Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa wifi-kameran utomhus

  • 16 maj 2022
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom övervakningskameror

Att kunna hålla koll på vad som händer på sin tomt är en trygghetsfaktor. När man är bortrest, på jobbet eller sitter inne och tittar på tv så vill man gärna veta om någon går och tittar in i fönstren för att se om det står tomt. Så länge man har kameran enbart riktad mot den egna tomten finns det inget hinder för att sätta upp den, men var försiktig så den inte filmar gatan utanför eller grannens tomt, då detta inte är förenligt med undantagen i kameraövervakningslagen.

De kameror jag har med i listan har tillhörande appar som sköter handhavandet av övervakningen enligt dina premisser. Vill du spela in video när något rör sig och kanske dessutom ha en notis på är det lätt ordnat direkt från din smartphone var du än befinner dig. Tänk dock efter när du placerar ut kamerorna, ett vajande träd eller en entrédörr kanske ger lite för mycket filmat material och notiser om det är aktivt dygnet runt.

1. Eufy eufyCam 2 Pro (3st) + HomeBase

Bra kvalitet och bra prissatt

Ej enkelt utbytbart batteri

Anker visar vart skåpet ska stå med sin Eufy Cam 2 Pro.

Det här är ett bra och smidigt system som inte tvingar på sina användare några extra månadskostnader.

Kameran filmar i 2K-upplösning (2560x1440) i 140° vidvinkel, vilket ger en fullgod överblick och skarp bild.

Lagring av video kan göras kostnadsfritt, antingen lokalt eller via RSTP-protokollet mot ex. en nätverksdisk utan att tappa möjligheten att ha koll på sina klipp i appen. Alternativ för molnlagring finns även det, men det kostar extra.

Eufy Cam 2 Pro har stöd för Alexa, Google Home och HomeKit. I HomeKit klarar den även av HSV (HomeKit Secure Video), där all hantering av videon sker i hemmet och du säkert och krypterat kan spara klippen på ditt icloud. Funktioner som t.ex. igenkänning av kända personer blir då möjliga även om upplösningen begränsas till Full-HD.

Stabilt, prisvärt och utan extra kostnader.


2. Arlo Pro 2 VMS4130P

Användarvänlig, helt ok bild

Lägre upplösning

Arlo är vinnaren när det gäller användarvänlighet.

Med appen har du full koll på alla kameror och filmklipp direkt från telefonen. Med Pro 2 får man en kostnadsfri molnlagringslösning på 7 dagar. Vill du ha kvar videoklippen längre än så kan du ladda ner dem via appen eller ha en usb-disk inkopplad i basstationen.

Nyare Arlo-kameror kräver ett abonnemang för att få tillgång till molnlagring, vilket är anledningen till att en så pass gammal kamera når så högt på listan.

Kameran ger bra bild med 1080p i upplösning och har stöd för zoner så att inte hela bilden behöver användas som trigger.

Kameran är IP65-klassad vilket betyder att den motstår regn och rusk utan problem. Batteriet ska hålla upp till tre månader innan det behöver laddas, men utan konstantström fungerar inte aktivitetszonerna, så jag rekommenderar en solcellspanel eller en usb-laddkabel om möjlighet finns.

Jag har valt att inte ha med Pro 4 på listan då den är ett mellanting mellan Pro 2 och Ultra 2. Den har högre upplösning men behöver abonnemang för att molnlagra sin video.

Pro 2 tycker jag är Arlos absolut bästa alternativ - fullgod bildkvalitet, de funktioner man behöver och ingen månadskostnad för lagring! Den passar alla som vill ha koll på hemmet utan att behöva ännu ett abonnemang. Men passa på - den kommer att sluta säljas snart.


3. Arlo Ultra 2 VMC5040-200EUS

Bäst bild

Hög löpande kostnad

Arlo Ultra 2 är Arlos lyxvariant. Den har superhög upplösning på 4K med HDR, brett omfång på 180° och fler funktioner än sina småsyskon.

Med HDR (High dynamic range) fångar den detaljer i såväl ljusa som mörka partier på bilden, oavsett ljusförhållande. Den gör sig därmed riktigt bra utomhus.

Med zoom-funktionen kan kameran själv zooma in bilden där det rör sig, så att du enkelt ser vad som försiggår direkt i mobilen. Med en så stor bild på en så liten skärm blir det annars rätt plottrigt.

Dessvärre kommer dessa extra funktioner till ett högt pris. Utöver att kameran kostar en hacka så finns det ingen kostnadsfri molnlagring till denna modell. För att det ska vara värt att köpa detta monster till kamera så måste prenumerera på Secure Plus, vilket kostar 149kr/mån till. Tycker man (med rätta) att det är för mycket pengar för en övervakningskamera bör man välja en enklare modell.

Ultra 2 är kameran för dig som vill ha den bästa bilden och de smartaste funktionerna. Du tycker helt enkelt att det är värt de löpande kostnaderna.5. Netatmo Smart Outdoor Camera – Presence

Lyser upp, behöver inte laddas

Kräver installation med starkström

Det som är så bra med Netatmo Presence är att den har en gedigen strålkastare som kan skrämma upp ovälkomna besökare och även se till att videoinspelningen blir skarp mitt i natten. Vill du ha lite mer diskretion kan du istället välja att använda ir-dioderna för att lysa upp för kameran nattetid.

Kameran har ett minneskort för att spara video och kan ta hjälp av FTP eller Dropbox för att se till att det finns en kopia lite mer svårtillgängligt för tjuven. Upplösningen ligger på 1080p vilket ger en ok bild.

I appen kan du enkelt ställa in zoner för notifikationer eller se över ditt flöde av händelser. Kameran särskiljer olika typer av rörelse och kategoriserar bilar, människor och djur som rör sig över bilden i ditt flöde. Presence installerar du enklast genom att byta ut en befintlig belysningsarmatur.

Den här kameran passar dig som vill kunna lysa upp ordentligt. Den passar bra att montera på garageuppfarten, både för egen del och för att skrämma tjuven.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom övervakningskameror

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt och ser till att följa med i flödet av nya produkter som kan underlätta mitt liv och beter sig som jag vill. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer