Prisjakt
Annons

Så väljer du rätt cykelhjälm

Det är viktigt att du väljer en cykelhjälm som sitter bara på huvudet och ger maximalt skydd. Här tipsar vi om vad du ska titta efter när du väljer din nästa cykelhjälm.

Typer av cykelhjälmar

Det finns flera typer av cykelhjälmar. De är anpassade för olika situationer där designen är gjord för maximalt skydd och komfort beroende på hur du cyklar. Här är några vanliga varianter:

  • Cykelhjälmar för landsväg är välventilerade, har låg vikt och använder aerodynamisk design som minimerar luftmotståndet. De är anpassade för höga hastigheter och har konstruerats för att klara stötar och slag vid höga hastigheter.
  • Cykelhjälmar för terrängcykling har extra skydd framför ansiktet och baktill. De är ofta anpassade för att användas med skyddsglasögon och har bra ventilering. En tillhörande skärm minskar risken att du får kvistar och blad i ansiktet när du cyklar i terräng.
  • Cykelhjälmar för pendlare är speciellt utformade för att användas i lägre hastigheter och i städer. Konstruktionen är lite mer kompakt än många andra modeller och har inte lika stora ventilationshål som exempelvis cykelhjälmar för landsvägscykling. Många cykelhjälmar för pendlare går att knäppa upp med bara en hand.
  • Cykelhjälmar för multisport används främst av de som åker skateboard, inlines, snowboard och liknande sporter. Det är inte garantera att dessa hjälmar är designade för dig som cyklar. Kolla med tillverkaren eller butiken så att multisporthjälmen har ett bra skydd även för dig som sitter på en cykel. Du kan även kolla om märkningen "EN 1078:2012" finns. Det är en standard som visar att cykelhjälmen klarar de krav och specifikationer som finns för cykelhjälmar.
  • Cykelhjälmar för barn är sällan lika väldesignade som modeller för vuxna. Det betyder dock inte att de får ha sämre skydd. Kolla noga att barnhjälmen är märkt med "EN 1078:2012". Cykelhjälmar för barn ska ha ett säkerhetsspänne under hakan som gör att hjälmen lossnar om barnet exempelvis fastnar i en gren. Risken är annars att barnet kvävs av hjälmens rem. Tänkt på att ta med barnet till affären när du väljer cykelhjälm så att ni kan prova olika modeller.

Passformen är viktig

Det är viktigt att du är noga med passformen när du testar olika cykelhjälmar. Om hjälmen inte sitter perfekt på huvudet finns risken att den glider antingen framåt eller bakåt, och därmed blottar delar av huvudet som annars kunde ha skyddats vid en olycka.

En annan aspekt är bekvämligheten. Bra passform betyder att hjälmen är skönare att använda, vilket ökar sannolikheten att du tar på den.

När du väljer din nya cykelhjälm ska du säkerställa att den täcker följande tre delar:

  • Bakhuvudet
  • Hjässan
  • Pannan

Tänk på att cykelhjälmen inte får täcka synfältet, men ändå ska skydda huvudets framsida. Den får alltså inte kunna glida framåt på grund av dålig passform, vilket kan exponera bakhuvudet. Vid en påkörning bakifrån är risken stor att man faller bakåt, och då behövs optimalt skydd för bakhuvudet.

När du provat olika cykelhjälmar ska du först lossa på justeringshjulet baktill på hjälmen, om sådant hjul finns. Placera hjälmen på huvudet och justera så att den sitter mot hjässan. Den ska täcka både hjässan och bakhuvudet utan att du behöver spänna under hakan. Den nedre främre kanten bör sitta en till två centimeter ovanför ögonbrynen. Hjälmen får inte heller klämma åt runt huvudet.

Spänn åt det bakre justeringshjulet. Hjälmen ska sitta ordentligt över huvudet, utan att det trycker eller känns obehagligt. Känns cykelhjälmen obekväm väljer du en annan. Du ska inte behöva vänja dig vid att den inte är skön. Fäst remmarna under hakan. Dra åt tills du kan få in ett finger mellan hakan och remmen. Tänk på att det ska vara bekvämt runt öronen utan att någon rem ligger mot.

Vikten

En lätt cykelhjälm är inte mindre säker vid en olycka än en tung hjälm. Snarare tvärtom eftersom en lättare modell påfrestar huvudet mindre i händelse av en kraftig kollision. Många tillverkare har idag ett stort antal cykelhjälmar som är superlätta, så det är inga svårigheter att hitta bra alternativ till rimliga priser. Lättare cykelhjälmar är bekvämare att ha, både när du har den på huvudet eller håller den i handen.

Ventilation

Det är lätt att glömma ventilationen och hur viktig den är för komforten. Cykelhjälmar med bra ventilation gör att luft kan strömma från framsidan på hjälmen till baksidan. Det kyler huvudet vilket är speciellt viktigt under varma dagar. Om du ofta cyklar i skogen är det praktiskt med ventilationshål som har ett tunt nät över sig. Då släpps luften igenom, men insekter och annat stannar ute.

MIPS ökar skyddet mot rotationsskador

Cykelhjälmar med MIPS-teknik – Multidirectional Impact Protection System – använder en rotationsdesign som imiterar hjärnans sätt att skydda sig vid slag och stötar. Det betyder att hjälmen har ett rotationsutrymme på insidan, mellan delen som ligger mot huvudet och hjälmens yttre delar. Resultatet är att huvudet kan röra sig lite i sidled, vilket minskar risken för skador vid fall med hög hastighet.

Byt cykelhjälm vid slag och stötar

Om cykelhjälmen har blivit utsatt för ett hårt slag eller en stöt, exempelvis vid ett fall, då måste den bytas ut. Även om det inte syns på utsidan så kan den interna konstruktionen ha försvagats. Det betyder att om du har oturen att vara med om en olycka med samma hjälm kan den skyddande effekten ha försämrats. Även djupare hack i cykelhjälmen är anledning till att byta den.

Cykelhjälmar som inte skadats av stötar behöver bytas efter tre till fem år. Materialen som används i hjälmarna påverkas nämligen av både UV-ljus och svett. Med tiden försvagas materialen och hjälmen blir mindre säker att använda. Även klistermärken och vissa rengöringsmedel försämrar hjälmens skyddande förmågor.