Smarta sneakers ger driv i steget – med hjälp av el

Med lanseringen av skorna Levitate One har ordet powerwalk plötsligt fått en ny och bokstavlig innebörd. Det här kan vara det dyraste paret sneakers du någonsin köpt, men i gengäld kan du sälja cykeln och skippa busskortet.

Text:

Jessika Jellbom och Carl Lindholm

Publicerad:

1 april 2021

Levitate One kommer tre färgvarianter: den svarta på bilden, grå och vit. Illustration: Nada Promenada

Nu slipper du morgonstressen och språngmarschen till busshållplatsen – ta skorna istället. Det är i alla fall så den nya eldrivna skon Levitate One marknadsförs av tillverkaren Nada Promenada: som ett alternativ till andra färdmedel. På ytan ser de ut som ett par vanliga sneakers. Men inuti döljer sig innovativ teknik och kraftfulla batterier som ger dig eldriven stegsupport.

”Levitate One tar dig längre än du drömt om. Förutom att våra skor utgör ett väldigt smidigt transportsätt färdas du både klimatsmart och smittsäkert”, skriver Nada Promenada i sitt pressmeddelande.

Maxhastigheten i ett par Levitate One beror delvis på användaren, men tillverkaren utlovar en 700-procentig förstärkning av din normala gångtakt. Om vi utgår från en normal gångtakt på 5 km/h ger skorna dig en toppfart på 35 km/h. Så långpendlaren ska nog tänka sig för innan hen säljer bilen, däremot tror vi att skorna passar perfekt i stadstrafik eller till fritidsbruk.

Levitate One släpps i butik den 1 juni – bevaka dem här:

Här på Prisjakt har vi hört rykten om att Nada Promenada vid framtagandet av Levitate One tagit hjälp av ett välkänt techföretag med frukt i logotypen. Misstanken förstärks när vi lyfter på innersulan och tittar lite närmare på tekniken:

Här hittar vi ett i fysisk storlek imponerande litet men starkt kobolltfritt litiumjonbatteri som per laddning ska ge 2 kWh eller 1 timmes gång i maxfart. Batteriet bygger på så kallade LPF-celler som bland annat börjat användas i elbussar och ellastbilar.

Mängden kraft i stegsupporten röststyr du via den tillhörande mobilappen, som också håller reda på ditt stegantal, färdsträcka, hastighet, el- och kaloriförbrukning. Appen signalerar också när det är dags att ladda och ett tilläggspaket för att förprogrammera dina standardresor med hjälp av GPS ska komma inom kort.

Batteriet bygger på så kallade LPF-celler som bland annat börjat användas i elbussar och ellastbilar. Illustration: Nada Promenada

Själva ”frånskjutet” skapas av en snillrik konstruktion som gjutits in i sulan av regenererat och renat gummigranulat, en svinnsmart restprodukt från däckindustrin. Exakt hur mekaniken är utformad avslöjas inte av innovatören, men det är fritt fram att slakta sina dyrgripar för att ta reda på det. 

Däremot berättar en källa till Prisjakt att innersulan är tillverkad av en karbonarmerad textil som maximerar kraftöverföringen till dina muskelfiber. Sneakerns utsida består av det cellulosabaserade materialet lyocell med en ultra-hydrofobisk nanobeläggning som gör dem både ventilerande och vattenavstötande.

Levitate One släpps till butiker den 1 juni. Illustration: Nada Promenada
Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt. Foto: Prisjakt

Har tekniken sprungit ifrån oss?

Men hur bra är det egentligen med eldrivna skor, har tekniken gått för långt? Vi frågade ett par experter.

– Allt som gör att vi kommer ut och rör på oss är ett steg framåt för folkhälsan. Även om du får lite extra skjuts av de här skorna måste du ändå ta dig ut för egen maskin, och frisk luft mår vi alla bra av, säger Eli Vadén  som forskar inom hälsovetenskap och idrottsfysiologi.

Vår produkt- och dataanalytiker Oscar Hagman är lite mer skeptisk:

– Den här produkten är ett klassiskt exempel på hur tillverkare hela tiden försöker marknadsföra nya och häftiga funktioner för att få oss konsumenter att vilja handla. Stegsupport låter som en spännande ny teknik och vattenavstötande material verkar ju bra om du har batterier i skon, men hur viktigt är det med röststyrning? Kommer andra att kunna säga till mina skor att springa iväg? Precis som med andra produkter tycker jag att du ska tänka efter innan du köper. Ofta finns det en snarlik produkt med färre utmärkande funktioner, men som fortfarande passar dina behov utan att kosta skjortan. På Prisjakt kan du filtrera på de funktioner och specifikationer som du tycker är viktiga, så att du bara betalar för vad du faktiskt behöver, säger Oscar Hagman, som gärna hade köpt skorna om det inte vore för att han anade att det var ett aprilskämt från Prisjakts redaktion.

Prisjakts statistik visar att köpintresset för sneakers har ökat med 20 procent årets tre första månader jämfört med det sista kvartalet 2020. Det populäraste märket är Nike, följt av Adidas.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Jessika Jellbom nås på [email protected] och Carl Lindholm på [email protected].