Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa övervakningskameran

4 februari 2024

För att en smart övervakningskamera ska göra mig nöjd är det några saker som jag tycker är väldigt viktiga. För det första måste den fungera i mitt hems ekosystem då jag i förlängningen vill kunna knyta ihop hela mitt hem på ett enkelt och smidigt sätt. Det gör att jag slipper en app per smart pryl, utan kan istället styra allt ifrån en plats och även låta dem styra varandra. I mitt fall är tanken att allt skall samlas under Apples HomeKit då vi redan idag har snöat in oss på deras produkter och de fungerar harmoniskt tillsammans i mitt smarta hem.

Andra saker jag har tittat på för den här listan är bl.a. upplösning, vädertålighet, mörkerseende, lagring och bildanalysering. Det två sistnämnda hänger lite ihop och kan komma att kosta extra i form av olika abonnemangskostnader, men mer om det när vi går igenom produkterna. Jag hoppas att du ska hitta den bästa smarta övervakningskameran för just dig!

1. Eufy eufyCam 2 Pro (3st) + HomeBase

Inga extra avgifter

Metadata lämnar möjligtvis ditt hem

Med Eufy Cam 2 PRO visar Anker att man kan kombinera riktigt bra kameror med valmöjligheter till ett vettigt pris.

Här kan du enkelt lagra din video själv (lokalt eller över internet), samtidigt som du kommer åt klippen lika enkelt som om du hade köpt molntjänsten.

Kamerorna går även att köra med HomeKit HSV vilket både ger molnlagring och andra smarta funktioner inkluderat i iCloud.

Upplösningen ligger på 2K (2560x1440) och upptagningen är 140°. Kör man den genom HomeKit är det dock bara Full-HD som gäller. IP67 gör den säker för såväl inomhus som utomhusbruk.

Det följer med både 1/4" ballpoint och runda magnetfästen så att du kan montera kamerorna på bästa sätt.

Eufy har varit lite i blåsväder då metadata från ansiktsigenkänning kan lämna ditt hem även vid lokal lagring. Detta kan ses som ett integritetsproblem men bör inte kunna ske om man kör dem som Homekit Secure Video.

Köp Eufy cam 2 pro om du vill ha många funktioner utan att behöva betala en massa extra avgifter. Kör du dessutom HomeKit hemma sedan tidigare är detta ett givet val!


2. Eufy eufyCam 3 S330 (2st) + HomeBase

Inbyggda solpaneler och 4K

Metadata lämnar möjligtvis ditt hem

Smart strömförsörjning via solpaneler!

Version 3 av Eufys övervakningskamera har snäppet högre upplösning än sin lillebror 2C. Med 4K får du mera detaljer i videosnuttarna och det går fint att köra med lokal lagring för att slippa betala löpande abonnemangskostnader.

Eufy Cam 3 passar bäst i utomhusmiljöer då de kan ladda sig själva med de inbyggda solpanelerna. Detta gör iofs att du måste tänka till med placeringen (så att de nås av solens strålar) men väl på plats är de självgående.

Jag föredrar att köra Eufy-kamerorna i Apples HomeKit, som HSV kameror. Då tar en apple hub (apple tv eller homepod) hand om all videohantering och klippen sparas i icloud. På så sätt ligger de säkra vid inbrott. Nackdelen är att HomeKit bara hanterar video i Full-HD (1080p), så den extra upplösningen i dessa kameror har jag ingen användning för.


3. Arlo Essential Indoor Camera (VMC2040)

Integriteten

Kräver Arlo-Smart abonnemang

Essential Indoor är integritetens stora vinnare när vi snackar inomhuskameror.

Jag själv har aldrig förut velat ha övervakningskameror inomhus då jag inte har kontrollen över vem som har tillgång till min videofeed. Även om det inte är så troligt så vill jag eliminera möjligheten för utomstående att beskåda mig om jag får för mig att dansa runt i kalsongerna.

Essential Indoor löser detta problem genom att fälla ner ett linsskydd i den distinkta färgen vit. Det gör att man enkelt ser att kameran är avaktiverad när man är hemma. För att komma åt den avstängda kameran från appen krävs även att du verifierar dig med biometri.

Indoor Camera är enkel att installera, har bra bild och reagerar även på brandlarm. Dess nackdelar är att den inte har inbyggt batteri, inte fungerar med HomeKit och att du behöver abonnera på Arlo-Smart för att få lagring.

För dig som vill ha det bästa alternativet för inomhusbruk!


4. Arlo Ultra 2 VMC5040

Bäst bild och ett bra system

Hög kostnad pga månadsavgift

Den bästa bilden i den högsta upplösningen får du av Arlos Ultra 2.

Med den smarta funktionen som zoomar in på det som rör sig får du också tydliga bilder på vad som händer direkt i telefonen.

Upplösningen på 4K (3840x2160) med HDR och en vidvinkel på 180° gör såväl bilden som upptagningsytan stor, så zoomfunktionen underlättar en hel del.

Men vill man ha det bästa kostar det därefter. För att kunna använda kameran till annat än ett tittöga så krävs ett abonnemang på Arlos molntjänst. Secure Plus-tjänsten (som är den enda som hanterar 4K) kostar hela 149kr/mån.

Så utöver ett dyrt inköp ska du vara beredd på den löpande kostnaden. I annat fall bör du välja en annan kamera.

Är månadskostnaden inte ett hinder så får du riktigt bra kameror och en smidig användning med Ultra 2.


5. Netatmo Smart Outdoor Camera – Presence

Strålkastare!

Väldigt simpel

Den här kameran från Netatmo är byggd för utomhusbruk och har en ordentlig strålkastare för att lysa upp när någon går in på tomten. Den kan känna av rörelser upp till 20 m bort, men du väljer själv hur nära den behöver vara för att trigga.

Den har en 1080p-kamera och i stället för att lagra din video i molnet så sitter det ett minneskort i Presence. Vill du lagra din video längre ifrån eventuella tjuvar så kan man även spara backup via ftp eller Dropbox. Du kan dock fortfarande komma åt videon från kameran via appen eller via HomeKit.

Fördelen här är att du har koll på din video och vet hur den lagras samt vilka som har tillgång till den. Dessutom finns det inga abonnemang som tickar pengar och videofilerna finns kvar tills du tar bort dem.

För dig som vill kunna lysa upp ordentligt.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons