Prisjakt
ANNONS från NetOnNet

Svårt att välja diskmaskin?

Dagen du sätter in en diskmaskin i köket är en dag att fira! För visst är det skönt att slippa handdiska? NetOnNet hjälper dig att välja rätt diskmaskin.

Diskmaskin

Någonting som många drömmer om är en diskmaskin. Höjden av vardagslyx är att med enkelhet stoppa in disken i en maskin, trycka på en knapp och få tid över till annat. Idag finns det en uppsjö av diskmaskiner och det kan vara klurigt att veta vid första anblick vad som passar en. I denna guide lär NetOnNet dig mer om diskmaskiner – så att du ska hitta rätt modell för just dig!

NetOnNet logotyp

Sedan 1999 säljer NetOnNet hemelektronik från både egna och välkända varumärken direkt från lagerhyllan. Vårt fokus är att förenkla allt vi kan för att erbjuda hemelektronik billigare än andra. NetOnNet säljer till konsumenter och företag genom e-handel och ca 30 Lagershoppar i Sverige och Norge.

netonnet.se

Vilken modell av diskmaskin passar dig bäst?

Underbyggd diskmaskin

När du tänker på en diskmaskin är sannolikheten stor att det är en underbyggd diskmaskin du tänker på. Den är nämligen den vanligaste diskmaskinsmodellen i svenska hushåll. En underbyggd diskmaskin är gjord för att stå på golvet under köksbänken och levereras oftast utan panel på ovansidan av maskinen. Framsidan har däremot en frontpanel som är försedd med knappar och en display. Frontpanelen kommer vanligtvis i en vit eller rostfri design.

Integrerad diskmaskin

En integrerad diskmaskin levereras utan frontpanel. Tanken är att du ska förse maskinen med en lucka som matchar resten av köksluckorna i ditt kök. På så vis blir diskmaskinen diskret och smälter in i din köksdesign.


Halvintegrerad diskmaskin

Skillnaden mellan en integrerad och halvintegrerad diskmaskin är kontrollpanelens placering. En integrerad diskmaskin har oftast sina knappar gömda i kanten överst på luckan medan en halvintegrerad diskmaskin har kontrollpanelen synlig på luckans framsida, och har därmed en mindre frontpanel.


Bänkdiskmaskin

Som namnet avslöjar är en bänkdiskmaskin en mindre diskmaskin som får plats på köksbänken. Bänkdiskmaskiner är fristående och kompakta i storleken och passar därför utmärkt i det lilla köket.

45 eller 60 cm bred?

När du ska köpa en diskmaskin kan du välja mellan standardbredd på 60 cm eller en smalare variant som är 45 cm. En smalare diskmaskin är ett utmärkt alternativ för dig som har ett mindre kök.

Diskkapacitet och kuvert

För att kunna mäta maskinens diskkapacitet, alltså hur mycket disk som ryms i maskinen, används begreppet kuvert. Ett kuvert står för en persons fulla uppsättning av disk: platt och djup tallrik, assiett, kaffefat, kaffekopp, glas samt tillhörande bestick. En bra tumregel är att tänka tre kuvert per person och dag. Så en familj med fyra personer bör titta på en diskmaskin med minst 12 kuvert, men om ni vet med er att ni använder mer glas och porslin – välj då en diskmaskin med fler kuvert. En smalare diskmaskin rymmer i regel 10 kuvert och en bänkdiskmaskin i regel 6 kuvert.

Ljudnivå

Vill du köra diskmaskinen på kvällen? Har du köket vägg i vägg med sovrummet? Eller har du en öppen planlösning? Då är det klokt att ta en titt på tvättmaskinens ljudnivå. Tystare diskmaskiner ligger i regel runt 44 dB eller lägre. Flera diskmaskiner idag har funktioner och program som innebär en tystare diskning.

Val av program diskmaskin

Program och funktioner

Dagens diskmaskiner har många olika funktioner och program som gör diskningen enklare. Kanske är det någon funktion du önskar lite extra? Här är några exempel av utbudet som finns på marknaden:

Torkprogram

Blir du också irriterad när disken inte är helt torr eller alldeles för varm att ta i? Flera diskmaskiner kommer idag med torkfunktioner som både är energisparande men också torkar och kyler ner disken vilket gör det bekvämt för dig.

Doseringsassistent

Har du också öppnat diskmaskinen och upptäckt att diskmedlet inte lösts upp ordentligt? Med en doseringsassistent får du 100% upplöst diskmedel för ett utmärkt diskresultat.

Fördröjd start

Vill du vänta in ett lägre timpris på elen eller ha ångande varm och ren disk till frukosten? Med funktionen Fördröjd start kan du programmera in så att disken blir klar när det passar dig.

Smarta program

Visste du att diskning i diskmaskin vanligtvis förbrukar mindre energi och vatten i användning än att diska för hand? Dagens diskmaskiner har flera smarta program och val som underlättar för dig. Vill du skona miljö och plånbok väljer du Eco-programmet som ger en längre disktid, men som gör det på ett otroligt energieffektivt sätt. Har du bråttom är det optimalt att välja snabbprogrammet som ger dig ren disk på mindre än en timme.

Besticklåda eller bestickkorg?

Diskmaskinerna kommer antingen med en besticklåda/bestickbricka eller en bestickkorg. Det finns för- och nackdelar med båda. Besticklådan sitter högst upp i maskinen och är utdragbar, medan en bestickkorg står på nedersta hyllplanet och går oftast att lyfta loss. Fördelar med besticklådan är att du minskar risken för skärsår när du plockar ur besticken och du kan enklare sortera besticken när du lägger dem på rad. Fördelar med bestickkorgen är att det är enkelt att sätta ner besticken, den ger mer utrymme till översta hyllplanet och kan lyftas upp på köksbänken för enkel sortering rakt ner i besticklådan. Vad föredrar du?

Energimärkning av diskmaskin

Energimärkning

Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Tidigare har märkningen visats i en skala från A+++ – D, men från och med 1 mars 2021 har det kommit en ny skala som istället sträcker sig från A till G, där A är mest energieffektiv. Den nya energimärkningen kommer att fortsätta driva på produktutvecklingen, så att konsumenter kan göra välgrundade val. Den nya energimärkningen ändras inte för alla produktgrupper samtidigt, utan kommer att införas för fler produkter allt eftersom.

ANNONS från NetOnNet: Innehållet är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Prisjakts-redaktionens åsikter.