
I denna lista kommer du att få läsa om ett gäng olika pannor som jag själv använder i hemmet. Stekpannor finns ofta i flera olika storlekar, så om den jag tagit med i listan är för liten eller för stor - kolla upp om den finns i storleken som du söker efter! Den kommer vara exakt lika bra om den tillhör samma serie.
Jag använder som sagt alla dessa stekpannor, men alla är ju av olika material vilket ger dem olika fördelar gentemot varandra. Givetvis finns det allroundpannor, men jag gillar att ha det bästa möjliga verktyget till specifika ändamål (med det sagt har jag såklart ändå tagit med en allround-panna i listan för er som vill ha det). Så rangordningen 1-6 i denna lista kommer inte riktigt stämma, utan det är mer en jämlik lista men varje stekpanna är bäst inom sin kategori.
1. Scanpan Impact Stekpanna 28cm
Prisvärd, kan diskas i diskmaskin
En stålpanna är så himla trevlig att ha hemma. De håller en evighet och man kan vara rätt elak mot dem och till och med stoppa in dem i diskmaskinen.
Jag använder min mest till enkla grejer, till exempel en pastasås som spaghettin sedan får åka ned i för att det faktiskt får plats i en sån här stekpanna. Pannan tål höga temperaturer så du kan utan problem tillreda en fin bit kött och skapa en härlig brun yta.
Denna stekpanna är inte nonstick och det krävs rätt mycket fett för att göra den till det, men jag ser det inte som en nackdel. Låt säga att du steker kött, då kommer den fastna i pannan tills den börjar bli färdig. Det som fastnat glazear du sen lätt av med vin/buljong och gör en härlig sås utav det hela. Detta fungerar alldeles utmärkt med veganska och vegetariska rätter med!
2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro Stekpanna 30cm
Gedigen, lätt, bra beläggning
Detta kanske är min absoluta favoritstekpanna i hemmet.
Denna gjutjärnspanna väger mycket mindre än andra jag använt, samt hade en extremt vänlig beläggning redan från start. Jag behövde inte bränna in den alls, som vissa av konkurrenternas pannor kräver. Det var bara att köra och den har fungerat bra sen dess.
Det är ingen äkta nonstick som teflonpannor, men den får en väldigt bra nonstick-yta vid skötsamt användande. För att steka köttbitar eller annat som vill brynas så är detta min go-to. Du kan använda samma teknik som med pannan på förstaplatsen, d.v.s. avglasera det som fastnar med vätska som vin eller buljong för att skapa en fantastisk skysås.
Om du inte redan ärvt en gjutjärnspanna så tycker jag att du måste köpa en. Det är trots allt tradition att ha en hemma och här får du den dessutom till ett kanonpris!
3. de Buyer Mineral B Element Stekpanna 20cm
Väldigt prisvärd, hög kvalité
Behöver brännas in
En väldigt prisvärd stekpanna av hög kvalité. Den skiljer sig från de andra på listan då den har sämst beläggning från start.
Denna stekpanna är av kolstål och mycket lättare än gjutjärn. Den gör i stort sett samma jobb, men har en lite sämre beläggning från start än gjutjärnspannan från Ronneby. Å andra sidan är den mycket billigare, så har du tålamodet att bränna in den kommer den att hålla en evighet sen.
Pannan kommer att få en fin nonstick-yta när man bränner in den, men det GÅR också att bara använda den som vanligt direkt. Med tiden så kommer det att skapas en härlig nonstick-yta. Håll den ren och torr bara så att den inte rostar. Glöm inte att ge den lite fett om den känns torr efter en diskning.
Bra pris för en extremt bra stekpanna!
4. Ronneby Bruk Ultra Light Original Grillpanna 30cm
Grillspår
Svår att avglasera
Detta är en precis likadan stekpanna som den andra gjutjärnspannan från Ronneby Bruk (plats nummer 2 på listan), förutom två saker: handtaget och att den har grillspår.
Jag använder denna grillpanna vid stekning/grillning av surdegsbröd för att göra min fantastiska tartine, med massa godheter till. Denna fungerar bra till kött eller annat grönt som du vill ska ha den där grillytan som nästan är hårdstekt. Jag skulle använda det till frukter som man vill grilla på lite. Det är givetvis inte samma sak som en grill, men du ska ha samma tänk i matlagningen.
Däremot om du bryner något så är fonden svår att avglasera från pannan p.g.a. grillspåren. Jag använder den därför inte till det, utan för mig är detta en stekpanna till specifika ändamål som ökar variationen i min matlagning.
5. Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm
Nonstick, all-roundpanna
Högt pris, innehåller stratanium
Varumärket Scanpan känner ni säkert till från tidigare, kanske har ni sett att just denna modell vunnit flera test som bästa stekpannan. Till viss del kan jag hålla med, men samtidigt inte riktigt. Jag tycker att många andra pannor är långt bättre när det kommer till specifika ändamål, medan denna är den bästa all-round-pannan.
Scanpan Pro IQ fungerar till alla typer av matlagning, vilket gör den till det bästa valet om du bara vill ha en eller två stekpannor i ditt arsenal. Den har dessutom extremt bra non-stick, faktiskt allra bäst på marknaden!
Nackdelen är priset. Den kostar minst dubbelt så mycket som de andra stekpannorna på denna lista, å andra sidan kanske du inte köper fler än en eller två(beroende på storlek).
Den här passar dig som inte vill ha olika stekpannor för olika typer av matlagning, utan hellre kör på en riktigt bra allround-panna.
6. GreenPan Barcelona Stekpanna 28cm
Kemikaliefri, nonstick
Får inte till den perfekta stekytan
Här är en nonstick-stekpanna helt fri från teflon och stratanium.
Det är många som vill undvika just sådana beläggningar, men ändå vill ha non-stick. Då är Greenpan Barcelona med den keramiska nonstick-beläggningen ett superbt alternativ.
Vid test fungerar den utmärkt, det finns inte några som helst problem. Ägg glider av precis som man önskar och lämnar inga rester i stekpannan. Stekytan blir inte lika bra som med en gjutjärnspanna, men det är det man får offra om man vill ha nonstick.
Stekpannan klarar inte maskindisk, men tål likt de flesta stekpannorna på listan att värmas i ugnen.
Passar utmärkt för den som söker en nonstick-panna utan kemikalier!

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer