Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa hybridcykeln

Jonas Jönsson

Jonas Jönsson

  • Topplista
  • 03 maj 2021

En hybridcykel är lite av ett mellanting mellan mountainbike och racercykel och lånar ofta komponenter och hjul från dessa två segment. De brukar även kallas för citybikes. Till skillnad från mountainbiken har hybridcykeln ett smalare styre, men man sitter upprätt som på en mountainbike vilket gör att man tar sig fram lättare i stadstrafiken. Eftersom man sitter mer upprätt är man inte så aerodynamisk men det ger en bra överblick över trafiken.

Hybridcyklar kan ha fjädring på framaxeln och kan komma både med och utan skärmar. De kan även ha ett lågt insteg och kallas då för dammodell. Det är en väldigt populär pendlarcykel. Det jag tycker man ska titta på om man vill ha en bra hybridcykel är vikten, möjlighet att ha skärmar, samt möjlighet att lasta saker på cykeln. Jag har blandat in lite tunga nästintill underhållsfria cyklar med lätta och snabba cyklar som är mer sportiga för att ge dig ett bra urval av segmentet.

1. Scott Metrix 30 EQ 2021

Snabb, bra bromsar, bra pris
saknar pakethållare

Här har vi en aluminiumcykel med racerväxlar och skärmar. Eftersom den här är mest lik en racer av alla cyklar på listan blir detta min favorit.

Däcken är 35 mm breda vilket gör den till lämplig för landsväg men även för sämre vägar. Även växlarna är av landsvägstyp med 50 och 34 kuggar på framdrevet. Bak finns 8 växlar med ett ganska brett spektrum från 11 till 32. Det kommer inte att vara några problem att hitta dubbade däck till den här cykeln!

Det finns ingen pakethållare eller väskhållare vilket jag tycker behövs för att det ska vara en bra pendlarcykel, så är det det du är ute efter finns det bättre alternativ.

Du får hydrauliska skivbromsar som borgar för mycket bra bromsverkan även vid blöta dagar. Körställningen är rätt tuff och förutsätter lite core-muskler för att klara att hålla ställningen längre stunder.

Den här cykeln är för dig som trivs bäst på asfalt och vill ha en riktigt snabb cykel till ett bra pris.

Scott Metrix 30 EQ 2021
Scott Metrix 30 EQ 2021
9 990 kr

2. Crescent Tarfek 2021

Lås, skärmar och belysning
Vikten, bara 7 växlar

Här har vi en prisvärd allvädershybrid med belysning - Tarfek. Dammodellen heter Rissa.

Även här finns skärmar, lampor och pakethållare vid köp och den 7-växlade navväxeln är nästan underhållsfri och klarar alla väder. Väderoberoende rullbroms bak och navbroms fram även här. En året-runt-hybrid helt enkelt!

Pakethållaren har AVS-systemet, så det går enkelt att klicka fast en väska, korg, låda eller ryggsäck som är gjorda för AVS. Mycket praktiskt när man ska åka och handla eller pendla till jobbet.

Cykeln har ett AXA-lås som går att koppla till en kedja eller vajer för att låsa fast cykeln i t.ex. ett cykelställ. Det gör att man bara behöver en nyckel för att låsa både bakhjulet samt låsa fast cykeln - smart!

Den här är för dig som vill ha en lättskött och prisvärd cykel.

Crescent Tarfek 2021
Crescent Tarfek 2021
9 020 kr

3. Nishiki Rush 2021

Snabb, backtagning, bromsar
Saknar skärmar och pakethållare

Det här är en aluminiumcykel som har kolfiberframgaffel samt ett brett spektrum av växlar för att klara de allra brantaste backarna!

Däcken är 40 mm breda och gör den lämplig för såväl landsväg men även för grusväg. Växlarna är lånade från MTB med 46 kuggar på framdrevet. Bak finns 12 växlar med ett mycket brett spektrum från 11 till 51. Jag saknar bara växlar för de riktigt höga hastigheterna på denna cykel. De flesta kommer dock inte märkas att det saknas.

Körställningen är tuff men ändå inte så mycket som på en racercykel.

Det finns fästen för pakethållare och skärmar vilket gör den till ett bra alternativ som pendlarcykel. Du får också hydrauliska skivbromsar som ger bra bromsverkan även under regniga dagar.

Den här cykeln är för dig som vill cykla fort och vill ha en allround-cykel till ett bra pris.

Nishiki Rush 2021
Nishiki Rush 2021
10 595 kr

4. Skeppshultcykeln Natur 7vxl 2021

Skärmar, belysning och last
Tyngst och bara 7 växlar

Letar du efter en miljövänlig allvädershybrid med belysning och lastkapacitet så tror jag att Natur har vad du behöver!

Vid köp har den redan skärmar, lampor och pakethållare fram och bak. Dammodellen har korg istället för pakethållare fram. Den har navgenerator fram så du slipper batterier. Den inbyggda 7-växlade navväxeln är nästintill underhållsfri och klarar snöslask utan problem. Cykeln har rullbroms bak och navbroms fram som också är väderoberoende, mycket bra.

Natur har stålram vilket är extra miljövänligt eftersom det går åt mer energi att tillverka aluminium. Det är dessutom svenskt stål. Nackdelen är att det är en tung cykel (ca 19 kg).

47 mm breda däck med bra luftvolym ger en bekväm cykelresa även på sämre grusvägar. Cykeln har även ett godkänt Abus-lås.

Den här är för dig som vill en lättskött cykel i hållfast stål med bra lastkapacitet där komfort är viktig.

Skeppshultcykeln Natur 7vxl 2021
Skeppshultcykeln Natur 7vxl 2021
8 890 kr

5. Specialized Sirrus X 3.0 2020

Bra pris, vikt, enkel, breda däck
Bara 9-växlar

Det här är nästan som en MTB som gjorts om till hybridcykel. Ingen fjädring fram gör den betydligt lättare och roligare än en MTB med aluminium-ram

Hjulen är lite bredare (42 mm) men det är ingen nackdel utan gör den bara bekvämare att cykla på. Det är också perfekt när man ska köra på grusvägar eller stigar.

Cykeln har 40-kuggad klinga fram och totalt 9 utanpåliggande växlar bak. Spannet bak är på hela 11-42 kuggar. Växelsystemet gör det enkelt att underhålla och borgar för mindre problem.

Det finns plats och skruvhål för skärmar och pakethållare, något jag tycker behövs för att det ska vara en bra pendlarcykel. Du får hydrauliska skivbromsar som borgar för mycket bra bromsverkan även vid blöta dagar.

Den här är för dig som prioriterar enkelhet och låg vikt samt vill ha en snabb pendlarcykel till ett bra pris.

Specialized Sirrus X 3.0 2020
Specialized Sirrus X 3.0 2020
9 490 kr