Prisjakt

Sportfiske för nybörjaren

Prisjakts bästa råd för att lyckas med fisket

Vill du komma igång och fiska, men vet inte vart du ska börja? Ingen fara, vi har en praktisk guide som ger dig en bra start på ditt nya fritidsintresse. Här tipsar vi om prylarna du behöver och ger dig en grund inför din första fisketur. Eller kanske är du mest nyfiken på vilka fiskeredskap som är mest populära just nu? Oavsett så är det här artikeln för dig.

Vilken typ av fiske passar mig?

Först bör du bestämma dig för vilket typ av fiske du vill syssla med, vilka fiskar du vill få upp, och vilken erfarenhet du har.

De vanligaste fiskemetoderna är de som faller under kategorin sportfiske och här ingår bland annat mete, spinnfiske, havsfiske och flugfiske. Beroende på vad du väljer krävs olika utrustning.

Meta

Meta gör man med ett metspö, en lina och flöte. Mete kan ske på olika sätt men man brukar ofta dela in det i tre olika varianter: flötmete, bottenmete och mete med frilina. Dessa fungerar precis som det låter: du fäster ett flöte på linan vid flötmete, ett sänke på linan vid bottenmete och inget flöte eller sänke vid mete med frilina. Meta kan man göra både i sjöar och till havs.

Spinnfiske

Spinnfiske är det som brukar räknas som den vanligaste, och kanske den roligaste, metoden. Man använder ett fjädrande fiskespö, en rulle, lina och ett fiskedrag. Det är en metod som går ut på att man kastar ut betet och vevar in det igen på ett sätt som gör att fiskarna hugger. Spinnfiske kan alla syssla med, du behöver bara lära dig de kasttekniker som krävs.

Flugfiske

I flugfiske är det linans tyngd som gör att du får in ett bra kast, inte betet som i spinnfisket, och det är därför viktigt att få in rätt teknik i kastet. Man använder ett flugspö, en fluglina och fäster en fiskefluga som bete. Flugfiske lämpar sig för både insjöar och hav och handlar mycket om precision och detalj.  

Adobe Stock©sytnik

Vilket fiskespö ska jag börja med?

Det mest grundläggande är ett fiskespö och en rulle. Det kanske kan kännas svårt att välja rätt fiskespö av den uppsjö av spön som finns men det behöver det egentligen inte vara. Det är inte nödvändigt att köpa ett komplicerat eller dyrt fiskespö första gången. Det kan vara bättre att först köpa ett relativt enkelt och funktionellt fiskespö för att sedan avancera till ett med fler finesser om hobbyn håller i sig. Du kanske till och med har ett gammalt nedärvt spö där hemma som funkar som ett bra första redskap till din fiskelycka. Men har du inget fiskespö sedan tidigare kan det vara värt att titta lite extra på vad som passar just den typen av fiske som du vill syssla med.

Om mete passar dig bäst kan du använda ett vanligt metspö, men vill du kunna kasta ut längre behöver du längre lina och en fiskerulle. Då behöver du också ett spö som passar till detta, det vill säga ett spinnspö eller haspelspö.

Skillnaden på spinnspö och haspelspö

Spinnspö och haspelspö är två typer av kastspö. Vad som skiljer dessa från ett metspö är framförallt rullen för linan som du inte finner på metspöt. Att fiska med kastspö innebär dessutom att du kastar ut och vevar in ett fiskedrag, vilket inte görs vid mete.

Vad som skiljer ett spinnspö från ett haspelspö är att spinnspöt används ihop med en multirulle och har spöringar och lina på ovansidan av fiskespöt, medan haspelspöt används med en haspelrulle och har ringarna och linan på undersidan. Haspelspön används ofta vid kustfiske där kastlängden är viktig, men det är även väldigt populärt för insjöfiske. Haspelspöt kan användas till väldigt många fiskarter och är därmed ett av de vanligaste fiskespöna inom sportfiske. Spinnspön är ofta vanligare vid tyngre fångst, som till exempel gädda och lax, men fungerar även till lättare fiskarter som gös eller abborre. Multirullens konstruktion ser något annorlunda ut än haspelrullens och rullen bidrar ofta till bättre kastprecision när man använder lite tyngre beten och fiskedrag.

Haspelspö fungerar utmärkt för spinnfiske

Ska du syssla med spinnfiske räcker det med ett vanligt haspelspö i låg eller mellanklass eftersom dessa är relativt enkla att fiska med och dessutom allsidiga. Det är en bra idé att läsa på vad kastvikten är, alltså fiskespöts förmåga att kasta iväg ett bete i en viss vikt. Ska du fiska med mindre fiskedrag räcker ett spö som klarar en kastvikt upp till 50 gram, men tänker du fiska med tyngre drag för att exempelvis fånga gädda kan du behöva ett tyngre fiskespö. Om du fiskar från land bör du även välja ett spö som du kan kasta relativt långt med, någonstans mellan 8 och 11 fot funkar bra.

Vid fiske från båt, passar kortare haspel- eller spinnspön bra eftersom du redan är ute vid djupt vatten. Havsfiskespön är fiskespön som klarar lite tyngre vikter och det krävs inte direkt några långa kast, däremot ett rejält fiskespö som klarar av tunga beten.

Om du aldrig har kastat med haspelspö tidigare kan du öva genom att kasta med tyngd utan krok tills du får in tekniken, antingen i trädgården eller i vattnet.

Välj rätt klass på ditt nya flugfiskespö

Flugfiskespön används som antyds till flugfiske, och finns som enhandsspö, tvåhandsspö eller som en blandning mellan de två. De finns många olika längder och de delas in i klasser, inte efter kastvikt som ett haspel- eller spinnspö. Vilken klass du behöver beror på fiskarna du vill fiska, storleken på fisken du förväntar dig att dra upp och fiskeförhållandena. Ju högre klass, desto kraftigare spö. Oftast är enhandsspön lättare än tvåhandsspön och de är också vanligare. Man brukar även dela in flugfiskespön efter aktion. Med aktion menas linans beteende när man kastar ut den och klingans snabbhet. Ett snabbt spö kräver snabba rörelser och teknisk skicklighet av den som flugfiskar, medan ett mjukt spö med långsamma rörelser är lättare för nybörjaren.

Här hittar du alla fiskespön på Prisjakt.

Adobe Stock©kaninstudio

Fiskerullar

Väljer du att spinnfiska behöver du en rulle. De vanligaste fiskerullarna är haspelrulle och mutirulle som är utrustade med en slirbroms. Är du nybörjare är det lättast att börja med en haspelrulle eftersom det ger mindre trassel och låter dig kasta längre. Med en haspelrulle håller du fast linan med pekfingret mot fiskespöt, fäller upp bygeln och kastar ut betet. När du vevar in betet igen åker bygeln tillbaka i rätt position och man vevar in linan. Med en haspelrulle kan du använda beten med olika vikter. Rullens storlek kan variera, men runt 1000 till lätt fiske, 2500 till bland annat abborre och 4000 och uppåt för det tyngre fisket som gädda och torsk.

Du kan också välja att använda en multirulle, men dessa är generellt bättre för lite tyngre beten och är lite mer komplicerade att kasta med och kräver lite erfarenhet. Du bör dock tänka på att det inte går att använda en multirulle med ett haspelspö, eller en haspelrulle med ett spinnspö eftersom rullfästena och spö-ringarna skiljer sig åt på de olika fiskespöna.

Här hittar du alla fiskerullar på Prisjakt

Vilken fiskelina ska man använda?

Nästa sak att tänka på är fiskelinan. De vanligaste typerna är nylon och flätlina. De fyller olika funktion beroende på vilket typ av fiskespö och rulle du väljer. Nylonlinan är oftast billigare än flätlinan, elastisk men tvinnar sig lätt. Den är väldigt slitstark och lämpar sig bra vid mete och annat fiske vid stenar och klippor. Flätlinan har blivit otroligt populär och är uppbyggd av tunna fibrer som sedan är flätad och behandlad med olika typer av coating, vilket gör den stark trots att den är tunn. Den är till skillnad mot nylonlinan stum vilket gör att du får väldigt bra kontakt med betet.

För nybörjare brukar det vara bäst att använda en flätlina tillsammans med ett haspelspö och haspelrulle eftersom flätlinan inte trasslar sig lika lätt som nylonlinan och är lättare att hantera. En flätlina har högre brottstyrka än en nylonlina, vilket innebär att en relativt tunn flätlina ändå är stark nog för större fiskar. Den är även tunnare än nylonlinan vilket betyder att det är lättare att kasta linan långt. Är du ute efter abborrar kan det räcka med ett lätt spö och en tunn flätlina på runt 0,12 mm, men fiskar man gädda kan det vara bättre med en tjockare lina och ett kraftigare spö som klarar av friktionen mellan spöringarna när man kastar tunga beten. När det kommer till fritidsfiske är 0,30 millimeter den vanligaste tjockleken på linan.

Här hittar du alla fiskelinor på Prisjakt.

Beten och fiskedrag

Några vanliga fiskedrag som funkar bra för spinnfiske är wobbler, jigg, skeddrag och spinnare. Ska du även fiska gäddor är det viktigt att ha en gäddtafs så att inte gäddan biter av linan och betet. Wobblers ser lite ut som småfisk och ringlar sig naturligt i vattnet. Dessa kan användas på olika djup. Skeddrag imiterar snabba fiskar och är vanligt att använda vid kustfiske. Spinnare är populära bland sportfiskare, ger ifrån sig mycket ljudvågor och lockar till sig mycket fisk. Jiggen rör sig inte av sig själv utan man får själv göra så att den rör sig, men en fördel är att den är lätt att kasta.

Här hittar du alla beten och fiskedrag på Prisjakt.

Adobe Stock©fotofabrika

Kläder och utrustning

Eftersom fiske kräver tålamod och tid, kan det vara bra att investera i bra kläder och annan utrustning för en lång dag ute i naturen. Beroende på var du fiskar och i vilka väder du är ute kan du behöva ett par bra gummistövlar och vid djupare vatten vadarbyxor. Fisket ser olika ut vid olika tidpunkter och väder. Gäddan nappar bäst i regn och blåst medan till exempel abborren i högtryck och varmt väder. Fiskar är även som mest aktiva på morgonen och på kvällen. Med det sagt, fisken nappar generellt alla timmar på dygnet.

Du behöver även en huggkrok eller en håv när du plockar upp din fångst. Om du planerar att släppa tillbaka fisken i vattnet rekommenderar vi en håv istället för huggkrok eftersom du då inte riskerar att skada fisken.

En fiskevåg är absolut inte ett måste, men det kan vara kul att veta hur tung din fångst är. Fiskevågar i olika prisklasser finns att hitta här.

För de mer erfarna fiskarna som fiskar från båt är det populärt att använda sig av ett ekolod. Ekolodet skickar ut en signal från en givare på båten och denna signal registrerar sedan vad som finns under båten och gör det lättare att hitta fisken.

Ta också reda på om du behöver ett fiskekort. I de fem stora sjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön, behövs inget fiskekort. Samma gäller längs kusterna. Vill du däremot fiska i en liten insjö kan du behöva ett. Ofta finns det  även regler på vilka typer av fiskar man får fånga och vilka storleksklasser man får dra upp.

Och glöm inte flytvästen om du ska ut med båten!

Hur gör jag en bra deal på fiskeutrustningen?

Ja, det är den eviga frågan. Oscar Hagman, som jobbar med att analysera bland annat priser och trender på Prisjakt, säger så här:

– Priserna på fiskeutrustning kan variera ganska mycket mellan olika butiker, trots att det gäller samma produkt. Ett exempel är ett populärt fiskespö som just nu går att få tag på för cirka 1 200 kronor, men det finns en annan butik som säljer samma produkt för nästan dubbelt så mycket. Se därför till att jämföra priserna mellan olika butiker, samt vad produkten kostat tidigare. Det ger ofta en bra indikation huruvida du har dig en bra deal eller inte, säger Oscar Hagman.

Lycka till med fisket!

Text: Åsa Sondén Cook

Uppdaterad: 25 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.