Prisjakt
ANNONS från NetOnNet

Funderar du på att köpa en torktumlare?

Att gå runt i blöta kläder är ingen höjdare. Det problemet slipper du med en torktumlare. Osäker på vilken du ska välja? NetOnNet guidar dig rätt!

Torktumlare

En torktumlare kan verkligen vara en räddare i nöden, både för det lilla och det större hushållet. Den hjälper dig att spara tid och fixar så tvätten torkar på kort tid. Men en torktumlare är ingenting man köper varje dag, därför kan det dyka upp ett gäng frågor inför investeringen. NetOnNet försöker med denna guide att besvara dina frågor så du kan lista ut vilken torktumlare som passar dig.

NetOnNets logotyp

Sedan 1999 säljer NetOnNet hemelektronik från både egna och välkända varumärken direkt från lagerhyllan. Vårt fokus är att förenkla allt vi kan för att erbjuda hemelektronik billigare än andra. NetOnNet säljer till konsumenter och företag genom e-handel och ca 30 Lagershoppar i Sverige och Norge.

netonnet.se

Varför ska du ha en torktumlare?

Är du i behov av att få tvätten torr fort? Är ni en stor familj och tvättmaskinen går många varv? Eller har du helt enkelt inte utrymme i ditt hem för att låta tvätten hängtorka? Då är en torktumlare perfekt för dig! Vad gör då en torktumlare? Jo, den ser till att torka de blöta kläderna efter de har tvättats. Torktumlaren har en liggande trumma som snurrar, samtidigt som varmluft blåses in i trumman – på så vis blir tvätten torr.

Vilken modell är bäst?

Det finns många varianter med olika funktioner, i olika prisklasser. Vad har du för behov och önskemål kring din framtida torktumlare? För att göra det lite enklare finns det några saker du kan fundera på:

  • Var ska du placera torktumlaren?
  • Hur stor kapacitet behöver den ha?
  • Hur många tvättar kör du per vecka?
  • Hur energisnål behöver den vara?
  • Hur mycket får den kosta?
Nytvättade och torktumlade handdukar
Frottéhanddukar blir extra mjuka och absorberande av att torktumlas.

Var ska du placera den?

Beroende på var torktumlaren ska stå någonstans kan du behöva olika modeller. Har du en bostad där du kan koppla torklumlaren till en frånluftskanal kan en frånluftstumlare vara ett bra alternativ. Om du däremot saknar en frånluftskanal kan en kondenstumlare eller värmepumpstumlare passa bra.

Hur stor kapacitet behöver du?

En riktlinje brukar vara att ha samma kapacitet, den mängd torr tvätt som ryms i maskinen, mätt i kilo, på din torktumlare och din tvättmaskin. På så vis kan du enkelt flytta över tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren. Kapaciteten är viktig och varierar beroende på hur många hushållsmedlemmar ni är och hur många tvättar ni kör. En överfull torktumlare förbrukar mer energi och i längden kan det även förstöra maskinen. 

Hur energisnål behöver den vara?

Hur energisnål din torktumlare är kan påverka din plånbok: en övervägande energisnål torktumlare kan spara dig många hundralappar varje år. Titta inte bara på torktumlarens prislapp för själva inköpet, titta på fler funktioner som kan göra att du sparar pengar under en längre tid framöver.

Torktumlare med öppen lucka
Välj gärna en torktumlare med samma kapacitet som din tvättmaskin.

Olika typer och tekniker i torktumlare

Frånluftstumlare

En frånluftstorktumlare är en klassisk modell av torktumlare som ofta finns i tvättstugor som nyttjas flitigt, till exempel i flerbostadshus. Fördelen med frånluftstumlare är att fukten leds ut via en ventilationskanal för frånluft, vilket gör att rummet tumlaren står i håller sig torrare. Frånluftstumlare gör jobbet snabbt och har hög kapacitet. Frånluftstumlaren torkar tvätten med centrifugalkraft och varmluft men den kräver mer energi eftersom den hela tiden fyller på med ny luft från rummet den står i.

Kondenstumlare

En kondenstorktumlare kan du installera i princip var du vill, då den inte behöver kopplas in till en frånluftskanal. Den samlar upp ångan som bildas när tvätten torkar, ångan kondenseras till vatten som landar i en särskild behållare. Den behållaren ska tömmas med jämna mellanrum, alternativt kan vissa modeller koppla på en avloppsslang som leder bort vattnet direkt. Om du väljer en kondenstorktumlare ska du se till att ha god ventilation i det rum du ställer den i, då den sprider en del fukt. 

Värmepumpstumlare

En värmepumpstorkumlare är en kondenstumlare, men med en värmepumpsteknik. Det är i nuläget den senaste tekniken och håller en mycket lägre energiförbrukning, och är därmed mest miljövänlig. En värmepump avfuktar luften genom en kompressor och återanvänder sedan värmen. 

Vilka funktioner och program finns hos en torktumlare?

Dagens tumlare har många olika funktioner och program som gör torkningen enklare. Kanske är det någon funktion du önskar lite extra? Här är några exempel av utbudet som finns på marknaden:

Fördröjd start

Med fördröjd start kan du anpassa starttiden, på så vis kan du ta hand om tvätten precis när det passar dig.

Omhängbar lucka

Med denna funktion kan luckan vändas så att den öppnas på önskat håll, så oavsett hur torktumlaren placeras i förhållande till tvättmaskinen så kommer den vara lättåtkomlig.

Wi-Fi eller Home Connect

Beroende på varumärke kan du antingen koppla upp din torktumlare via Wi-Fi eller ansluta den till en app. Sedan kan du styra och ha koll på torktumlaren även är du inte är hemma.

Favoritprogram

Du behöver inte komma ihåg ditt favoritprogram, torktumlaren sparar rätt info och har den tillgänglig för dig vid nästa tvättillfälle.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Om du har ont om plats i ditt badrum eller i tvättstugan kan en kombinerad tvättmaskin och torktumlare vara ett perfekt alternativ för dig. En kombinerad maskin är precis vad det låter som – en tvättmaskin som ähar en inbyggd torktumlare. Det sparar plats eftersom du bara behöver en maskin och du slipper dessutom flytta över tvätten till torktumlaren. Dessa maskiner har ofta lite lägre kapacitet, så glöm inte att fundera på vad du behöver innan du slår till.

Tips och trix!

  • Håll torktumlaren ren så håller den längre, och du slipper otrevlig lukt bland tvätten. Gör rent maskinen cirka en gång i månaden, du kan läsa instruktionen hos tillverkaren/leverantören för att ta reda på hur du ska göra.
  • Glöm inte att göra rent luddfiltret och töm vattenbehållaren, då fungerar tumlaren mer effektivt en längre tid.
  • Innan du tvättar och tumlar, glöm inte att titta igenom fickorna på dina plagg så du inte har något där som kan råka förstöra tumlaren.
  • Lägg in ett par tennisbollar eller torktumlarbollar i torktumlaren när du vill att plagget ska hålla formen, till exempel en dunjacka. Tennisbollar fungerar som en massage för plagget. Det finns också speciella ullbollar for torktumlaren som sägs påskynda torkningen.

Energimärkning

Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Tidigare har märkningen visats i en skala från A+++ – D, men från och med 1 mars 2021 har det kommit en ny skala som istället sträcker sig från A till G, där A är mest energieffektiv. Den nya energimärkningen kommer att fortsätta driva på produktutvecklingen, så att konsumenter kan göra välgrundade val. Den nya energimärkningen ändras inte för alla produktgrupper samtidigt, utan kommer att införas för fler produkter allt eftersom.

ANNONS från NetOnNet: Innehållet är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Prisjakts-redaktionens åsikter.