Här är nya iPhone SE

Nya iPhone SE efterföljer iPhone 8 med mycket bättre prestanda och ett lägre lanseringspris – släpps den 24 april

Text:
Daniel Haaf

Apple har äntligen lanserat nya och efterlängtade iPhone SE. Den nya mobiltelefonen ska inte förväxlas med modellen från 2016 som har samma namn, utan är istället en efterföljare till iPhone 8.

Designen till nya iPhone SE påminner mycket om iPhone 8 med sitt skal av aluminium och en baksida i glas. Framsidan huserar en 4,7-tums TrueTone LCD-skärm med samma upplösning som iPhone 8.

Längst ner sitter en hemknapp med Touch ID och längst upp finns en ensam frontkamera på 7 megapixel. Baksidan har en ensam kamera på 12 megapixel och en blixt. Nämnvärt är också att iPhone SE saknar den TrueDepth-kamera som behövs för Face ID.

Bild: Apple

Samma processor som finns i iPhone 11

Om Apple har varit sparsam med den yttre designen så kan inte det samma sägas om insidan. Under skärmen sitter samma snabba Apple A13 Bionic-processor som finns i iPhone 11. Lagringsutrymmet är på 64GB, 128GB och 256GB.

Precis som tidigare telefoner från Apple så använder iPhone SE en Lightning-port för laddning och anslutning till en dator. Med en 18 watts snabbladdare fylls telefonens batteri med 50 procent på bara 30 minuter. Du kan även använda trådlösa laddare som är Qi-kompatibla.

Med IP67-klassificering har iPhone SE visst skydd mot damm och väta. Enligt Apple kan telefonen sänkas ner i maximalt en meters djup upp till 30 minuter.

Batteritiden uppges av Apple till maximalt 13 timmars videotittande eller 40 timmars musiklyssnande.

Här kan du prisbevaka nya iPhone SE

Bild: Apple

iPhone SE kan använda samma skal som iPhone 7 och 8

Nya iPhone SE har samma mått som iPhone 7 och 8. Det betyder att nya telefonen kan använda både skalen och skärmskydden till de äldre modellerna. Har du redan en iPhone 7 eller 8 hemma och vill använda favoritskalet till den telefonen så går det alltså utmärkt med iPhone SE. Tänk också på att skal och skärmskydd till äldre telefoner ofta kan köpas mycket billigare än till helt nya telefoner, så det kan finnas en del pengar att spara.

iPhone SE saknar Apple U1-kretsen som finns i iPhone 11

Apple U1-kretsen som introducerades med iPhone 11 finns inte att hitta i nya iPhone SE. U1-kretsen kan beskrivas som en ultralokal GPS för rummet och kan användas för att identifiera andra U1-kompatibla prylar och hitta dem med hög precision. En omtalad produkt som väntas nyttja U1-kretsen är AirTags, en bluetooth-tracker som ryktas komma under 2020.

iPhone SE har stöd för Express Cards, NFC & WiFi 6

Apple har inte snålat med anslutningarna för iPhone SE. Den nya modellen stöder WiFi 6 för snabbt trådlöst nätverk, har NFC för Apple Pay och Bluetooth 5.0. Det finns också stöd för Express Cards som är en teknik för kontaktlösa betalningar. Med Express Card kan du göra vissa typer av betalningar utan att öppna en app eller ens väcka skärmen först. Du kan till och med göra betalningar upp till fem timmar efter att batteriet i telefonen har tagit slut.

iPhone SE har nya och förbättrade Smart HDR

Med senaste Apple A13 Bionic-kretsen får iPhone SE flera nya kamerafunktioner som iPhone 8 inte har. Bland annat nya och förbättrade Smart HDR som introducerades med iPhone 11-serien. Med Smart HDR kan kameran identifiera olika objekt och med smarta algoritmer räkna ut hur de ska exponeras på bästa sätt. Tack vare A13 Bionic har iPhone SE även fått ett porträttläge, något som även iPhone 8 Plus har tack vare sin extra telelins.

  • Stöd för WiFi 6 och 4G – men inte 5G
  • Dubbla SIM-kort med stöd för e-SIM
  • Trådlös laddning med Qi-laddare
  • Hemknapp med Touch ID
  • Lagringsutrymme på 64GB, 128GB och 256GB
  • Finns i färgerna svart, vit och Product (RED)-röd
  • Släpps med iOS 13
  • iPhone SE kostar från 5 495 kronor
Bild: Apple

iPhone 8 och iPhone 8 Plus slutar säljas

Apple har meddelat att de två telefonerna iPhone 8 och iPhone 8 Plus slutar säljas. Eftersom nya iPhone SE i stort är en förbättrad iPhone 8 så kanske det inte är speciellt förvånande.

Nämnvärt är att det inte finns någon iPhone SE Plus i skrivande stund. Det betyder att Apple inte har en ersättare till iPhone 8 Plus som är en mobiltelefon med något större skärm på 5,5 tum.

Det betyder att det inte längre finns en 5,5-tums iPhone med Touch ID på marknaden. Idag finns inga uppgifter om att Apple har planer på en större iPhone SE som kan ersätta iPhone 8 Plus med Touch ID.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]