Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elcykeln för dam

  • 24 mar 2022
Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Vill du ha en elcykel som är lätt att kliva av och på, där du sitter bekvämt i en upprätt ställning, så ska du välja en damcykel. Damcykel är egentligen ett förlegat begrepp från tiden då damer nästan alltid hade långkjol och använde cyklar med lågt insteg som var lättare att komma på. Den traditionella damcykeln tycker jag faktiskt är den bästa cykeln för både herrar och damer i stadstrafik! Numer så kallas damcykel ibland för unisex-cykel, för att poängtera att den passar både herrar och damer. Nedan är en bild på min stadscykel som ser ut som en typisk klassisk damcykel.

Jag har valt att här lista några typiska damcyklar av bra kvalitet i olika prisklasser, men det är viktigt att du alltid provcyklar några olika modeller för att hitta en som passar just dig bäst!

1. Gazelle Chamonix C5 Dam 2021 (Elcykel)

Inget kladd med en kedja

Ganska tung

Nu kan du sluta kladda med oljiga kedjor för Gazelle har Gates remdrift. Remmen håller betydligt längre än en kedja och behöver aldrig smörjas. Den är till och med lättare.

Gazell är en stor cykeltillverkare från Holland som har tillverkat cyklar i mer än 125 år.

Den här cykeln har 5 inbyggda växlar från Shimano och den är speciellt framtagen för att klara det högre momentet från starka mittmotorer.

Motorn är pålitliga Shimano Steps E6010 som är energieffektiv och stark med sina 60 Nm.

Det är lätt att justera styrstången - i stan ställer du in den så att du får överblick och på landsvägen vill du kanske inta en mer framåtlutad ställning.

Utrustningsnivån är bra och det är fjädring både i framgaffeln och sadeln.

Det är en bra kvalitetscykel för pendling och i staden.


2. Haibike SDURO Trekking 6.0 Low-Step 2022 (Elcykel)

Stark motor och bra kvalitet

Liten display

Med ett batteri på 630 Wh får du riktigt långa körsträckor - uppemot 180 km. Den har ett riktigt lågt insteg men cykeln är ändå mycket stabil.

Haibike håller mycket hög kvalitet till ett pris är som flera tusenlappar lägre än konkurrenterna.

Du kommer sluta tänka på uppförsbackar för motorn från Yamaha, modell PW-ST, är urstark med sina 70 Nm och tar dig upp för de allra brantaste backarna.

Utrustningen håller god standard med en fjädrande framgaffel på 63 mm, 10 utanpåliggande växlar och en bra främre lampa. Bromsarna är hydrauliska från Alhonga och skivorna med 180 mm får dig att kunna få stopp i tid.

Displayen är minimalistisk och det finns 5 olika assistanslägen där automatläget är utomordentligt bra.

En stark motor på en cykel som är lätt att kliva av på med hög kvalitet är helt rätt.


3. Bergamont E-Cargoville Bakery 2020 (Elcykel)

Stabil, lastförmågan

Priset

Ska du ut och handla mat och även ha med barnet så vill du nog ha en stabil och stark cykel. Den här är robust i minsta detalj och klarar galant 160 kg!

Det kan vara skönt att slippa tänka på att växla och i stället lägga all koncentration på trafiken och det fixar automatväxeln från Enviolo.

De fantastiskt bra hydrauliska skivbromsarna från Magura med 4 kolvar på bromsoket fram ser till att du får stopp i alla lägen. Bromsskivan fram är som på de värsta MTB-cyklarna med en diameter på på hela 203 mm.

En stark motor från Bosch säkerställer att du kommer upp för de brantaste backarna och batteriet på 500 Wh gör att du inte behöver oroa dig för räckvidden. När du sedan stannar så har den såklart ett stabilt centralstöd.

Passar den som vill ha en stabil och bekväm laståsna.


4. Batavus Harlem E-Go Dam 2022 (Elcykel)

Bra garanti, hög kvalitet, allsidig

Krångligt att smörja kedjan

Nya Harlem 2022 har nu en motor från välkända Bosch (tidigare Yamaha) och är en mycket trevlig modell.

På Harlem E-Go sitter du lätt framåtlutad vilket ger dig möjlighet att trampa med bra kraft även utan assistans.

Kedjan har ett skydd som gör att det inte kommer in smuts och tillsammans med de 7 inbyggda växlarna så behövs minimalt med underhåll. Du kan också få hela tre års garanti på både motor och batteri om du registrerar cykeln.

Den här cykeln är smidig i stan men fungerar även utmärkt som pendlarcykel. Den har dessutom en rejäl och praktisk cykelkorg för en väska eller veckohandlingen. Det finns även ett smart styrlås som gör att cykeln inte välter, speciellt bra för om du har grejer i cykelkorgen.

En komplett och allsidig cykel med bra kvalitet rakt igenom och nästan underhållsfri.


5. Ecoride Flexer 20" 9vxl HS H-9 2021 (Elcykel)

Gå till produktsida

Kompakt, batterikapaciteten

Relativ tung

Billiga elcyklar har ofta hjulnavsmotor som sitter i framhjulet, vilket kan ge en stötig cykling och ökad risk för att hjulet ska slira. Den här har motorn i bakhjulet istället, vilket ger hög kraft och det slirar inte lika lätt - mycket bra! Du har nio växlar att välja på.

Cykeln är utrustad med pakethållare fram och bak, belysning, lås och bekväma ballongdäck som rullar lätt och sväljer ojämnheter.

Många låter sig luras av att det är en kompakt liten cykel, men den är verkligen både smart, stabil, stark och rolig att cykla på.

Batteriet är på hela 576 Wh vilket ger dig lång räckvidd. Detta är speciellt bra på vintern då kapaciteten minskar något.

Flexer har ett relativt lågt pris och stark motor som gör att du inte behöver trampa så mycket själv. Passar personer mellan 165-195 cm.


Per Wickman
Per WickmanExpert inom elcyklar

Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det just nu fyra stycken - tre stycken har jag sålt och den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer