Kategorier
Prisjakt

Månadens spel: Cyberpunk 2077

Det tog åtta år, men nu är Cyberpunk 2077 äntligen här

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
22 december 2021

Cyberpunk 2077 är ett förstapersons action-RPG som baseras på brädspelet med samma namn från 1988. Spelet utvecklades av den polska spelutvecklaren CD Project Red, mest känd för The Witcher-serien, och presenterades första gången 2012.

Du spelar som karaktären V. En legoknekt som bor i megastaden Night City i Kalifornien. De stora vidderna och riddarstuket från The Witcher-serien är som bortblåst och har lämnat plats åt neonprydda skyskrapor, blinkande skärmar och flygande bilar.

Cyberpunk 2077 är en öppen spelvärld med mängder av saker att göra. Var du än vänder dig finns uppdrag att utföra, personer att prata med och platser att utforska.

Huvudberättelsen i spelet går ut på att du har fått ett biochip inbäddat i huvudet. Något går fel och du måste hitta ett sätt att extrahera biochipet för att överleva. Givetvis är det enklare sagt än gjort och du dras med i en väv av hemligheter där andra försöka få dig att gå med på just deras planer.

Viktigt att veta om Cyberpunk 2077

Speltyp: Actionrollspel

Speltid: 40 timmar

Nerladdningsstorlek: Cirka 70 GB

System: PC, Xbox, Playstation

Varianter: Basversionen, Collectors Edition

Spelvärld: Öppen

Lanseringsdatum: 10 december 2020

Normalversionen

Collectors Edition

En liten varning: Cyberpunk 2077 är optimerad för PC och fungerar även bra på nya generationens spelkonsoler, Xbox Series X och Playstation 5. Däremot är Cyberpunk 2077 inte optimerad för Xbox One- och Playstation 4-serierna.

CD Projekt Red har lovat att förbättra spelet på äldre Xbox- och Playstation-konsoler med kommande uppdateringar. Fram tills dess kan det vara bäst att vänta med ett köp om du vill spela på din Xbox One eller Playstation 4.

  • Det finns mängder av fordon i Cyberpunk 2077. De har olika egenskaper, utseenden, kan köras olika fort och tål olika mycket stryk innan de går sönder. De mer exklusiva fordonen måste du arbetar hårt för att få tag på, och du kan inte kapa bilar som i Grand Theft Auto-serien.
  • Du kan välja mellan tre olika bakgrundshistorier när du börjar spelet – Nomad, Corpo och Streetkid. Vad du väljer influerar både hur och var spelet inleds samt vilka dialogval du kan välja på. De tre bakgrundshistorierna gör det värt att starta spelet på nytt för att få en helt ny version av händelserna.
  • Det finns en mängd olika vapentyper i Cyberpunk 2077. Alla vapen kan förändras; antingen genom att installera mjukvarumoddar som ändrar deras interna egenskaper, eller med fysiska moddar som exempelvis ett nytt sikte. Vapnen finns i fyra olika klasser, från Uncommon till Legendary.
  • Du kan välja att ta dig ann berättelserna och uppdragen i Night City precis som du själv vill. Det finns huvuduppdrag, sidouppdrag och enskilda aktiviteter att göra. Du kan välja precis hur du vill, och faktiskt ta dig till slutdelen på spelet utan att göra huvuduppdragen.
  • Hacking är en stor del av hur du tar dig ann uppdrag i Cyberpunk 2077. Du kan använda hacking för att ta dig in i datorer, stänga av säkerhetskameror och ta dig genom dörrar. Det går även att distrahera fiender eller till och med döda dem genom hacking.
  • Du kan ändra din karaktärs utseende precis som du vill, ända ner på minsta detalj. Från storleken på kindbenen till hårfärg och klädval. Du kan också ge din karaktär olika implantat som ökar färdigheterna på vissa områden. Ändringarna gör att andra karaktärer i spelet bemöter dig på olika sätt.

Höga krav om du vill spela med strålspårning och 4K

I skrivande stund fungerar Cyberpunk 2077 bäst om du spelar på PC. Hårdvarukraven är höga och vill du använda strålspårning, även kallat raytracing, så måste du ha ett kraftfullt Geforce RTX-kort i 2000- eller 3000-serien från Nvidia.

För bästa bildkvalitet i 4K-upplösning och med strålspårning och DLSS behövs en Intel Core i7-6700, 16 GB RAM-minne och grafikkortet RTX 3080. Och då kan du inte räkna med stabila 60 bilder per sekund.

För strålspårning och DLSS med skärmupplösningen 1440p minskar kravet till RTX 3070. Klarar du dig med 1080p så kommer du undan med ett RTX 2060.

Cyberpunk 2077 har kritiserats för dålig optimering, inte minst på äldre spelkonsoler där spelet i vissa fall är nära ospelbart. Xbox One och Playstation 4 hade vid lanseringen stora problem med dålig grafik och buggar som ställde till det rejält för spelarna.

Om du ska köpa Cyberpunk 2077 är det rekommenderat att allra minst spela på Xbox One X eller Playstation 4 Pro.

Ingen optimering för Xbox Series X och Playstation 5

Bästa upplevelsen på spelkonsol får du med Xbox Series X och Playstation 5. De har prestandan som behövs för att köra Cyberpunk 2077 med 60 bilder per sekund.

Vad de däremot inte har är optimeringar som gör att Cyberpunk 2077 på allvar drar nytta av alla förbättringar som nya generationens spelkonsoler har över de tidigare spelkonsolerna.

CD Project Red bekräftade redan under sommaren 2020 att Cyberpunk 2077 inte får rätt optimeringar förrän sent under 2021. Det betyder att du kör samma version av spelet på din Xbox Series X som polaren med Xbox One.

Läs mer om uppdateringsplanen för Cyberpunk 2077 här under.

Foto: CD Projekt Red

CD Projekt Red avslöjar planen för att fixa Cyberpunk 2077

Första stora uppdateringen till Cyberpunk 2077 släpps senast den 24 januari. Därefter följer en ny, stor uppdatering i februari. Det avslöjar CD Projekt Red i en uppdateringsplan som delades av spelstudion tidigare i januari.

Tre mindre så kallad hotfixar släpptes kort efter lanseringen av spelet. De löste flera av de mest akuta problemen, men många kvarstår fortfarande och spelarna har väntat på den första riktigt stora uppdateringen.

Med den får vi buggfixar och optimeringar som ska göra Cyberpunk 2077 bättre, och inte minst Xbox One och Playstation 4 där spelet har varit i princip ospelbart för många.

När de två stora uppdateringarna är släppta följer en mängd mindre hotfixar som fixar problem efterhand som spelstudion löser dem.

Om du väntar på att CD Projekt Red ska fixa Cyberpunk 2077 på Xbox Series X och Playstation 5 så får du vänta länge. Först under senare delen på 2021 kommer uppdateringarna som ökar den grafiska kvaliteten på nya generationens spelkonsoler.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]