Prisjakt
HemPrisjakts experterPortabel ACTopplista - Bästa portabla AC

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa portabla AC

9 januari 2024

Med sommaren kommer också värmen och sommaren 2023 spås bli hetare än vanligt. Så länge värmen är utanför huset eller lägenheten så är det bara underbart med varma dagar och kvällar. Men det blir snabbt väldigt jobbigt om man har runt 30 grader inomhus på natten när man ska sova. Då är värmen bara en pina. Här kommer min lista på portabla AC-enheter som inte kräver någon större installation, och som man lätt kan dra fram när man behöver dem.

1. Electrolux ChillFlex Pro EXP26U558HW

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U558HW
Elektronik24.se

7 441 kr

Kyler enligt önskemål, avfuktar- funktion, testvinnare

Tråkig design, lite högt ljud vid max effekt

Electrolux ChillFlex Pro är en testvinnande portabel AC (Bl.a. Bäst i test, Råd&Rön 2022) och som jag själv tycker klarar sin uppgift väldigt bra. Den perfekt för dig som vill ha en gedigen AC som gör vad den ska.

Designmässigt så är den enkel, vit med kromade detaljer. Den ser ut som en AC har sett ut det senaste decenniet. Lite tråkigt tycker jag när prylen är perfekt på alla andra punkter. Men det är såklart en smaksak.

AC:n är 71 cm hög och väger 34kg. Kylkapacitet är 2.6 kW vilket betyder att den klarar av att kyla ett rum på max 40 kvm. Ljudnivån når som maximalt upp till 61 dB.

Överskottsvärme från maskinen leds ut med hjälp av en medföljande ventilationsslang som man drar ut från en dörr eller fönster.

Många AC:s har även en avfuktningsfunktion och så även denna modell från Electrolux.

Electrolux ChillFlex Pro skulle jag säga är den bästa portabla AC:n för de allra flesta. Till ett bra pris får du en stabil, flyttbar luftkonditionering som kyler bra upp till 40 kvm.


2. Whirlpool PACW212HP

Kyler enligt önskemål, avfuktar- funktion

Ful design

Whirlpool är ett amerikanskt företag som är ett av världens största inom vitvaror.

Whirlpool PACW212HP är designmässigt enkel och liknar alla andra AC-enheter. Den är vit med en grå detalj på ovansidan, inget som sticker ut. Maskinen är 74,4 cm hög och väger 35 kg.

Kylkapacitet är 2.6 kW vilket betyder att den klarar av att kyla ett rum på ca 30 kvm. Ljudnivån når som maximalt upp till 51 dB.

Varmluften från maskinen leds även här ut med hjälp av en medföljande ventilationsslang som man drar ut från en dörr eller fönster. Den har också en avfuktningsfunktion där du kan reglera luftfuktigheten.

Whirlpool PACW212HP passar dig som vill ha en bra AC som kyler som den ska.


3. Wilfa AC1W-7000

Billig

Inte lika bra kyleffekt, blåser varmluft direkt bakåt

Wilfa AC1W-7000 är den billigaste AC:n på listan. Den är både mindre och klarar inte av att kyla ett lika stort rum.

Designmässigt ser den ut som ett betongblock, men jag kan absolut inte säga att den är fulare än de andra vita maskinerna i listan.

Det är en liten och kompakt AC med flera olika fläkthastigheter och som kan kyla ner rum upp till 20 kvm.

Överskottsvärme från maskinen blåses ut på baksidan. Nackdelen med denna design är att det lätt blir varmt bakom AC:n.

Denna AC passar dig som behöver en billigare, lite mindre och smidig AC för ett mindre rum.


4. Airrex HSC-2500

Bästa effekten på kylning!

Dyr, ful design, ej anpassad för hemmet

Den sista produkten på listan är Airrex HSC-2500 som är både dyrast och faktiskt bäst. Denna produkt används oftast inom företag som behöver kyla ett datorrum när den vanliga kylan har brakat ihop. Men det betyder inte att man inte kan ha den hemma.

Airrex HSC-2500 producerar kall luft tack vare sin effektiva värmeväxlare. Maskinen är väldigt ful men eftersom den är extremt effektiv på att kyla ner ett rum kanske man kan ignorera detta.

Airrex HSC-2500 är 129 cm hög och väger 86 kg. Den går att koppla in i ett vanligt 230 V eluttag, men då är det bäst att den säkringen inte används för någon annan stor maskin då den här AC:n drar en hel del el. Kyleffekten är på 2.5 kW.

Airrex HSC-2500 är försedd med en tydlig digital manöverpanel, på vilken man justerar bland annat den önskade temperaturen och blåshastigheten. På skärmen visas önskad och rådande temperatur samt eventuella larm. Apparaten har också en timerfunktion och kan därmed ställas in på drift under 0–24 timmar, varefter apparaten automatiskt stängs av.

För dig som vill ha det bästa och kan betala för det. Samt kan leva med den något fula designen...


5. DeLonghi Pinguino PACEX130

DeLonghi Pinguino PACEX130
DeLonghi

8 636 kr

Snygg svart design, kyler enligt önskemål

Högre prisklass, lite högt ljud

Delonghi är ett stort vitvaruföretag från Italien. Många har säkert sett deras kaffemaskiner, men de tillverkar även andra vitvaror. Som just AC-enheter.

Delonghi Pinguino PAC EX130 Silent kommer i både svart och vitt. Italienare är duktiga på design, och genom att ändra färgen till svart (från vitt som är vanligast), blir maskinen direkt lite snyggare. Den finns även i vitt för den som föredrar det.

Maskinen är 80,5 cm hög, väger 32 kg och har en kylkapacitet på 3,3 kW. Detta betyder att den klarar av att kyla ett rum på ca 130 kubik och 120 kvm. Ljudnivån ligger max på 64 dB.

Delonghi Pinguino PAC EX130 styrs antingen av den främre displayen, appen, eller med hjälp av den praktiska och intuitiva fjärrkontrollen, som gör att du enkelt kan styra och justera komforten utan att gå fram till maskinen. Överskottsvärmen från AC:n leds som vanligt ut med hjälp av en medföljande ventilationsslang.

Denna portabla AC passar perfekt för dig som vill ha en lite snyggare AC som dessutom kyler som den ska.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer