Köpa kamera och objektiv – den ultimata guiden

Här tipsar vi om kamerorna som är värda att kolla närmare på, de bästa tillbehören och tips på vad du ska tänka på när du väljer kamera.

Omtyckta kameror för alla lägen

Här lyfter vi fram några populära kameror som är värda att nämna lite extra just nu.

1. Fujifilm FinePix X100V

Fujifilm FinePix X100V är femte generationens kompaktkamera i X100-serien. En jämförelsevis stor kompaktkamera med retrodesign, fast vidvinkeloptik och avancerad hybridsökare. Kameran har en stor sensor i APS-C-formatet och samma utmärkta bildkvalitet som Fujifilms spegellösa systemkameror X-T3 och X-T4. Det här är en kamera som utmärker sig både visuellt och kvalitetsmässigt, något som även märks på den höga prislappen.

Se pris och lagerstatus på Fujifilm FinePix X100V här.

2. Ricoh GR IIIx

Ricoh GR IIIx är en fantastisk kompaktkamera som trots sin ringa storlek tar utmärkta bilder. Kameran är en förbättrad efterföljare till omtyckta GR III där en helt ny optik är det stora dragplåstret (40mm vs 28mm). Ricoh GR-serien hade varit den ultimata resekameran om batteritiden varit bättre och Ricoh hade bemödat sig att vädertäta kamerahuset. Trots de missarna så är GR IIIx ett kanonval på resan, utflykten, familjemiddagen eller varhelst annars du kan tänka dig att en kamera behövs.

Se pris och lagerstatus på Ricoh GR IIIx här.

3. Sony ZV-1

Sony ZV-1 är en liten och behändig kompaktkamera som inriktar sig mot videoinspelning. Kameran har en mängd funktioner för vloggare och är anpassad för att kunna spela in den som håller i kameran. Skärmen är vridbar så att du kan se dig själv, optiken är snabb och det finns tre mikrofoner för optimal ljudinspelning. Sony ZV-1 har även stöd för externa mikrofoner och det finns en lampa som lyser på framsidan när videoinspelning på går. Sony ZV-1 är en kostsam och nischad produkt som för dig som föredrar video framför stillbilder.

Se pris och lagerstatus på Sony ZV-1 här.

4. Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 är efterföljaren till populära X-T3. Den nya modellen har inbyggd bildstabilisering, ett förbättrat kamerahus och snabbare autofokus. Det här är en professionell kamera med en prislapp som matchar egenskaperna. Med X-T4 får du hög bildkvalitet, kraftfulla videofunktioner och supersnabb seriebildstagning. Bildkvaliteten är identisk med den billigare kameran X-T3, så den som vill spara lite pengar och inte behöver bildstabilisering i kamerahuset kan med fördel titta på den kameran istället.

Se pris och lagerstatus på Fujifilm X-T4 här.

5. Sony Alpha A7 III

Sony Alpha A7 III är en spegellös fullformatskamera med inbyggd bildstabilsering, avancerad autofokus och stöd för högupplöst videoinspelning i 4K med hög bitrate. En entusiastkamera med ett lika högt entusiastpris, men inte utan anledning. Den här modellen förbättrar allt från Alpha A7 II med bättre bildkvalitet, längre batteritid och snabbare autofokus. Det här är en kraftfull kamera för alla lägen. Tänk bara på att Sonys objektiv kan vara rejält kostsamma.

Se pris och lagerstatus på Sony Alpha A7 III här.

Foto: Wirestock, Adobe Stock

Prisjakts experter tipsar om bästa kamerorna

Om du inte vill sätta dig in i alla detaljer om kameror, objektiv och tillbehör men ändå hitta den perfekta kameran så har vi några riktigt bra topplistor åt dig. Våra experter avslöjar de bästa kamerorna för alla lägen i praktiska och guidande topplistor i alla prisklasser. Se våra snabblänkar här under eller samtliga topplistor här.

Bästa kameran för nybörjaren

Är du beredd att lägga några tusenlappar på en bra kamera, men letar inte efter det dyraste eller mest avancerade på marknaden? Kanske har du funderat på att ersätta mobiltelefonen med en vanlig kamera inför familjemiddagarna, men är osäker på vart man börjar? Här är topplistan för dig som precis har doppat tårna i kameravärlden och vill ha en prisvärd kamera att börja med.

Se hela topplistan här

Bästa systemkameran

Här hittar du de bästa systemkamerorna som finns på marknaden idag. Toppvalen för de riktiga entusiasterna som inte nöjer sig med annat än det bästa och mest avancerade kameravärlden har att erbjuda i flera olika prisklasser. Från runt 10 000 kronor och uppåt så kan vi nästan garantera att du hittar något som passar just ditt behov, oavsett om du ska fotografera djur och natur, sport eller bröllop.

Se hela topplistan här

Bästa kompaktkameran

Vill du köpa en ordentlig kamera, men utan krånglet med objektiv eller stora kamerahus som är otympliga att ta med? Här är en topplista över de bästa kompaktkamerorna som tar riktigt bra bilder utan att du behöver tänka på vikten eller att ha en stor kameraväska på utflykten. Vår personliga favorit i topplistan? Fujifilm X100V är en dyrare, men ruskigt bra kompaktkamera med bildkvalitet i toppklass!

Se hela topplistan här

Bästa kameran för vlogg och YouTube

Om videoinspelning är viktigt för dig så ska du välja en kamera som är anpassad för vloggare. Många klarar sig utmärkt med en modern mobiltelefon, men de här kamerorna tar dina videor till en helt ny nivå med exceptionellt bra videokvalitet. Glöm inte att komplettera med en bra gimbal som stabiliserar dina videor – det ger en helt ny nivå av kvalitetskänsla på inspelningarna!

Se hela topplistan här

Bästa kameran för resan

Om du ofta är på resande fot och vill ha en bra kamera på färden så har vi topplistan just för dig. Vår expert har hittat de bästa kamerorna för den som ofta är ute och reser. Små kameror som är lätta att ta med, men som briljerar med sin utmärkta bildkvalitet. En kamera som undertecknad själv har provat och som är extra intressant är den försvinnande lilla Ricoh GR III som tar superskarpa och detaljrika bilder.

Se hela topplistan här

Bästa kompakta systemkameran

Om du vill ha bildkvaliteten från den klassiska systemkameran och möjlighet att välja objektiv själv, men utan ett stort kamerahus och den höga vikten, då ska du kolla på kompakta systemkameror. De tar allt som är bra med systemkamerorna, packar ner dem i ett mindre format och förbättrar med modern teknik. Toppval för den kameraintresserade, men se upp med dyra priser på objektiven då de ofta är snäppet dyrare än vanliga objektiv.

Se hela topplistan här

Skillnaden på kompaktkameror, spegellösa kameror och systemkameror

Kompaktkamera

Kompaktkameran är det minsta och lättaste alternativet. Med fast monterad optik är kompaktkameror ofta så små att de får plats i jackfickan eller den lilla handväskan. Den stora skillnaden mot spegellösa kameror och systemkameror är storleken. Kamerahuset, objektivet och sensorn är betydligt mindre. Du får generellt inte lika bra bildkvalitet jämfört med om du hade haft en större kamera, men vad du förlorar i kvalitet får du i smidighet och funktionalitet.

Fem saker om kompaktkameror

 • Är lättare och fysiskt mindre än systemkameror
 • Bra val om du vill ha något litet och enkelt med dig
 • Saknar mångsidigheten i spegellösa kameror och systemkameror
 • Har fast monterat objektiv som inte kan bytas
 • Sensorn och upplösningen är ofta mindre i kompaktkameror

Spegellös kamera

Spegellösa kameror är i princip systemkameror utan spegel framför sensorn. Ljuset färdas genom objektivet och träffar sensorn som visar bilden på antingen skärmen eller i den elektroniska sökaren. Eftersom spegeln inte behövs är spegellösa kameror mindre än systemkameror. Även objektiven kan göras mindre, vilket minskar totalvikten för kamera och objektiv. En annan fördel är att du ser bildresultatet direkt i den elektroniska sökaren innan du har tagit bilden.

Fem saker om spegellösa kameror

 • Jämförbar bildkvalitet med systemkameror
 • Har sämre batteritid än många vanliga systemkameror
 • Är mindre och lättare än systemkameror
 • Många nyare modeller har utmärkta videoegenskaper
 • Objektiven är generellt mindre än motsvarande till systemkameror

Systemkamera

Systemkameran kallas även spegelreflexkamera eller DSLR. De här kamerorna har samma, klassiska design som de analoga föregångarna med 35mm-filmrullar. De har en spegel framför kamerasensorn som reflekterar bilden upp i ett prisma så att du får en bild i sökaren. Därav namnet spegelreflexkamera. När du tar ett fotografi lyfts spegeln upp så att ljuset träffar sensorn och voila, vi har en bild. Systemkameror har på senare tid fått allt mer teknik från spegellösa kameror och blir allt bättre på exempelvis videoinspelning.

Fem saker om systemkameror

 • Ökad risk för suddiga bilder från så kallad "mirror slap"
 • Använder optisk sökare istället för elektronisk
 • Har mycket bra batteritid
 • Nya modeller börjar få funktioner från spegellösa kameror
 • Är den största och klumpigaste kameravarianten
iStock.com / PhotoBylove

Tänk på detta när du väljer kamera – 6 praktiska tips

Det finns många saker att tänka på när man väljer sin nya kamera. Här tipsar vi om sex saker du måste ha i åtanke innan du gör ditt val.

1. Totalpriset

Det är lätt att glömma alla kostnader som tillkommer utöver kameran och objektivet. Minneskort, blixt, väska, kamerarem och filter gör att det snabbt blir flera hundra eller tusen kronor dyrare än man kanske tänkt sig. Bara ett extra batteri kan kosta uppåt tusenlappen i vissa fall. Kolla vad du behöver till din kamera och räkna ut totalkostnaden.

2. Tillverkaren

Utbudet av kameror, objektiv och tillbehör skiljer sig avsevärt mellan olika tillverkare. Därför är det viktigt att du kollar hela utbudet innan du slår till med ett köp, speciellt om du väljer en kamera med utbytbart objektiv. Annars riskerar du att köpa in dig i ett system där kanske kameran är billig men objektiven är väldigt dyra. Eller att tillbehören är få och svåra att få tag på från billigare tredjepartsmärken. Gör du inte en grundlig koll här kan du behöva byta hela ditt kamerasystem i takt med att din fotografering utvecklas.

3. Objektiven

Rätt objektiv från början minskar risken för onödiga och dyra byten i framtiden. Kameror med bytbart objektiv ger större valmöjligheter så att du kan använda rätt utrustning för olika situationer. Men samtidigt ökar både storlek och pris jämfört med kameror som har ett fast, ej bytbart obektiv. Många väljer en systemkamera för kritiskt arbete och en mindre kamera med fast objektiv för resor och utflykter. Vad passar dig bäst?

4. Videoinspelning

Vill du använda din nya kamera till högkvalitativ videoinspelning, kanske med en extern mikrofon för bättre ljudkvalitet? Moderna kameror har blivit ett utmärkt alternativ till den klassiska videokameran och mobiltelefonen, till att göra din research. Det är nämligen inte alla modeller som lämpar sig för video. Kolla noga vilken maximal upplösning och bildfrekvens kameran klarar, samt om det finns ingång för extern mikrofon och bildstabilisering för skakfria inspelningar.

5. Tillbehören

Glöm inte tillbehören till kameran. Ett extra batteri för resan eller långfärden, en extern mikrofon för videoinspelningen och stativ till nattbilderna. Det finns många olika tillbehör och även om du inte vill köpa alla direkt så är det bra att ha koll på utbudet. Ett tips är att jämföra tillbehör från tredjepartstillverkare med kameratillverkarens. Ofta kan du spara många hundralappar utan att du förlorar något i kvalitet. Bra exempel på det är batterier, batterigrepp och blixtar från bland annat Jupio.

6. Upplösning och sensorstorlek

För vardagligt fotograferande kommer du långt med en kamera som har en 1-tums eller APS-sensor och upplösning runt 24 megapixel.  Vill du fotografera mycket landskap, arkitektur och porträtt i studio kan det vara mer passande med en högupplöst kamerasensor på 36 megapixel eller mer i fullformat. Vårt råd till dig som ny på kameror är att fokusera mer på ergonomi, objektiv och videoegenskaper – mindre på upplösning och sensorstorlek.

Adobe Stock © Africa Studio

Tänk på detta när du väljer kameraobjektiv

Rätt objektiv på kameran gör det lättare att få bra bildresultat. Om du har en spegellös kamera eller spegelreflexkamera kan du själv välja vilken brännvidd du vill ha på kameran. Här hjälper vi dig att välja rätt. Du kan läsa mer om varje punkt i vår artikel om kameraobjektiv här.

1. Objektivtypen

Man pratar vanligtvis om sju typer av objektiv – fisheye, vidvinkel, fast normal, fast tele, normalzoom, superzoom och macro. Vad du vill ha på kameran beror helt på hur du brukar fotografera. Vidvinkel är exempelvis perfekt till landskap och arkitektur medan ett fast teleobjektiv är bäst för porträtt. Ett tips är att börja med en normalzoom eller ett fast normalobjektiv – det täcker många vanliga användningsområden.

2. Brännvidden

Brännvidden anges i millimeter och berättar hur stort objektivets förstoringsgrad är. Ju längre brännvidd desto närmare kommer du objektet. Korta brännvidder kallas ofta vidvinkel och längre brännvidder för tele. Vanliga brännvidder är vidvinkel (20mm, 24mm), normal (35mm, 50mm) och tele (85mm, 100mm och 200mm). En omtyckt kombination är 24mm, 50mm och 85mm eftersom de täcker många olika situationer.

3. Zoom eller fast

Ett zoomobjektiv har rörliga linser som gör att du kan ändra brännvidden med en ring på objektivet. Fasta objektiv har bara en brännvidd. Fördelen med zoomobjektiv är att du får bättre räckvidd för fler situationer utan att röra fötterna. Fasta objektiv har i sin tur generellt bättre skärpa och har ofta en större maximal bländare som gör att bakgrundsoskärpan är behagligare.

4. Bländaren

Bländaren reglerar hur mycket ljus som släpps in till kamerasensorn via objektivet. Ju större bländare desto mer ljus och kortare skärpedjup (hur mycket av bilden som faktiskt är i fokus). Bländaren anges i f-stop och ju högre siffra desto mindre bländare, och därmed mindre ljus till sensorn. Största bländaren på fasta objektiv är ofta från f/1.4 till f/2.8. Zoomobjektiv har ofta största bländare från f/2.8 till f/4.0.

5. Vädertätning

Vädertätning minskar risken för att väta och damm tränger in i kameran eller objektivet. För att vädertätningen ska fungera korrekt måste både kamera och objektiv vara tätad. Vädertätning används normalt bara på dyrare kamerautrustning, men en hög prislapp betyder inte att tätning är garanterad.

6. Bildstabilisering

Bildstabilisering i objektivet minskar risken för skakoskärpa. Speciellt viktigt är bildstabilisering med kameror som har hög upplösning, med teleobjektiv och när du fotograferar i dåliga ljusförhållanden. Stabiliserade objektiv är också mycket önskvärda när du spelar in videor på gående fot. Vissa kameror har inbyggd bildstabilisering som fungerar med alla objektiv.

iStock.com / Narathip12

Praktiska tillbehör till din kamera

1. Skärmskydd

Skydda kamerans skärm mot repor med ett vanligt skärmskydd. De vanligare kamerorna har ofta formskurna skärmskydd som du kan köpa, i andra fall kan du köpa varianter som du själv klipper till efter rätt mått. Om kameran har en skärm överst bör du sätta ett skärmskydd även på denna för extra skydd.

2. UV-filter

UV-filter skyddar kamerans optik och minskar risken för dyra skador. Ett UV-filter är ett relativt billigt skydd som vi rekommenderar på alla objektiv. Ett tips är att hellre välja ett lite dyrare och högkvalitativt UV-filter snarare än ett riktigt billigt. Då minskar du risken för dåliga filter som påverkar bildkvaliteten negativt.

3. Blåsbälg

En liten blåsbälg är ett underskattat tillbehör för att hålla din kamera ren och fin från damm. Speciellt bra är en blåsbälg om du har en kamera med bytbart objektiv då damm gärna samlas inne i kamerahuset. Blåsbälgen är ett enkelt och skonsamt sätt att ta bort damm och annat skräp som samlas i och på kameran.

4. Kamerarem

De flesta kameror har en medföljande kamerarem av det enklare slaget. Och den fungerar utmärkt till mindre kameror. Större kameror däremot är mycket bekvämare och smidigare att ha över axeln med en bättre vadderad, självjusterande axelrem. En bra axelrem är avlastande för axlar och rygg så att du kan bära en tung kamera länge, exempelvis på resor och längre utflykter.

5. Extern blixt

Många kameror har en inbyggd blixt, men den är sällan speciellt bra. Med en extern blixt får du mycket bättre ljus, större valmöjligheter till kreativ fotografering och ett mycket bättre slutresultat. Var inte rädd för att använda extern blixt, även om du inte har en systemkamera. Kolla först så att din kamera stödjer externa blixtar och vilka modeller som är kompatibla.

6. Kameragrepp

Ett kameragrepp gör att du får bättre ergonomi med mindre kameror. De kan göra greppet större när man har större händer och skyddar kamerans undersida mot stötar. Det finns modeller med snabbfäste så att du enkelt kan fästa kameran på ett stativ, både vertikalt och horisontellt. På systemkameror är det vanligare att man använder ett större batterigrepp istället.

Foto: Rawpixel.com, Adobe Stock

Rengör din kamera och objektiven säkert

Förr eller senare måste du rengöra din kamerautrustning. Det samlas oundvikligen damm och annat skräp på kameran och alla har vi nog kommit åt frontlinsen med våra fingrar någon gång. När du måste rengöra kameran och objektivet är det viktigt att du använder rätt prylar och stor försiktighet.

I vår artikel Så rengör du dina prylar berättar vi hur du rengör din kamerautrustning på rätt sätt.

Så väljer du rätt minneskort

Ett snabbt minneskort gör att du får en bättre upplevelse både under fotografering och när bildmaterialet överförs till en dator. Speciellt viktigt är det för dig som spelar in stora mängder högupplöst film med kameran.

En normal användare som inte arbetar professionellt med fotografering kan välja ett minneskort som klarar 150MB/s vid läsning. Då får du ett snabbt minneskort som inte saktar ner kameran och bilder överförs snabbt till datorn via minneskortsläsaren.

Storleksmässigt är 64 GB en bra utgångspunkt för de flesta. Då kan du spara en bit över 5 000 JPEG-bilder med en kamera som har upplösningen 24 megapixel. Eller runt 2 600 bilder om den är på 36 megapixel. Fotograferar du i RAW-format kan du halvera siffrorna till cirka 2 500 respektive 1 300 bilder. Tänk på att det varierar stort från kamera till kamera.

Tips: Har du redan ett microSD-kort med tillhörande adapter för SD-kortläsare så kan du använda detta i din kamera. Kolla bara så att videoinspelning fungerar bra och att kameran inte blir långsam med microSD-kortet.

Tips på bra SD-kort

Text: Daniel Haaf

Uppdaterad: 12 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]