Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda elcykeln

  • 24 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag har länge letat efter den mest prisvärda elcykeln och det har medfört att jag har en cykel med lågt insteg, en "Gravel", en "Hardtail" och en fullkomligt fantastisk trekkingcykel. Vägen dit har varit krokig och sju cyklar har fått lämna boet. Jag vill här tipsa om några prisvärda elcyklar som finns att köpa just nu, så blir din väg till den mest prisvärda cykeln förhoppningsvis lättare. Tyvärr råder det fortfarande brist på komponenter och elcyklar som kommer in kan vara slut bara på några dagar.

Det kan vara svårt att veta om man ska ha hjulnavsmotor eller mittmotor, invändiga eller utanpåliggande växlar, hur många växlar man ska ha och vilken batterikapacitet. Här har jag listat lite olika cyklar och förklarat dess egenskaper, för att underlätta ditt val av den perfekta och mest prisvärda cykeln för just dig.

1. Winora Yucatan 12 Trapez 2021 (Elcykel)

Gå till produktsida

Kraften, kvalitet och bekvämlighet

Displayen

Lång räckvidd, superstark, bekväm och hög kvalitet! Den här cykeln har jag själv köpt och är mycket nöjd.

Motorn från Yamaha PW-ST är en av de starkaste på marknaden och den är så effektiv (drar lite el) att jag kommer 110 km på högsta assistansläge där även batteriet på hela 630W bidrar en hel del.

Den växlar otroligt bra mellan de tolv lägena och lägsta växeln fungerar bra till de allra brantaste backarna. Belysningen ger en fin ljusbild och komforten är utmärkt tack vare de 60 mm breda däcken, framdämpare och fjädring i sadelstolpen. Displayen är fullt tillräcklig men jag föredrar deras mer avancerade variant.

Alla komponenterna är mellan fullt tillräckliga till bäst på marknaden vilket sammantaget gör att jag tycker det är den mest prisvärda cykeln just nu.


2. Lifebike Comfort 7vxl (Elcykel)

Prisvärd

Enklare komponenter, lås saknas

Här är en prisvärd cykel i den absolut lägsta prisklassen. Då brukar det vanligtvis handla om cyklar med motor i framhjulsnavet som blir rejält stötiga på ojämnt underlag, men detta är faktiskt en cykel med motorn i bakhjulet och ett centralt placerat batteri. Det gör att den blir relativt bekväm att cykla på, även när det är ojämnt underlag.

Eftersom batteriet inte sitter på pakethållaren blir det enklare att använda barnstol, väskor och andra tillbehör. Batteriet är på hela 468 Wh, så du kan lätt ta en liten omväg på vägen hem från jobbet för att njuta av cykellivet.

På billiga cyklar brukar det vara fälgbromsar, men här har du skivbromsar och förhållandevis bekväma 47 mm-däck.

Det är en bekväm klassisk "damcykel" (men passar även för herrar) som funkar utmärkt inne i stan. Med både pakethållare och cykelkorg så är det inget som hindrar dig från att handla på vägen.


3. Merida eOne.Sixty 500 SE 2020 (Elcykel)

Pro-e-bike
49 990 kr
Se pris

Den har det mesta till rimligt pris

Motorn är inte den senaste

En MTB kan dra iväg och bli oerhört dyr och det finns massor av olika egenskaper att hålla reda på.

Det här är en enduro som fått mycket bra betyg i olika tester. Den finns i olika varianter från ca 40 000 kr till ca 100 000 kr. Jag har valt den "billiga" varianten som drivs av Shimano Steps E7000 som många anser är en av de absolut bästa motorerna.

Fjädringsvägen är 160 mm bak och fram, med ett styvt 35 mm-framrör, vilket anses optimalt för mountainbike enligt många specialister. Här får du de största bromsskivorna med diameter 203 mm fram och bak och Shimano 4-kolvsok både fram och bak, så bromsförmågan är av yppersta klass!

Det här är cykeln för dig som vill ha kul och snabbt ta dig nerför i ganska stökig terräng, men den är ändå kvick att ta sig uppför igen.


4. LaPierre E-Sensium 2.2 2021 (Elcykel)

Prisvärd och robust

Batterikapaciteten

En cykel med dold kraft där batteriet är dolt i ramröret och motorn i bakhjulet.

Med den här kommer du älska motvind och uppförsbackar. Cykeln väger dessutom bara ca 15 kg. Motorn X35 kommer från Ebikemotion och ger ett tillskott på 40 Nm på bakhjulet.

Drivningen på bakhjulet gör att belastningen på drivlinan minskar, vilket gör att kedja och kassett kommer hålla längre. Den är dock inte lika stark som mittmotorer i branta uppförsbackar.

De robusta, 18 stycken Shimano Sora-växlarna gör att du kan både trampa i hög fart och ta dig uppför branta stigningar. De hydrauliska skivbromsarna med 160 mm:s bromsskivor klarar att snabbt få stopp.

Jag hade valt denna för att det är en robust landsvägs-/pendlarcykel till ett relativt lågt pris.


5. Orbea Katu-E 30 2022 (Elcykel)

Smidig och bra väghållning

Saknar bakre pakethållare

Orbea är Spaniens största cykelmärke och har sedan länge byggt cyklar i Spanien och Portugal.

Den här cykeln tar lite plats, är smidig, stabil och snabb. Den passar människor i alla storlekar och är perfekt i stan.

Motorn som sitter i mitten är en Bosch Active Line som har 8 inbyggda växlar vilket ger lite underhåll. Cykelkorgen fram är fäst i ramen och påverkar därför inte styrningen. En pakethållare bak saknar jag men det går att eftermontera.

Bromsarna är pålitliga MT200 från Shimano och de 57 mm breda däcken från Kenda sväljer vibrationer från vägbanan.

Många underskattar "småhjulingar" men de är fantastisk trevliga att cykla på, är överraskande snabba och har utmärkt väghållning. En perfekt cykel att ha i stan.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer