Prisjakt

Månadens spel: Little Nightmares II

Skräck och spänning när det är som bäst

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
1 mars 2021

Uppdaterad:
9 september 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

Ta fram den mysigaste kudden du kan hitta och svep in dig i en skön filt – det är äntligen dags att spela efterföljaren till populära skräck-äventyrsspelet Little Nightmares.

Precis som i första spelet får vi bekanta oss med den lilla flickan Six och följa hennes äventyr genom en dystopisk värld vars invånare knappast är speciellt trevliga.

I det första spelet var målet att styra Six genom The Maw för att hitta en väg ut. Med Little Nightmares II har Six tagit ett litet steg tillbaka och är istället en hjälpande hand till en ny huvudkaraktär som är pojken Mono.

"Med Little Nightmares vill vi skapa en värld och karaktärer som spelarna bryr sig om, oavsett hur obekvämt det blir, och ge dem något som kryper under skinnet och stannar kvar i sinnet långt efter spelet är slut." – Dave Mervik, Tarsier Studios

Tillsammans måste Mono och Six ta sig till The Signal Tower för att möta de mörka hemligheter som finns där. Det är en plats som korrumperat världen och dess invånare via en TV-signal, och det är här som de måste ta sig an spelets protagonist The Thin Man.

I Little Nightmares II styr du Mono och Six genom en värld i förfall. Undvik de få invånare som befinner sig där till varje pris, lös pussel och samarbeta för att nå slutmålet. Och kanske kan ni tillsammans hindra Six från att möta det hemska öde som hon står inför.

Viktigt att veta om Little Nightmares II

 • Speltyp: Skräckäventyrs-spel
 • Speltid: 5-6 timmar
 • Nerladdningsstorlek: Cirka 70 GB
 • System: PC, Xbox, Playstation, Switch
 • Varianter: Basversionen, TV Edition
 • Spelvärld: Linjär
 • Lanseringsdatum: 11 februari 2021
Vi är inte säkra på att de här vill ge en hjälpande hand.

Det här tycker vi om Little Nightmares II

Little Nightmares II är visuellt slående med sina detaljerade, dystopiska miljöer och dämpade färgpalett. Det finns alltid något att stanna upp och titta på, och Tarsier Studios har lyckats väl med att skapa en känsla av förfall. Både med vacker grafik och en bra ljudsättning som hjälper att sätta stämningen.

Precis som i första spelet så har Little Nightmares II minnesvärda karaktärer. Invånarna i Pale City är inget man vill stöta på och de är lika skräckinjagande som vi hoppats på. Variationen är stor och flera av fienderna som jagar våra protagonister ger oss kalla kårar längs ryggraden.

De pussel vi stöter på är inte speciellt svåra att lösa. Kontrollerna och kamerans placering däremot är en nöt som vi inte riktigt lyckades knäcka. Vissa partier i spelet blev onödigt krångliga när vi fick gå på känn och tampades med klumpig styrning.

Det finns några avsnitt i spelet som kräver att du manövrerar Mono med millimeterprecision för att inte dö. Och det är klumpiga kontroller som gör att vi dör överlägset flest gånger.

En ständig känsla av att aldrig vara säker

En välgjord detalj i Little Nightmares II är att spelets antagonister gärna håller sig i bakgrunden och bygger upp stämningen. Det finns en ständig känsla av att inte vara säker, även när vi är på en plats där man inte borde bli attackerad, och det bidrar till att stressnivån hela tiden är på topp.

I det stora hela tycker vi om Little Nightmares II och det är helt klart värt sina 300 kronor för de cirka 5-6 timmar det tar att klara berättelsen.

Ett tips är att spela första Little Nightmares innan du ger dig på det andra spelet. Det ger dig en bra introduktion till Six och om vi ska vara helt ärliga så känns första spelet faktiskt snäppet vassare.

"Det finns så många saker som vi är exalterade över med spelet och att säga för mycket vore att spoilera upplevelsen. Med det sagt är det ingen hemlighet att Little Nightmares II är utanför The Maw och vi kan knappt vänta på att spelarna ska se vad världen har i beredskap åt Mono och Six.", säger Dave Mervik från Tarsier Studios

Optimerad för Xbox Series X och Playstation 5

Uppdaterad: 9 september 2021

Under hösten 2021 släpptes en uppdatering till Little Nightmares 2 med optimeringar för de senaste spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5.

Den nya versionen kallas Little Nightmares 2 Enhanced Edition och det är en kostnadsfri uppdatering som all befintliga ägare av Little Nightmares 2 kan installera idag.

Förbättringarna med Little Nightmares 2 Enhanced Edition är stöd för raytracing, förbättrad visning av skuggor och snyggare partikeleffekter. Det finns två grafiklägen att välja mellan:

"Om du väljer Beauty Mode så körs spelet i 30 fps med 4K-upplösning. Performance Mode låser spelet till 60 fps med dynamisk upplösning upp till 4K. PC-spelare kan välja att justera dessa inställningar oberoende av varandra."

Även laddningstiderna har förbättrats eftersom spelet nu drar full nytta av prestandan i de båda spelkonsolerna.

Fly eller fäkta

För första gången i Little Nightmares-serien kan du äntligen slå tillbaka mot alla läskiga invånare i världen. Tillsammans med Six kan Mono vara mer offensiv och använda tillhyggen för att stå emot de varelser som bor i Pale City. Samarbeta, hitta vapen och använd fällor för att öka chansen till överlevnad.

Spela första Little Nightmare före tvåan

Berättelsen i Little Nightmares II är kopplad till det första spelet, men inte mer än att du kan hoppa rakt in i andra spelet först utan att spelupplevelsen försämras. Med det sagt så är ändå rekommendationen att du börjar med Little Nightmares eftersom Six är huvudkaraktären i det spelet.

Banorna har fått större djup

I Little Nightmares II har många av banorna fått ett större djup så att Mono och Six kan röra sig mer i sidled. Det ger en extra dimension till spelet och du som spelar får mer att undersöka. Men var försiktig, om du hoppar bortom synhåll är risken stor att du hittar ett hål skickar Mono mot en säker död.

Datorkrav (minimum)

 • Operativsystem: Windows 10 (64-bitars)
 • Processor: Intel Core i5-2300 | AMD FX-4350
 • Minne: 4 GB RAM
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 570, 1 GB | AMD Radeon HD 7850, 2 GB
 • DirectX: Version 11

Datorkrav (rekommenderat)

 • Operativsystem: Windows 10
 • Processor: Intel Core i7-3770 | AMD FX-8350
 • Minne: 4 GB RAM
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 760, 2 GB | AMD Radeon HD 7870, 2 GB
 • DirectX: Version 11

Fler speltips

Mass Effect Legendary Edition

Mass Effect Legendary Edition är ett nysläpp av de klassiska spelen i Mass Effect-serien. Alla spelen har fått ny grafik och är optimerade för moderna datorer och spelkonsoler. Dessutom har alla spelen fått en mängd kvalitetsjusteringar som ska göra dem roligare att spela. Vi är supertaggade!

Läs mer om Mass Effect Legendary Edition här

Outriders

Outriders är ett action-RPG som premierar en aggressiv spelstil där du alltid är på tårna för att hålla dig vid liv. Spelet är våldsamt, blodigt och lämpar sig bäst den vuxna spelarskaran. Du kan använda dina vapen eller magiska förmågor för att slå dig fram över slagfälten, själv eller tillsammans med vänner.

Läs mer om Outriders här