Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa 360-graders kameran

  • 23 nov 2021
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord, men hur många ord säger i så fall en 360-video? Det är helhetsupplevelsen som jag tycker är så häftig med 360-kameror - det räcker med att bara spänna på sig ett par VR-glasögon och det blir nästan som att hoppa tillbaka till inspelningsögonblicket på nytt! Självklart kan denna teknik utvecklas ännu mer, men bara på några år har vi gått från att det krävts professionella kameralösningar för att spela in 360-video till att vi idag har små konsumentkameror som till och med ryms i fickan.

Min tanke med den här topplistan är att introducera dig till några av marknadens just nu vassaste 360-kameror med lite extra fokus på videokvalité och kamerans tålighet. Kanske är du främst ute efter en kamera för att föreviga din nästa semester, eller så är du en erfaren forspaddlare som vill dela med dig av dina äventyr. Oavsett hoppas jag kunna guida dig till din nya 360-kamera!

1. Insta360 One X2

Prestandan sett till storleken

App-kompabiliteten

När Insta360 släppte den ursprungliga One X visade de verkligen var skåpet ska stå när det gäller videokvalitén. Nya One X2 tar det hela ett steg längre.

Med denna lilla pryl kan du spela in stabiliserad video med fina 5,7k i upplösning. Hög upplösning är extra viktigt för 360-videor p.g.a. dess enorma vidvinkel. Självklart finns även möjlighet att ta fina 360-foton med en upplösning av 18 megapixlar, i både JPEG och det mer redigeringsvänliga RAW-formatet.

One X2 är verkligen full av funktioner, såsom ett steady-cam läge, live stream, timelapse och förstås även stöd för deras egna "osynliga" selfie-stick. Dessutom har One X2 nu blivit vattentät samt fått bättre ljudupptagning och en inbyggd touchscreen.

En nackdel är att appen kräver en relativt modern telefon om du vill kunna utnyttja kamerans fulla potential. Därför kan det vara bra att kolla upp kompatibiliteten för just din telefon.

Jag kan varmt rekommendera One X2!


2. GoPro Max

Mångsidig med god prestanda

Priset

360-graders kamera eller "traditionell" actionkamera? Med GoPro Max har man lyckats kombinera det bästa från båda världar, vilket gör att du kan välja det inspelningsläge som passar dig bäst för stunden!

När det gäller kameraspecifikationerna så kan du med GoPro Max skapa riktigt snygga stabiliserade 5,7k-filmer eller ta sfäriska foton med 16,6 megapixel. Självklart finns även möjligheten till livestreaming och att göra dina egna riktigt coola timelapse-videor!

Tack vare den vattentäta designen och den stora pekskärmen blir handhavandet extra enkelt. Även dess smarta inbyggda kamerafäste, GPS och förbättrade ljudupptagning gör inte heller saken sämre!

GoPro Max må kanske inte vara lika vass som actionkameran GoPro Hero 8 när du inte filmar i 360-graders läget, men däremot är den betydligt mer mångsidig!


3. KanDao QooCam 8K

Voosestore
7 995 kr
Compu-mail.se
24 067 kr
Se alla 2 priser

Prestandan

Stryktåligheten och priset

Det är nog inte allt för många som känner till det kinesiska företaget Kandao men deras senaste QooCam 8K fick mig verkligen att höja på ögonbrynen! Aldrig tidigare har det funnit en sådan här högupplöst 360-kamera i fickformat.

Tack vare större sensorer (1/1,7 tum) och möjlighet att spela in i det mer detaljrika 10-bitars videoformatet är denna kamera perfekt för dig som vill kunna göra redigering i efterhand.

Det finns även möjlighet att spela in slowmotion-videor och livestreama i 4K. Även på stillbildssidan är QooCam 8K bäst i klassen med sina 30 megapixlar och avancerade HDR-funktion.

En nackdel med QooCam 8K är dock att den trots allt är relativt stor samt att den saknar stryktåligheten som vissa andra 360-kameror har. Men kan du leva med detta och i första hand prioriterar bästa möjliga bildkvalitet kan QooCam 8K verkligen vara något för dig!


4. Insta360 One R Twin Edition

Mångsidigheten

Priset

För dig som har svårt att bestämma dig om du vill köpa antingen en actionkamera eller en 360-kamera så kan Insta360 One R möjligtvis vara lösningen på ditt problem.

Insta360 One R finns att köpa i olika paket där denna Twin-variant innehåller dels en 360-kameramodul (5,7K upplösning) och en vidvinklig vanlig kameramodul (4K upplösning).

Prestandamässigt levererar One R både på video- och stillbildssidan och även om den kanske inte är bäst i klassen så kan det i stor grad kompenseras av dess mångsidighet och möjlighet till framtida uppgraderingar.

Trots den modulära lösningen är ändå One R vattentät ner till 5 meter och har dessutom stöd för deras "osynliga" selfie-stick. Det finns även massor av inbyggda funktioner såsom avancerad videostabilisering, röststyrning, slowmotion och hyperlapse.

Är du på jakt efter en riktigt mångsidig kamera bör du verkligen kolla in One R!


5. Ricoh-Pentax Theta Z1

Fotokvalitén

Priset

Är du intresserad av att kunna skapa professionella virtuella turer, eller bara prioriterar fotokvalitén i allmänhet? I så fall kan Theta Z1 verkligen vara något för dig!

Theta Z1 må likna andra slimmade 360-kameror men under huven döljer sig nämligen en dubbel uppsättning av 1-tums sensorer! Tack vare dessa stora sensorer briljerar Theta Z1 när det gäller bildkvalitén, särskilt när det handlar om fotografering i ljussvagare miljöer.

Utöver att kunna fota 23-megapixelfoton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet kan förstås Theta Z1 även filma, vilket den gör i 4K-upplösning. För en 360-kamera är dock 4K-upplösning i minsta laget och då dess videostabilisering inte är allt för skrytsam så förstår man nästan att Ricoh inte har valt att prioritera detta område.

För dig som tycker att bildkvalitén är viktigast och dessutom har en lite större budget så kan jag varmt rekommendera dig Theta Z1!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer