scanna av potentiellt farliga filer vid behov. Sedan är jag även väldigt försiktig med vad jag installerar och väljer så långt det är möjligt att hämta mjukvara via Apples App Store eller andra mycket välkända tjänster, exempelvis direkt från Microsoft eller Adobe Cloud-sviten av mjukvaror.

.

Hur dyr dator bör man köpa? Vad är en rimlig prisnivå om man bara vill surfa på nätet och göra vanliga hemmasysslor?
Har du övervägt att kanske skaffa en surfplatta istället? För slösurfande i soffan och en stund med strömmad media så slår en bra surfplatta oftast en dator i samma prisklass och är dessutom lättare att såväl hantera som att underhålla. Komplettera med ett tangentbord, antingen i formen av ett skal eller någon form av blåtandsvariant och du har en enhet som är riktigt trevlig och lättanvänd för allt utom kanske vissa specifika Windows- eller macOS-program!

.

Jag har hört mycket bra och också mycket dåligt om Lenovo. Vad är din uppfattning? Känns det som säkert kort?

Jag personligen gillar Lenovos datorer, åtminstone de lite mer påkostade modellerna. Har tidigare ägt en Legion Y530 gaminglaptop samt en ThinkPad X280 som båda varit väldigt välbyggda och trevliga maskiner som dessutom erbjudit möjligheten att uppgradera viss hårdvara…!

Det är inte omöjligt att jag i framtiden köper på mig fler Lenovo-datorer och har inga problem med att rekommendera märket rent generellt, även om jag kanske skulle undvika de allra billigaste datorerna på grund av de oundvikliga prioriteringarna som sker för att sänka priset.

.

Jag tycker att alla datorer blir gamla och sega efter ett par år. Vad bör man köpa för att undvika det?

Det förmodligen enklaste sättet att komma till rätta med det är att göra backup av det som är viktigt och sedan återställa sin dator, för att kunna börja om från början med en fräsch installation av Windows, macOS eller kanske någon variant av Linux om man är nyfiken på det.

Vill man ändå köpa något nytt så tänk då på några specifika punkter. Snåla inte med mängden RAM-minne, absolut minimum på 8 GB, gärna 16 GB. Välj en SSD-baserad lagring framför traditionella hårddiskar. Skillnaden är enorm!

Vad gäller processor beror mycket på vad man vill göra, för många räcker exempelvis Intel i3 men har man möjlighet, välj en i5. Samma gäller med AMD Ryzen, Ryzen 3 är okej för de flesta men Ryzen 5 är bättre och så vidare.

Sedan gäller det att hålla efter sin dator, uppdatera drivrutiner, undvika att installera för mycket som körs samtidigt och försöka rensa upp sådant man slutar använda. Det finns även mjukvaror som gör rensningar av systemfiler åt dig, för att komma åt sådant man lätt missar, men det kan vara lite av en djungel och jag har inget specifikt program att rekommendera på rak hand tyvärr.

.

Ger en läderväska tillräckligt skydd till min dator om det regnar?

Läderväska som så kan ge visst skydd, men det beror väldigt mycket på hur dragkedjor eller andra sätt att öppna och stänga den på fungerar. Står det inte specifikt att väskan i fråga tål regn eller åtminstone viss väta så skulle jag nog inte chansa hur som helst.

.

Dottern ska börja på högskola och behöver en ny laptop till skolarbetet. Tänker mig max 10 000 kr, förslag?

Här beror det ju mycket på vad hon skall studera? För vissa typer av inriktningar så är det fördel med PC, för andra så är team Mac att föredra. Handlar det om mestadels skrivande i molntjänster så kanske rent av en Apple iPad Air med tangentbord vore optimalt?

Såhär i tider av ny generationer Apple MacBook Air/Pro så skulle jag annars försöka hitta en bra prissatt MacBook Air från föregående modellår, det är fortfarande en mycket bra dator som är väl anpassad för ett enkelt och stabilt datorägande. Extra pluspoäng för att den i min mening är riktigt snygg samtidigt som den är lätt och tar liten plats.

Vill man ha PC istället så har jag en svag sida för Microsofts Surface-produkter. Det finns exempelvis en Microsoft Surface Laptop 3 med i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring för precis under det priset som erbjuder bra byggkvalité, bra prestanda och en riktigt trevlig skärm som i min mening är utmärkt för den som ägnar mycket tid åt skrivande, surfande och någon enstaka stund av strömmande film eller serier.

.

Är du team Mac eller team PC?

Team båda? I hushållet finns såväl MacBooks som en stationär PC. Måste jag välja så blir det dock team Mac för min del, då deras produkter dels gör mig glad vad gäller materialval, byggkvalité som operativsystem samt att macen täcker in fler av mina behov än vad PC gör i dagsläget.

Har dessutom lite fler fanboy-tendenser än vad jag är bekväm med att erkänna när det gäller nya generationen MacBook/Mac Mini med M1-processor. Risken för ett inköp är överhängande…!

.

Tips på prisvärd gamingdator till 10-11 åring? Bärbar eller stationär? Spelar mest Fortnite…

Fördelen med att välja en bärbar dator är att du får skärmen på köpet. Nackdelen är att du blir bunden till detta även om behoven ändras. Fördelen med en stationär är att du får bättre prestanda för pengarna, mot att du även behöver tänka på saker som skärm, tangentbord och mus.

Jag har personligen en stationär dator för spelande, för att enklare kunna byta ut komponenter och sitter rentav här med ett öga på mina bevakningar av Intel i7-9700K samt Intel i9-9900K för att se om jag ska slå till under dagens rea…!

Vill man ha en bärbar så kan man exempelvis köpa en Lenovo Legion 5 med 15,6” FHD-skärm av IPS-typ med 120 Hz uppdateringsfrekvens, Intel i5-10300H, 16 GB RAM, 512 GB intern lagring och ett Nvidia GeForce GTX 1660 Ti för en mycket rimlig summa om 9490 kr just idag, ett utmärkt val för Fortnite-spelaren enligt min mening!

.

Jag uppdaterar aldrig min dator, trycker alltid på "påminn mig imorgon". Är detta dumt eller spelar det egentligen ingen roll?

Jag vill helst inte slänga mig med ordet dum, men du bör ganska omgående ta och trycka på “uppdatera” istället, gärna direkt nu, nästan innan du gör något annat. I uppdateringarna finns det väldigt ofta med viktiga eller rent av mycket viktiga säkerhetsuppdateringar som är till för att hålla dig och din dator säkra på nätet.

Installerar du inte dessa säkerhetsuppdateringar så finns det risk att bli av med viktig data eller bli utsatt för dataintrång som kan orsaka stor skada för dig nu eller i framtiden.

Passa även på att se över så att du har en bra backup-lösning för allt du tycker är viktigt. Antingen via externa hårddiskar eller kanske via någon trevlig molntjänst som Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Google Drive, Dropbox eller någonting annat?

.

Min svärmor behöver en ny dator, men vill inte lägga mer än 5 000 kronor. Vad ska hon satsa på?

Kanske en surfplatta med tangentbordsskal eller blåtandstangentbord vore något istället? Du får generellt sett mer surfplatta för pengarna än vad du får dator, samtidigt som du slipper oroa dig över en Windows-installation att se efter i tid och otid. Är svärmor inte beroende av specifika program som inte finns på Android eller iPadOS så är surfplatta tveklöst mitt råd!

Behöver din svärmor specifikt en dator (alternativt du orkar inte ta diskussionen) så skulle jag hålla span i butikernas fynd-sektion eller kanske rent av gå på en rekondad proffsdator från någon av de handlare som sysslar specifikt med detta.

.

Kan jag byta ut min gamla dator mot en ny surfplatta istället? Fungerar det lika bra?

Det tycker jag absolut att du kan göra! Är du inte beroende utav mjukvara som kräver Windows, macOS eller mot all förmodan, Linux i någon smak, så ja, det kan du absolut välja en surfplatta framför en traditionell bärbar dator och faktum är att det är något jag allt mer skulle rekommendera för de allra flesta. Se bara till att välja en surfplatta som har stöd för någon form av tangentbord, för de gångerna när du vill kunna skriva längre texter.

.

Är det dumt att köpa en bärbar dator som inte är helt ny på marknaden?

Nej, förutsatt att du får den till ett bra pris så kan det snarare vara en mycket god idé. Ökningen i prestanda från föregående generation är inte tillräckligt markant i de flesta fall för att du ska tjäna på att *bara* titta på det senaste, nyaste, hetaste. Om vi inte pratar nya MacBook Air/Pro med M1 processor då… Du hittar oftast några av de bästa erbjudandena på fjolårets modeller och så länge man inte kräver bästa möjliga prestanda, så räcker detta till mer än väl!

.

Jag vill ha en bärbar dator som håller länge. Vad måste jag tänka på?

Det tråkiga svaret är att inte vara snål, satsa på kvalité även om det innebär att du måste öppna plånboken lite extra mycket. Försök välja stabila och kanske lite tråkiga märken som exempelvis Lenovo, Dell, Apple eller Microsoft med flera större, kända märken med erkänt god kvalité.

En viktig faktor för mig är skärmen, gärna en IPS-skärm, minst Full HD-upplöst eller högre och med bra ljusstyrka. Allt egentligen som har med ergonomi att göra, bör man försöka få så bra som möjligt.

Bra byggkvalité och materialval som tål tidens tand är även det en mycket god idé för att få en långlivad upplevelse. Undvik de mest plastiga av konstruktioner och de absolut billigaste datorerna kort och gott.

Therése Parner

Skönhet

Therése Parner, Black Friday kl. 11-12

Therése Parner är utbildad hudterapeut, spaterapeut och makeup-artist. Hon älskar allt som har med smink, hår och skönhet att göra. Hon kan inte sluta testa nya skönhetsprodukter (sambon tycker att hon har liiite för många grejor i badrumsskåpet). Mellan klockan 11 och 12 på Black Friday svarade Therése på dina frågor.

Frågor & svar

Här är de frågor som Therése svarade på mellan klockan 11 och 12 på Black Friday.

.

Tonårssonen börjar få oren hy. Vad är dina produkttips för en väldigt enkel hudvårdsrutin åt honom?

Tvätta bort eventuell hårvax varje kväll! Det är ett väldigt bra tips. Sen en mild rengöring och en kräm som är för oren tonårshud. Men tvätta bort vaxet nästan det viktigaste, så han inte ligger och gnider in det i ansiktet via örngottet varje kväll!

.

Ansiktsroller/skinroller, är det något man vågar göra själv hemma eller rekommenderar du att gå till salong?

Gå till salong, inte göra hemma. Lätt att skada huden!

.

Anti-age hudvårdsprodukter. Funkar det? Och när ska man börja? Frågar åt en 36-årig vän ;)

Börja nu, gå till en hudterapeut och få rätt produkter för din “kompis” hudtyp ;)

.

Vad är dina bästa tips för torr hy? Så här års får jag så torr hy och använder Dermalogica. Peelar, mask och allt de där har/gör jag - har du något super tips som jag måste prova?

Testa att lägga ett lager av en enzympeeling, tror att Dermalogica har det i sitt sortiment, sen applicerar du en fuktmask över enzympeelingen och sover med detta! Vakna som askungen!

.

Vilken typ av hudvårdsprodukt skulle du säga är viktigast? Behöver man verkligen en hel serie?

Jag tycker att det framför allt är viktigt med en bra rengöring, numera kan man få en bra rengöring och ansiktsvatten i ett. Sen en bra återfuktande kräm för ansiktet och en bra ögonkräm, nej använd inte samma i hela ansiktet. Huden är så tunn kring ögonen att den behöver en annan typ av kräm. Vill man sen bygga ut sin rutin tycker jag en bra peeling och en bra mask är nästa inköp.

.

Har du en bra rekommendation på volymgivande schampo och torrschampo?

Schampo - Redken har en bra serie för volym, kolla in den! Ett torrschampo jag verkligen börjat gilla är det från Budgie! Ett ganska nytt märke hos Kicks!

.

Min son som är 5 år har känslig hud och får lätt eksem. Nu på vintern får han ofta torra och röda kinder, har testat lite olika feta krämer, har du någon att rekommendera? Någon som passar bättre just på vintern?

Jag måste verkligen slå ett slag för Maria Åkerberg All day Balm här! En kräm i stiftform som dessutom är väldigt smidig att jobba med, även för barnet själv. Sen finns det även en produkt från samma märke som heter Baby Care som är i en liten burk. Den har jag alltid med mig när jag åker utomlands då jag lätt får munsår i solen- funkar kanon på allt från munsår till torra och röda barnkinder!

.

Bästa ögonbrynsfärgen/pennan?

Jag tycker att Anastasia Dipbrow Pomade är väldigt bra! Det ger ett mer intensivt intryck. En penna som jag gillar och som inte alls är dyr är den från H&M beauty - den som ser ut som en vanlig penna. Den är enligt mig lagom vaxig och ger bra färg. Sen måste jag även tipsa om Benefit Gimme Brow Gel som ger det där extra till brynen i form av lite fibrer! ÄLSKAR!

.

Känslig hårbotten. Bästa schampot?

Jag har tidigare när jag jobbat på salong haft flera kunder som verkligen fått bra resultat när de bytt ut sitt shampo mot Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo Rosemary. En manlig kund kom in och var i upplösningstillstånd för att han kliade så pass i hårbotten. En vecka senare kom han in med en blombukett för att han kände att det blivit så mycket bättre! Det är ett tillfälle jag sent kommer glömma! Hoppas du kan bli hjälpt du också!

.

Hej! Jag får lätt torra händer på vinterhalvåret men tycker att många handkrämer blir så kladdiga, har du något bra tips?

Ett tips som jag brukar använda mig av, är att smörja ett riktigt tjockt lager av en riktigt fet och fuktgivande handkräm när jag ska gå och lägga mig. För då stör jag mig inte på att det är lite kladdigt. Sen under dagtid skulle jag vilja tipsa om Biotherm- Biomains Age Delaying Hand & Nail Treatment. Den sjunker snabbt in i huden och jag tycker den är superhärlig!

.

Vad är bästa vattenfasta mascaran? Och framförallt, hur tvättar jag bort den?

Jag personligen använder inte vattenfast mascara då jag är så känslig i mina ögon, de fixar inte att jag gnuggar något alls… MEN min favoritmascara finns även som vattenfast! Det är en extremt billig mascara, som är den absolut bästa jag testat! Jag kan inte tänka mig att den vattenfasta skulle vara sämre! Mascaran jag pratar om är Essence Lash Princess false lash effect mascara, och finns som sagt i både vattenfast och ”vanlig”! Den kostar BARA 42.90:- på Lyko, så tycker absolut att du ska testa den! Den ger så extremt fina långa fransar, med volym och bra färg. Den håller hela dagen!

Mitt bästa tips på rengöring som även tar bort vattenfast mascara och allt annat smink är Camomile Sumptuous Cleansing Butter från The Body Shop! Superbra rengöring!

.

Långa dagar, ofta framför skärmen, har tagit ut sin rätt: Trötta påsiga ögon, mörka ringar. Vad rekommenderar du? Något på REA, kanske? :-)

Jag använder själv Peter Thomas Roth Potent-C Eye Cream och är väldigt nöjd med den. Den innehåller ett mycket kraftfullt C-vitamin. Ihop med andra ingredienser från b.la koffein (som är vätskedrivande) och Hyaluronsyra (som b.la jobbar på linjer) så tycker jag den är mycket bra på mina ringar under ögonen och även på påsarna som gör att vi ser trötta ut. (Red. anm: Just nu är den några tior billigare än vanligt.)

.

Hej! jag har superkänslig torr och reaktiv hy, men har äntligen hittat en hudvårdsserier som funkar för mig. Men den innehåller ingen peeling... så har du ett tips på en bra peelingkräm för min hudtyp?

Det jag först och främst vill säga är att du inte bör ha en peeling med korn, då det kan bli alldeles för mycket för den känsliga huden. Kolla efter en enzym-peeling som du lägger på som en mask, som sedan jobbar utan att du behöver skrubba huden. Jag tycker personligen om enzym-peelingen från Maria Åkerbergs ekologiska hudvård som heter Papaya Peeling. Den är en mild peeling som ändå gör huden mjuk och len. Testa dock på ett litet område först för att se så du inte reagerar. Inte helt lätt att tipsa om produkter för en känslig hud utan att först sett den. Men jag har själv känslig hud, och den fungerar bra för mig. Lycka till!

.

Hur är det med att använda retinol - gör det någon skillnad?

Det beror helt på när du börjar skulle jag först vilja säga. Självklart kan man få bättre hudstruktur och lyster, även om man börjar i relativt hög ålder. Men om man börjar i kanske 25-30 års åldern och sen är ihärdig och inte slutar, så kommer du troligtvis se stor skillnad. Men det gäller som sagt att vara ihärdig, och att använda sig av bra produkter i övrigt med. Det är inget som kommer hända om du bara smörjer nån enstaka gång, och du kommer inte se resultat efter bara en gång. Det gäller i stort sätt allt inom hudvård, huden måste få rätt produkter under en längre tid för att visa resultat.

.

Tips på produkter/rutin för att frisyren (om man har lockat håret till exempel) ska hålla när man har "tungt" och rakt hår i vanliga fall?

Jag tycker att ett volymgivande torrschampo kan göra underverk, och mitt bästa tips för att få hållbara lockar är att göra lockarna med en plattång, spraya varje lock direkt efter du gjort den - och sen låta den SVALNA innan du rör den. Det är oftast där det brister, att man börjar pilla för tidigt. Låt det svalna, borsta sen försiktigt ut, eller bara dra med fingrarna. För att sen tupera lite vid hårbotten. Då får du ett fint svall som håller hela dagen.

.

Vilken är den bästa produkten för att få MYCKET volym i håret? Mvh, Sveriges plattaste hår

Jag tycker att man ska börja från grunden med ett volymgivande schampo, (Lanza, Kerastase, Maria Nila har alla mycket bra schampon), sen efter dusch - föna håret upp och ner med lite volymgivande mousse - du ska se ut som ett troll när du är klar… Efter det tar du lite torrschampo från t.ex Kevin Murphy för att ge håret lite stadga, tupera gärna lite också. Sen efter dessa steg borstar du till håret så du känner att du fortfarande har liiiite för mycket volym. För efter en liten stund kommer håret ändå sjunka ihop lite. Hoppas du kan få till ditt drömsvall!

.

Hur ser köpbeteende/trend ut kring hållbara skönhetsprodukter, som cruelty free och clean. Är det en faktor för konsumenter?

Min upplevelse är att framför allt Cruelty free näst intill är en självklarhet numera, särskilt vad gäller lite yngre kvinnor. Det tror jag beror mycket på att många influensers stödjer detta, och att det därmed blir nästan en norm. Även innehållet i sig känns som det blir mer och mer viktigt, där är min uppfattning att det kanske är främst medelålders kvinnor som ser detta som en viktig grej. Jag själv kollar mer och mer på produkter som går åt det hållet.

Christoffer Orre

Mobiltelefoner

Christoffer Orre, Black Friday kl. 9-10

Christoffer Orre är småbarnspappan som älskar teknik. Han har arbetat i elektronikaffär och sedan fem år tillbaka driver han sin egen tekniksajt, enkelteknik.se, där han guidar och recenserar. Mellan klockan 9 och 10 på Black Friday svarade Christoffer på dina frågor.

Frågor & svar

Här är de frågor som Christoffer svarade på mellan klockan 9 och 10 på Black Friday.

.

Är det någon bra lur på rea just nu?

Just nu är Samsung Galaxy S20 sänkt med strax över 1000 kr. Även Galaxy S20 FE har fått sig ett lite bättre pris för stunden. En riktigt bra telefon!

.

Vad ger mest värde för pengarna idag? Android eller Apple?

Rent hårdvarumässigt kan du nog hitta en vassare Android-telefon till ett bättre pris än en iPhone med liknanden komponenter. Ser man till mjukvara, app-utbud och allt annat är det svårt att säga att det ena lägre är mer prisvärt än det andra då det beror helt på vad man faktiskt söker. Jag skulle säga att det är ganska likvärdigt, framförallt hos de dyrare modellerna på båda sidor.

.

Man ser inte alls lika mycket från Sony längre. Finns det någon Xperia som står sig i konkurrensen bland "premium-lurarna"?

Nej, sedan tiden då de släppte Xperia-telefoner på löpande band har de inte gjort extremt mycket väsen av sig. Däremot släpper de fortfarande riktigt bra telefoner. Framförallt Xperia 5 II Dual i mellanklassen och Xperia 1 II i premiumklassen är två exempel. Däremot kan man ju absolut ifrågasätta den underliga namngivningen av telefonerna.

.

Vilken mobil ser du mest fram emot?

Personligen tycker jag att de vanliga mobiltelefonerna är så pass lika varandra att det i nuläget inte finns någon kommande modell med ordentlig wow-faktor. Jag är dock riktigt spänd på vad som kommer dyka upp när det gäller telefoner med vikbara skärmar och lite mer nyskapande design. Så det är nog där jag spanar mest för framtiden. LG Wing är ju en helt galen telefon på detta område. Om än troligen mer häftig än användarvänlig.

.

Vilken mobiltelefon ska jag välja om det viktigaste är batteritid & cleant gränssnitt? Samt bra pris såklart :)

Hos Apple utan tvekan iPhone 11. Hos Android är det lite svårare att säga en specifik modell, men OnePlus Nord står ut som en riktigt prisvärd telefon med bra batteri och en relativt rent Android-version.

.

Om man står inför att köpa en nya mobiltelefon men inte har några preferenser, skulle du rekommendera någon speciell tillverkare eller operativsystem? Finns det generella för och nackdelar mellan dem som finns på marknaden?

Nu är jag säkert lite partisk åt Apple-hållet då jag kört iPhone så pass länge, men även bekanta som är extremt telefon-ovana verkar ha lite lättare att ta till sig iOS än Android. Systemet är utan tvekan mer låst och man kan inte ändra lika mycket som hos Android-telefoner. Men i fallet som ny användare skulle jag säga att det kan vara väldigt positivt. Telefonerna idag är däremot många gånger likvärdiga i både prestanda och funktioner och så länge man undviker de allra billigaste modellerna får man i regel en ganska okej telefon oavsett om man väljer en iPhone eller Android-telefon. Det enda som kan vara värt att ha i bakhuvudet är att Huaweis telefoner inte använder Googles appar utan har sin egen app-butik. Något som eventuellt kan vara lite ovant i början.

.

Min mamma behöver uppgradera sin lur och föredrar android. Hon använder den nästan enbart till att messa och ringa och vill inte att den ska vara för stor. Rekommendation?

Om hon inte vill lägga allt för mycket pengar är troligen någon variant ur Samsung A-serie ett vettigt alternativ. En lite mindre variant här är Galaxy A20e där man får rätt mycket för pengarna.

.

Vilken telefon ger mest bang for the nick just nu?

Min personliga favorit är nog iPhone SE (2020). Hos Android-lägret är OnePlus Nord en riktigt bra variant. Vill man gå lite högre i pris är även Samsungs Galaxy S20 FE en riktigt bra telefon.

.

Vad är den stora skillnaden mellan iphone 11 och iphone 12 skulle du säga? Förutom priset då ;)

Den stora skillnaderna är utan tvekan stödet för 5G hos iPhone 12 samt att den har en OLED-skärm med bättre färgåtergivning jämfört med den vanliga LCD-skärmen hos iPhone 11. I övrigt är skillnaderna faktiskt ganska små.

.

Är det värt att uppdatera från iphone 11 till iphone 12? Vilket mervärde får jag för pengarna?

Personligen kände jag inte att det var värt att uppgradera. iPhone 12 är ju en bättre telefon på de flesta punkter, men skillnaderna är på inget sätt enorma. Lite bättre batteri, lite bättre kamera, lite bättre processor. Den enda stora skillnaden är väl egentligen att iPhone 12 har 5G-stöd. Så om det är något man verkligen söker, absolut. Annars skulle jag inte säga att skälen att byta upp sig är särskilt många.

.

Varför är nya mobiler så galet dyra nuförtiden??

Bortsett från ren inflation är det troligen en kombination av många anledningar. Dels är telefonerna dyrare att producera. Sedan har marknaden skiftats mycket till att telefoner säljs utan abonnemang, där en del av kostnaderna tidigare togs igen över tid, till att man nu ofta köper sin telefon direkt. Något som också bidrar till att man använder telefonen en längre tid. Så när inte lika många nya telefoner säljs, behöver detta gissningsvis räddas med högre priser till en viss del.

.

Hur ska jag göra för att inte slita ut batteriet i mobilen för snabbt? Ladda den mer sällan?

Nu är jag ingen tekniker, men ska man lita på det som skrivs och sägs är det i regel faktiskt bättre att ladda mobilen oftare och i korta intervaller. Snarare än mer sällan men under längre stunder. Li-ion-batterier (som sitter i mobiltelefoner) mår som sämst när de är antingen helt fulladdade eller helt urladdade. Så att försöka hålla sig däremellan (30-80%) är något många rekommenderar. Likaså är snabbladdning, hur smidigt det än må vara, mer slitsamt för batteriet än långsammare laddning. Det är även viktigt att se till att telefonen inte blir onödigt varm under laddning. Något som kan ha en inverkan på just batteriets livslängd.

.

Huawei - yay eller nej?

Om du verkligen vill ha Googles appar, nej. Om du är öppen för att testa något nytt, yay. Från att initialt varit lite sisådär börjar Huaweis egna appar fungera riktigt bra. De är dock inte riktigt ifatt Google Play Store ännu. Däremot producerar ju Huawei hårdvarumässigt väldigt bra och många gånger riktigt prisvärda telefoner.

.

Jag vill ha en mobil med riktigt bra kamera. Vilka modeller är bäst just nu?
Om pengar inte spelar någon roll skulle jag säga att kamerorna hos de flesta flaggskeppstelefoner från nästintill respektive tillverkare idag faktiskt är riktigt bra. Vilken av alla telefoner som sedan tar allra bäst bilder är nog ganska subjektivt beroende på vem man frågar. iPhone 12 Pro hålls numera av många som den telefon som tar bäst bilder, men även Samsungs Galaxy S20 Ultra presterar extremt bra. Likaså har många av Huawei telefoner riktigt bra kameror, t.ex. P40 Pro.

.

Måste jag ha ett skärmskydd på nya telefoner? Har inte skärmarna redan bra skydd?

Även om det från tillverkarnas sida många gånger låter som att skärmarna i princip inte går att repa på nyare telefoner är det inte riktigt hela sanningen. Skärmarna är bra mycket tåligare än vad de var för några år sedan, men vill man verkligen vara rädd om sin telefon är ett skärmskydd fortfarande inte en dum investering. Tycker åtminstone jag.

.

Hur bra fungerar det att ladda mobilen trådlöst? Går det snabbt?

Det är mycket avhängigt vilken trådlös laddare man använder samt vad ens telefon stödjer för hastigheter. 5W-laddarna skulle jag personligen säga är alldeles för långsamma för annat än övernattsladdning. Från 10W och uppåt går det absolut snabbare, men bortsett från några toppmodeller (t.ex. Huawei P40 Pro) är den trådade laddningen ännu bra mycket rappare. Teoretiskt sett är även alltid en direkt inkopplad laddare snabbare än en trådlös då en del energi går till spillo vid den trådlösa överföringen i form av värme etc. Däremot ska man ju absolut väga in smidigheten att bara behöva lägga ned telefonen på en platta för att den ska laddas, något som många gånger är galet smidigt!

.

Jag har en iPhone 8 och är egentligen ganska nöjd, men vill byta eftersom både batteri och skärm börjar bli för slitet. Vad bör jag välja?

Om du gillar designen och storleken hos iPhone 8 skulle jag absolut säga iPhone SE (2020). De är i det närmaste identiska till utseendet och priset är ganska vettigt för att vara en Apple-telefon.

.

Måste fråga. Du som är expert på mobiltelefoner: vilken telefon har du och varför?

Jag har för tillfället en iPhone 11 Pro, av tre anledningar. Dels ville jag ha bra kameror på båda sidor av telefonen, dels tyckte jag den vanliga 11:an var för stor att hålla i och dels är jag lite fast i Apple-träsket så att byta till något annat operativsystem just nu skulle ta för lång tid.

.

Jag ska byta mobil och vill ha en som har bra batteri och bra kamera - vilken ska jag välja enligt dig?

Är du team-Apple skulle jag säga iPhone 11 där både batteri, kamera och pris är relativt vettiga. Är det Android som gäller är Samsung Galaxy S20 FE inte ett dumt alternativ i ungefär samma prisklass (se dock till att välja 60Hz-läget för skärmen för att få ut så mycket batteritid som möjligt). Även Huawei P30 Pro ger riktigt mycket för pengarna sett till kamera och batteritid.

.

Vilken är den bästa mobilen under 3000 kronor just nu?

Jag skulle säga att Xiaomis Redmi Note 9 Pro är en av de bättre. Snabb, bra batteritid och generellt en trevlig telefon för pengarna. Även lillebror Redmi Note 8 Pro är en riktigt bra telefon som också är snäppet billigare (strax över 2000 kr).

.

Bästa budget Android surfplatta?

En av de billigare plattorna som fortfarande faktiskt är bra är Samsungs Galaxy Tab A 10.1. Dessutom sänkt till 1500 kr från sina vanliga 1800 kr för tillfället.

Se experternas topplistor!

Under hela Black Friday-veckan tipsar sju experter om de bästa prylarna med bra rea-pris. Spana in topplistorna här.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion i samarbete med Advized och Advizeds experter. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Patrik Siredal nås på [email protected].

Prisjakt och Advized samarbetar för att erbjuda bättre konsumentupplysning tillsammans. Advizeds experter rekommenderar produkter som de själva gillar.