Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Logitech Astro A50 X

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Logitech Astro A50 X

21 december 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Förenklar vardagen för konsolägare
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Dockstationen och PlaySync-teknologin förenklar och gör vardagen smidigare för en konsolgamer med både Xbox Och Playstation. Med Astro A50X slipper du fippla med att byta kablar och koppla om. Headsetet sköter både bild och ljud och hoppar enkelt emellan konsolerna. Dock kräver det att konsolerna och/eller datorn står i närheten av dockningstationen som sköter all anslutning. Har man datorn i ett annat rum än konsolerna så faller lösningen dock lite på målsnöret.

Bra ljud men väldigt dyr för någon som endast spelar på PC eller bara 1 konsol
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Astro A50X bjuder på fantastisk komfort och ljud men tyvärr är priset alldeles för högt och med bara en konsol eller en dator så får användaren inte lika mycket för pengarna när PlaySync-teknologin blir överflödig.

Logitech Astro A50 X
HörlurarLogitech Astro A50 X
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Hörlurar
Vem passar produkten bäst för?

Astro A50X är en produkt som passar en liten men hängiven målgrupp med flera olika enheter i samma rum. Vill du med enkelhet ha samma headset till både Xbox, PS5 och PC så fungerar A50X med Playsync på ett väldigt smidigt sätt och du slipper koppla om när du ska byta enhet. Med endast en knapptryckning på headsetet byter du både ljud och bild mellan spelkonsolerna och ljud på PC. Med headsetet placerat i dockstationen är headsetet alltid fullt laddat när det är dags att spela vilket känns otroligt smidigt att slippa tänka på.

Otroligt sköna, mjuka och "plufsiga"

Mikrofonen är mer böjbar än man kan tro

Enkel att komma igång med om du redan har G hub

Ser batterinivå både i G Hub och med "pluppar" på laddstationen

Playsync-teknologi för Xbox, PS5 och PC

Dockstationen krävs för all anslutning förutom Bluetooth

Dockstationen är ganska stor och otymplig att ha på ett skrivbord

Om man har spelkonsoler i vardagsrummet och datorn i ett annat rum så fungerar inte den här setupen då alla enheter lär vara ihopkopplade med dockstationen

Första intrycken

När jag först såg de här hörlurarna presenteras var det med stora förväntningar jag ville recensera dessa. Att ta på sig hörlurarna påminner lite om känslan när man tar på sig mysiga öronmuffar för att hålla värmen om öronen.

Mikrofonen är mer böjbar än jag trodde och hörlurarnas storlek justeras smidigt. Ljudet låter bra direkt ur lådan utan någon särskild konfiguration.

Dockstationen ser snygg ut men känns lite väl stor att ha på mitt lilla skrivbord. Jag känner ganska snabbt att det hade varit toppen med en medföljande USB-mottagare som jag kan koppla in till datorn istället för att tvingas använda dockstationen som agerar både laddare & mottagare. En separat laddport i USB-C finns dock.

Dockstationen

Dockstationen är för mig den stora grejen med Astro A50X. Med dockstationen ansluter du alla dina enheter förutom din mobil eller annan enhet som du vill köra på Bluetooth.

PS5 och Xbox kopplas in med HDMI och sedan används en tredje HDMI-kabel som kopplas in i TV eller valfri skärm. Detta gör att du enkelt kan skifta enhet på knappen på headsetet och då byts också HDMI-input till din TV. Med ett knapptryck så byter du till både ljud och bild till ditt Xbox eller Playstation.

Med PC är det lite annorlunda och där kopplas enbart ljudet in med en USB-kabel. Dockstationen behöver även ström och där medföljer en strömadapter med USB-C, men jag har valt att koppla in den kabeln till datorn istället, det kändes smidigare. Dockstationen visar vilken enhet du är ansluten till och visar även batteripluppar.

PlaySync-teknologi

Playsync-teknologin nämnde jag lite i stycket om dockstationen och den går ut på att du kopplar egentligen allt till dockstationen som agerar mottagare och laddare för headsetet.

Med Playsync-teknologin kan du med ett snabbt knapptryck byta både ljud och bild mellan dina konsoler eller till enbart ljudet från din PC. Tekniken känns väldigt smidig och lämplig för dig som har just PC, Xbox och PS5 i samma rum. För att detta ska fungera behöver du alltså koppla in alla enheter med sladd till dockstationen. Har du datorn i ett annat rum så lär du dra sladden till dockstationen för att det ska fungera som tänkt. Där tycker jag svagheten med tekniken kommer fram.

Jag hade uppskattat en separat USB-mottagare för PC, det känns mer som regel än undantag att man har datorn i ett annat rum än TVn och då faller lösningen på målsnöret.

Hur är ljudet & mikrofonen?

A50X bjuder på riktigt bra spelljud, mycket tror jag är tack vare Logitechs högtalarelement PRO-G GRAPHENE som har ett 40mm grafen-membram. Den nya drivrutinen sägs leverera förbättringar i ljudåtergivning och minskar förvrängning. Vilket ska hjälpa att snabbare identifiera fiender i spel till exempel.

Jag upplever egentligen ingen större skillnad än andra headset i 2500-3000 kr-klassen som jag provat när jag spelar, men det kan likväl vara mina halvdana skills i CS som avgör. Bra ljud är det i alla fall och mikrofonen får bra betyg av mina spelkompisar. Det låter tydligt och mikrofonen är faktiskt byggd för att fånga upp extra bandbredd med 16 bitars 48kHz.

Resultatet blir ett klart ljud som plockar upp ett bredare spektrum, inte superlångt ifrån det ljud man kan få från en mikrofon som till exempel Logitech G yeti GX, även om det såklart är en stor skillnad i sin helhet (16 bitar 48kHz kontra 24 bitar 96kHz). Men till vardags i till exempel Discord hör nog gemene man mindre skillnad, särskilt med färdiga valbara inställningar som "broadcast" som finns i G Hub, Logitechs mjukvara för att ändra inställningar till headsetet.

Hur känns dom på?

Hörlurarna är väldigt sköna och kan vinklas så att de trycker mot örat på det sättet som man önskar. Jag kan tycka ibland att det är skönt att "lufta" öronen lite genom att lätta trycket och det kan man göra med Astro A50X.

Att justera storleken på hörlurarna är också en enkel och smidig process och hörlurarna håller sig i rätt storlek när de väl är inställda. De dras inte ut när man tar på sig dem eller liknande. En stabil lösning.

Jag tycker även mikrofonen känns bra och kan böjas mer än man tror och den kan fällas ned tillräckligt för att hamna utanför synfältet vilket jag tycker är viktigt!

Specifikationer

Batteritid
Upp till 24h
HDMI pass-through
HDMI 2.1 med ALLM & VRR, 40Gbps, 4K @ 120Hz (24 bit audio)
Vikt
363g
Ljudfrekvens
20 - 20 000Hz
Mikrofonfrekvens
60 - 20 000Hz
Räckvidd
12 meter med Lightspeed-anslutning
Bluetooth
Ja
Driver
PRO-G Graphene Audio Driver-teknik för högpresterande spelljud
Rumsligt ljud
Dolby Atmos + Windows Sonic Spatial Audio Compatible on XBOX, Window 10/11, 3D Audio compatible on PS5

Om hörlurar från Logitech

Logitech har ett brett sortiment av headsets, både trådlösa och trådade, in-ear och over-ear. Även om det helt klart ligger ett större fokus på over-ear. Logitech har flera serier av headets, bland annat G-serien, Pro-serien och Astro-serien. Vi har tidigare i år provat och recenserat uppföljaren i Pro-serien, Logitech G Pro X 2 Lightspeed. För mig personligen är Logitech ett märke som jag alltid kunnat lita på när det gäller produkter med trådlös anslutning och så har det förblivit.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons