Det här vill svenskarna göra i sommar

Friluftsaktiviteter lockar hemmavarande svenskar i år. När den rådande pandemin slår hårt mot resorna väljer många svenskar att skaffa friluftsprylar och träningsredskap.

Prisjakt har i en SIFO-undersökning frågat 3 000 personer vad de vill hitta på i sommar. Hela 80 procent svarade att de vill testa på friluftsaktiviteter under semestern.

  • 80 % vill göra friluftsaktiviteter
  • 53 % vill vandra
  • 32 % vill paddla kajak
  • 31 % vill cykla
  • 30 % vill campa/tälta
  • 25 % vill fiska
  • 15 % vill hajka
  • 13 % vill klättra
Unsplash © Michael Guite

Vandring

Friluftsaktiviteter är hett i sommar och enligt vår undersökning vill hela 53 procent av svenskarna vandra. Vi har märkt en stor intresseökning för vandringsstavar på hela 83 procent i maj, jämfört med samma period förra året. Och även vandringsskor har ökat markant med 44 procent i maj.

Se modeller och pris på alla vandringsskor på Prisjakt här.

Paddla kajak

Glöm inte flytvästen om du ska paddla kajak i sommar. Det har varit ett stort intresse för flytvästar under hela maj, hela 95 procent högre jämfört med samma period förra året. Det är vi riktigt glada för då hela 32 procent av svenskarna är intresserade av att paddla kajak i sommar.

Läs mer om hur du väljer rätt flytväst i vår flytvästartikel här.

Cykling

Att cykla under sommaren är en riktig klassiker. Faktum är att vår undersökning visar att hela 31 procent av svenskarna vill ta sig en cykeltur i sommar. Vi kan se att köpintresset för cyklar ökade med 37,8 procent i maj jämfört med samma period förra året. Men ännu populärare har elcyklar varit, som ökat med 50,2 procent. Glöm bara inte cykelhjälmen! 

Läs mer om hur du väljer rätt cykelhjälm i vår cykelhjälmsartikel här.

Att campa eller tälta

Hur härligt är det inte att campa eller tälta i vår fantastiska natur? Enligt vår undersökning verkar många hålla med oss, då 30 procent av svenskarna vill tälta eller campa i sommar. Vår statistik visar att många köper produkter för camping och tältande. I maj ökade intresset för att köpa tält med 111 procent, medan friluftskök ökade med 138 procent och sovsäckar med 80 procent.

Se modeller och pris på alla tält på Prisjakt här.

Fiske

Vår undersökning visar att var fjärde svensk vill fiska i sommar. Vi kan också se att många vill köpa fiskeutrustning. Köpintresset för fiskekategorin har nämligen i maj ökat med hela 47,2 procent! Vill du lära dig mer om fiske rekommenderar vi att du läser vår fiskeartikel.

Läs mer om hur du väljer fiskeredskap i vår sportfiskeartikel här.

Hemmaträning

När färre beger sig till gymmet ökar intresset för att träna hemma. Vi på Prisjakt kan se att många svenskar köpt träningsprodukter den senaste tiden. Köpintresset för kettlebells har exempelvis ökat med över 352 procent i maj! Två andra exempel är yoga- och träningsmattor som ökat med 144 procent, och viktmaskiner som ökat med 227 procent.

Läs mer om de populäraste träningsprylarna under våren 2020 här.