Prisjakt
HemPrisjakts experterSkäggvårdTopplista - Bästa skäggoljan

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa skäggoljan

24 augusti 2022

Torrt kliande skägg? Look no further! I denna listan hittar du mina toppval av skäggoljor som inte bara doftar gott, utan gör magi för ditt skägg. För oavsett längd behöver ditt skägg (och även huden) näring och fukt för att inte bli slitet och uttorkat.

Efter att ha arbetat som barberare i 10 år sätter jag höga krav på min skäggolja. Ingredienserna varierar en del mellan varumärken och kräver en utförlig förklaring, vilket jag har tänkt att utveckla vidare i en av mina kommande guider kring vad olika typer av oljor har för effekt på skägg. För denna topplista har jag valt att titta på doft, vilken verkan oljan utlovar och hur väl den faktiskt levererar.

1. Captain Fawcett Maharajah Beard Oil 50ml

Kvalitén i ingredienser och doft

Prislappen är hög

Captain Fawcett, eller "Flawless" som jag kallar det, är ett av mina favoritmärken. Just denna doft är väldigt behaglig. Maharaja låter dina sinnen föras iväg till de indiska templen, där rosor växer längst väggarna och dofterna från kryddmarknaden intill sveper förbi.

Ingredienserna i oljan är noggrant utvalda för att återfukta både huden och skägget. Den ger inte en kladdig eller fet känsla, men tillräckligt med fukt för att det ska kännas att du haft olja i hela dagen.

Utseendemässigt så är flaskan väldigt snygg och platsar i vilket badrum som helst. Den kommer förpackad i en kartong med en liten utfällbar del där historian bakom produkten beskrivs, vilket är en fin detalj.

Jag älskar kryddiga dofter och den här passar en person som är medveten och självsäker, som vågar bära en något tyngre och utmanande doft.


2. Proraso Beard Oil Cypress & Vetyver 30ml

Fräsch trädoft

Behövs ganska mycket olja för ett större skägg

Proraso är i grunden ett Italienskt rakvårdsmärke. För ett par år sedan utvecklade de sin omtyckta skäggvårdsserie som kommer i fyra olika dofter.

När starka varumärken inom en genre ska ta plats på andra marker blir de oftast inte lika "starka". Men Proraso har verkligen lyckats med sin skäggvård!

Dofterna är fräscha och uppfriskande, konsistensen är inte för klibbig och designen är den klassiska proraso som man känner igen från övriga produkter.

Denna passar de flesta typer av skägg, tjocka som tunnare. Jag är ingen fantast av trädofter, men upplever denna väldigt mild.

Jag känner också lite inslag av något mintigt, trots att varken Cypress eller Vetyver är detta. Mixen blir i vilket fall väldigt behaglig. Så även om du inte gillar trä så tror jag faktiskt att Proraso kan få dig att ändra inställning.


3. Dick Johnson Beard Oil Snake Oil 50ml

Doften är on top, passar torr hy

Lätt att spilla ut

Från andra sidan Östersjön kommer Dick Johnson som mest är kända för deras "Pungvax".

Finländare gör inte riktigt som alla andra, och det visar man i denna oljan. En flaska som varken har pipett, droppinsats eller pump kan tänkas vara horribelt, men jag gillar faktiskt idén att inte slösa på material i förpackningar. Det går ypperligt att hälla försiktigt (om man inte har bråttom).

Doften är deras signatur "whiskey & vanilla" som har träiga inslag, men även lite sötma av vaniljen bakom. Sötman är inte alls för söt, utan behaglig att bära hela dagen - därför köpte jag även parfymen.

Jag skulle ranka denna högre om det inte vore för att den är ganska fet, och därför inte passar alla. Men den är perfekt för någon med ett grovt skägg eller en riktig torris som behöver mycket fukt.


4. Graham Hill Mulsanne Relaxing Beard Oil 30ml

Graham Hill Mulsanne Relaxing Beard Oil 30ml
boozt.com

161 kr

Baresso

215 kr

Salon Classique

215 kr

Lätt applicerad och frisk doft

Oljorna är lite för "lätta"

Här har vi en uppstickare som bär ett stort namn, Graham Hill.

Varumärket bär ett anrikt namn inom motorsporten och leverar ett lika starkt intryck när det kommer till prestandan i dess produkter.

Denna skäggolja har en pump som doserar lagom mycket skäggolja för ett "normalt stort skägg" (Tänk ett välskulpterat hipster skägg).

Doften på den här skäggoljan är friskt maskulin och subtil, vilket inte stör andra typer av dofter du bär på kroppen, t.ex. parfym eller cologne.

Det som sticker ut med denna skäggolja är att den även fungerar utmärkt att använda som en pre-shave olja. Vilket tekniskt sätt alla oljor fungerar att göra, men här även marknadsför man den som sådan.


5. Beard Monkey Beard Oil Chris Kläfford Limited Edition 50ml

Älskar doften

Känns lite budget

Chris Kläfford (numera Minty Raspberry) från Beard Monkey har funnits med länge. Men det har inte varit något som har fastnat på min radar förrän nu.

De har nyligen fått ett face-lift. Designen är uppdaterad och de har även släppt ytterligare dofter. Efter detta har de blivit mer attraktiva i mina ögon.

Jag gillar Chris Kläfford-doften för dess friskhet, och även lite av sötman som finns bakom minten. Jag brukar generellt gilla att ha mer sötma och friskhet på vintern än mörka, tunga dofter som många andra gillar.

Jag hade kunnat placera denna högre om det vore så att varumärket hade haft lite mer kärlek i sig. Det är fabrikstillverkat i stora batcher och reas många gånger ut. Bra för konsument, men nackdelen blir att varumärket inte känns attraktivt. Men det är som sagt bara en känsla - skäggoljan är finfin.


6. Beard Brother Beard Oil Cannabis & Citrus 30ml

Beard Brother Beard Oil Cannabis & Citrus 30ml

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Svensktillverkad, prisvärd

Kanske inte den sexigaste logotypen

"Stockholm i mitt hjärta" hörs det om Skansen på sommaren, och mitt i gamla stan produceras Beard Brothers produkter för hand av Stefan Jacobs. Finns det något vi ska värna om idag är det närproducerat.

Cannabis & Citrus är en väl sammansatt blommig doft med inslag av citrus. Ordet cannabis kan påverka hur man uppfattar doften, men tro inte att den doftar som växten, utan det är faktiskt cannabisblomman man känner.

Beard Brothers oljor innehåller alla samma bas av oljor, vilket jag gillar för då kan man variera mellan doft utan att välja bort kvalité. Den återfuktar skägget precis lagom utan att ge en fet känsla.

Förpackningen är inte häpnadsväckande i utseendet, men skriker inte heller där den står i badrumsskåpet. Stilrent och snyggt. Oljan passar alla typer av skäggväxt.


Under mina 10 år inom barberar- och frisörbranschen har jag gått igenom en rad olika märken och modeller av klippmaskiner, hårfönar, saxar samt hår- och skäggprodukter. Jag har testat mig fram med olika maskiner och tagit reda på hur de fungerar bäst på olika typer av hår, jag har även suttit med produktbolag och hjälpt dem utveckla sina produkter. Jag är speciellt intresserad av klippmaskiner och dess funktionalitet.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons