Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hybridcykeln

  • 18 apr 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

En hybridcykel är lite av ett mellanting mellan mountainbike och racercykel och lånar ofta komponenter och hjul från dessa två segment. De brukar även kallas för citybikes. Till skillnad från mountainbiken har hybridcykeln ett smalare styre, men man sitter upprätt som på en mountainbike vilket gör att man tar sig fram lättare i stadstrafiken. Eftersom man sitter mer upprätt är man inte så aerodynamisk men det ger en bra överblick över trafiken.

Hybridcyklar kan ha fjädring på framaxeln och kan komma både med och utan skärmar. De kan även ha ett lågt insteg och kallas då för dammodell. Det är en väldigt populär pendlarcykel. Det jag tycker man ska titta på om man vill ha en bra hybridcykel är vikten, möjlighet att ha skärmar, samt möjlighet att lasta saker på cykeln. I den här listan har jag blandat lite tunga, nästintill underhållsfria cyklar med lätta, snabba cyklar som är mer sportiga för att ge dig ett bra urval.

1. Specialized Sirrus 2.0 EQ 2022

Perfekt för cykelvagn

Inget lås

Vill du dra tunga lass eller cykla i de tuffaste backarna? Då är detta cykeln för dig eftersom den har ett brett spektrum av låga växlar.

Växlarna är lånade från MTB. Bak finns 8 växlar (11/34) med 2 klingor fram (46/30), så 16 växlar. Detta tillsammans med de hydrauliska skivbromsarna gör den mycket lämplig till att dra en cykelkärra, där man ska undvika fotbroms eller navbroms. På ramen finns också flera skruvar med möjlighet att montera t.ex. vattenflaskor eller väskor.

Däcken är 38 mm breda vilket gör cykeln lämplig för såväl landsväg som grusvägar. Cykeln finns även som dammodell.

Körställningen är tuff, men inte lika tuff som på en racercykel. Det finns skärmar och lampor, vilket gör den till en bra pendlarcykel. Det jag saknar är ett lås, det behöver man köpa till.

Den här cykeln är för dig som vill kunna dra en tung cykelvagn och vill ha en allround-cykel till ett bra pris.


2. Crescent Tarfek 2022

Staffanstorps Cykelaffär
9 395 kr
Andersson Cykelfabrik
8 995 kr
Cykellagret
9 995 kr
Se alla 3 priser

Lås, skärmar, belysning, lättskött

Vikten

Här har vi en prisvärd allvädershybrid med navgenerator - Tarfek (Dammodellen heter Rissa). Är man lika ovig som jag så väljer man dammodellen för det låga insteget.

Här finns skärmar, lampor och pakethållare redan vid köp. Den 7-växlade navväxeln är nästan underhållsfri och klarar alla väder. Väderoberoende rullbroms bak och navbroms fram. En året-runt-hybrid helt enkelt!

Pakethållaren har AVS-systemet, så det går enkelt att klicka fast en väska, korg, låda eller ryggsäck som är gjorda för AVS. Mycket praktiskt när man ska åka och handla eller pendla till jobbet.

Cykeln har ett AXA-lås som går att koppla till en kedja eller vajer för att låsa fast cykeln i ett cykelställ. Det gör att man bara behöver en nyckel för att låsa både bakhjulet samt låsa fast cykeln - smart!

Den här är för dig som vill ha en lättskött och prisvärd cykel.


3. Merida Speeder 200 2021

Snabb, bra bromsar

Inga skärmar el. paket-/väskhållare

Här har vi en aluminiumcykel med racerväxlar och allround-däck. Det här är en riktig snabb cykel.

Däcken är 32 mm breda vilket gör den lämplig för landsvägar, men även grusvägar fungerar. Även växlarna är av landsvägstyp med 50 och 34 kuggar på framdrevet. Bak finns 9 växlar med ett ganska brett spektrum från 11 till 32.

Det finns ingen pakethållare, skärmar eller väskhållare, vilket jag tycker behövs för att det ska vara en bra pendlarcykel. Det går dock att köpa till i efterhand.

Du får hydrauliska skivbromsar som borgar för mycket bra bromsverkan även vid blöta dagar. Körställningen är rätt tuff och förutsätter lite core-muskler för att man ska klara att hålla ställningen längre stunder.

Den här cykeln är för dig som trivs bäst på asfalt och vill ha en riktigt snabb cykel i stan till ett bra pris.


4. Skeppshult Natur 7vxl 2022

Skärmar, belysning, lastkapacitet

Tyngst i listan

Letar du efter en miljövänlig allvädershybrid med belysning och 35 kg lastkapacitet så är det Natur du behöver!

Vid köp har den redan skärmar, lampor och pakethållare fram och bak. Dammodellen har korg istället för pakethållare fram.

Den har navgenerator fram och den inbyggda 7-växlade navväxeln bak, är nästintill underhållsfri och klarar snöslask utan problem. Cykeln har rullbroms bak och navbroms fram som också är väderoberoende.

Natur har stålram vilket är extra miljövänligt eftersom det går åt mer energi att tillverka aluminium. Det är dessutom svenskt stål. Nackdelen är att det är en tung cykel (ca 19 kg).

Både pakethållare fram och bak har AVS systemet för att klicka fast t ex korg eller väska. Cykeln har även ett godkänt Abus-lås med möjlighet att köpa till kätting eller vajer.

En lättskött cykel i hållbart stål, med bra lastkapacitet och komfort.


5. Scott Metrix Speed Disc 2021

Gå till produktsida

Snabb, brett spektrum av växlar

Inga skärmar, belysning eller lås

Här har vi en snabb aluminiumcykel med 16 växlar och allround-däck. Ett bra alternativ för att få ner priset på en snabb cykel.

Däcken är 35 mm breda vilket gör den lämplig för landsväg, men även för grusvägar. Växlarna är av landsvägstyp med 50 och 34 kuggar på framdrevet. Bak finns 8 växlar med ett ganska brett spektrum från 11 till 32.

Även framgaffeln är i aluminium för att spara in lite vikt. Det finns inga skärmar vilket jag tycker behövs för att det ska vara en bra pendlarcykel. Det går dock att köpa till i efterhand. Det är hydrauliska skivbromsar som ger mycket bra bromsverkan även vid blöta dagar.

Den här cykeln är för dig som vill ha en snabb cykel till ett bra pris, men kommer cykla mest på asfalt i stan.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cyklar

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer