Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stekpannan

  • 3 maj 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom stekpannor

I denna lista kommer du att få läsa om ett gäng olika pannor som jag själv använder i hemmet. Stekpannor finns ofta i flera olika storlekar, så om den jag tagit med i listan är för liten eller för stor - kolla upp om den finns i storleken som du söker efter! Den kommer vara exakt lika bra om den tillhör samma serie.

Jag använder som sagt alla dessa stekpannor, men alla är ju av olika material vilket ger dem olika fördelar gentemot varandra. Givetvis finns det allroundpannor, men jag gillar att ha det bästa möjliga verktyget till specifika ändamål (med det sagt har jag såklart ändå tagit med en allround-panna i listan för er som vill ha det). Så rangordningen 1-6 i denna lista kommer inte riktigt stämma, utan det är mer en jämlik lista men varje stekpanna är bäst inom sin kategori.

1. Scanpan Impact Stekpanna 28cm

Prisvärd, kan diskas i diskmaskin

En stålpanna är så himla trevlig att ha hemma. De håller en evighet och man kan vara rätt elak mot dem och till och med stoppa in dem i diskmaskinen.

Jag använder min mest till enkla grejer, till exempel en pastasås som spaghettin sedan får åka ned i för att det faktiskt får plats i en sån här stekpanna. Pannan tål höga temperaturer så du kan utan problem tillreda en fin bit kött och skapa en härlig brun yta.

Denna stekpanna är inte nonstick och det krävs rätt mycket fett för att göra den till det, men jag ser det inte som en nackdel. Låt säga att du steker kött, då kommer den fastna i pannan tills den börjar bli färdig. Det som fastnat glazear du sen lätt av med vin/buljong och gör en härlig sås utav det hela. Detta fungerar alldeles utmärkt med veganska och vegetariska rätter med!


2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro Stekpanna 30cm

Gedigen, lätt, bra beläggning

Detta kanske är min absoluta favoritstekpanna i hemmet.

Denna gjutjärnspanna väger mycket mindre än andra jag använt, samt hade en extremt vänlig beläggning redan från start. Jag behövde inte bränna in den alls, som vissa av konkurrenternas pannor kräver. Det var bara att köra och den har fungerat bra sen dess.

Det är ingen äkta nonstick som teflonpannor, men den får en väldigt bra nonstick-yta vid skötsamt användande. För att steka köttbitar eller annat som vill brynas så är detta min go-to. Du kan använda samma teknik som med pannan på förstaplatsen, d.v.s. avglasera det som fastnar med vätska som vin eller buljong för att skapa en fantastisk skysås.

Om du inte redan ärvt en gjutjärnspanna så tycker jag att du måste köpa en. Det är trots allt tradition att ha en hemma och här får du den dessutom till ett kanonpris!


3. de Buyer Mineral B Element Stekpanna 20cm

Väldigt prisvärd, hög kvalité

Behöver brännas in

En väldigt prisvärd stekpanna av hög kvalité. Den skiljer sig från de andra på listan då den har sämst beläggning från start.

Denna stekpanna är av kolstål och mycket lättare än gjutjärn. Den gör i stort sett samma jobb, men har en lite sämre beläggning från start än gjutjärnspannan från Ronneby. Å andra sidan är den mycket billigare, så har du tålamodet att bränna in den kommer den att hålla en evighet sen.

Pannan kommer att få en fin nonstick-yta när man bränner in den, men det GÅR också att bara använda den som vanligt direkt. Med tiden så kommer det att skapas en härlig nonstick-yta. Håll den ren och torr bara så att den inte rostar. Glöm inte att ge den lite fett om den känns torr efter en diskning.

Bra pris för en extremt bra stekpanna!


4. Ronneby Bruk Ultra Light Original Grillpanna 30cm

Grillspår

Svår att avglasera

Detta är en precis likadan stekpanna som den andra gjutjärnspannan från Ronneby Bruk (plats nummer 2 på listan), förutom två saker: handtaget och att den har grillspår.

Jag använder denna grillpanna vid stekning/grillning av surdegsbröd för att göra min fantastiska tartine, med massa godheter till. Denna fungerar bra till kött eller annat grönt som du vill ska ha den där grillytan som nästan är hårdstekt. Jag skulle använda det till frukter som man vill grilla på lite. Det är givetvis inte samma sak som en grill, men du ska ha samma tänk i matlagningen.

Däremot om du bryner något så är fonden svår att avglasera från pannan p.g.a. grillspåren. Jag använder den därför inte till det, utan för mig är detta en stekpanna till specifika ändamål som ökar variationen i min matlagning.


5. Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm

Nonstick, all-roundpanna

Högt pris, innehåller stratanium

Varumärket Scanpan känner ni säkert till från tidigare, kanske har ni sett att just denna modell vunnit flera test som bästa stekpannan. Till viss del kan jag hålla med, men samtidigt inte riktigt. Jag tycker att många andra pannor är långt bättre när det kommer till specifika ändamål, medan denna är den bästa all-round-pannan.

Scanpan Pro IQ fungerar till alla typer av matlagning, vilket gör den till det bästa valet om du bara vill ha en eller två stekpannor i ditt arsenal. Den har dessutom extremt bra non-stick, faktiskt allra bäst på marknaden!

Nackdelen är priset. Den kostar minst dubbelt så mycket som de andra stekpannorna på denna lista, å andra sidan kanske du inte köper fler än en eller två(beroende på storlek).

Den här passar dig som inte vill ha olika stekpannor för olika typer av matlagning, utan hellre kör på en riktigt bra allround-panna.


6. GreenPan Barcelona Stekpanna 28cm

Kemikaliefri, nonstick

Får inte till den perfekta stekytan

Här är en nonstick-stekpanna helt fri från teflon och stratanium.

Det är många som vill undvika just sådana beläggningar, men ändå vill ha non-stick. Då är Greenpan Barcelona med den keramiska nonstick-beläggningen ett superbt alternativ.

Vid test fungerar den utmärkt, det finns inte några som helst problem. Ägg glider av precis som man önskar och lämnar inga rester i stekpannan. Stekytan blir inte lika bra som med en gjutjärnspanna, men det är det man får offra om man vill ha nonstick.

Stekpannan klarar inte maskindisk, men tål likt de flesta stekpannorna på listan att värmas i ugnen.

Passar utmärkt för den som söker en nonstick-panna utan kemikalier!


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom stekpannor

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa stekpannan

  • 25 mar 2022
Måns Ottosson
Måns OttossonExpert inom stekpannor

Stekpannan är tillsammans med kockkniven förmodligen det mest använda verktyget i de flesta kök. Det är dessutom stor skillnad på olika sorter. En klassisk gjutjärnspanna och en hipsterpanna i kolstål har helt olika funktioner och egenskaper. Vad du väljer beror självklart på din budget, men även vad du gillar att laga och till viss grad vad du har för spis. I listan fokuserar jag på pannor i prisklassen 400-1300 kr. Tycker du att det känns som en bra prisbild så kan denna lista vara något för dig. Vill du däremot ha en billigare panna så är mitt tips att du åker till en secondhandbutik och köper en i gjutjärn som känns bra i handen. Garanterat bättre än andra lågprisalternativ!

Det kan kännas krångligt att välja rätt när man ska köpa något som förhoppningsvis ska användas under många år, kanske till och med hela livet. Men frukta inte! Jag är här och guidar dig så du blir nöjd med din nya kökskompis.

1. Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm

Grym, giftfri nonstick-beläggning

Kortare livslängd än t.ex. stål

En smidig och kvalitativ stekpanna med keramisk nonstick som hindrar att maten bränns fast.

Det finns två stora kategorier när det kommer till nonstick. Man brukar prata om teflon eller keramisk nonstick, denna pannan faller under det sistnämnda.

Fördelarna med keramisk nonstick är att det är giftfritt, till skillnad från övriga beläggningar som kan innehålla en del otäcka ämnen som tillslut hamnar i det vi äter, samt att det överlag håller bättre.

Denna pannan är byggd av 100% återanvänt aluminium vilket ur ett miljöperspektiv är toppen, då just aluminium är väldigt energikrävande att bryta. Dessutom leder aluminium värme otroligt väl.

Pannan är belagd med en yta som tål höga temperaturer. Den är dessutom ugnssäker upp till 260 grader.

För att förlänga livslängden bör du undvika metallverktyg och maskindisk. Beläggningen kommer med tiden nötas ner, men denna kommer hålla längre än de flesta i kategorin.

Vill du ha supersmidig, kvalitativ nonstick är detta pannan för dig.


2. de Buyer Affinity Stekpanna 28cm

Lättskött, hög kvalitet, hållbar

Dyr, ej nonstick

Dyr, men smidig och tålig!

En panna i rostfritt stål ger dig en riktig arbetshäst i köket. Det tål i princip vad som helst (inom rimliga gränser såklart... få inga konstiga idéer nu). Höga temperaturer? Inga problem! Maskindisk? Nemas problemas!

Även om jag inte kan hitta någon certifiering kring ugnssäkerhet på just denna pannan så är rostfritt stål som regel ugnssäkert. Jag har väldigt svårt att se att 260 grader skulle vara ett problem, men det är inget jag vågar lova.

Pannan blir snabbt varm och kärnan av aluminium ser till att du får en bra värmefördelning. Den här pannan har ingen nonstickbeläggning, så du kommer behöva använda dig av matfett för att inget ska bränna fast.

Detta är en dyr stekpanna, ja, men materialet erbjuder oslagbart smidig skötsel och gedigen kvalitet.


3. Skeppshult Traditional Stekpanna 26cm

Väldigt slitstark och kvalitativ

Trähandtaget begränsar användandet

Design möter hållbarhet! Detta är en riktigt högkvalitativ och snygg panna i gjutjärn.

Denna panna kommer med ett stort och bekvämt trähandtag. Formen och storleken på handtaget gör pannan mer lätthanterlig, och trä är bättre på att isolera värmen från själva stekdelen.

På minussidan riskerar trä alltid att spricka. Personligen har jag inte haft några större problem med spruckna trähandtag, men jag har hört en och annan historia. Trähandtaget gör även att jag avråder från att ställa in pannan i ugnen.

Skötselråden och egenskaperna är i övrigt samma som för de flesta gjutjärnspannor. Mycket god hållbarhet och förmåga att hålla kvar värme, vilket gör den optimal för att t.ex. bryna kött. Det som är bra att tänka på är att gjutjärnspannor kan behöva brännas in då och då.

Passar dig som vill ha hög kvalité och smart design.


4. Skeppshult Professional Stekpanna 26cm

Crème-de-la-crème-kvalitet

Tung, något spartansk design

Klassikernas klassiker!

Denna panna har en design som centreras helt runt hållbarhet. Kroppen är gjord i gjutjärn och handtaget i metall gör att pannan funkar utmärkt i ugnen. Dock är ett metallhandtag inte lika snyggt eller bekvämt som ett trähandtag, det kan vara bra att veta om du ändå inte behöver en ugnssäker stekpanna.

Gjutjärn är det absolut billigaste sättet att bygga kvalité. Med en enkel design som denna kan du räkna med att pannan kommer hålla i generationer.

Gjutjärn passar absolut bäst till kött då det håller värmen väldigt väl. Det funkar också bättre än andra material på spisar med sämre effekt, då stekpannans egen värmehållningsförmåga kompenserar för en eventuellt slö spis.

Det är dock lite mer jobb med gjutjärn då de bör brännas in emellanåt. Det finns mängder med bra videos på YouTube, sök bara på "season cast iron".

Ska du steka oxfilé eller slå in spik i en betongvägg? Denna otroligt hållbara panna funkar fint för båda ändamålen.


5. Kitchenware by Tareq Taylor ONEPan Stekpanna 28cm

Miljötänk, nonstick utan kemikalier

Dyr

Stekpannor brukar ju vara runda, men denna är cirkulär på en helt annan nivå!

Den här stekpannan är belagd med min favorit när det kommer till nonstick, nämligen en keramisk yta. Dock har denna beläggning en nackdel jämfört med t.ex. teflon och liknande kemikalier. Den keramiska ytan slits nämligen snabbare än andra beläggningar.

Detta har man löst otroligt fiffigt genom att du kan skicka in din gamla panna med sliten beläggning. Då får du köpa en ny för nedsatt pris! Din gamla panna poleras upp, får ny beläggning och åker ut till försäljning igen.

Pannan har dessutom fått ett varmt mottagande från konsumenter, så jag känner mig högst trygg med att tipsa vidare om den.


Måns Ottosson
Måns OttossonExpert inom stekpannor

Jag har fler köksmaskiner än kompisar och då så är jag ändå inte så ensam. Dessutom så gör jag förmodligen mer research när jag köper en ny stavmixer än när de flesta köper bil. Det jag inte redan vet ligger bara en natt av frenetiskt googlande och forumlusläsande bort, och tro mig när jag säger att innan jag dör så har jag rundat hela wikipedias bibliotek minst 4 gånger. Nyttigt? njaä... nördigt? måhända... kul? ohja!!!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer