Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa cykeltrainern

  • 1 maj 2022
Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cykeltrainers

Jag cyklar helst ute men ibland är det lite för mörkt, kallt, blött eller blåsigt. Då sätter jag mig gärna på min cykeltrainer. En cykeltrainer gör att du kan cykla på din egen cykel inomhus.

Om du köper en så kallad smart cykeltrainer kan du koppla upp sig mot olika virtuella världar (jag använder Zwift). Då kan du välja olika banor eller världar och städer att cykla i. En dag i New York, nästa i Paris, London eller kanske Innsbruck? Det GÅR såklart att träna utan att vara uppkopplad, men sedan jag skaffade ett Zwift-abonnemang så har det blivit otroligt mycket roligare. Därför rekommenderar jag att man köper en smart cykeltrainer direkt. Bilden ovan är på mig i Zwift-appen mellan två sydafrikaner.

Det gäller även att skaffa sig en bra fläkt och helst placera trainern i ett svalt rum. Denna lista innehåller bara smarta trainers, så du kan få ut så mycket kul och nytta som möjligt av din trainer.

1. Tacx Neo 2T Smart T2875

Tyst, exakt och robust

Dyr och utan kassett

Jag tycker denna smarta trainer är bland de bästa på marknaden, och för oss européer är det bra att den byggs i Nederländerna med tanke på reservdelar och support.

Den är tyst och man kopplar snabbt på cykeln genom att plocka av hjulet och sedan montera cykeln på trainern. Den passar både racercyklar och de flesta MTB.

Den är förberedd att koppla upp mot Bluetooth eller Ant+ (Garmin) men kassetten (växlarna) måste du köpa som tillbehör. När du använder appar som t.ex. Zwift så får du vibrationer när du kör på grusvägar och kullersten.

Effektmätaren är exakt (+/- 1%), dvs den kraft du trycker i pedalerna mäts korrekt. Den klarar upp till 2000 W i 40 km/h, vilket jag aldrig kommer upp i ens vid de kortaste spurterna. Den simulerar även stigning upp till 25% om du vill träna på att klättra upp för riktigt branta berg.

Den här trainern är för dig som är seriös i din träning.


2. Wahoo Kickr 5.0

Tyst, färdigmonterad med kassett

Dyr, USA-märke

Att Wahoo Kickr inte är på förstaplatsen är mest en smaksak, då Neo och Kickr egentligen är väldigt lika. Båda är tysta och klarar höga Watt.

Nya Kickr klarar 2200 W i 40 km/h och har +/- 1% noggrannhet. Kickr säljs dessutom med kassett och man kan utrusta den med Wahoo Climb som gör att man får rätt lutning på cykeln i backarna.

Men det som gör att den ändå hamnar på andraplatsen är att varumärket är baserat i USA, vilket kan medföra sämre support om något faktiskt skulle gå sönder. Det är också därifrån man får beställa reservdelar, vilket kan bli dyrt i längden. Kickr har inte heller någon haptisk feedback (vibrationer i pedalerna) när man kör på grus- eller kullerstensvägar.

Det följer med en 11-växlad kassett för SRAM/Shimano, så har du istället Campagnolo får du köpa till en adapter samt kassett ändå. Har du 9, 10 eller 12 växlar får du också köpa en kassett.

Den här är för dig som inte vill skruva och ha möjlighet att få mer realistisk lutning på cykeln i backarna.


3. Elite Suito

Prisvärd

Sämre noggrannhet, låter lite

När man går ner ett snäpp i pris så för trainern lite mer oväsen, men i denna prisnivå så låter ändå oftast fläkten i rummet mer än trainern.

Till denna cykeltrainer följer en 11-delad kassett för SRAM/Shimano med. Vilket gör att om du har Campagnolo eller 9, 10 eller 12 växlar så behöver du köpa till en annan kassett plus adapter.

Den har bra specifikationer och klarar upp till 1900 Watt vid 40 km/h samt 15% lutning, vilket kommer att räcka för de flesta. Noggrannheten är 2,5% vilket är bra och duger. Den här trainern behöver du inte heller montera ihop, utan allt är färdigt direkt ur lådan.

Det ingår 30 gratisdagar för Zwift-appen. Trainern har även ett handtag som gör den lätt att flytta undan.

Rätt val för dig som vill ha en bra trainer till ett bra pris.


4. Elite Tuo

Cykelkänslan, priset

Sämre noggrannhet, högljudd

Här är en prisvärd trainer med noggrannhet på 5% och möjlighet att koppla upp sig.

Denna trainer kopplar du in med hjulet på istället för att koppla bort bakhjulet och montera cykeln på trainern. Detta kommer att slita på däcket, då en broms trycker hårt emot för att skapa motstånd. Det finns speciella trainer-däck du kan använda för att inte slita på ett dyrt ute-däck, men det går även bra att använda ett vanligt (billigare) cykeldäck efter rengöring.

Fördelen med trainers man kopplar in med hjulet på är att den blir lättare, men den kommer också att föra mer oväsen. Cykelkänslan på just Elite Tuo är bra mycket bättre än de flesta trainers med samma konstruktion. Designen påminner dock om en brödrost...

Den klarar 1300 Watt vid 40 km/h och 10% lutning, vilket är bra.

Perfekt för dig som vill ha en välbalanserad mix av pris och prestanda. Helt klart värd ett köp!


5. Tacx Flow Smart T2240

Priset

Noggrannheten, lagg, högljudd

Det här är den billigaste smarta trainern som går att få tag på. Den gör jobbet och kan koppla upp sig mot interaktiva appar för virtuell cykling.

Den har faktiskt allt man kan önska sig, men skillnaden mot de dyrare maskinerna är rätt många: den låter mer, noggrannheten är bara 10% och den klarar bara upp till 800 Watt och 6% lutning. Som motionär så räcker det här dock långt.

Skulle du vilja tävla virtuellt ska du nog välja en annan trainer, då det både är förseningar (lagg) i effekten som den hinner skicka till appen samt att effekten skiljer rätt mycket från verkligheten. Men om du har en exakt effektmätare på cykeln så kan du ju använda den istället.

Sammanfattningsvis en bra budgetmodell för att börja cykla virtuellt.


Jonas Jönsson
Jonas JönssonExpert inom cykeltrainers

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer