Prisjakt

Månadens spel: Valheim

Bygg ett långhus, utforska havet med din vikingabåt och spela med dina vänner i Valheim

Valheim är ett äventyrsspel som i det närmaste kan beskrivas som Minecraft med ett vikingatema.

Du har en enorm och öppen värld att utforska, antingen själv eller med dina vänner. Tillsammans kan ni bygga spektakulära byggnader, utforska havet i långbåt och ta er an spelets bossar.

När du startar Valheim första gången så är du helt oskyddad. Allt du har är kläderna på kroppen och för att överleva första natten så måste du samla mat och ved, tända en lägereld och bygga ett litet hus. Första området är alltid relativt säkert, men helt säker är du aldrig (se upp för vildsvinen!).

Med grunderna bemästrade är det dags att utforska den enorma spelvärlden. Antingen går du till fots, eller så tar du dig runt på haven med båt. Men var försiktig för ju längre bort du kommer från ditt hem, desto större är riskerna.

Meadow som alltid är det första området i Valheim är inte speciellt farligt. Men så fort du träder in i Black Forest bli det snabbt mer riskabelt för din lilla viking. Här finns både dvärgar, troll och skelett som snabbt kan göra din vistelse väldigt obekväm om du inte är försiktig.

Viktigt att veta om Valheim

 • Speltyp: Äventyrs-byggar-spel
 • Speltid: Så länge du vill
 • Storlek: 1GB
 • System: PC
 • Varianter: Normalvariant
 • Spelvärld: Öppen
 • Lanseringsdatum: Den 2 februari på Steam (Early Access)
Så här ser grafiken ut på nära håll.

Pixlig grafik men bländande ljussättning

Det är lätt att bli oförsiktig i Valheim. Visst är grafiken lite pixlig på sina håll, men ljuset är bländande vackert och bli inte förvånad om du stannar upp och bara tittar ut över vidderna då och då.

Stå bara inte för länge och kolla på solnedgången, skogen är inte stilla och det är lätt att bli överraskad när ett troll smyger sig på bakifrån.

När du dör så skapas en dödstotem som huserar alla prylar du hade på kroppen. För att ta dem igen måste du springa hela vägen från startpunkten till din totem igen. Var inte orolig, du kan dö flera gånger utan att din totem försvinner.

I takt med att du lär dig nya förmågor, svingar mäktigare vapen och möter svårare bossar så öppnas Valheim allt mer för din viking. Du kan göra sköldar, dricka skyddande mjöd, tämja djur och resa portaler till baser som du byggt långt bort.

Det är roligt att spela själv, men mycket roligare att spela med vänner. Samarbeta, utmana varandra och bygg er vikingavärld tillsammans. Det går att vara upp till tio spelare i samma värld.

Valheim är släppt på Steam som Early Access och går att skaffa här.

Valheim har bländande ljuseffekter.

Det här tycker vi efter 100+ timmar i Valheim

Jag har spelat Valheim i mer än 100 timmar och ångrar inte en enda sekund av det. Enorma byggnader har rests, troll har dräpts och långbåtar har färdats över skummande hav. Det här är ett spel som aldrig verkar ta slut.

Idag spelar jag inte Valheim lika mycket som när jag först köpte spelet. Men så fort de första stora uppdateringarna släpps så vet jag att mina speltimmar idag enkelt kan fördubblas.

Visst märks att Valheim är ett ofärdigt spel. Det finns bara ett fåtal fiender, ett litet antal områdestyper och en hel del saker känns bara rudimentärt inbakade eller obalanserade. Men det gör inget för Valheim har en bra grund att stå på och jag vet att det är många uppdateringar kvar innan det är färdigt.

Dessutom är det fantastiskt roligt att spela med vänner och känslan av att repetera samma sak om och om igen dämpas lite.

Du kommer att springa väldigt mycket fram och tillbaka, bli frustrerad när du dör en mil från ditt hus och skaka på huvudet när du för tusende gången ramlar ner från ditt husbygge. Men det är små utmaningar i ett annars fantastiskt spel.

Valheim har sina brister, men jag kan helhjärtat rekommendera det för sina 160 kronor som det kostar på Steam idag.

Så här kan en enkel bas se ut efter någon timme i Valheim.

Planera dina byggnader

Det första huset du bygger behöver inte vara speciellt märkvärdig. Upp med en hydda så att du har ett grundläggande skydd för natten bara. Men när du vill bygga lite större bostäder – då är det dags att ta fram ritblocket.

Det finns många saker du måste ta höjd för när du bygger i Valheim.

En eldplats inomhus behöver lucka i taket för röken, portaler måste ha fritt utrymme både framför och bakom sig, och arbetsbänkar behöver mycket plats runtomkring när du uppgraderar dem.

Ge dig själv ordentligt med plats och bygg lite större än du kanske först tänkt dig.

Glöm bara inte att stärka din byggnad på rätt ställen så att allt faktiskt håller ihop också. Använd pålar under golvet och längs väggarna så kan du bygga högre och längre.

Äta olika sorters mat

Du börjar alltid med 25 hälsopoäng. För att öka hälsopoängen och samtidigt din uthållighet så måste du äta olika sorters mat. Exempelvis bär, kött, drycker och grönsaker.

Det finns 21 olika typer av mat de har alla olika effekt för din viking. Morotssoppa ger exempelvis lång uthållighet men få hälsopoäng, vilket är bra när du hugger ved eller sten. Blodpudding däremot ger många hälsopoäng vilket är bra när du utforskar Plains.

Genom att matcha olika sorters mat så kan du hitta en bra balans som passar det du ska göra just för stunden. Behöver du springa snabbt eller stå emot mycket skada?

Du kan äta tre olika sorts mat och ha deras effekter samtidigt. När effekten börjar avta blinkar en liten matikon som visar att du måste äta igen. Håll ett öga på hälsomätaren i det nedre, vänstra hörnet.

Bosätt dig nära vatten

Om du vill vara säker på att ha många grundläggande resurser direkt från början så ska du bosätta dig nära vatten.

Där hittar du vildsvin och hjortar för mat, flinta och tenn för att tillverka verktyg och det är enklare att bygga en båt när det är dags för äventyr.

Ett tips är att inte bygga på tok för nära vattenytan. När det stormar i Valheim kan vågorna nå mycket högre än när det är kav lugnt. Vatten skadar inte det du har byggt, men det är kanske inte roligt att se vatten flöda in i din byggnad.

En annan bra grej är att placera din bas relativt nära Black Forest så har du fler resurser i närheten. Se upp för trollen och grådvärgarna bara, så håll lite avstånd.

Akta dig för träden

Du kommer att hugga ner stora mängder träd i Valheim. Plankor behövs till dina byggnader, ved till eldstäder och verktyg.

Det är egentligen inga konstigheter att hugga ved. Börja med att göra en sten- eller flintyxa, leta upp ett träd och börja hugga. Men se upp (bokstavligen talat!), träden är nyckfulla när de fälls och är du oförsiktig så kan de bli din död.

Fysikmotorn i Valheim gör så att träden faller naturligt och kan dra med sig närliggande träd om du har tur. Har du otur står du under träden och får snällt springa en bit för att hitta din dödstotem och alla prylar.

Ett annat tips är att aldrig stå under ett träd om du hugger ved i en slänt. Anledningen? Träd rullar i släntens riktning och de tar ingen hänsyn till vem som står i vägen.

Datorkrav för PC (minimum)

 • OS: Windows 7 eller senare (64-bitars)
 • Processor: 2,6GHz dubbelkärnig
 • Minne: 4GB
 • Lagringsutrymme: 1GB ledigt utrymme
 • Grafikkort: GeForce GTX 500 eller motsvarande för AMD

Datorkrav för PC (rekommenderat)

 • OS: Windows 7 eller senare (64-bitars)
 • Processor: Core i5 3GHz eller bättre
 • Minne: 8GB
 • Lagringsutrymme: 1GB ledigt utrymme
 • Grafikkort: GeForce GTX 970 eller motsvarande för AMD

Fyra stora uppdateringar är planerade

Eftersom Valheim är långt ifrån färdigutvecklat så finns stora möjligheter till förbättringar. Och spelstudion Iron Gate Studios har minst fyra stora uppdateringar planerade.

– I den färdiga versionen av spelet kommer det att finnas nio olika områden och en boss till varje område. Och vi undersöker möjligheten att lägga till mini-bossar och sånt med. Så ja, det kommer fler bossar, säger Henrik Törnqvist, medgrundare på Iron Gate Studios.

Uppdatering 1: Hearth and Home

Den första stora uppdateringen ger oss fler byggstenar och större möjlighet att göra byggnader mer personliga. Det ska finnas mer att göra både runt omkring och inuti byggnaderna, men det är lite oklart vad det betyder. Sannolikt kommer Hearth and Home även inkludera nya sätt att skaffa mat samt ha fler recept.

Uppdatering 2: Cult of the Wolf

Om vi har en hygglig koll på Hearth and Home så kan vi inte säga detsamma om Cult of the Wolf. Här känner vi till bara ett fåtal detaljer. Som att uppdateringen fokuserar på att utforska den enorma världen samt stridssystemet. Det utlovas även nya sammanstötningar på dina upptäcktsfärder, dock är det oklart vad det innebär idag.

Uppdatering 3: Ships and the Sea

Efter två uppdateringar för landkrabborna så följer Ships and the Sea. Och precis som namnet antyder så är fokus på förbättringar kring sjöfarande. Det ska finnas mer att göra på haven och större möjlighet att göra båtar mer personliga.

Uppdatering 4: Mistlands

Mistlands är ett område i Valheim som du kan besöka redan idag. Men det är helt tomt på varelser och det finns inget du kan göra där förutom att springa runt och utforska. Med den här uppdateringen vaknar Mistlands till liv med nya fiender, nya föremål, en ny boss och mycket mer.

Andra nyheter som är planerade framöver är introduktionen av svartalver, fler unika områden att utforska, möjligheten att expandera hur många saker man kan ha på sin spelare samtidigt och även månfaser. Det pratas även om interaktioner mellan spelare, tjärgropar och ett så kallat sandlådeläge.

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
26 mars 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Fler speltips

Minecraft Dungeons

I Minecraft Dungeons axlar du och dina vänner rollen som hjältar i ett nytt actionäventyr som inte liknar något du sett i Minecraft-världen tidigare. Kämpa er genom nivå efter nivå med upp till fyra samtidiga spelare för att slutligen möta den onda Arch-Illager.

Läs mer om Minecraft Dungeons här

Little Nightmares II

Ta fram den mysigaste kudden du kan hitta och svep in dig i en skön filt – det är äntligen dags att spela efterföljaren till populära skräck-äventyrsspelet Little Nightmares. Precis som i första spelet får vi bekanta oss med den lilla flickan Six och följa hennes äventyr genom en dystopisk värld vars invånare knappast är speciellt trevliga.

Läs mer om Little Nightmares II här