10 bra saker att veta om Apple Watch Series 6

Mäter syremättnaden i blodet och har watchOS 7 direkt ur lådan

Apple har presenterat nya generationens Watch-modell. Det är sjätte modellen i serien med en hel mängd förbättringar. Låt dig inte luras av att designen är identisk med fjolårets Watch Series 5 – under den stora skärmen sitter många nyheter. Här går vi igenom några av de större och mer intressanta förändringarna jämfört med tidigare modeller.

1. Watch Series 6 har en ny och kraftfullare processor

Apple S6 är den senaste och kraftfullaste processorn som Apple byggt in i en smartklocka. Den är 20 procent kraftfullare än S5-processorn som sitter i fjolårets Watch Series 5-modell. Processorn bygger på samma A13-krets som finns i iPhone 11-serien, dock med en mängd justeringar för att passa i din nya smartklocka så klart.

2. Ljusstarkare skärm

Före lanseringen av Watch Series 6 ryktades att skärmen skulle gå från OLED till micro-LED. Nu vet vi att det ryktet inte stämde, men det betyder inte att skärmen blev helt utan förbättring. Alltid-på-delen av skärmen har blivit hela 2,5 gånger ljusstarkare än med Watch Series 5. Det gör det lättare att se vad som visas på skärmen i exempelvis starkt solljus.

3. Samma batteritid som Watch Series 5

Trots att Watch Series 6 har bättre prestanda och en ljusstarkare skärm så har batteritiden inte påverkats. Du kan använda din smartklocka i upp till 18 timmar vid normalt bruk. Batteriet laddas från noll till hundra procent på bara 90 minuter.

Nya sensorn i Watch Series 6 mäter syremättnaden i blodet på bara 15 sekunder. Foto: Apple

4. Det ingår ingen strömadapter i lådan

Apple skeppar inte med någon strömadapter i lådan till Watch Series 6 och Watch SE. Anledningen är att Apple vill minska sin miljöpåverkan. Det ingår fortfarande en laddningskabel som du kan använda till exempelvis datorn eller en strömadapter som du har liggandes hemma redan idag.

5. Watch Series 6 kan mäta syremättnaden i blodet

Watch Series 6 har en ny sensor som kan mäta syremättnaden i blodet. Det behövs bara 15 sekunder för sensorn att göra mätningen och resultatet hittar du i nya appen Syrenivå. Den nya funktionen och appen kompletterar funktionen för att ta EKG som introducerades med fjolårets Watch Series 5.

Därför är det bra att ha koll på syremättnaden i blodet

En syremättnad i blodet som ligger under 90 procent anses låg och kallas hypoxemi. När syremättnaden sjunker så lågt finns flera tänkbara anledningar. Hypoxemi kan ske på grund av exempelvis astma, sömnapné, blodbrist och KOL. Normal syremättnad är mellan 95 procent och 100 procent.

Foto: Apple

Missa inte prissänkningarna på iPhones under Black Friday

Black Friday är readagen med kanske störst chans till låga priser på mobiltelefonerna i iPhones-serien. I vår Black Friday-artikel om iPhones tipsar vi om de lägsta priserna, ger köptips och gör det enklare för dig att hitta rätt i prisdjungeln.

Se alla priser på Apples senaste iPhones här

6. Släpps med watchOS 7 direkt ur lådan

Watch Series 6 släpps med watchOS 7 direkt ur lådan. I samma sekund som du sätter smartklockan på handleden så har du allt vad nya versionen erbjuder redo att användas. Har du en äldre Watch-modell som är Watch Series 3 eller nyare så får den watchOS 7 med en uppdateringen. Nya versionen släpps den 16 september och är som vanligt en kostnadsfri uppdatering.

7. Första Watch-modellen att släppas som Product (RED)

Fram tills idag har bara iPhones varit tillgängliga med den exklusiva, röda färgen som kännetecknar Apples Product (RED)-serie. En serie där delar av intäkterna går oavkortat till forskning kring HIV/AIDS. Förutom rött så finns Watch Series 6 även i färgerna grått, silver, guld och blått.

8. Går att köpa med nya armbandet Solo Loop

Under sitt evenemang presenterade Apple inte bara två nya smartklockor, utan även en rad nya armband till Watch-serien. Först att presenteras var Solo Loop. Ett armband tillverkat i ett solitt stycke silikon och som inte går att justera på något vis. Du väljer en storlek som matchar din handled och sen töjer sig materialet när armbandet används. Och givetvis kan du skaffa Watch Series 6 med Solo Loop.

Apple har lanserat iPhone 12-serien – här är alla modellerna

Samtidigt som Watch Series 6 presenterades så kom även iPhone 12-serien med fyra nya mobiltelefoner. Bland de stora nyheterna finns bättre prestanda, 5G-stöd, MagSafe-laddning och LIDAR-sensor. En annan (kanske inte fullt så välkommen) nyhet är att iPhone 12-serien varken har strömadapter eller hörlurar i lådan.

Läs allt om mobiltelefonerna i iPhone 12-serien i vår lanseringsartikel här.

Armbandet Solo Loop går inte att justera på något vis. Här är den flätade varianten av armbandet. Foto: Apple

9. Watch Series 6 har inbyggd höjdmätare som alltid är aktiv

En ny sensor i Watch Series 6 är en höjdmätare som alltid är aktiv. Den kan visa höjdförändringar i realtid och Apple säger att precisionen är ner till ungefär 30 centimeter. En höjdmätare kan kombineras med GPS och gör det lättare att hitta din exakta position. Höjdmätaren ger också en extra dimension i din mätdata när du håller koll på exempelvis löparpassen eller skidåkningen.

10. Använder samma Apple U1-krets som iPhone 11-serien

En detalj som bara kort nämnts om Watch Series 6 är att smartklockan har samma U1-krets som telefonerna i iPhone 11-serien. Det är en krets som använder radiovågor för att hitta och kommunicera med andra prylar som använder samma U1-krets. Användningsområdena för detta är många, exempelvis lokalisering med extremt hög precision.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 15 september 2020

Uppdaterad: 16 september 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

Läs mer

Foto: Björn Sige

Björn Sige om AirPods Max – så bra är Apples senaste hörlurar

AirPods Max är de kanske hetaste hörlurarna någonsin från Apple – och samtidigt de dyraste. Innan du slår till med ett köp så kan det vara bra att veta hur bra de egentligen är. Hörlursexperten Björn Sige har koll och avslöjar allt du måste veta.

Läs allt om AirPods Max här