Prisjakt
HemPrisjakts experterMikrofonerTest - Logitech G Yeti GX & G Litra Beam LX

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Logitech G Yeti GX & G Litra Beam LX

19 september 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Snyggt & enkelt för kreatörer
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Logitech G Yeti GX är en snygg och enkel mikrofon för den breda massan av kreatörer. Utan att bli ruinerad blir denna mikrofon en fin uppgradering från en vanlig headsetmikrofon.

Rekommenderas inte framför det mekaniska tangentbordet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Utan en mikrofonarm så fångar micken upp ljud från musklick och tangentbord, även fast den har ett Superkardioid-uppfång som ska undvika det. Detta går att finjustera lite med att höja/sänka gainen. Med diverse brusreducering blir ljudet bra ändå men utan det fungerar mikrofonen mindre bra.

Vem passar produkten bäst för?

Jag tycker att Yeti GX ligger i en bra prisklass och nivå för den genomsnittlige gamern och streamern. Du får en bra produkt till ett okej pris, det finns dyrare och värre produkter om man vill satsa ytterligare. Denna mikrofon kanske främst lämpar sig bäst för hobbyanvändare och den breda massan. Ett kanonval för väldigt många. Gällande Litra Beam LX så känns det som en kanonbra lampa för den som streamar eller liknande. Det enda som är synd är att lampan på ena sidan bara har olika nyanser av vitt. Samt att stativet är lite för kort för att ha den ovanför skärmen.

Behöver inte ha mikrofonen nära för bra ljudupptag

Fungerar bra med brusreduceringen

Kan ställa belysningen individuellt, LED för LED

Smart audio lock

Massvis med förinställningar för olika användningsområden

Fångar lätt upp musklick & tangentnedtryck utan brusreducering aktiverad

Ljudet

Jag gjorde ett antal olika ljudtester med mikrofonen under testets gång och upptäckte att mikrofonen fångar upp ljud ganska långt ifrån utan problem. Jag har använt mikrofonen stående på sitt stativ på skrivbordet.

Nackdelen med att använda mikrofonen på det här sättet är att utan brusreducering eller någon mjukvara som stänger av när oljud förekommer så fångas varenda musklick upp av mikrofonen. Detta kan justeras lite med att sänka gainen något men då riskeras även din röst att klippas bort om du pratar för lågt.

Det finns mycket förinställningar i G Hub som kan förändra ljudet efter ändamål. Vill du låta som en radiopratare? Det finns en förinställning för det. Det finns även förinställningar som skiljer sig för om du har mikrofonen stående på skrivbordet eller på en mikrofonarm. Jag rekommenderar att prova dessa utifrån hur du tänkt använda mikrofonen.

Stativ

Jag skulle rekommendera de allra flesta att få upp mikrofonen på en mikrofonarm. Detta för att få bort onödiga vibrationer och missljud från när en skriver på tangentbordet eller klickar med musen.

Bordsstativ tycker jag fungerar bäst för podcast-liknande syften. Eftersom denna mikrofon riktar sig till kreatörer så skulle jag säga att de är väldigt värt att investera i en bra mikrofonarm om man inte redan har en att fästa mikrofonen på.

Det är väldigt få tillfällen jag skulle tycka att ett bordsstativ är värt det förutom då om en inte har plats för en arm.

Lampor

För den som älskar RGB så finns det många val att göra i G Hub. Mikrofonen har flera ljuspunkter som kan tändas i olika färger separat som bildar en fin gradient på undersidan av mikrofonen. Även G:et kan tändas i en egen färg eller ljusstyrka.

Det finns även lite olika ljuseffekter som pulserande, färgcykel, färgvåg, skärmsamplare eller audio visualiser.

På reglaget för gainen på mikrofonen så finns det även en lysdiod som symboliserar om mikrofonen är på, avstängd eller har för hög gain och skapar förvrängning eller klipper ljudet.

Plug and play

Det är inte så mycket som krävs för att komma igång. Har du redan G Hub så dyker mikrofonen upp där direkt och du kan enkelt välja mellan olika förinställningar för både ljud och ljus och enkelt lyssna av själv hur ljudet låter.

Men självklart finns möjligheten att själv konfigurera mycket själv också om så önskas. Men i praktiken behövs inte något göras själv då det finns flera förinställningar som räcker långt.

I G Hub kan du även aktivera "Smart audio lock" som hjälper till att låsa din rösts ljudnivå så den håller sig där den är och inte ökar/minskar och blir obehaglig för dem som sedan lyssnar på dig.

Röstchatt

I kommunikationappen Discord provade jag att köra med och utan "Krisp" som är Discords egna mjukvara för att klippa bort missljud som musklick eller tangentbordsljud. Med Krisp fungerade mikrofonen kanon och jag hade den stod lite på sidan ibland, så inte heller helt rakt framför mig vilket dock är rekommenderat för att fånga upp så mycket ljud som möjligt med det här uppfångsmönstret.

Litra Beam LX

Logitech var så snälla och skickade även med den nya Litra Beam LX som vi fick testa på. Litra Beam LX är en dubbelsidig lampa där ena sidan erbjuder fantastiska RGB-färger i olika nyanser och mönster och där andra sidan fungerar som "kameraljus" som kan leverera naturlig belysning under tiden du streamar eller sitter i videomöten.

Sidan för "kameraljus" justeras till ett naturligt ljus med både varm och kall vit (2700K - 6500K).

Lampan kan med fördel styras antingen direkt via USB-anslutning till datorn och genom G Hub, eller om du vill spara på en USB-port så kan du styra lampan via Bluetooth. Det finns också enkla knappar för att styra ljusstyrkan och byta färger direkt på lampan.

Stativet känns lite för kort för att ha den lysa ovanför skärmen (27"). Som tur är det skruvfäste så du kan skruva själva lampan på andra stativ om du vill. Det finns två gängor för att skruva fast lampan i antingen vertikalt eller horisontell riktning. Den går även att att vrida och snurra något vilket gör att den kan stå lite hur som helst.

En kanonbra uppgradering för den som gillar RGB, lite synd att det inte går att få RGB på båda sidorna dock.

Specifikationer

Ljudkvalité
24bit / 96kHz
Vikt
619g
Dimensioner
170 x 100 x 100 mm
Mikrofontyp
Dynamisk
Uppfångsmönster
Supercardioid
Frekvensgång
50Hz - 18kHz
Anslutning
USB-C till USB-A
Dynamic range
95dB
Belysning
Dual zone RGB with LIGHTSYNC
Signal to Noise ratio
78dB
Stativ
Bordsstativ

Om från

Logitech har genom åren släppt flertalet mikrofoner i olika prisklasser, i de lägre prisklasserna har vi genom åren sett många som gillar deras Snowball-mikrofoner som ser ut som just en snöboll. Även i de högre prisklasserna för privata konsumenter har Logitech mycket mikrofoner med fokus på till exempel streaming, podcasting eller andra sorters kreatörer.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons