Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 9 - rapp och välpolerad
  • 28 april 2021
  • 37 hjälpta
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Ted Larsson testar OnePlus 9 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den krävande användaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Kör du grafiktunga spel eller andra krävande uppgifter är OnePlus 9 en fullträff.

Inget för mästerfotografen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Är fotografering din huvudprioritet finns det bättre modeller på marknaden (samarbetet med Hasselblad och den imponerande vidvinkeln till trots).

Storebror som blev lillebror

OnePlus valde till en början en annorlunda strategi med enbart en telefonmodell per generation (OnePlus X undantaget). Något som förändrades 2019, när OnePlus följde i konkurrenternas fotspår och lanserade en Pro-modell, vilket ledde till att den tidigare huvudserien förpassades till baksätet.

Så hur står sig OnePlus 9 mot tidigare testade OnePlus 9 Pro? Är det fortfarande ett givet val för den som söker ett billigare flaggskepp?

En homogen designfilosofi

Det går inte att missa att OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro är syskon. Design- och storleksmässigt är de näst intill identiska och huvudmaterialet är trendenligt glas. Det som främst skiljer enheterna åt är färgkombinationerna och sidoramen, som på OnePlus 9 består av plast istället för metall. Det är dock ingenting som märks vid dagligt användande, möjligtvis att det är mindre hållbart i längden.

Den färgton jag fått stifta bekantskap med kallas Winter Mist och påminner med sina rosa/lila skiftningar lite om lavendel. Ett spännande färgval, men återigen är bakstycket något för glossigt för min smak och således är fingeravtryck en oundviklig bieffekt.

OnePlus 9 saknar till skillnad från 9 Pro officiell IP-klassning (vattentäthet), men tillverkaren säger att modellen trots det genomgår samma testning. Antagligen en kostnadsbesparing eftersom certifieringen är avgiftsbelagd. Likväl lite tråkigt, då det inte finns några garantier.

Priset speglar inte alltid innehållet

"Du får vad du betalar för" är oftast sant, men det stämmer inte riktigt när det kommer till OnePlus 9. För trots det lägre priset får vi i mångt och mycket samma grundspecifikationer som hos den dyrare Pro-modellen: Snapdragon 888-processor, 8/12 GB RAM och 128/256 GB lagring. Den här uppsättningen har under min testperiod klarat allt från krävande spel till enkelt webbsurfarande utan att blinka.

Skärmen utgörs av en helt platt 6,55 tums AMOLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på silkeslena 120 Hz. Upplösningen ligger på FHD+ och är därmed något lägre än storebrors, men jag har svårt att tro att de flesta kommer märka någon större skillnad. Sammantaget är det en välkalibrerad skärm och ljusstyrkan är tillräcklig även i solljus. Jag vill också ge en extrapoäng för de välljudande Dolby Atmos-högtalarna.

Äntligen trådlös laddning

Trådlös laddning har tidigare varit förbehållet Pro-modellen, men i och med lanseringen av OnePlus 9 har tekniken ärvts neråt i leden. Här får vi dock nöja oss med den något beskedligare laddeffekten,15 W, men likväl ett välkommet tillskott.

När det kommer till snabbladdning håller OnePlus fortsatt fanan högt och det är alltid lika befriande att kunna ladda fullt på en halvtimme. Det gör liksom ingenting om jag råkar glömma att ladda över natten, det är bara att plugga i OnePlus 9 en stund på morgonen och sedan är jag redo att möta dagen. Batteritiden i stort känns något stabilare i OnePlus 9 än hos storebror, trots samma storlek (4500 mAh). En möjlig förklaring är att skärmen med lite lägre upplösning och ljusstyrka borde vara lite resurssnålare.

Stabila kameror, men märkliga prioriteringar

OnePlus 9 är en klar förbättring från föregångaren 8T när det kommer till kameraupplevelsen. Mycket tack vare att huvudsensorn är densamma som i fjolårets OnePlus 8 Pro och ackompanjeras av samma fenomenala vidvinkel som vi såg i OnePlus 9 Pro. Den på förhand hajpade Hasselblad-brandingen finns med även här och vill du läsa mer ingående om vad det innebär kan du kika in min tidigare recension av OnePlus 9 Pro.

Det finns emellertid två saker som förbryllar mig. Det första är valet att behålla den överflödiga monokromkameran och bortprioritera telelins. Personligen hade jag gärna sett att det varit tvärtom. Den andra saken är att OnePlus för första gången utelämnat OIS (optisk bildstabilisering) och istället helt förlitar sig på dess digitala dito.

Dags att bilda sig en uppfattning

Bildkvalitén OnePlus 9 levererar är i det stora hela schysst, om än inte toppklass. Huvudkameran och i synnerhet vidvinkeln gör det bra i goda förhållanden. Det är istället i mörkare miljöer som kamerornas akilleshäl blottas - avsaknaden av OIS (optisk bildstabilisering). Den hade nämligen varit till stor hjälp i mörka miljöer och är du inte superstadig på handen blir bilderna lätt oskarpa. Detsamma gäller video och där är det ännu svårare att undvika skakningar. HDR-funktionen (efterbehandlingen) uppvisar ett liknande beteende som vi såg hos 9 Pro och är tidvis för aggressiv, vilket kan resultera i en onaturlig look på bilderna.

En angenäm användarupplevelse är standard

I vanlig ordning kommer OnePlus 9 med företagets egna gräsnitt, OxygenOS, som i senaste versionen baseras på Android 11. Jag upplever OxygenOS som ett moget och välpolerat gränssnitt. Samtidigt har OnePlus byggt in ett avancerat anpassningsläge där det går att ändra allt från accentfärg till typsnitt. En annan sak jag uppskattar är att OnePlus 9 är relativt fri från förinstallerade appar.

OnePlus lovar att förse OnePlus 9 med två stora Android-uppdateringar och säkerhetsuppdateringar under tre år. Det i kombination med framtidssäker prestanda borgar för en lång livscykel, vilket passar extra bra för dig som inte byter telefon så ofta.

Specifikationer
Operativsystem
OxygenOS (Android 11)
Processor
Qualcomm Snapdragon 888
RAM
8/12 GB (LPDDR5)
Lagring
128/256 GB (UFS 3.1)
Skärm
6.55”, AMOLED 20:9, 2440 x 1080 pixlar, 402 ppi, 120 Hz
Batteri
4500 mAh med stöd för snabb- & trådlös laddning
Kameror
Huvudkamera 48 Mp, ultravidvinkel 50 Mp, monokrom 2 Mp & selfie 16 Mp
Vikt
192 g
Storlek
160 x 74,2 x 8,7 mm
Om mobiltelefoner från OnePlus

OnePlus är en kinesisk tillverkare med stort fokus på Europa och USA. Till en början tilltalade modellerna främst entusiasterna, tack vare inriktningen mot flaggskeppsdödare och lyhördhet gentemot fansen. På senare år har OnePlus satsat allt hårdare på att bli en mainstreamtillverkare genom att bredda produktutbudet och kliva in i nya segment, såsom smartklockor och tv-apparater.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om OnePlus 9 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB?

Snurrbo
Snurrbo
178 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 10 månader sedan

Blir inte mycket bättre för det den kostar nu. Prestandan är suverän! Oxygen OS är också riktigt j-a bra! Och nej, skärmen får inte repor om man som alla normala användare har ett enkelt skärmskydd för några tior.

C
Chrusse
13 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
10 månader sedan

Sänkt betyg från 4.5 stjärnor Hårdvarumässigt är det en bra telefon. Mjukvaran var rätt så bra sen komme uppdateringen till os12 och 13 som tog bort hela själen ur telefonen och gjorde den till en alternativ lös Oppo med en sämre kamera app. Kommer inte köpa OnePlus igen

d
diggler
26 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Nöjd med telefonen i förhållande till priset jag betalade, 5400kr. Har än så länge inte upplevt problem i kyla som någon nämner. + Trevlig skärm med fina färger + Laddning, sjukt snabb + OxygenOS 11 som var installerat vid köp + Oftast kvick utan lägg - Batteritiden är ok men inte mer. Snabbladdningen gör dock att man på 10-15 min har 80-90% igen så det kompenserar. - OxygenOS 12 uppdatering. Förstörde många trevliga funktioner och kom med en del buggar. - Laggar i en del spel som inte ens är 3D spel vilket borde vara omöjlighet med denna grafikprocessor. - Kamera. Även om jag inte kan påstå att den är direkt dålig så hade jag förväntat mig mer.

k
kjb
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

edit: 220126 - Blev bättre genom att ta bort skärmskyddet, men ghost touch sker fortfarande vid lägre temperaturer. La den i frysen några få minuter. Ökar betyget med en stjärna. Telefonen har initialt funkat väldig bra tills det började bli lite svalare ute. När det går under ca +8 grader och telefonen inte är i en ficka som värms upp av kroppen så slutar skärmen att svara och börjar själv reagera som att något random trycker på den överallt. D.v.s. helt oanvändbart! Detta händer varje gång jag är ute på en löprunda, cyklar till jobbet eller liknande situation. Det enda som hjälper är att värma upp telefonen ett tag så börjar den fungera igen. Ingen annan telefon jag har ägt har haft detta problemet. Inte ok! Ja som sagt annars är den ok.

K
Karl Ramstedt
23 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Sammanfattningsvis: Allmänt bra och väldigt prisvärd telefon. +120hz OLED +65W snabbladdning (0 till 50% på 11min, 0 till 100 på 30m) +Fantastisk rapp (saker laddar snabbt och prestanda är bra) +Väldigt bra batteritid(med optimering*) +Jättebra Ultrawide kamera +/- Hyfsad huvudkamera -Ingen telefoto kamera Stänger man bara av lite onödiga inbyggda funktioner(som bl.a. "RAM boost") så blir batteritiden riktigt grymm. Hade en vända med 8h30m skärmtid(varav 2h30m spel) och 2 dagar standby innan batteriet tog slut. Kamera processeringen är lite blandad. Ibland är den jättebra och skapar fina bilder under svåra förhållanden, andra gånger tar den halvdåliga bilder i perfekta förhållanden. HDR kan vara något aggressiv ibland. Lite tråkigt att Ultrawide kameran inte funkar i Pro mode. Kan rekommendera att UNDVIKA SUPER MACRO läget. Bara byt till Ultrawide-kameran istället; den kan fokusera på 4-5cm avstånd medan huvudkameran bara klarar ~15cm som närmst. Macro läget gör inget annat än att byta till Ultrawide och crop:ar bilden om du har på huvudkameran.