Prisjakt

Kläder för jakt och friluftsliv – Emmy tipsar om sin garderob

Hur klär man sig för en dag i skog och mark? Som jägare och hundförare har Emmy Johansson skaffat en mångsidig garderob med funktionella och bekväma plagg.

Hösten är jägarnas årstid. Först ut är bockjakten, därefter blir hjortarna lovliga. Och så älgen, förstås. När en annan tillbringar sin tidiga helgmorgon i en varm säng, snörar Emmy Johansson på sig kängorna för att ge sig ut i morgondimman med bössan på ryggen.

– Jag älskar naturen och spenderar mycket tid i skog och mark. I min familj är jakten en stor del och jag har nyligen köpt en egen jakthund så jag tillbringar väldigt mycket tid utomhus, framförallt i skogen, säger Emmy.

Gemenskapen är en stor del av jakten, tycker hon.

– Människor i olika åldrar möts och delar erfarenheter med varandra. Och som hundägare är det alltid kul när ens hundar får utdelning för sitt arbete i skogen. Det ligger mycket hårt arbete och tid bakom en jakthund. 

Utelivet ställer en hel del krav på hennes garderob. Emmy behöver plagg som håller henne torr, lagom varm och fri att röra sig – kläder som är praktiska för alla som vistas mycket ute i naturen. Här är hennes bästa tips!

Emmy Johansson Foto: Privat

Emmy Johansson

  • Emmy tog jägarexamen som 18-åring, men hon har varit med i skogen sedan barnsben. "Jakten har en stor plats i vår familj." 
  • Har nyss skaffat sin första egna jakthund, Disa, av blandrasen wachtel / springer spaniel
  • Bor i Skåne.
  • Emmy beskriver sin drömhelg:
    "Det är slutet av november, någon minusgrad och solen är på väg upp. Hunden kopplas loss och får söka för att sedan få upp något och hundskallen ekar bland träden. Spänningen stiger och pulsen ökar. Någon meddelar att de skjutit drevdjuret på radion. Vi hjälps åt att ta hand om efterarbetet och äter sedan tillsammans. Någon berättar jakthistorier till knastret från brasan. Hunden släpps på nytt och spänningen är tillbaka." 

1. Lätta byxor med maximal rörlighet

– Som hundförare vill jag ha rörliga kläder, de ska vara lätta att gå med och inte bli tunga om det skulle regna. Därför väljer jag tunnare kläder när jag går, säger Emmy Johansson.

För den som likt Emmy inte är så lång tipsar hon om att välsorterade jaktbutiker ibland tar in byxmodeller i såväl kortare som extra långa storlekar.

– En höstdag som hundförare tar jag oftast mina jaktbyxor från Swedteam, en äldre modell med lite orange färg för att synas bättre i skogen.

Se alla jaktbyxor här

Emmy Johansson har varit ute i skog och mark hela sitt liv, numera som jägare. Foto: Privat

2. Kängor är lättast att gå i

– När jag går har jag gärna jaktkängor, de sitter stabilare på foten och är lättare att gå i, säger Emmy.

Hennes favoritskor i början av jaktsäsongen, då det är torrare väder och hon sitter stilla mer än hon går, är ett par Treksta Genzo.

– En fuktig, skånsk vinter fördrar jag ett par högre kängor, vilket inte är lätt att hitta då jag har små fötter, men jag har hittat bra modeller hos både Viking och Crispi .

– Regniga dagar har jag gummistövlar från antingen Avigon eller Le Chameau, säger Emmy.

Avignon-stövlarna är av neopren och tjocka så de passar för kallare dagar och är lättare att gå i, tycker Emmy. Le Chameau finns i både tjockare respektive tunnare utförande.

– De tunna Le chameau har jag på vår, sommar och tidig höst. Sedan byter jag till de tjockare från Avignon och använder dessa resten av hösten och vintern. 

Se alla vandringskängor och terrängskor

Se alla gummistövlar

3. Jaktjackan behöver fickor, många fickor

För Emmy är det viktigt med bra jackfickor och gärna olika storlek på dessa.

– På jackan vill jag gärna ha bröstfickor på båda sidorna. På vissa märken så finns det endast bröstficka på vänster sida vilket blir problem för mig som är vänsterskytt; jag har bössan på vänster axel när jag skjuter, säger hon.

Favoriten för hösten är en softshell jacka av märket P4H, smidig och inte pösig, tycker Emmy.

Varför hon behöver så många fickor? Jo, hon behöver få plats med jaktradio, hundpejl, extra batteri, telefon och extra skott.

– Och i byxfickorna har jag ficklampa, plasthandskar, kniv och ett extra koppel, bland annat.

Se alla jaktjackor

Se alla jaktställ

4. Underställ och strumpor gör hela skillnaden

Rätt under gör under.

– En höstdag som hundförare har jag ett tunt basunderställ som det här från Craft. Kallare dagar har jag ett varmare underställ, fleece och raggsockor för att inte frysa.

Ett vanligt nybörjarmisstag är att ha flera strumpor lager på lager, enligt Emmy.

– Använd två par som andas och se till att du har luft mellan stumpor och känga eller stövel, så fryser du inte lika lätt, tipsar Emmy.

Hennes varmaste underställ är från Brokared i tjock merinoull. Favoritstrumporna är av samma material och heter Socks of Sweden liner.
– Ull isolerar bäst och värmen stannar kvar i kläderna så man inte fryser lika lätt, säger Emmy.

Se alla underställ

Se alla mellanlager

5. Vändbara jaktkläder

Vändbara kläder är både praktiskt och smart när man jagar, tycker Emmy.

– Det finns jakter där man både är hundförare som bör bära signalfärg, och är passkytt som ska smälta in i omgivningen. 

Ett vändbart plagg innebär ett snabbt och enkelt ombyte – och du behöver inte ta med några extrakläder.

Text:
Jessika Jellbom

Uppdaterad:
19 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: BartekSzewczyk, iStock

Så väljer du rätt skaljacka

Är det dags att byta ut den gamla jackan mot en nyare, bättre skaljacka? Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste tänka på inför valet.

Läs artikeln

Foto: Dudarev Mikhail, Adobe Stock

Sportfiske för nybörjaren

Det kan kanske verka lite komplicerat att som nybörjare sätta igång, men det behöver det inte vara. Med de rätta fiskeredskapen och våra användbara tips är det bara att sätta igång.

Läs artikeln