Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tvillingvagnen

  • 21 jun 2022
Jennie Jansson
Jennie JanssonExpert inom barnvagnar

Tvillingar, dubbelt så mycket av allt! Beskedet om att man väntar tvillingar kan komma som en mindre chock, det gjorde det för oss för snart 10 år sedan. När vi fick beskedet började vi (eller mest jag i ärlighetens namn ;-)) leta barnvagn direkt! Vi började med en vagn med separata liggdelar, men det avskydde våra små, så vi fick tag i en begagnad gemensam liggdel och då gick barnvagnspromenaderna som en dans igen. Just nu finns det ingen vagn med gemensam liggdel på den svenska barnvagnsmarknaden, så man får ha i bakhuvudet att eventuellt leta begagnat om man vill ha just gemensam liggdel.

Nåväl, numera finns det i alla fall många tvillingvagnar på marknaden. I min lista har jag fokuserat på att båda barnen ska ha en god ligg- och sittkomfort, samt att vagnen är skön och smidig att köra. Vagnarna jag valt rullar också lätt då det så småningom blir lite vikt med två barn i, samt att de går att packa in i en bil av kombimodell.

1. Bugaboo Donkey 3 Twin (Duo/Kombi för 2)

Smidig, tar sig fram överallt

Många delar ihopfälld

På första plats hamnar storfavoriten Bugaboo Donkey 3! Det här är min och många andras favorit bland tvillingvagnar.

Donkey 3 har ett yttermått på 74 cm vilket gör att den tar sig fram överallt. Den har också bra, ombonade liggdelar som är ganska generösa i storlek. När liggdelarna är urvuxna byter man enkelt ut liggdelstygen mot sittdelstygerna.

Suffletterna är samma både till ligg- och sittdel, är förlängningsbara och skyddar mycket bra från vind och regn. Vill man ändra utseende på vagnen så finns det många suffletter i olika färger att köpa till och enkelt byta ut. Sittdelarna är individuellt vändbara.

Byglarna är av swing away-typ vilket gör det lättare att sätta i eller lyfta ur barnet. Det är en nyhet på Donkey 3, på tidigare modeller måste man klicka loss hela bygeln för att ta bort den.

Åker man mycket bil är vagnen ganska smidig att ha i bilen, men det är många delar. Sittdelarna går dock att lägga i varandra så det är okej! Det är inte heller någon ögonblicksihopfällning av vagnen men det är gemensamt för de flesta syskonvagnar.

Det som är unikt med Donkey är att vagnen enkelt går att göra om till en enkelvagn genom att skjuta ihop chassit. Mycket bra om man ska iväg med bara det ena barnet, man slipper rulla en extra bred vagn och man slipper ha flera vagnar.


2. Mountain Buggy Duet V3 (Sittvagn för 2)

Endast 65 cm bred

Fasta framåtvända sittdelar

Mountain Buggy Duet V3 är en riktigt bra vagn som endast är 65 cm bred! De tidigare versionerna var endast 63 cm breda och jag kan verkligen rekommendera Duet V3 om du söker en vagn som är smalare än genomsnittliga tvillingvagnar på bredden.

Det är så skönt att kunna ha en tvillingvagn som är lika smal som en del enkelvagnar men som ändå är rymlig för barnen. Liggdelarna är dock ganska smala och barnen brukar växa ur dem inom några månader. Men! Då kan man enkelt bygga om liggdelen till en bakåtvänd sittdel som är toppen att ha tills barnen är redo att sitta i de framåtvända sittdelarna.

Sittdelarna på vagnen är dock fast framåtvända, men de har steglöst ryggstöd ner till fullt liggläge. Sittdelarna är förvånansvärt rymliga, vi hade vår vagn i många år! Vagnen är smidig att ha i bilen då den inte är så bred, så vi använde alltid Duet V3 när vi skulle ut och åka bil.

Duet passar för dig som söker en smal tvillingvagn utan att sitsarna känns små.


3. Baby Jogger City Mini GT 2 Double (Sittvagn för 2)

Superenkel att fälla ihop

Fasta framåtvända sittdelar

Baby Jogger City Mini GT 2 Double är en toppenvagn om man åker mycket bil. Den fälls ihop superenkelt på mitten och viks då ihop. Den tar inte alls mycket plats i bilen!

Vagnen har ett skönt handtag och helt okej körkomfort. Jag som är lång kan verkligen ta ut stegen när jag kör. Modellen som visas här är endast med sittdelar, så liggdelar behöver köpas till separat.

Liggdelarna fästs enkelt på chassit och känns ombonade. Sittdelarna är rymliga och barnen ryms länge i dem. De har steglös ändring av ryggstödslägena ända ner till fullt liggläge. Suffletterna skyddar bra för regn och vind.

Den enda nackdelen är att när barnen byter från liggdelarna så är sittdelarna fast framåtvända. Om man känner att man vill ha barnen vända mot sig ett tag till kanske man behöver en vagn däremellan tills det känns bra att ha barnen framåt.

Men det är nog den enda nackdelen jag kan komma på, i övrigt är City Mini GT 2 en riktigt bra vagn som räcker hela barnvagnstiden.


4. Emmaljunga NXT Twin (Duo/Kombi för 2)

Valbar ergonomisk el vanlig sittdel

Bred, styret är långt från barnen

Emmaljungas tvillingvagn NXT Twin är verkligen nytänkande med att man kan välja om man vill ha ergonomiska eller vanliga sittdelar - eller en av varje. Man kan alltså ha en ergonomisk och en vanlig sittdel samtidigt. Det är verkligen bra!

Liggdelarna och sittdelarna är desamma inom Emmaljungas sortiment, man kan köpa vilket chassi eller vilken ligg- eller sittdel man vill, alla NXT-produkter passar ihop med varandra.

Tyvärr är chassit på NXT Twin väldigt brett och långt. Bredden är 79 cm och det kan bli för trångt i vissa dörröppningar och hissar. Handtagets utformning gör också att man hamnar en bit bort från barnen när man kör vagnen. Trots detta är det en väldigt skön vagn att rulla ute på promenad.

Den här vagnen passar inte dig som söker en tvillingvagn för att rulla i affärer, den går bra att rulla i stora affärer/stormarknader, men i den lokala butiken är det inte säkert att man kommer fram.

Detta är vagnen som passar för barnvagnspromenader av olika slag då den rullar enkelt, men den är inget att man vill ta med sig på shoppingturen.


5. Basson Baby Duo Twin (Sittvagn för 2)

Prisvärd, bra & smal

Hade önskat liite bättre körkänsla

Basson Duo är en tvillingvagn med individuellt vändbara sittdelar. Dessa sittdelar har plant liggläge, vilket gör att man kan lägga i mjukliftar och då använda vagnen från att bebisarna är nyfödda.

Chassit har svängbara framhjul, punkteringsfria hjul och ställbart handtag. Liggdelarna är ombonade och suffletten har en liten solkeps som du kan fälla ut.

Sittdelarna är individuellt vändbara och går att fälla ner till fullt liggläge. Suffletterna skyddar bra mot regn och vind. De har även de en utfällbar solkeps för extra skydd. Ställbara fotstöd har den också!

Basson Baby Duo Twin rullar bra i olika terränger och miljöer och det är en mycket bra vagn till ett bra pris. Den passar dig som vill ha ett billigare alternativ till tvillingvagn som inte är bredare än 75 cm.


Jennie Jansson
Jennie JanssonExpert inom barnvagnar

Hej! Jag heter Jennie Jansson, är 40 år och bor med min man och våra tre döttrar i Stockholm. Vi har tvillingdöttrar födda 2011 och en dotter född 2018. Jag jobbar som förskollärare och trivs jättebra med mitt yrke! Mitt allra största intresse är barnvagnar och har varit så länge jag kan minnas. När jag var liten hittade man mig inte på leksaksavdelningarna utan, naturligtvis, på barnvagnsavdelningarna! Jag tror att det sammanlagt har rullat över 50 stycken vagnar in och ut hos mig. Just nu bor det fem stycken vagnar här hemma och en på landet. För tre år sedan startade jag instagramkontot Barnvagnspedagogen. Jag är en riktig barnvagnsnörd ut i fingerspetsarna!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer