Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa solkrämen för ansiktet

  • 7 apr 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom solkräm

För mig skulle det kännas som att inte ha borstat tänderna om jag skulle hoppa över solskydd i ansiktet. Det är nämligen något jag använder dagligen, året om, i min hudvårdsrutin.

Jag föredrar en tunnare och lättare kräm - man vill ju inte känna sig kladdig i ansiktet - men jag gör inte avkall på skyddet för den sakens skull.

Många undrar hur mycket solskydd man ska använda för att det ska vara tillräckligt. Det finns många olika teser om detta men jag brukar lägga en sträng med solskydd på tre av mina fingrar. Detta brukar räcka till hela ansiktet, halsen och litet utav bröstet. Och glöm inte att fylla på med mer solskydd under dagens gång.

Njut av sommaren och solen, men skydda dig med någon av dessa produkter!

1. La Roche Posay Anthelios Invisible Ultra Resistant Shaka Fluid SPF50+ 50ml

Lätt, inget kladd, glowig

Fet hud kanske kan bli lite glansig

Om du inte vill att det ska kännas att du smörjt in dig.

Ingen gillar väl den kladdiga känslan när smörjt sig - och det slipper man helt med denna. Den går in superbra i huden och lämnar ingen kladdig eller vit hinna.

Den får också ett stort plus då den inte irriterar mina känsliga ögon, något många solskydd tenderar att göra. Att den är både vattenresistent och står emot svett bra är ännu ett plus som gör att man känner sig fräsch längre.

Den ger också ett väldigt fint och naturligt glow på min annars ganska torra hud. Är du fetare i huden kanske du kommer bli mer glansig än jag.

Den luktar aningen solkräm men är parfymfri. Dock tror jag att de flesta inte kommer tycka att den luktar något särskilt. En riktigt bra grej är att den sitter bra under sminket. Foundationen lägger sig jättefint ovanpå, så den är en bra bas att jobba på. Finns som spf 30 & spf 50.

Kladdfri, glowig och sitter bra under sminket!


2. Biotherm Brume Solaire Dry Touch Ultra Fresh Face Mist SPF50 75ml

Funkar både under & ovanpå smink

Inga minus, snudd på 1a plats

Solskydd i spray/mist-form - det kan inte bli smidigare.

Det här är den smidigaste solskyddsprodukt jag testat. Jag har den alltid med mig och den kallas även för "hudvård i handväskan".

Sprayen är en fin mist som sjunker in i huden lätt och enkelt. Du slipper allt kladd! Jag har en tacksam hud som sällan får finnar, inte heller med denna får jag några och jag upplever inte att den täpper till huden.

Jag har testat att ha den som en primer under sminket och det visade sig gå alldeles utmärkt. Sminket la sig jättebra ovanpå solkrämen.

Då var ju självklart nästa steg att testa om det gick att spraya den ÖVER sminket istället. Jajjemen, det funkade precis lika bra. Sminket höll sig på plats och sprayen förstörde inte sminket minsta lilla!

En kanonprodukt att ha med sig och använda under dagen! Vattenresistent.


3. Hawaiian Tropic Silk Hydration Face SPF30 50ml

Sjunker in snabbt, bra makeup-bas

Svagt parfymerad om man är känslig

För dig som vill ha en bra makeupbas.

Den här är en stor favorit. Den är väldigt lätt och känns mild mot huden. Den gör huden len, mjuk och sjunker in i på ett litet kick! Den känns inte ett dugg kladdig efteråt och jag känner inget av den där hinnan som man kan uppleva av vissa solskydd.

Trots att den är aningen parfymerad så är doften är mild och behaglig. Min hud blir inte det minsta irriterad av den och min hud är åt det känsliga hållet. Det här är en oljefri kräm och jag upplever inte att jag blir glansig under dagen av den.

Tillverkaren säger att den står emot vatten i upp till 80 min men där är jag stenhård! Badar man så smörjer man in ett nytt lager efteråt, inget att förhandla om! Jag tycker väldigt mycket om den då den mer eller mindre känns som en vanlig ansiktskräm på min hud. Finns som spf 15 & spf 30.

För dig som vill att det ska gå snabbt och funka bra tillsammans med sminket.


4. Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

Skyddar bra, bra bas för smink

Aningen kladdig första 5 min

För dig som vill ha en mousse.

Här har vi ett riktigt återfuktande solskydd i mousseform! Utöver att den återfuktar (vilket den gör bra) så förebygger den dessutom både tidiga ålderstecken och pigmentfläckar. Den är lite kladdig någon minut efter att man har smörjt in sig, men jag tycker inte den är jättekladdig och dessutom lägger det sig efter en stund.

Tack vare att den är allergitestad och parfymfri så känns den trygg att använda även riktigt nära ögonen och den svider inte.

Det fungerar alldeles utmärkt att lägga både foundation och puder ovanpå. Den lämnar inte heller någon vit hinna som kan störa sminket utan du får istället ett bra glow på köpet. Finns som spf 30 & spf 50 och är vattenresistent.

För dig som vill ha en återfuktande mousse och en bra bas för sminket.


5. Biotherm Creme Solaire Anti-Age Melting Face Cream SPF50 50ml

Luktar gott, vårdande

Smulat sig under någon foundation

Solskydd som vårdar.

Biotherm Creme Solaire Anti-Age SPF50 är en riktigt vårdande och bra kräm för ansiktet då den innehåller både E-vitamin och antioxidanter. Den har även ett särskilt filter som skyddar huden från att åldras av solandet och som dessutom minskar risken för pigmentfläckar.

Krämen går in fort i huden och luktar riktigt gott av citrus! Dessutom tycker jag att hela förpackningen utstrålar sommar med dess härliga färger. Den lämnar ingen vit hinna på huden och man blir inte särskilt glansig heller.

Den funkar rätt så bra med smink, det har hänt att den fått någon foundation att smula sig men det tror jag mest beror på att just de produkterna inte varit någon bra kombo, för för det mesta har det gått jättebra. Finns som spf 15, spf 30 & spf 50 och är vattenresistent.

För dig som vill ha ett bra och vårdande solskydd!


6. Nivea Sun Shine Control Face Cream SPF30 50ml

Känns lätt, skyddar bra

Behöver bättra på ofta

För dig som vill ha en matt look.

Här har vi ett ansiktsskydd från Nivea med SPF30 som känns återfuktande och sjunker in fort i huden. Den står emot glans i ansiktet riktigt bra!

Jag blir ganska lätt svettig och glansig i ansiktet under sommaren och gillar därför inte för feta solskydd. Den här solkrämen känns inte fet eller kladdig, utan mer som en dagkräm mot huden.

Den har UVA & UVB- filter i sig som jobbar högeffektivt. Tillsammans verkar filtren mot för tidigt åldrande och solskador. Ett perfekt skydd för dig som sitter framför datorn, det skyddar nämligen även mot Blue Light, även om åsikterna går isär ifall det är ett skydd vi behöver.

Nivea rekommenderar att man bättrar på sitt solskydd varannan timme och oftare om man svettas mycket eller har badat. Ej vattenresistent.

Den funkar bra under smink, men då du behöver bättra på den så pass ofta så kanske det är bättre att skippa sminket.


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom solkräm

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer