Jag betalade 2000 kronor för en begagnad Claw i nyskick och den summan är den absolut värd. Men nypriset är 5000 kronor och då måste vi tillåta oss att bli mycket mer kräsna. Låt oss börja med det positiva. Högtalare, skärm, knappar, spakar etc fungerar helt tillfredsställande. Och Windows som OS innebär att allting fungerar. Och nu cirka ett år efter släpp har de flesta byggar åtgärdats. Vad är då negativt? Det är sant att allting fungerar på Windows, men tyvärr är det inget system anpassat för en skärm på 7 tum. Mycket tar tid, känns klumpigt och vissa program har svårt att handskas med 1080p + DPI-skalning. En annan nackdel är den korta batteritiden. Cirka 5-6 timmar vid låg belastning, typ YouTube/surfande. Och 1,5-2,5 timmar vid spelande. Den tredje nackdelen är det svaga drivrutinsstödet för äldre spel. Bara som exempel fungerar ett modern och tungt spel som Hogward's Legacy utan problem medan dess det tio år äldre äldre Assassin's Creed: Black Flag är helt ospelbart. Detta är extra olyckligt eftersom det är 5-6 år gamla spel som verkligen borde fungera på dessa handhållna konsoler. Sista punkten är att trots att MSI:s egen programvara har förbättrats finns det ännu buggar att åtgärda och förbättringar att göra. Nu har deras Claw 8 fått fina betyg och kommer förhoppningsvis sälja så väl att det motiverar MSI att fortsätta finslipa mjukvaran. Om MSI hade släppt Claw några månader innan Steam Deck hade jag givit 5 stjärnor. Men nu är konkurrensen mycket hårdare. Och trots att Claw överlag fungerar bra är den ändå ett litet steg bakom de flesta andra konkurrenter, detta oavsett om det handlar om prestanda, mjukvara, batteritid etc. Summerat - kan du hitta en begagnad Claw i fint skick för ungefär 2000 kronor är det ett enkelt köp för några stora nackdelar har den inte, men att köpa den ny är svårt att rekommendera. Bättre då att satsa på ett säkert kort som Steam Deck eller lägga på några tusenlappar och ta steget upp till en Legion Go, Ally X etc. Eller vänta in vad nu AMD planerar för framtiden. Deras Radeon 8060S har verkligen imponerat.
Inget större fel på ljudet, men i övrigt missnöjd. Mikrofonen är för dålig med tanke på priset, i storlek är de betydligt mer som on-ear-lurar, de slås av alldeles för snabbt vid tystnad, knapp för paus saknas, Google Assistant-knappen är alldeles för stor och det tar alldeles för lång tid att slå igång headsetet. Hade det kostat 250 kronor hade jag varit väldigt nöjd, för 500 kronor nöjd. Men detta är inga 2000-kronorslurar.
VivoPC X är en hyfsad bas sänkt av kassa designbeslut. Jag ser egentligen fyra stora nackdelar: 1: Formen med dessa böjda sidor gör att det inte går att lägga den den utan att den kan tippa fram och tillbaka. Den har däremot gummikuddar på datorn som ser ut som fötter men dessa hänger i luften. Så helt oförklarlig miss av Asus. 2: Endast en minnesplats gör att man ger upp massor med prestanda helt i onödan, vi talar om en artificiell flaskhals på 10-20 procent. Detta på ett dyrt spelsystem när den billigaste NUC har två minnesplatser. 3: Det dumma beslutet att välja en mobil processor istället för en strömsnål T-modell. Med en sådan hade de antingen kunnat spara enligt Intels listpris 70 dollar ($182 vs $250) och samtidigt fått bättre prestanda eller lagt på $50 och taget steget upp till en i7-7700T och fått mycket bättre prestanda. Nu hålls däremot hela systemet tillbaka av processorn trots att grafikkortet är tillräckligt snabbt för att fungera bra i många år till. 4: Inga usb-portar på framsidan. Visst, det är inte hela världen. Men när till och med en NUC med en tiondel av volymen får plats med usb-portar både fram och bak känns det som en så dum kompromiss. Summerat - systemet fungerar och både processor, grafikkort, lagring, portar, ljudnivå etc är hyfsade. Men det hade kunnat varit så mycket bättre utan att ha kostat en krona mer.
Överlag ännu nöjd med min konsol, också såhär sju år efter att originalet släpptes. Med det sagt och för de som läser detta 2020 och funderar på om Xbox One ännu är något att ha: 1: Processorn och grafikkortet sjunger på sista versen, tyngre spel har stora bekymmer att prestera tillfredställande. 2: Menysystemet är ett kaos och känns mer som ett reklamblad för spel än något annat. 3: Hårddisken innebär långa laddningstider, allting känns segt jämfört med en dator med SSD. 4: Handkontrollerna använder som standard AA-batterier vilket känns skrämmande snålt. Med allt detta sagt - Xbox One känns trots nya Series X/S ännu som en relevant konsol även 2020. Det finns massor med roliga spel till, hårdvaran håller god kvalitet, den fungerar bra som mediaspelare etc. Hemligheten är väl att den ska köpas begagnad för runt tusenlappen, att idag rekommendera någon att köpa en Xbox One ny när nyare och mycket snabbare alternativ finns ute känns inte aktuellt.
Nej, det är inget fartmonster. Men trots det är jag glatt överraskad av Acer Swift 1. Processorn är lite slö men fungerar för att driva "en skrivmaskin". När jag jämför med min E7450 med en i5-5200U känner man definitivt av skillnaden, men den blir aldrig frustrerande långsam utan det mesta verkar sno på ganska fint. Batteritiden är god. Datorn är knäpptyst. Skärmen är riktigt trevlig. Tangentbordet är bakgrundsbelyst. Dessutom med vad jag anser vara närmast perfekt layout. Datorn har gott om portar, enda som saknas skulle väl vara fast nätverk då. Det trådlösa är ingenting extremt men jag får ut cirka 25 MB/s. Överlag är det helt enkelt en riktigt välbalanserad dator för den som vet sina behov. Ska jag vara lite mer kritisk skulle jag hellre se att de valt att sälja den med en skärm på 12 tum och 3:2-format. Prestandan skulle då stämt bättre överens med storleken.
Se till att ni vet datorns begränsningar så ska ni nog bli nöjda. Visst går det att installera Windows på denna, men en dubbelkärnig processor på 1,1 GHz utan hyperthreading är inget för daglig användning. Däremot finns det tre stora fördelar med datorn: 1: Dubbla Gb-NIC för exempelvis PfSense 2: Extremt låg strömförbrukning, min låg på 5-6 watt vid idle 3: Passivt kyld så helt tyst Chassit ser välbyggt ut på bild men i verkligheten visar det sig att den är gjord helt i plast och känns ordentligt billig. Men är det verkligen ett bekymmer? Men för den som vill sätta upp sin egen brandvägg, router, en strömsnål NAS etc så fungerar CL321 ypperligt.
Jag ska försöka besvara frågan om Yoga 2 är relevant år 2019 med senaste versionen av Windows 10" Låt oss börja med det positiva: 1: Skärmen är som förväntat väldigt skarp, med goda betraktningsvinklar etc. 2: Batteritiden är väldigt god. "Normal användning" vilket inbegriper lite surfande, skrivande, video etc ger oss cirka 10 timmars användning. 3: Kan laddas via vanlig micro-USB. Det innebär väldigt långsam laddning om datorn används, men i gengäld behöver jag aldrig fundera på att ta med laddaren då jag kan ladda hemma, i bilen, hos polare, via batteribank etc. Kombinera detta med lång batteritid och det naturliga blir att ladda den över natten. 4: Windows, vilket innebär fullt stöd för program så som Word, Photoshop, Onedrive, Chrome med alla dess plugins och så vidare. 5: Tangentbordet är oväntat bra. Bra stuns i tangenterna och eftersom det ligger platt på backen så blir allt väldigt stabilt. Touchpaden är sisådär, användbar och har multitouch men utöver detta inget vidare. Eftersom det jobbar via bluetooth så kan det bli problem med sammankoppling och anslutning. 6: 2-in-1-lösningen har sina klara fördelar där den både kan fungera som en vanlig surfplatta för mediakonsumtion i sängen och för att skriva längre texter på utan att bli vansinnig. Det finns även några tydliga nackdelar: 1: Ingen fullstor usb-port. USB-OTG fungerar, men det betyder att man måste ha med sig en sådan adapter. 2: Prestandan är låg, att bara sitta ner och skriva är inga problem men så fort som datorn belastas så kommer den börja sega ner sig. 3: Windows 10 är inget vidare system för en surfplatta, varken idag eller när plattan lanserades 2014. 4: Högtalarna är under all kritik. Låter som om någon hällt metallspån i dem. 5: 2-in-1-lösningen innebär att platta+tangentbord inte alls är lika stabil som en vanlig bärbar dator. Den måste i praktiken stå på ett bord för god stabilitet. Så vad blir mitt slutomdöme - tja, som man brukar säga, "jack of all trades, master of none". Det hade kunnat varit en betydligt bättre produkt om pris och vikt fått växa en smula. Lite bättre högtalare, mer minne (4/64 GB) och en vanlig usb-port och mitt betyg skulle varit betydligt högre.
Nokia 3310 är närmast pinsamt dålig, speciellt så sett till priset. Vi har sedan 2007 och första iPhone sett en fantastisk utveckling på smartphone-sidan. Men ingenting av detta verkar ha nått det OS som finns i botten på 3310. Problemen är lite för många för att nämnas. Jag vet om att detta inte är en smartphone, men att en telefon från 2017 fungerar sämre än en telefon från 2005 säger ju något om hur utvecklingen stått och stampat. Det finns egentligen endast EN sak som är positiv med 3310, och det är att det är en sådan kass upplevelse att man inte vill använda den mer än man absolut måste, och därför ett effektivt motmedel mot de som spenderar för mycket tid med sina mobiler.
K400 Plus är en budgetprodukt och det märks i allra högsta grad. Tangenterna känns lite halvsega, touchpaden känns lite klibbig och hela tangentbordet saknar all stabilitet. Men det sagt så fungerar det ändå hyfsat, Logitech har gjort tangentbord för länge för att släppa en riktigt katastrofal produkt. Men är inget som jag skulle rekommendera till någon som planerar att skriva mycket, som jämförelse så känns min K340 (som saknar touchpad) mycket mer distinkt.
Skärmen kunde ha haft högre upplösning och bättre svärta. Och designen är väl sanningen att säga oerhört tråkig. Batteritiden är inga som helst problem, klockan lämnar laddaren vid sextiden på morgonen och läggs tillbaka vid elva på kvällen och då återstår 70-75 procent. Tyvärr verkar glaset repas relativt enkelt. Men överlag är jag mer än nöjd med hårdvaran för de få hundralappar jag fick ge för klockan. Stora problemet som jag ser det är Android Wear. Mycket fungerar, men få saker fungerar riktigt bra. Finns jättemånga konstiga designmissar och hela systemet känns överlag ganska ogenomtänkt. Bara en sådan sak som att tvingas scrolla igenom en lång lista för att nå en viss app. Dessutom verkar klockan ibland tappa kontakten med mobilen. För att spontant efter en liten stund återansluta. Mitt generella råd är att om du inte vet med dig att du skulle få nytta av en smartwatch så avstå köp tills vidare. Vänta 12 månader, förhoppningsvis kommer allt fungera mycket bättre då.