Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 9 Pro - bättre, snabbare, skarpare

  • 26 mars 2021
  • 57 hjälpta
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Ted Larsson testar OnePlus 9 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som gillar när det går snabbt!
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Grym prestanda och löjligt snabb laddning (från 0 till 100% på 30 minuter!) gör att du aldrig behöver vänta.

För dig som gillar att komma nära
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Telefotokameran, eller zoom som det kallas till vardags, tillhör inte de vassaste. Gillar du att komma dina motiv nära finns det bättre alternativ.

Det våras för flaggskeppen

Nytt år innebär nya mobilsläpp och efter månader av läckor och teasers är OnePlus 9 Pro slutligen här. På förhand har hajpen främst handlat om kamerorna och det färska samarbetet med den anrika kameratillverkaren Hasselblad. Är det ett lyckat giftermål och hur väl lyckas OnePlus 9 Pro på övriga punkter? Låt oss ta reda på det!

En design vi har sett förut

Designen på OnePlus 9 Pro är inte den mest vågade jag sett. Det är såklart inget fel i att använda en beprövad formula, d.v.s. välvd skärm, metallsidor och tonat glasbakstycke. OnePlus 9 Pro är elegant och ligger bra i handen, men det känns som att vi sett det mesta förut och modellen försvinner lite i mängden.

Min testenhet anlände i den tjusiga färgkombon Morning Mist vars toning går från frostat till nästan helt spegelblankt. Speglar och fingeravtryck är emellertid ingen kärlekshistoria, vilket gäller även OnePlus 9 Pro. Personligen hade jag nog hellre valt Pine Green eller Stellar Black som bägge har matt ytbehandling. Något jag däremot gillar är designen på det nya kamerahuset, som liksom OnePlus 8T inte sticker ut så mycket och därmed känns stabilare liggandes på rygg.

Kamerorna - dags att ta bladet från munnen

Förhandssnacket har kretsat kring OnePlus 9 Pro:s kameror och det nya avtalet med Hasselblad. Något som i nuläget sträcker sig till färgkalibrering, ett PRO-läge samt Hasselblads ikoniska slutarljud och orange accentfärg - med andra ord inget hårdvarurelaterat. Partnerskapet är dock flerårigt så här finns utrymme till fördjupning.

Nu till själva kamerasetupen. Merparten av bilderna tas av två nya sensorer på 48 respektive 50 megapixel som placerats i huvud- och vidvinkelkameran. Storleksmässigt är de väl tilltagna, exempelvis är vidvinkeln 3,2 gånger större än den som återfinns hos Iphone 12 Pro Max. Övriga kameror består av en telefoto, selfie och den fortfarande lika överflödiga monokromkameran som OnePlus envisas med.

Hur blir bilderna?

Efter att ha fotat med OnePlus 9 Pro i lite över en vecka kan jag konstatera att detta definitivt är OnePlus bästa kameratelefon hittills. Men jag skulle också säga att hajpen varit överdriven.

Den nya vidvinkeln med sin friformlins (som bidrar till minimal förvrängning) tillhör de absolut bästa jag testat. Samma sensor står även för stabila makrofoton. Inte heller huvudkameran gör bort sig i konkurrens med andra flaggskepp. Telefotokameran däremot ligger en bit efter många konkurrenter och bilderna tappar snabbt detaljer. Selfiekameran är heller inget särskilt och sensorn som användes redan i OnePlus 7-serien från 2019 börjar kännas föråldrad.

Mjukvarumässigt bjuds det på en ny och i mitt tycke förbättrad kamera-app. Jag som ofta fotar med systemkamera uppskattar det Pro-läge som tillkommit. Nattläget fungerar också super och ger generellt mycket bra resultat. Det enda som egentligen stört mig är att efterbehandlingen av bilderna i vissa situationer tenderar att bli för aggressiv, med resultatet att bilderna ser onaturliga ut.

Många av bristerna går säkerligen att justera med mjukvaruuppdateringar och det brukar ta ett tag att nå full potential med nya sensorer. En sista detalj är videofunktionen som låter dig filma i upp till 8K. Här ligger OnePlus 9 Pro allt som oftast i paritet med sina Android-konkurrenter, men når inte riktigt upp till iPhones nivå.

Snabbladdning var ordet

OnePlus har valt att inte följa strömmen utan skickar fortfarande med laddare i kartongen. Det känns som rätt prioritering, eftersom OnePlus kommit att bli förknippat med effektiv snabbladdning och för det krävs rätt utrustning.

Trots en redan imponerande laddningsteknik lyckas Warp Charge bli liiite bättre för varje generation. Nya Warp Charge 65T är inget undantag och fulladdar OnePlus 9 Pro på cirka 30 minuter. Den trådlösa laddaren på 50 W som säljs som tillbehör ger 100% laddning på ca 45 minuter. Jag har testat båda metoderna och det går, ursäkta språket, håll-käften-fort. Nytt är också stödet för omvänd trådlös laddning som ger dig möjlighet att ladda exempelvis kompatibla hörlurar direkt med telefonen.

Vad det gäller batteritiden är den fullt godkänd och jag har utan problem överlevt dagarna under testperioden. Däremot får jag känslan av att den laddas ur lite snabbare än tidigare OnePlus-modeller, exakt vad det beror på vet jag inte.

Lite bättre för varje generation

För varje generation känns det som att OnePlus blir lite bättre och OnePlus 9 Pro följer den redan utstakade vägen. OnePlus 9 Pro har bestyckats med den senaste Snapdragon-processorn (888) som ackompanjeras av antingen 8 GB RAM och 128 GB lagring eller 12 GB RAM och 256 GB lagring.

Nästa stora begivenhet är den ljusstarka 6,7 tums AMOLED-skärmen som liksom föregångaren håller toppklass. Nytt är implementationen av LPTO-tekniken som vi tidigare sett hos Samsung. Det innebär att uppdateringsfrekvensen anpassas efter innehållet på skärmen (1-120 Hz). Detta ska bidra till lägre energiförbrukning. Jag måste också ge pluspoäng för den minskade rundningen på skärmkanterna, vilket minskar antalet oavsiktliga tryck.

Den taktila vibrationsmotorn är bibehållen liksom IP68-certifiering (vattentäthet) och de ljudstarka Dolby Atmos-högtalarna.

OxygenOS - ett av de bästa Android-gränsnitten

OxygenOS är OnePlus tappning av Android. Den har länge varit en av mina absoluta favoriter, mycket tack vare genomtänkt design och en rapphet som få kan leva upp till. Detta lever vidare även i OnePlus 9 Pro.

Det har överlag flutit på riktigt bra med mjuka animationer samtidigt som den tidigare ganska aggressiva batterispararen har trimmats och slutat stänga appar i tid och otid. OxygenOS ligger, trots förra årets OneUI 2.0-doftande redesign med mer färg och flärd, fortfarande nära Googles vision. Exempelvis är en av mina mest frekvent använda funktioner Google Discover tillgängligt som standard och nås enkelt med ett vänstersvep på startskärmen.

Dessutom finns det stora anpassningsmöjligheter i OxygenOS och gillar du exempelvis inte typsnittet kan du enkelt ändra det. OnePlus utlovar även två stora Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Inte bäst i klassen, men ändå ett välkommet åtagande.

På samma sätt som att kamera eller prestanda kan vara ett köpargument kan även gränssnittet vara det. Vill du ha en silkeslen upplevelse finns enligt mig bara två alternativ: Google Pixel eller OnePlus.

Specifikationer
Operativsystem
OxygenOS (Android 11)
Processor
Qualcomm Snapdragon 888
RAM
8/12 GB (LPDDR5)
Lagring
128/256 GB (UFS 3.1)
Skärm
6.7”, AMOLED 20.1:9, 1440 x 3216 pixlar, 525 ppi, adaptiv 120 Hz
Batteri
4500 mAh med stöd för snabb- & trådlös laddning
Kameror
Huvudkamera 48 Mp, ultravidvinkel 50 Mp, telefoto 8 Mp, monokrom 2 Mp & selfie 16 Mp
Vikt
197 g
Storlek
163.2 x 73,6 x 8,7 mm
Om mobiltelefoner från Oneplus

OnePlus startades som en kinesisk uppstickare 2013 och sålde enbart sina telefoner genom invites. Mycket har hänt sedan dess och OnePlus är numera en etablerad spelare på marknaden och produktutbudet har breddats med bland annat tv-apparater och smartwatch. Huvudfokuset har dock hela tiden legat på välutrustade Android-telefoner till konkurrenskraftiga priser.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om OnePlus 9 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB?

B
Beavis

4 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 månader sedan

Funkar bra. När det funkar. För mycket buggar, även med android 12 för en mobil i den här prisklassen. Har den som min arbetsmobil, men måste ha en extra telefon med mig för man vet aldrig när telefonen blir obrukbar. Exempel: skärmen flimrar när man kör 120hz. Lösning, kör 60Hz..

ArdbegSWE
ArdbegSWE

7 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 7 månader sedan

Tyvärr väldigt buggig. När du fått ett samtal, glöm att göra något i mobilen samtidigt. Har märkt i spel att touchskärmen ibland tappar att jag trycker på den, vet inte om det beror på minnesfel eller fel på touch. Hade också en OnePlus 6 tidigare, vilket var den bästa telefon jag haft. Synd att denna blev en sådan besvikelse!

l
lns0295

13 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
8 månader sedan

Buggiare telefon får man leta efter. Vid samtal finns inga menyknappar så att det inte går att lämna samtalsvyn. OnePlus säger att det är inte deras telefon app så det är inte deras problem. Inspelad video går inte att se från kamera appen utan du måste gå ur och in i foto eller annan app för att spela upp. Skriva mail och liknande kan ibland bli fördröjning på bokstäverna som skrivs precis som på en gammal dator. Finns en del buggar till som jag inte nämner nu men OnePlus support skriver att det har inget med telefonen att göra. Har återställt hela telefonen utan kopiering och det buggar ändå. Var nöjd med OnePlus 6 men denna är inte värd pengarna.

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 9 månader sedan

Har nu använt denna mobiltelefonen i ungefär en månad och jag är väldigt nöjd. Jag vill göra en liten pros and cons lista för att göra det lättare för mig själv. +Kamera +Laddning +Oxygen OS +Processorhastighet +120Hz +Android 11 +Mjukvaruuppdateringar +1440p upplösning +10 bitar färgdjup -Batteritid -3.3 gånger optisk zoom räcker inte -Processorn Snapdragon 888 blir lätt för varm

D
DIFference

73 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 10 månader sedan

Usel kamera och/eller kameramjukvara. OxygenOS som en gång i tiden var klockrent har tappat rejält.