Prisjakt

EB#1

Medlem sen 2005-09-08
97
Bidrag
78
Hjälpsamröster
Samsung Galaxy A54 5G SM-A546B Dual SIM 8GB RAM 256GB
Full Star 1
2.8
(4)
4 489 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 9 månader sedan

Uppdatering 2023-05-26. Batteritiden var mycket bra i början men nu efter bara någon månad börjar den bli riktigt dålig. Många som har samma problem och troligen något i Samsungs programvara/operativsystem som drar batteri i standby. Kanske fixas i någon framtida uppdatering men tills dess sänker jag betyget rejält. ----------------------------------------------------------------------- Obs! Omdöme från kontorsråtta som bryr sig mer om outlook än Call of Duty, så gamers får fråga någon annan. Gamla mobilen av lite mer high-end stuk fyllde 4 år och fick inte längre några säkerhetsuppdateringar. Vill inte lägga s23-ultra-pengar på en ny mobil så det fick bli denna. Lite sämre kvalitetskänsla men vad spelar det för roll, känner i stort sett ingen som inte har telefonen i fodral och samma gäller för mig. De hade gärna fått skippa bakstycket i glas och kört med plast för att få ner vikten lite. Samma gäller avsaknad av trådlös laddning och 3,5mm uttag, känner ingen som använder dem och jag gör det inte. Mycket bra skärm både vad gäller bild och touch-respons. För mig som är van vid mer original android känns Samsungs gränssnitt lite rörigt men man vänjer sig säkert och vem är inne och gräver i inställingarna efter man fått till allt efter några dagar. Apparna fungerar ju som vanligt. Samtalsljudet är bra så här långt utom när jag ringde Samsung support och de inte hörde vad jag sade... Ljudet från högtalaren när man kör högtalartelefon lite svagt men kanske någon inställning jag inte förstått. Ansiktsigenkänningen fungerar inte alls, helt värdelös men fingeravtrycksläsaren har varit mycket tillförlitlig så här långt och det räcker bra för mig. Kameran är bra och ultravidvinkeln är mycket bred vilket jag gillar. Saknar telelinsen nu under lek och mek perioden men vet att jag inte kommer att göra det senare eftersom jag aldrig avände den på gamla luren. Batteritiden mycket bra så här långt och laddningen tillräckligt snabb. En lätt bortglömd fördel med samsung är att utbudet av fodral är mycket bättre än för andra märken (Apple undantaget). Det var faktiskt det som fick mig att välja denna före Google Pixel. En annan är uppdateringar, Samsung lovar 5 års säkerhetsuppdateringar och 4 androidversioner på denna vilket är mer än alla andra, inklusive Google. Kort sagt en tillräckligt bra lur för en person som mig, skulle inte vinna något eller märka någon skillnad om jag gick upp en eller flera prisklasser.

Miele TEC575WP NDS (Vit)
Full Star 1
4
(1)
14 995 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades ett år sedan

+ Torkar bra + Bra kvalitetskänsla + Lätt att förstå och använda + Tveksamt med nyttan av appstyrning på en torktumlare men ändå lite smidigt att kunna se på telefonen hur lång tid det är kvar och få notifiering när den är klar. - Mycket bullrig, speciellt kompressorn till värmepumpen när den varvar upp som har ett mycket högt och irriterande ljud. Borde vara mycket tystare i denna prisklass. - Inget vädringsprogram (kalluft) - Märkligt att de bara lämnar 2 års garanti när de säger att maskinen är byggd för att hålla i 20 år. Mer neutralt är att doftpatronerna som man kan använda är lite krångliga att sätta i utan att spilla. Dock inget problem för mig eftersom det inte är något jag tänker använda och för de som vill ha doft kan jag rapportera att det fungerar bra när den väl sitter där. Ett annat mer neutralt omdöme, så här långt, är att Mieles svenska kundservice har extremt dåligt rykte. Hoppas jag slipper ha kontakt med dem men om det händer får jag justera betyget.

Eufy RoboVac G30 Hybrid
Full Star 1
5
(1)
4 390 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
ett år sedan

Största fördelen är höjden, det är den lägsta roboten med riktig borste som jag kunde hitta. Den kommer under möbler där roomba, roborock m fl inte kommer åt. Lite primitiv navigering, går t ex inte att städa en virtuell zon, enda sättet att begränsa var den ska städa är via magnetremsor. Går lite tystare än min Roborock och städar bra. Och som sagt den städar under möbler där det annars inte skulle bli städat alls och det är värt mycket.

WD Ultrastar DC HC550 WUH721818ALE6L4 512MB 18TB
Full Star 1
4.2
(5)
3 771 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Jag är ganska så ljudkänslig och var lite rädd för att köpa en enterprise-klass-disk. Jag såg framför mig något som låter som en 10000-rpm-serverdisk. Men den visade sig vara helt ok, sökljud och spin-up/down är lite ljudligare än mina gamla WD-Red 10TB men ingen stor skillnad och vid normal drift märker jag ingen skillnad alls. Inga problem med värme heller, går mycket svalt. Prestandan är så bra den kan bli på en 7000-rpm mekanisk disk. Exakt samma disk med firmware mer anpassad för privatbruk säljs som WD Red Pro och det var den jag först tänkte köpa. Men eftersom det skiljde 2000kr i pris så chansade jag på denna och det ångrar jag inte. Vissa versioner av denna har en ny standard för sata-ström-kontakten för något som kallas ”Power Disable Feature” (kontakten i sig är dock oförändrad). Den gör att man via mjukvara kan stänga av och slå på strömförsörjningen till disken vilket förstås är guld värt i en serverfarm om man behöver göra reset på en disk. Det kan dock ställa till problem med en del nätdelar som inte är kompatibla. Det är inget som skadar disken men den vägrar att starta. Jag har inte haft några problem och det är lätt att komma runt genom att bara använda en molex->sata adapter men bra att veta.

Samsung The Frame QE43LS03B 43" 4K Ultra HD (3840x2160) QLED Smart TV
Full Star 1
3.5
(2)
7 950 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Fördelar: + Matt skärmyta, slipper se en spegelbild av mig själv i TV-bilden + Mycket bra bild tack vare att jag slipper se en spegelbild av mig själv i bilden + Fungerar perfekt i ljust rum med många fönster. + Break-out-box med alla anslutningar som man kan ha i tv-bänken och bara en tunn kabel till själva tv:n. + Mycket tunn och lätt skärm tack vara boxen. + Både fötter och väggfäste medföljer. + Mycket lättmonterad och fötterna går att ställa i två olika höjder. Nackdelar: - Fjärrkontrollen har inbyggt laddbart batteri vilket innebär att man måste köpa en ny när batteriet är uttjänt. Solcellsladdaren bara en onödigt gimmick, hade varit bättre med vanliga aaa-batterier istället. - Operativsystemet är ganska rörigt och inte blixtsnabbt. Inget som stör mig eftersom jag har den ansluten till en dator men vill man använda smart-funktionerna kan det nog bli lite drygt. Inget som skiljer den från andra Samsung-TV dock. Neutralt: + Konstfunktionen och ramarna som går att köpa till är inget som direkt intresserar mig men det ser ganska bra ut och skulle säkert bli använt om jag hade den hängande på väggen. Slutsats: Detta är tyvärr den enda TVn som går att använda för oss som inte bor i en bunker utan fönster och lampor. Tråkigt att det har blivit så men förstår att marknaden drivs av tv-testare och influensers som testar TV-apparater i totalt mörker och inte i normal hemmiljö. Man får definitivt bättre mätbar kontrast med en blank skärm men vad hjälper det när den perfekta bilden förstörs av en spegelbild av rummet framför TV:n. Skulle egentligen dra av ett par stjärnor för operativsystemet och fjärren men vill å andra sidan ge den mer än 10 för den matta skärmen så det blir full pott.

Ryobi RY36LMMX51A-140
Full Star 1
4.5
(2)
6 799 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Rejäl konstruktion med metallchassi och bra kvalitetskänsla. Rullar och klipper bra och kraften räcker utan problem på en normal gräsmatta. Enkel höjdjustering. Hyfsat tyst. Drar av ett par stjärnor för batteriet, det räcker bara precis till min lilla torpgräsmatta. Andra batteriklippare jag provat har minst halva laddningen kvar efter en klippning, här är det helt slut. Det tar dessutom lång tid att ladda med den medföljande laddaren. Så det är klokt att lägga till ett par tusingar för ett extra batteri.

Deltaco SH-IPC02
Full Star 1
3.3
(7)
463 kr
E
EB#1
97 omdömen
Half Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Helt ok bild för pengarna och känns välbyggd men där tar fördelarna slut. Det tråkiga är att den till skillnad från andra Tuya-baserade kameror jag har (Nedis) inte kan trigga händelser i smartlife. Med Nedis-kamerorna kan jag t ex tända en lampa när den känner av en rörelse, det går inte med Deltacos kameror trots att de använder samma app. Dåligt, speciellt när den enda möjligheten till notifiering i övrigt är via appen, vilket är minst sagt otillförlitligt. Samma begränsning med den lite billigare 720p-versionen. Så kort sagt, köp inte denna utan satsa på en smartlife kamera från ett annat märke istället.

Deltaco SH-IPC01
Full Star 1
2.5
(2)
429 kr
E
EB#1
97 omdömen
Half Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Helt ok bild för pengarna, använder den för att hålla koll på om mössen tar sig in i sommarstugan och då behövs inget mer. Det tråkiga är dock att den till skillnad från andra Tuya-baserade kameror jag har (Nedis) inte kan trigga händelser i smartlife. Med Nedis-kamerorna kan jag t ex tända en lampa när den känner av en rörelse, det går inte med Deltacos kameror trots att de använder samma app. Dåligt, speciellt när den enda möjligheten till notifiering i övrigt är via appen, vilket är minst sagt otillförlitligt. Tyvärr samma begränsning med den lite dyrare 1080p-versionen. Så kort sagt, köp inte denna utan satsa på en smartlife kamera från ett annat märke istället.

Shelly Plug S
Full Star 1
4.1
(18)
198 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Den som vill bara vill ha en brytare att styra via en mobilapp och molntjänst ska inte välja denna. Appen är totalt hopplös. Men för oss som använder Home Assistant eller liknande är den helt oslagbar. Den har en inbyggd webbserver så den går att administrera från vilken webbläsare som helst och har stöd har stöd för mqtt så den har direktkontakt med HA utan att passera något moln. Mycket bra standardintegration i HA. Det gör att den kommer att fungera precis som idag om 5 år och 10 år även om molntjänsten (som finns om man vill ha den) skulle läggas ner eller beläggas med avgifter. Visst är det frestande att spara några tior och köpa en Tuya-baserad enhet istället men hur länge kommer deras molntjänst att vara gratis och/eller hur mycket reklam kommer man att behöva klicka sig förbi i appen om ett par år för att tända en lampa.

Logitech MX Anywhere 2
Full Star 1
3.6
(26)
699 kr
E
EB#1
97 omdömen
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Fungerar på nästan alla underlag, har bra räckvidd och tappar sällan kontakten trots många meters avstånd. Tyvärr har mushjulet ingen klick funktion men knappen ovanför kan programmeras så den gör samma sak (åtminstone om man kör Windows). Det som tyvärr sänker betyget till nära noll är det inbyggda batteriet. Det gör att den kommer att landa på soptippen om ett par år trots att den känns byggd för att fungera mycket längre. Det är också extremt opraktiskt när batteriet tar slut och man inte bara kan pluppa i ett nyladdat från batteriladdaren utan måste ladda den via usb-porten.