Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa åkpåsen

  • 29 maj 2022
Sophie Nilsson
Sophie NilssonExpert inom åkpåsar

Det här med att välja rätt åkpåse när temperaturen ute sjunker kan kännas riktigt svårt, därför har jag här listat mina topp 4 bästa åkpåsar, både för de allra kallaste dagarna men även för de lite mildare dagarna då man känner att en filt inte räcker. På bilden ser ni min dotter (ca 1,5 år) i Babyzens åkpåse, åkandes i en Yoyo+.

Det finns en hel uppsjö av märken på åkpåsar och många barnvagnsmärken tillverkar egna åkpåsar, de sitter oftast bäst i barnvagnar från samma märke men funkar oftast helt okej i andra barnvagnar också. En åkpåse kan verkligen vara guld värt att ha de kallare dagarna då en filt lätt glider av och dessutom oftast inte skyddar så bra mot vind och väta.

1. Elodie Details Midnight Bells Åkpåse

BabyV
695 kr
Nids4Kids
1 299 kr
Se alla 2 priser

Enkelheten att trä igenom selen

Elodies åkpåsar är varma, gosiga och har på de flesta modellerna en avtagbar päls som extra detalj.

På ovansidan av åkpåsen finns det knappar på varje sida om man vill vika ned locket vilket kan vara användbart om man t.ex. ska gå inomhus, eller när man inte behöver ha åkpåsen uppdragen helt.

Den har också en extra flärp på baksidan som går att dra över sittdelens kant för att minimera risken för glid i vagnen. På baksidan finns en smart öppning som är anpassad för att passa de allra flesta vagnars selar - otroligt skönt att slippa krångla med att montera lös selen i vagnen för att få i en åkpåse.

En rolig grej med Elodies kollektioner är att när de släpper nya mönster släpper de oftast en hel serie i samma mönster så man kan matcha åkpåse med t.ex. skötväska, napphållare och mössa.

Detta är en av de åkpåsar vi använt mest här hemma eftersom den är alldeles lagom varm och dessutom en riktigt snygg detalj då vi oftast rullat svarta vagnar.


2. Babyzen Yoyo

Smutsskydd vid fotändan

Det här är Babyzens egna åkpåse. Den är utformad för vagnen Yoyo men självklart passar den även i andra barnvagnsmodeller, vi har bland annat använt den i Bugaboo Buffalo och Britax Go Next.

Detta är också en lite tunnare åkpåse som passar perfekt i övergångarna mellan kall vinter och varm vår. Den har som en mysig luva som barnet kan ha över huvudet för en mer ombonad känsla och vill man inte använda luvan kan den lätt vikas bak.

Det finns en dragsko framme vid öppningen om man vill göra åkpåsen ännu mer ombonad och även knappar på lockets framsida om man vill vika ned locket en bit.

Längst ned vid fötterna i åkpåsen finns ett praktiskt smutsskydd vilket är perfekt om barnet har smutsiga skor på sig.


3. Bugaboo High Performance Åkpåse

Uttagbart duninlägg, riktigt varm

Priset

Bugaboo High Performance åkpåse är en riktigt smidig allroundåkpåse som kan användas både de allra kallaste dagarna och vid lite mildare väder då den har ett avtagbart duninlägg som man enkelt plockar ur när vädret slår om till lite mildare.

Denna åkpåse är utformad för att sitta riktigt bra i ergonomiska sittdelar men funkar såklart även i vanliga sittdelar också. Dragskon i öppningen gör att du enkelt kan dra åt för lite mysigare och mer ombonad känsla för barnet.

Priset är rätt högt men i och med det uttagbara duninlägget är det ju nästan som att man får två åkpåsar i en. Och med tanke på hur populär den är (man ser den i var och varannan vagn ute på stan) så är det nog ändå inte så många som drar sig för priset. Man får dessutom riktigt bra kvalité för pengarna.

Vår expert Clara Ernberg har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Angel of Sweden Tärnaby

Reflextyget

-

Jag skulle vilja påstå att den här åkpåsen har en av de bästa funktionerna som finns! Den håller inte bara barnet varmt och torrt, den gör er också galet synliga ute i höst- och vintermörket i och med att den är helt i reflex. Hur smart som helst! Snygga mönster i all ära men jag tycker faktiskt att reflex är snyggt, och säkerhetsaspekten behöver jag väl knappt nämna 😊

Den är försedd med en stor ficka baktill som man drar över ryggstödet på vagnen. Det förhindrar att åkpåsen glider ner i sittdelen. Den har också hål för fempunktssele vilket gör att den passar i de flesta vagnarna på marknaden.

Locket är avtagbart vilket gör att man kan använda den som en lite varmare dyna när locket inte behövs. Tyget är vind- och vattenavvisande med 3000 mm vattenpelare. Den går även utmärkt att tvätta i tvättmaskin på 40 grader.

För dig som är mån om säkerheten och vill ha mycket funktion för pengarna.


Sophie Nilsson
Sophie NilssonExpert inom åkpåsar

Jag är en barnvagnsnörd ut i fingerspetsarna, har sedan jag varit barn själv alltid fascinerats av barnvagnar och hade enorm kunskap långt innan jag själv fick börja rulla vagn på riktigt. Alltid när jag var med kompisar/släkt med barn som satt i vagn ville jag rulla vagnen. Sedan jag fick mitt första barn för 6 år sedan har vi bytt vagnar så många gånger att de flesta höjer på ögonbrynen men många vänner har insett att det är en tillgång att känna mig då jag nu ofta får frågor som tex "vilken är den bästa vagnen? eller vilken sulky ska jag välja?" Och med barnvagnsnörderi tillkommer såklart även en hel del tillbehör :-)

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer