Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTest - Sennheiser IE 900 - tysk überprecision

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser IE 900 - tysk überprecision

  • 30 september 2021
  • 50 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Björn Sige testar Sennheiser IE 900 In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Letar du efter genuint high-end ljud som får plats i fickan?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

IE 900 är de avgjort bästa in ear-lurarna jag har lyssnat på och låter helt enkelt sublimt med allt ifrån tyngre hip-hop och electro, till jazz och ensemblemusik. Ett lyssningsnöje!

Letar du "smarta" lurar med avancerad funktionalitet?
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Då är du helt åt skogen fel ute! IE 900 är för den kräsne audioentusiasten som inte efterfrågar trådlöst eller något annat utöver absolut ljudkvalitet och tillverkningsstandard.

Introduktion

Sennheiser är som bekant en av de större aktörerna på marknaden vad gäller utrustning för både ljudupptagning och ljudåtergivning. Oavsett vilken produktkategori och prisklass det gäller kan du vara säker på att Sennheiser har ett bra alternativ just för dig.

IE 900 tillhör inte bara Sennheisers utbud av audiofila hörlurar, utan är deras absolut främsta in ear-hörlurar - någonsin! En riktig "kosta vad det kosta vill"-produkt undertecknad bolagets allra främsta ingenjörer med bara ett mål i sikte - perfekt ljudåtergivning i portabelt format.

Har de lyckats eller betalar du enbart för lyx?

I kartongen

IE 900 kommer elegant förpackade i ett riktigt premiumemballage innehållande omsorgsfullt printade manualer, handsignerat "Made in Germany"-certifikat, 3 utbytbara kablage med olika termineringar (2 av vilka är balanserade för användning med portabla förstärkare & D/A omvandlare), ett slitstarkt förvaringsetui med blixtlås och såklart proppar i (många) olika storlekar och utföranden. Inte en chans att du inte ska kunna använda dina nya 15 000 (!)-kronors in-ears för att de inte passar i öronen iallafall!

Du får t om med en Sennheiser-pimpad putsduk och ett rengöringsverktyg för öronpropparna. Det enda som saknas är champagnen, som du vackert får komplettera med själv. Förslagsvis en riktigt bra sådan!

Design, kvalitet och komfort

Det är nästan lite svårt att uppskatta hantverket bakom IE900 vid första anblick, eftersom de ser så små och betydelselösa ut. Vid en närmare titt kan man betrakta precisionsarbetet i höljena som är läckert svarvade ur ett enda stycke aluminium och sedan anodiserade. Jag hoppas bilderna gör dem rättvisa!

Det är dock på insidan av höljena det verkliga arbetet ägt rum. Här sitter b la ett speciellt 'Extra Wide Band' (XWB) element som tagits fram helt från scratch samt flera noggrant placerade absorptionskammare och resonansdämpare som alla samverkar för att eliminera ojämnheter och orenheter i ljudet så långt det bara är tekniskt möjligt. Varje par IE 900 tillverkas helt och hållet i Sennheisers anläggning i Tyskland och de individuella komponenterna monteras för hand.

Väl i öronen är IE 900 (ihop med lillebror IE300) troligtvis de mest bekväma in ear-lurarna jag testat. Kabeln till varje kanal slutar i en töjbar bygel som förankrar bakom öronen och avlastar den lilla vikten som finns. De små lurarna försvinner nästan i öronen ögonblicket efter att de sätts in och när man väl vant sig vid att dra kabeln över örat är de busenkla att få på plats. Något som vid första intrycket irriterar är att kablaget tar upp mycket ljud från kläderna (mikrofoni). Sennheiser inkluderar dock både en liten mekanisk ljuddämpare på kabeln och en klämma i kartongen som håller sladden stilla mot kroppen. Tillsammans reducerar de effekten till ett minimum.

Funktionalitet

IE 900 är en purist-design, en helt mekanisk konstruktion utan digitalfilter, resistorer och annan elektronik som kan komma att vara i vägen i signalkedjan.

Jag diggar det greppet och köpare av dessa lurar lär inte förvänta sig något annat. Jag hade dock ändå gärna sett att en av de medföljande kablarna kunde haft en liten fjärrkontroll på för kontroll av ljudnivå och play/pause (kanske även en mikrofon) - då hade man iallafall haft möjligheten om man så ville. Why not, liksom?

En viktig aspekt som talar iallafall lite till förnuftet med IE 900 är att de är oerhört lättdrivna. Detta är inte lurar som på något sätt kräver externa HiFi-komponenter för mer effekt utan de spelar alldeles utmärkt ur en mobiltelefon med bra inbyggd elektronik som t ex LG ThinQ eller iPhone (med eller utan lightning-dongel). Vill du komma åt 24 bitars ljudstream från Tidal och Apple Music behöver du någon form av externt ljudkort, men för de allra flesta räcker det att maxa streamingkvalitén till lossless och njuta av hur bra det låter.

Ljudkvalitet

Ty kort uttryckt, IE 900 är de mest välljudande in-earlurarna jag någonsin haft i öronen. Sägas bör att jag kan vara ganska kritisk när audiofilhatten väl ska på - och HAR varit kritisk tidigare rörande flera av Sennheisers high-end-modeller, framförallt de stora HD 820 som jag ogillar bestämt.

Lyckligtvis har jag enbart positiva saker att säga om IE 900. Dessa små klangmästare spelar musik med en oerhörd exakthet, kurvjämnhet och transparens. Den knivskarpa precisionen översätts dock aldrig i några kliniska eller på något sätt avskräckande drag utan de låter alltid perfekt balanserat, oansträngt och naturligt (i synnerhet piano och röster, wow!) alltmedan de får dig att häpna över hur rena och nyanserade de är framförallt i diskanten. I Minnesotaorkesterns tolkning av Stravinskys "Eldfågeln" (helt sjukt bra inspelning för er intresserade) är dynamiken livlig och explosiv men utan tillstymmelse till hårdhet och ljudbilden är så öppen och luftig som man bara kan begära av in ear-lurar. Vilken upplösning!

Naturligtvis är masteringstandarden samt streamingkvalitén helt avgörande faktorer, men IE 900 låter ändå bra med nästan allt. Basen är inte ett dugg tunn som hos de stora 800-lurarna, tvärtom ganska skojig och riktigt djup.

Nämnas bör att IE900 - trots dess oerhörda kvalitéer - inte slår mig som de mest neutrala lurarna i världen. Detta är definitivt hörlurar för ren lyssning, inte ett instrument för professionellt bruk. Då hade jag nog kikat på t ex Ultimate Ears istället eller något annat från Sennheiser med "pro" i namnet.

Slutsats

IE 900 är Sennheisers bästa in-earlurar någonsin. Ingenjörerna har fått en blank check och utifrån det tagit all sin expertis om akustisk design och skräddarsydda ljudelement och arbetat ner den i dessa små dyrgripar. Den resulterande ljudåtergivningen är helt fantastisk. Men är den värd pengarna?

För 'vanliga' köpare, nej - såklart inte. Detta är inte en produkt som kommer lämna ett större avtryck i din vardag och jag skulle utifrån erfarenhet tro att andrahandsvärdet tyvärr är ganska kasst. (Psst! lillebror IE 300 kan vara desto mer intressant)

MEN för den inbitne audiofilen och/eller musikälskaren som vill vara så mobil som möjligt kan detta tvärtom vara ett väldigt lockande alternativ till klumpiga over-ears och kostsamma förstärkare.

Och även om jag inte är en lika krävande lyssnare nuförtiden måste erkännas; det är något väldigt speciellt med att bara luta tillbaka, lägga ner telefonen, sippa ett glas vin och låta sig insjunkna i musikens magiska värld när ljudåtergivningen är såhär grym.

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear (high-end), dynamisk, kabelanslutning
Impedans
18 ohm
Frekvensomfång
5 Hz - 58000 Hz (-10db)
Max ljudtryck
123 dB (1kHz, 1Vrms)
Kabellängd
125 cm
Vikt (per lur)
4 gram
Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner, grundat 1945 av Dr Fritz Sennheiser. De står b la bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en riktig klenod och återfinns på många filminspelningar. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland konsumenter. b.la. för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för HiFi-lyssning, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära. Sennheiser står också bakom de bisarrt påkostade superhörlurarna Orpheus HE-1, som av många som fått chans att lyssna är de bästa i världen. Jag är inte helt ombord på det tåget, men de är otvivelaktigt de dyraste med en prislapp på över 600 000 kronor…!


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn. Jag är en född teknik-entusiast och driver eget företag inom digital medieproduktion & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har en 10-årig bakgrund inom HiFi och av att äga, sälja, testa och jämföra hörlurar i prisklasser från 60 kronor till 600 000 kronor. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i hörlursmarknaden till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare. Välkommen att kolla in mina tester och topplistor!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer