Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa högtryckstvätten

Patrik Hedin

Patrik Hedin

  • Topplista
  • 03 maj 2021

När man ska köpa en högtryckstvätt behöver man först och främst veta vad man ska ha den till. Olika högtryckstvättar har olika hårda strålar, som mäts i bars, och väljer man inte rätt högtryckstvätt till rätt uppgift kan man skada istället för att tvätta.

För hemmabruk brukar man säga att högtryckstvätten bör ligga runt 110-140 bars, jämför det med 4 bars i en vanlig vattenslang så får du en uppskattning om hur hård strålen blir. Ska man däremot göra lite tyngre arbeten, exempelvis rengöra sin båt, så behöver man en kraftfullare högtryckstvätt. Då kan man komma upp i runt 200 bars. Här är fyra tips på högtryckstvättar i olika prisklasser och för olika ändamål.

1. AVA P60 Master

Mångsidig, prisvärd

Ava P60 Master är en högtryckstvätt med 145 bars och en sladdlängd på 8 meter.

Användarvänligheten står högt på listan av alla kvalitéer denna högtryckstvätt har, designen är genomtänkt och tvätten är lätt att använda. Behöver du t.ex. komma åt i trängre utrymmen och råkar dra i sladden har den en konstruktion som gör att den fortfarande står stadigt i marken. En annan bra finess är att den har en vev för att rulla in slangen, du slipper med andra ord oroa dig för trassel!

När det kommer till tillbehör så har AVA P60 Master det mesta du behöver. Något som sticker ut är möjligheten att koppla det medföljande skummunstycket till en petflaska - i vilken du själv kan blanda vad som passar dig bäst.

Ava P60 Master är för dig som har specialbehov och behöver mer än bara vattentryck för att få bort smutsen.

AVA P60 Master
(2)
AVA P60 Master
3 395 kr

2. Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA

Mångsidig, tornadoeffekt
Något högljudd

Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA är en riktig premium-högtryckstvätt med alla extra tillbehör du kan drömma om.

Efter att ha varit betydligt dyrare har den nu gått ner i pris och kvalar därför in på listan som en av de mest prisvärda - om du vill ha det bästa.

Med sina 145 bar klarar den allt du kan behöva spola. Lättare arbeten kring huset är inga problem och den klarar även de lite tyngre arbetena. Något som dessutom förenklas av dess 9 meter långa slang.

En av de bästa sakerna med denna högtryckstvätt är att du kan rulla runt den som en dramaten-väska. Den är med andra ord väldigt ergonomisk och du kan därför spola längre stunder.

Med tornadomunstycket får du full kontroll över trycket och kan anpassa det efter det ditt arbete.

Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA
(1)
Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA
4 990 kr

3. Kärcher K5 Premium Smart Control

Lätt att justera tryck
Något tung

Detta är ersättaren till den mycket omtalade K5 Premium Full Control Plus Flex Home från Kärcher som nu har slutat produceras.

Med integrerad Bluetooth och Kärchers inbyggda Home & Garden-app får du riktigt bra stöd och tips för olika sorters rengöringssituationer.

Trycket (20-145 bar) på tvätten ställer du antingen in via appen i telefonen eller via LCD-displayen på spolhandtaget. Den har även ett boost-läge som ger dig 15 extra bars tryck under en tid av 30 sekunder!

Rengör din altan från både alger och smuts och varför inte dina stenplattor på baksidan av huset? Den här högtryckstvätten är otroligt lätt att använda och det blir ett enastående resultat.

Ingår gör även ett 3-i-1 Multi Jet-sprayrör där du enkelt kan byta stråltyp för bästa resultat.

Detta är en otroligt robust maskin, men med en Formel 1-bils utseende får den nog en plats i de flestas förråd.

Kärcher K5 Premium Smart Control
Kärcher K5 Premium Smart Control
3 764 kr

4. Husqvarna PW 350

Bra pris
Något stor, saknar reglage

För den lite mer budgetmedvetne finns Husqvarna PW 350: en kraftfull och enkel högtryckstvätt.

Husqvarna passar dig som bara vill ha det rent och inte behöver en massa extra tillbehör. Med sin kraftiga vattenstråle på 150 bar så får den jobbet gjort.

Den är absolut ett bra alternativ, men trillar ner på listan för att den saknar reglage på vattenstyrkan. Det finns alltså bara ett läge, vilket gör att du kan behöva ta några steg tillbaka om du vill undvika skvätt. En utmaning för de trånga utrymmena men inget som står i vägen för rengöring av uppfarten.

Husqvarna PW 350 har också en robust design. Det är helt enkelt en stor maskin men för dig med extra plats bör detta inte vara ett problem. Du rullar den dit du vill och med 9 meter slang når den det mesta.

Husqvarna är för dig som vill ha en bra högtryckstvätt utan knussel, för ett bra pris.

Husqvarna PW 350
Husqvarna PW 350
2 890 kr

5. Nilfisk C 125.7-6 X-TRA

Bra pris
Känns plastig, ostadig, svagt tryck

Letar du efter en budgetvariant så passar Nilfisk C 125.7-6 X-TRA bra.

Nilfisk 125-serie har egentligen allt du behöver men saknar det där lilla extra. Även om den inte kan mäta sig med de starkare högtryckstvättarna kommer denna tvätt ändå upp i 125 bar. Med andra ord tillräckligt för lättare jobb.

Att den är billig märks även i materialet, den känns plastig och som att den skulle kunna spricka ifall den välte. Något som mycket väl kan hända då Nilfisk C 125.7-6 X-TRA inte står speciellt stadigt på marken.

Bekvämligheter som lång slang finns inte att tillgå utan man får nöja sig med 5 meter, det finns dock en vinsch. Du får en rad med tillbehör och munstycken men inget som sticker ut.

Detta är absolut inte en premium-tvätt, men den funkar bra om du vill ha något billigt för enklare arbeten.

Nilfisk C 125.7-6 X-TRA
Nilfisk C 125.7-6 X-TRA
1 393 kr
Jimmy Andersen

Jimmy Andersen

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Tvätta rent snabbt! Högtryckstvätt underlättar och snabbar upp rengöring av till exempel bil, båt, cykel, altan, grillgaller, marksten, utemöbler, eller allt annat som behöver en riktig kraftig rengörande omgång. Innan jag hade en högtryckstvätt drog jag mig för att tvätta det man visste skulle ta lång tid med svamp och skurborste. Numera så går allt otroligt mycket snabbare med högtryckstvätt. Det bästa är att spruta på ett lämpligt rengöringsmedel, låta det sitta en stund och sedan spruta av med högtryckstvätten. Var noga med att inte ha för stark stråle på saker som inte tål högt tryck.

När ni väljer högtryckstvätt tycker jag ni ska titta på vikten, eftersom vissa kanske vill ta med den i bilen till landet för att utföra högtrycksarbete. En annan sak att titta på är vilket ändamål man ska ha högtryckstvätten till. Har ni mycket som blir smutsigt som bil, husvagn och båt kan det vara bättre med en kraftigare högtryckstvätt. Ju högre tryck och vattenflöde den klarar av ju snabbare går det att tvätta. Lycka till!

1. Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex Home

Bra tillbehör medföljer

Den kompletta tvätten för bil- och båtägare!

Har du bil, båt och kanske till och med husvagn? Då är denna passande, för det är en högklassig produkt som är lagom kraftig för detta samt allt annat i vardagen. Cyklar och altan passar den nog också bra för.

Den har mycket generöst med tillbehör, så du behöver inte köpa till något extra. Inställningarna kontrolleras via handtagets LCD-display och trycket regleras med +/– knapparna. Maxtrycket är 145 bar och maxflödet 500 liter vatten i timmen. Tvätten väger 13.1 kg och slangen är 8 meter lång.

Jag äger själv denna modell och använder den hela tiden. Förutom bilen gör jag även rent mina staket och husfasader med denna. Dock är det viktigt att inte ligga för nära trädetaljer med för stark och smal stråle, utan börja alltid med bredare stråle.

Denna passar bäst för er som ska tvätta exempelvis bil och altan och vill ha en smidig och fulländad produkt.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex Home
(21)
Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex Home

2. Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA

Bra tryck för billig penning!

Detta är en förvånande bra maskin för denna prisklass. Helt klart en vinnare!

Rengöring av bil, altan, trapp och cyklar fungerar mycket bra med denna högtryckstvätt. Den är väldigt smidig och du får med en hel del extra tillbehör som man inte får med alla produkter. Den är alltså väldigt prisvärd och passar den som vill testa att gå över till högtryckstvätt.

Känslan att gå från vattenslang till denna produkt är fantastisk. Aldrig mer kommer du behöva stå och försöka få bort smuts och sedan när det torkar se massa flammig smuts kvar! Maxtrycket är 125 bar och maxflödet 460 liter i timmen. Slangen är 6 meter och tvätten väger endast 6.6 kg, så den är lätt att flytta runt.

Helt klart en bra maskin som klarar det mesta och ger väldigt mycket för pengarna.

Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA
(2)
Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA
1 749 kr

3. Husqvarna PW 460

Kraftig och robust, hög kvalitet
Slangen är i kortaste laget

För dig som kräver lite högre tryck och vill få jobbet gjort snabbare.

Detta är en kraftigare modell med robust kvalitet i alla delar. Den har ett bärhandtag i aluminium och lättrullande hjul på en stålaxel. Den flexibla högtrycksslangen är förstärkt med stål för att den ska bli extra tålig. Det roterande munstycket är smart och hjälper till att ta bort svårare smuts.

Slangen och vindan sitter på ovansidan, vilket kan kännas lite bättre än på vissa andra modeller som har slangen placerad nederst på baksidan. Men det är en smaksak. Maxtrycket är 150 bar, maxflödet 500 liter vatten i timmen, vikten är 28.4 kg och slangen är 5 meter.

Maskinen är byggd för att hålla länge och det känner man. Detta är en produkt man köper ifall man är helt säker på att högtryckstvätt är något man kommer fortsätta med i många år.

Husqvarna PW 460
Husqvarna PW 460
5 091 kr

4. Kärcher K4 Full Control Home T350

Enkel och bra maskin

Din första högtryckstvätt!

Prisvärd maskin från Kärcher. Här har du en modell i mellanklassen som gör allt den ska utan problem. Du får fullt tryck från start och det är bara att tvätta det du önskar.

Med ett enkelt vrid på munstycket justerar du strålens styrka och kan lätt och smidigt göra rent. Även här får du med en massa extra tillbehör som du annars måste köpa separat.

Maxtrycket är på 130 bar, maxflödet 420 liter vatten i timmen och slangen är 6 meter lång. Vikten ligger på 11.9 kg, så den väger lagom för att kunna läggas in i bilen och dra iväg för att tvätta båten.

Denna produkt är kanon och en av de bästa som finns ute på marknaden i denna prisklass. Den är nog den jag gillar bäst bland mellanmodellerna.

Kärcher K4 Full Control Home T350
Kärcher K4 Full Control Home T350
3 199 kr