Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Sennheiser IE 300 - komfort och musikglädje

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser IE 300 - komfort och musikglädje

30 september 2021

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du en IE 900 "junior" med samma utmärkta komfort och generella ljudkaraktär?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betraktade som budgetalternativ till dyrgriparna IE 900 levererar IE300 vad de lovar. Trots väldigt mycket lägre pris är ljudkaraktären i det närmsta intakt och komforten är toppen!

Är det viktigt med fjärrkontroll och smartphone-integrering?
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Jag uppskattar purist-designen, men det lär dessvärre bli tufft för många som köper lurar i denna prisklassen att välja bort det trådlösa i förmån för överlägsen ljudkvalitet när inte ens volymkontroll finns som alternativ.

Prisjakt toppbetyg
Sennheiser IE 300 In-ear
HörlurarSennheiser IE 300 In-ear
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Hörlurar
Vem passar produkten bäst för?

IE 300 passar för den mobila musikentusiasten som gärna ger upp trådlöst i förmån för HiFi-ljud, utan att för den delen gå miste om rolig bas och underhållningsfaktor. Du vill ha så mycket som möjligt av komforten och ljudkaraktären från de exotiska IE 900 men är okej med att göra en del (bra) kompromisser för att komma mycket billigare undan.

Detaljerat och underhållande ljud

Perfekt komfort

Prisvärda

Lite trist kabel

Inte direkt neutrala

Introduktion

I min recension av Sennheiser IE900 beskrev jag dem som de bästa in ear-lurarna jag någonsin hört till musik, vilket egentligen inte kom som en överraskning med tanke på priset samt Sennheisers förmåga att ta teknologi och ingenjörskap till det yttersta.

Men även jag som lite mer inbiten "nörd" har svårt att motivera priset. På ett sätt var jag därför ännu mer spänd på att få hem lillebror IE300, som hämtar mycket inspiration från storebror i form, design och teknologi men med naturliga kompromisser för att dra ner priset - ganska ordentligt dessutom! Frågan är, har Sennheiser kompromissat helt rätt med IE 300 eller har man behövt offra för mycket?

I kartongen

Inte helt oväntat bjuds man på en betydligt enklare paketering med IE 300 mot de exotiska IE 900. Här finns inget fancy presentationsmaterial med handskrivet certifikat (IE 300 tillverkas och monteras i Kina och inte i Sennheisers egen fabrik i Tyskland, som IE 900) och enbart en medföljande kabel terminerad i en 3,5 mm standardkontakt. Dock ingår ett lika stryktåligt förvaringsfodral med blixtlås. Och extra proppstorlekar, förstås.

Kabeln är som med IE900 helt avtagbar och har en vinklad kontakt i pluggänden vilket jag föredrar. För anslutning till lurarna använder man liksom IE900 stabila och fina MMCX-kontakter. Skulle kabeln rycka är det därför, följaktligen, superlätt att byta ut den. Dock osäker på vad det skulle kosta.

Design, kvalitet och komfort

Sett till formen är IE 300 snarlika IE 900, vilket är väldigt positivt för komforten då IE 900 är de hittills bekvämaste lurarna jag haft i öronen. Båda lurarna sitter som en dröm och den lilla vikt de har avlastas av kabeln som krokar över och bakom öronen. Rätt proppstorlek är som alltid A och O så jämför alltid om du brukar stå och väga mellan två storlekar.

Naturligtvis är plasthöljena inte lika imponerande att känna och titta på som de precist frästa aluminiumhöljena hos IE 900 men det behöver de inte vara heller - priset är ju en femtedel! Designen är funktionell och minimal i öronen och jag gillar att den lite prickiga grå finishen verkar vara en callback till klassiska HD 600-modellen. Kanske är det Sennheisers sätt att jämställa de två och markera IE 300 som "bang for the buck"-alternativet i in ear-HiFi-klassen så som HD 600 (väldigt) länge har varit.

Liksom med IE 900 är mikrofonin i kabeln ganska påtaglig, men det sitter en ljuddämpare vid Y-splitten som stramar åt kabeln och minskar effekten. Dock ingen medföljande extra kabelklämma som med IE 900. Kabeln är också något tunnare och "klibbigare"/mindre följsam än hos storebror. Kabeln är inte min favoritaspekt av dessa lurar.

Funktionalitet

Detta stycket blir kort eftersom IE 300 egentligen inte har några "funktioner" att nämna utöver ljudåtergivning.

IE300 och 900 må vara Sennheisers moderna take på renodlad in ear-HiFi men utförandet hos båda är så konservativt det kan bli. Här får du vackert ta fram telefonen när du vill justera volym, alternativt prata högt och tydligt så att din röstassistent hör dig från innerfickan.

Ingen brusreducering (duuh) men båda modellerna har god, passiv isoleringsförmåga som oftast med inears.

Ljudkvalitet

Det är lätt att få grepp om ljudet i IE 300 när man vant sig vid IE 900 en längre period. Det beror på att lurarna överlag har väldigt liknande drag. Ljudet speglar verkligen att de är varandras syskon.

Båda har ungefär samma klangbalans dvs ett naturligt men livligt ljud med djup, kraftfull bas som bemästrar ett väldigt brett genrespektra.

Rent tekniskt har båda lurarna ett riktigt bra grepp om faktorer som dynamik, rytmik och detaljskärpa. Ljudet är vidöppet (för inears) och utan någon antydan till kompression vilket talar för det utmärkta jobb Sennheiser gjort inte bara med elementen men även i att dämpa resonanser och ojämnheter inuti kåporna. Med det sagt är det ingen fråga om vilken modell som är överlägsen. IE 300 är helt enkelt inte lika silkeslena och insiktsfulla som sin storebror. IE 900 målar upp en ännu mer nyanserad, transparent och tredimensionell ljudbild och det känns i hela registret. Diskanten i 900 är så finkornig och välupplöst att den aldrig övergår till minsta bitighet, medan IE 300 i vissa fall gränsar till att kännas aningen ljusa.

Skillnaderna kommer att uppfattas olika beroende på hur kritiska öron det rör sig om, men oavsett har jag efter några minuter med IE300 för det mesta slutat analysera och sitter istället bara och diggar till musiken. Detta är riktigt härliga lurar och var så säker - de ger ett definitivt kliv upp i ljudåtergivning mot även de bästa trådlösa lurarna i 3-4 k spannet.

Slutsats

IE 300 är moderna men väldigt simpla lurar som dock erbjuder oklanderlig komfort och suverän ljudkvalitet - mycket tack vare att de huserar den viktigaste tekniken och innovationerna från flaggskeppet IE 900. Genom att förenkla paketering och material och istället låta Kina stå för tillverkningen ligger prislappen däremot på nästan en femtedel av den för IE 900 vilket är oerhört mycket lättare att svälja.

Nu vill ju en majoritet av köpare i prisklassen ha trådlösa lurar med brusreducering, smarta finesser etc och jag själv får erkänna att den här typen av lurar tappat lite dragningskraft. Ljudet är såpass bra i mina Sennheiser Momentum TW2 (som oftast används på gymmet) och stora Airpods Max (för generell musiklyssning) att jag inte suktar efter mer.

Men för dig som gärna har kabellurar för att slippa krångel med batteri och parkoppling, kunna strömma högupplöst ljud eller ändå har en dedikerad musikspelare för HiFi-bruk är både IE 300 och IE 900 utmärkta lurar, där IE 900 tveklöst kommer att charma den inbitne audiofilen mest men IE 300 istället får förnuftets röst.

Varmt rekommenderade!

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, kabelanslutning
Frekvensomfång
6 Hz - 20 000 Hz
Impedans
16 ohm
Vikt
4g per lur (utan kabel)
Kabellängd
125 cm

Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner, grundat 1945 av Dr Fritz Sennheiser. De står b la bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en riktig klenod och återfinns på många filminspelningar. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland konsumenter. b.la. för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för HiFi-lyssning, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära. Sennheiser står också bakom de bisarrt påkostade superhörlurarna Orpheus HE-1, som av många som fått chans att lyssna är de bästa i världen. Jag är inte helt ombord på det tåget, men de är otvivelaktigt de dyraste med en prislapp på över 600 000 kronor…!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons