Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - TEST: Xiaomi 12T Pro - Prisvärd telefon i toppskiktet

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: TEST: Xiaomi 12T Pro - Prisvärd telefon i toppskiktet

7 oktober 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill åt en prisvärd topptelefon
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Vill du ha en telefon i toppskiktet utan att för den delen betala onödigt mycket är Xiaomi 12T Pro ett vettigt val. Den är kort sagt ganska bra på det mesta.

För dig som är ute i regnet
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Då telefonen helt saknar IP-klassificering och således inte är garanterat att tåla något vattenstänk över huvud taget kan det vara bra att tänka igenom ett eventuellt inköp om du vet med dig att du ofta vistas ute i regnet.

Prisjakt toppbetyg
Xiaomi 12T Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
MobiltelefonerXiaomi 12T Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
fr. 8 490 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Xiaomi 12T Pro passar dig som vill ha en riktigt bra telefon som faktiskt inte är särskilt dålig på något alls. Utan snarare fixar i stort sett det mest (bortsett från vatten och trådlös laddning) alldeles galant. Dessutom till ett ganska vettigt pris.

Trevlig huvudkamera med hela 200 MP-upplösning

Fantastisk och ljusstark skärm

120W snabbladdning är riktigt snabbt

Trevlig och diskret design

Prisvärd sett till vad man faktiskt får

Ingen IP-klassificering (inte vattentät)

Saknar plats för Micro SD-kort

Ingen trådlös laddning

En ganska avskalad telefon, utåt sett

Kinesiska Xiaomi har på inte särskilt lång tid seglat upp som ett av de större namnen när det kommer till Android-baserade mobiltelefoner. Med nya 12T Pro är det främst tre områden som hamnar lite extra i fokus; kamera, processor och skärm. Samtliga av vilka vi ska gå närmare in på snart.

Utseendemässigt är 12T Pro en ganska diskret telefon som påminner rejält om vanliga 12 Pro som lanserades tidigare i år. Jag har testat den blåskimrande varianten av telefonen som också finns i en svart- och en silver-upplaga.

Diskret design till trots är kvalitetskänslan däremot påtaglig och överlag känns hela telefonen väldigt premium. Den är lagom tung och även om den går lite åt det större hållet är det inga problem att hålla i den.

Något som däremot inte är särskilt premium är att Xiaomi inte inkorporerat någon form av IP-klassificering i telefonen. Vilket betyder att du inte ska tappa den i vattnet eller för den delen ens använda telefonen i kombination med en regnskur.

Löjligt högupplöst kamera

På baksidan av Xiaomi 12T Pro finns tre kameror. En av dem är en ganska standard 8 MP ultravidvinkel-variant och en är en rätt medioker 2 MP-makrokamera för närbilder. Den tredje kameran sticker däremot ut rejält och stoltserar med en upplösning på hela 200 MP. Kameran använder Samsungs monstersensor ISOCELL HP1 som introducerades förra året och kort sagt gör det möjligt att ta bilder med en extrem detaljnivå. Utöver detta stöder telefonen videoinspelning i upp till 8K/24FPS samt inspelning i HDR10+.

Att fota med huvudkameran i 12T Pro är riktigt trevligt. Autofokus-funktionen gör ett bra jobb för mer vardagligt bruk och inställningsmässigt finns mängder med alternativ för den intresserade. Färgerna är livfulla och detaljerna vid höga kontraster är framträdande. Också vid fotografering i mörkare miljöer står sig 12T Pro väldigt väl.

Mjukvaruhanteringen av kameran är dock ibland lite väl påtaglig. Kanske framförallt vid dåligt ljus och när det kommer till detaljbilder där bokeh-effekterna stundtals kan bli lite överdatoriserade åt det mer utsmetade hållet.

På insidan

Under huven har 12T Pro fått sig tilldelad systemkretsen Snapdragon 8+ gen 1. Samma variant som återfinns i t.ex. Samsung Galaxy Z Fold 4. Och visst presterar telefonen. Under tiden jag använt den har jag inte stött på i stort sett ett enda användningsområde som gjort att den på något sätt upplevts långsam eller seg.

Vare sig det handlar om mer vardaglig användning, filmtittande eller spelande så står sig telefonen pall ohyggligt bra. Detta även utan att bli katastrofalt varm, något som troligen får tillskrivas Snapdragon 8+ gen 1-kretsen.

I övrigt ackompanjeras telefonen av 12 GB internminne och ett lagringsutrymmet på 256 GB. Vilket, i fallet med lagringsminnet, är lite i snålaste laget med tanke på att det saknas möjlighet att utöka lagringen med hjälp av ett Micro-SD-kort.

Hundra procent på under 20 minuter

En aspekt väl värd att nämna lite extra är möjligheten till snabbladdning i hela 120W med hjälp av den medföljande laddaren. Denna möjlighet fanns även på den tidigare Pro-varianten i serien, men är utan tvekan ett trevligt tillskott. Enligt specifikationerna ska telefonen fixa att ladda upp hela det 5000 mAh-stora batteriet på 19 minuter. Något som stämmer ganska väl överens med verkligheten.

Angående den medföljande laddaren ska det även nämnas att den både i vikt och storlek mer påminner om en liten datorladdare, snarare än en telefondito. Tack och lov går det att använda vilken annan USB-C-laddare som helst för att ladda telefonen. Men då inte riktigt med samma hastighet.

Själva batteritiden är utan tvekan en full dag med ganska ordentlig användning. Är man lite återhållsam går det att få ut två dagar på en laddning, men det är precis.

Lite tråkigt är däremot att telefonen helt saknar stöd för trådlös laddning.

Fantastisk skärm som sig bör

Telefonens framsida pryds av en 6,67 tum stor AMOLED-skärm med upplösningen 1220 x 2712 pixlar. Vilket ger en pixeltäthet på 446 ppi. Skärmen har en dynamisk uppdateringshastighet på upp till 120 Hz och kan således både öka uppdateringshastigheten för att skapa en smidigare användarupplevelse samt sänka hertz-talet för att spara ström. Skärmen stöder vidare Dolby Vision och HDR10+. På vanlig svenska kan man säga att telefonen har en riktigt bra skärm som dessutom fungerar utmärkt i kombination med huvudkameran.

Högst upp på skärmen finns också en liten kamera för videosamtal. Specifikationsmässigt är det en 20 MP-kamera som presterar alldeles galant för just videosamtal och enklare ansiktsfotografering.

Vill man ha extra koll på notiser och annat utan att behöva fingra på telefonen finns givetvis även ett Always-on-läge. Något jag personligen uppskattar för att konstant visa t.ex. klocka och datum på skärmen.

Typ som Android

I grund och botten använder Xiaomi 12T Pro Android 12 med företagets eget tilläggsoperativsystem, MIUI, ovanpå. Personligen är just MIUI inget jag tidigare använt i någon större utsträckning och visst finns det en del skillnader jämfört med grundversionen av Android och likaså när det kommer till konkurrenternas varianter, såsom Samsungs One UI. Har du däremot använt i stort sett valfri nyare Android-telefon kommer du känna igen dig direkt och jag skulle vilja påstå att Xiaomi lyckats bra med sitt Android-täcke.

Faktum är att jag upplever MIUI något mer användarvänligt jämfört med många andra Android-baserade operativsystem. Användarvänligt då som i att design och sättet MIUI är strukturerat lutar lite åt iPhone-hållet. Sedan om det är bra eller dåligt är nog mer upp till var och en att bedöma.

Funktioner i övrigt

Bortsett från en bra skärm, ordentlig snabbladdning och en huvudkamera som heter duga har Xiaomi fyllt telefonen med nästan allt annat som förväntas av en lur i denna prisklass idag. Upplåsningsmässigt finns både en fingeravtrycksläsare under skärmen samt ansiktsupplåsning. Båda varianterna fungerar riktigt bra, bortsett från att den främre kameran inte alltid uppskattar mörker.

För mediekonsumtion skulle jag säga att telefonen är utmärkt. Den stora skärmen gör sitt och det lilla kamerahålet irriterar faktiskt inte nämnvärt vid fullskärmsuppspelning.

Också ljudet är helt okej för att komma från en telefon. Här har Xiaomi samarbetat med Harman Kardon för att leverera ett tvåhögtalarsystem med stöd för bland annat Dolby Atmos. Givetvis blir det ingen ordentlig Atmos-upplevelse, men det låter helt okej.

Sammanfattningsvis

Det finns egentligen inte så mycket att klaga på hos 12T Pro. Mer än att det kanske är svårt att motivera en uppgradering från den tidigare 11T-modellen som fortfarande är både vass och dessutom extremt prisvärd. Också lillebror Xiaomi 12T (utan Pro) kan vara ett värdigt alternativ.

Men vill man ha det senaste och framförallt är ute efter en högupplöst kamerasensor och kanske den vassaste Snapdragon-kretsen finns det absolut en del att hämta hos 12T Pro.

Prismässigt känns 8490 kr här, även om det är mycket pengar, ändå motiverat för vad som levereras. Framförallt då telefonen specifikationsmässigt står riktigt starkt även mot betydligt dyrare varianter.

Specifikationer

Modellnamn
Xiaomi 12T Pro
Systemkrets
Snapdragon 8+ gen 1
Internminne
12 GB
Lagrinsalternativ
256 GB
Skärm
6,67" AMOLED, 1220 x 2712 pixlar, 446 ppi, 120 Hz, Dolby Vision®, HDR10+
Kameror
200 MP vidvinkelkamera (Samsung ISOCELL HP1), 8 MP ultra-vidvinkel, 2 MP macro + 20 MP frontkamera
Batteri
5,000mAh, 120W-laddning med medföljande laddare
Ljud
Stereohögtalare med support för bl.a. Dolby Atmos
Kommunikation
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth v5.2, NFC
Vattentät
Nej, saknar helt IP-klassificering
Storlek
163,1 x 75,9 x 8,6 mm
Vikt
205 g
Operativsystem
Android 12 + MIUI 13.0.3

Om mobiltelefoner från Xiaomi

Xiaomi grundades så sent som 2010 men har på kort tid blivit ett av de världsledande företagen för mobiltelefoni. Företagets grundidé har alltid varit att leverera kvalitativ teknologi till ett vettigt pris, något de subjektivt lyckats ganska bra med. Både i de lägre och lite högre prisklasserna.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons