Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärbara datorn under 5000 kr

  • 3 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

En bra bärbar dator som inte kostar mer än 5000 kronor, går det att få? Ja, det beror på vilka krav man har. Det går absolut att få en helt okej bruksdator utan att betala mer än 5000 kronor. Den här listan presenterar datorer som är värda att titta närmare på, men räkna inte med topprestanda!

Accepterar du en tidigare generation av processor kan priset hållas nere. Processorn är det man kan kalla motorn i en dator. Grafikprocessorn är motorn för all grafik. Datorspel kan kräva en kraftfull grafikprocessor. Program som används för att skapa film och 3D-program är krävande för både processor och grafikprocessor. En bärbar dator som mäktar med sådana program är dyra. De datorer som presenteras här fungerar istället för mer vardagliga ändamål, som att skriva och surfa. Priset har ökat markant den senaste tiden vilket beror på den rådande halvledarbristen.

1. Asus VivoBook 14 R438DA-EK368T 14" Ryzen 3 3250U 8GB RAM 256GB SSD

Gå till produktsida

256 GB disk, Vikten, 8 GB minne

-

Asus är mycket kända för sina produktkomponenter till stationära datorer. Deras moderkort och grafikkort röner oftast mycket bra omdömen. Här har Asus en bärbar dator i det lilla formatet med en 14 tum stor skärm av typen TN.

Processorn är AMDs Ryzen 3-3250U, som är en utmärkt processor för enklare användning. Asus har också stoppat i 8 GB minne, vilket är bra. Det höjer prestandan och gör kontorsjobben lättare. Just lättare kontorsjobb, surf och sociala medier är denna dator bäst lämpad för. Grafikkretsen sitter i processorn och fungerar fint för enklare spel. En mycket snabb disk på 256 GB är förinstallerad.

Skärmen klarar full-HD och är helt okej för det ändamål som datorn är inriktad på. Nätverkskort för snabb trådlös uppkoppling samt Bluetooth är förinstallerat. Med en vikt på bara 1,4 kg är datorn även lätt att ta med sig.

Bäst under 5000 kr just nu.


2. Lenovo V14 IIL 82C401G7MX 14" i3-1005G1 (Gen 10) 8GB RAM 128GB SSD

8 GB minne

Mycket liten disk

Denna Lenovo är en enkel dator med en 14 tum stor skärm. Den har utrustats med Intels Core i3-1005G1, som är en helt okej processor.

Skärmen klarar full-HD och är av typen TN - en helt okej skärm! 8 GB minne och en mycket snabb disk på 128 GB är installerat, liksom Windows 10 Home. Bluetooth och nätverkskort för mycket snabb trådlös uppkoppling finns integrerat i datorn och grafkkortet är integrerat i processorn.

Datorn klarar lätt kontorsjobb, surf och e-posthantering. Höljet är i järngrå plast men känns ändå rätt okej i kvalitet. Vikten är låga 1,6 kg vilket gör den portabel. Datorn klarar enklare spel som kortspel och liknande. Med andra ord - ingen spelprestanda i denna Lenovodator.

En enkel dator för kontors- och surfbruk.


3. Acer Aspire A314-22 NX.HVVED.002 14" Ryzen 3 3250U 4GB RAM 128GB SSD

Gå till produktsida

Batteritiden

Liten disk

Här presenterar jag en Acer som är utrustad med AMD:s processor Ryzen 3-3250U. Det är en utmärkt processor för enklare bruk. Således är även det här en dator just för kontorsjobb, som ett Office-paket, surf och e-posthantering.

Datorn är utrustad med 4 GB minne och en skärm på 14 tum. Skärmen är av TN-typ och klarar full-HD. Grafikkortet är integrerat i processorn och den klarar av att hantera enklare spel. Den mycket snabba disken är på 128 GB.

Skärmen ger en helt okej bild och fungerar fint för området kontor och sociala medier. Inbyggt kort för Bluetooth samt kort för mycket snabb trådlös uppkoppling finns i datorn. Den är också klar för uppdatering till Windows 11. Vikten är låga 1,7 kg och den klarar av att drivas på batteri i upp till 12 timmar.

Enkel dator för den som är på språng.


4. Medion E14409 (MD60657) 14,1" i3-1005G1 (Gen 10) 4GB RAM 128GB SSD

Vikten

Liten disk, lite minne

Medion är ett tyskt företag som i huvudsak säljer till den tyska marknaden. Här har vi en dator har som hittat till den svenska marknaden.

Skärmen är 14 tum stor och har stöd för HD-upplösning. Bäst hade varit om den klarade full-HD men det får man tyvärr inte. Bilden är helt okej och datorn jobbar fint med sin Intel-processor i3-1005G1 som har 4 GB minne att tillgå. Disken är mycket snabb och på 128 GB. Stöd för mycket snabb trådlös uppkoppling finns inbyggt. Vikten är låga 1,6 kg vilket gör även denna modell portabel.

Den här datorn lämpar sig väl till kontorsjobb, sociala medier, e-post och andra enklare sysslor. Spel, visst, kört lite kortspel eller liknande men undvik krävande spel. Det orkar den inte med och platsen på disken är för liten.

Även detta en helt okej dator för den med vardagliga sysslor som som gärna inte vill bära runt på tunga datorer.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer